Żeby usunąć zbędne włoski, używacie pewnie kremu do golenia i maszynki do golenia lub kremu do depilacji. Tych naprawdę pojedynczych możecie pozbyć się używając pęsety. Ale czy słyszeliście, żeby usuwać owłosienie, używając kremu ze spiżarni? Tego, którym można posmarować chleb, grzankę lub krakersy...

Znając ten sposób już nie będziecie się martwić, gdy zabraknie wam kremu do golenia

Masło orzechowe do… golenia

Ten kremowy smakołyk w wersji gładkiej może być użyty jako kosmetyk do golenia. Żeby go użyć w takiej roli, będziecie potrzebować:

  • Kremowego masła orzechowe
  • Maszynki do golenia – może być ręczna, jednorazowa

Sposób użycia:

  1. Nałóżcie masło np. na nogi, jak krem do golenia: cienką warstwą, robiąc to pod prysznicem z użyciem wody.
  2. Gólcie się maszynką jak zwykle, jednak co kilka pociągnięć opłukujcie maszynkę wodą, inaczej gęsty krem będzie ją zapychał.
  3. Masła orzechowego, zamiast kremu można używać do różnych części ciała: nóg, okolic bikini czy pach.

Rezultat takiego golenia jest zachwycający. Skóra jest bardzo gładka i nawilżona. Olej w maśle pozostawia ją odżywioną i miękką. Po takim goleniu nie trzeba nawet używać balsamu.

Zobacz także:

Wartości masła orzechowego

Masło orzechowe występuje zwykle w dwóch odmianach:

  1. Gładkiej (smooth) – gładkie i kremowe
  2. Crunchy – czyli masło z kawałkami orzeszków

Jest robione z niemal wszystkich rodzajów orzechów. Najbardziej znane jest masło fistaszkowe, z orzeszków arachidowych, ale coraz częściej na półkach sklepowych można znaleźć masło z orzechów nerkowca, masło migdałowe z orzechów włoskich, laskowych czy brazylijskich.

W ostatnich latach masło orzechowe stało się na tyle popularne w naszym kraju, że producenci zaczęli mnożyