Jak usunąć gorzki posmak w ustach związany z refluksem? Zacznijcie pić 1 rzecz
AdobeStock
Newsy

Jak usunąć gorzki posmak w ustach związany z refluksem? Zacznijcie pić 1 rzecz

Dokucza wam refluks i macie gorzki posmak w ustach? Zwalczycie go, pijąc 1 rzecz. Pamiętajcie też, by wyeliminować z diety kilka produktów.

Gorzki posmak w ustach może być reakcją na to, co zjedliśmy - na przykład na kawę lub jakieś gorzkie danie. Objaw ten może być jednak niepokojący, jeśli zdarza się nam regularnie. Bywa, że jest on wynikiem choroby refluksowej przełyku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest choroba refluksowa przełyku?

Choroba refluksowa przełyku to zaburzenie trawienia, które wpływa na dolny zwieracz przełyku, znajdujący się między przełykiem a żołądkiem. 

Osoba, której dokucza ten stan doświadcza zgagi lub niestrawności. Zwykle objawy tego stanu można złagodzić poprzez zmianę diety i stylu życia. W poważnych przypadkach konieczne jest podawanie leków, a nawet operacja.

Najczęstsze objawy refluksu

Podstawowym objawem refluksu jest zgaga odczuwana jako palący ból w klatce piersiowej, który zaczyna się za mostkiem i przesuwa się w górę do szyi i gardła. Wielu pacjentów skarży się, że czuje jakby jedzenie wracało do ust, pozostawiając kwaśny lub gorzki posmak na języku. 

Zobacz także
Cierpicie na refluks? Tych 4 grup produktów lepiej nie jedzcie

Cierpicie na refluks? Tych 4 grup produktów lepiej nie jedzcie

Nie pijcie tej wody, jeśli macie zgagę lub refluks. Będą wam dokuczały wzdęcia

Nie pijcie tej wody, jeśli macie zgagę lub refluks. Będą wam dokuczały wzdęcia

Jak usunąć gorzki posmak w ustach związany z refluksem?

Jeśli dokucza wam refluks i macie w ustach gorzki smak, możecie go załagodzić na kilka sposobów:

  • żując gumę miętową bez cukru (sprzyja produkcji śliny i poprawia nawilżenie w jamie ustnej)
  • pijąc duże ilości wody 

Czego nie należy pić i jeść, gdy mamy refluks? 

Kategorycznie należy wykluczyć z codziennego jadłospisu:

  • słodkie, gazowane napoje
  • ciężkostrawne, tłuste i pikantne potrawy
  • cebulę
  • pomidory
  • owoce cytrusowe
  • czekoladę
  • kawę
  • alkohol

Należy stosować lekką i zdrową dietę oraz pamiętać o tym, by:

  • jeść mniejsze porcje: spożywanie mniejszych porcji podczas posiłku może również pomóc w kontrolowaniu objawów
  • jeść powoli: nie spieszcie się przy każdym posiłku, tylko spożywajcie go, delektując się nim
  • dokładnie przeżuwać jedzenie: sięgajcie ponownie po widelec dopiero po całkowitym przeżuciu i połknięciu jednego ugryzienia
  • rzucić palenie: rzucenie palenia to ważny czynnik prowadzący do zmniejszenia objawów refluksu
  • utrzymywać prawidłową wagę: nadwaga bardzo często pogarsza objawy refluksu

Źródło: webmd.com, zdrowie.radiozet.pl

Cierpicie na refluks? Tych 4 grup produktów lepiej nie jedzcie
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na refluks? Tych 4 grup produktów lepiej nie jedzcie
Wiele osób bez problemu może wymienić produkty, po których zjedzeniu czuje się źle. Jedną z dolegliwości pojawiających się po zjedzeniu np. pomidorów jest refluks. Czego jeszcze nie jeść gdy męczy was zgaga, jeden z objawów refluksu?

W krajach rozwiniętych, na refluks cierpi nawet 20% ludzi. Schorzenie ma ścisły związek z ogólnych stanem zdrowia i prowadzonym stylem życia. Sprzyja mu nadwaga, otyłość, dieta, stres, brak aktywności fizycznej, stosowanie używek. Podpowiadamy jak zredukować te dolegliwości. Czym jest refluks i skąd się bierze? Choroba refluksowa to schorzenie żołądkowo-przełykowe. Polega na zarzucaniu kwaśnej treści żołądkowej z powrotem od przełyku. Jest nie tylko nieprzyjemną dolegliwością pogarszającą samopoczucie, ale może prowadzić do niebezpiecznych zaostrzeń stanu chorobowego, takich jak zapalenie przełyku, przepuklina przełyku, zmiany przednowotworowe i nowotworowe. Jedynie w początkowych stadiach choroby można zmniejszać dolegliwości przy pomocy diety. Przy zaognionym stanie, począwszy od zapalenia przełyku, prowadzenie diety, unikanie potraw wzmagających refluks będą już niewystarczające. Koniecznie jest wtedy wprowadzenie leczenia farmakologicznego pod okiem lekarza. Skąd się bierze refluks i jak go rozpoznać? Przyczyną jego są różne zaburzenia funkcjonowania przełyku i żołądka, a także czynniki psychologiczne i stres. Jak dietą zmniejszyć dolegliwości refluksu? Oto objawy, które powinny was wyczulić i spowodować, że w przypadku dwóch pierwszych należy zmienić styl życia i dietę. Przy utrzymujących się tego rodzaju dolegliwościach, lub wystąpieniu kolejnych z listy, zgłaszajcie się niezwłocznie do lekarza: Zgaga Kwaśne odbijanie się Bóle w nadbrzuszu Nudności i wymioty Chudnięcie Bóle w klatce piersiowej Przewlekły kaszel i chrypka Czego nie jeść, żeby zmniejszyć zgagę i refluks? Te produkty, po których zjedzeniu nie czujecie się dobrze, jesteście w stanie pewnie wymienić bez trudu. Niezależnie od usunięcia z jadłospisu...

czy kawa szkodzi
AdobeStock
Newsy
Kawa to pierwsze, co pijecie z rana? To bardzo szkodliwy nawyk
Czy kawa szkodzi? W pewnych przypadkach owszem – dowiedzcie się, czego unikać.

Nie wyobrażacie sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki albo dużego kubka kawy? Z tą używką można łatwo przesadzić! Nadmierne picie kawy prowadzi do różnych problemów zdrowotnych, których można łatwo uniknąć, ograniczając spożycie tego napoju. Sprawdźcie, jakie dolegliwości może powodować picie mocnej kawy z samego rana. Kawa a problemy z żołądkiem Badania wykazały, że częste picie kawy na pusty żołądek sprzyja rozwojowi nadkwasoty oraz GERD, czyli żołądkowo- przełykowej choroby refluksowej, potocznie refluksu. Wypicie kawy powoduje, że dolny zwieracz przełyku rozluźnia się, co prowadzi do zarzucania treści pokarmowej do przełyku i nieprzyjemnych dolegliwości typowych dla refluksu, czyli pieczenia w przełyku, zgagi i bólu w okolicach mostka. Co ciekawe, kawa bezkofeinowa wywołuje takie same, a nawet silniejsze dolegliwości niż zwykła kawa z kofeiną. Inną chorobą, na którą kawa ma negatywny wpływ są wrzody żołądka . Choroba ta wywoływana jest przez bakterie Helicobacter pyroli, a częste picie kawy (zwłaszcza na czczo) dodatkowo podrażnia delikatną błonę śluzową żołądka. Kawa i nerwica Z oczywistych względów osoby nerwowe, cierpiące na nerwicę i stany lękowe powinny ograniczyć kawę albo całkowicie z niej zrezygnować. W przypadku nerwicy kawa niepotrzebnie dodatkowo pobudza i doprowadza do stanu nadreaktywności. Zamiast wzmagać koncentrację – osłabia ją i powoduje nieprzyjemne kołatanie serca. Osoby nerwowe mogą zaobserwować u siebie problemy z wzięciem głębszego oddechu i uczucie „guli” w przełyku – picie kawy dodatkowo wzmaga te nieprzyjemne objawy. Problemy ze snem Ponieważ kawa mocno pobudza, jej nadmierne spożycie prowadzi do problemów ze snem. Zaburzona zostaje produkcja kortyzolu, czyli hormonu stresu odpowiadającego za regulację naturalnego rytmu...

Odbija wam się cały czas rybą? Nie lekceważcie tego objawu, konsekwencje mogą być poważne
AdobeStock
Newsy
Odbija wam się cały czas rybą? Nie lekceważcie tego objawu, konsekwencje mogą być poważne
Ten dziwny objaw wcale nie jest tak rzadki. Może świadczyć o przekroczeniu pewnego składnika w diecie.

Nie jedliście w ostatnim czasie żadnych ryb, a mimo to, gdy wam się odbija po posiłku, to czujecie charakterystyczny posmak ryby w ustach? Nie macie omamów - takie objawy są bardzo prawdopodobne i pojawiają się wówczas, gdy spożywacie zbyt dużo suplementów. Jeden składnik w nadmiarze może wam zaszkodzić.  Nadmiar kwasu omega-3 Odbijanie rybą to typowy objaw przedawkowania suplementów zawierających kwasy omega-3. Składniki te znajdują się głównie w rybach, dlatego suplementy zawierające je po rozłożeniu w żołądku mogą powodować charakterystyczny objaw odbijania. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy przyjmujecie takich suplementów za dużo.  Choć kwasy omega-3 są bardzo zdrowe i potrzebne w codziennej diecie, nie można z nimi przesadzić! Uważać powinny zwłaszcza osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ nadmiar tłuszczu w codziennym jadłospisie może powodować wahania poziomu cukru, a także wzrost masy ciała. Gdy zauważycie więc, że często czujecie w ustach posmak ryby mimo tego, że wcale jej ostatnio nie jedliście to znak, że trzeba na jakiś czas odstawić suplementy z kwasem omega-3 lub ograniczyć jego spożycie.  Kwas omega-3 w diecie  Tak jak w przypadku każdych innych suplementów, te zawierające kwas omega-3 należy stosować z umiarem. I to najlepiej wówczas, gdy nie macie możliwości przyjmować tego składnika do organizmu wraz z jedzeniem. Polecamy włączyć do swojej diety produkty, które zawierają kwasy omega-3. To m.in.: oleje roślinne (np. rzepakowy, słonecznikowy) tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź) orzechy włoskie nasiona chia nasiona lnu Warto zadbać o ilość kwasów omega-3 w diecie, ponieważ mają one dobroczynny wpływ na kondycję całego organizmu. Zapobiegają stanom zapalnym, depresji, a także chorobom układu krążenia. Ludzkie...

Co się stanie, gdy zjemy za dużo pomidorów? Skutki mogą być katastrofalne
Pixabay
Newsy
Co się stanie, gdy zjecie za dużo pomidorów? Wiemy, ile sztuk może przynieść katastrofalne skutki
Czy można zjeść „zbyt dużo” pomidorów? Okazuje się, że tak. Skutki takiego działania mogą wręcz być opłakane.

Pomidory są bardzo smaczne i zdrowe – to niezaprzeczalny fakt. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść je bez opamiętania. Okazuje się, że pomidory mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, jeśli będziemy spożywać je w nadmiarze. Mogą się przyczynić nie tylko do problemów trawiennych i biegunki, ale też mogą powodować problemy z nerkami, a nawet bóle i przebarwienia ciała. Dlaczego nie można jeść zbyt dużej ilości pomidorów? Oto kilka skutków ubocznych jedzenia zbyt dużej ilości pomidorów: Ból stawów Lubicie jeść pomidory? To świetnie, ale lepiej z nimi nie przesadzajcie, ponieważ nadmierne spożycie pomidorów może powodować obrzęki i bóle stawów. Winny jest temu obecny w pomidorach alkaloid zwany solaniną. Związek ten jest odpowiedzialny za gromadzenie wapnia w tkankach, co może powodować stan zapalny. Likoponodermia Nadmierne spożycie pomidorów może też powodować przebarwienia skóry. Stan ten nosi nazwę likoponodermia. Likopen jest bardzo dobry dla naszego organizmu, ale spożywany w ilościach większych niż 75 mg dziennie, może prowadzić do likopenodermii, która może powodować pomarańczowe przebarwienia na skórze. Biegunka Czy wiecie, że pomidory mogą przenosić bakterię salmonelli, która jest odpowiedzialna za biegunkę? Refluks żołądkowy Pomidory zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, co powoduje nadmierne zakwaszenie żołądka. Spożywanie zbyt dużej ilości pomidorów może powodować zgagę lub refluks żołądkowy z powodu wytwarzania nadmiaru kwasu żołądkowego w żołądku. To dlatego z jedzenia pomidorów powinni zrezygnować zwłaszcza ci, którzy uskarżają się na problemy trawienne lub mają objawy choroby refluksowej przełyku. Alergie Pomidory zawierają związek...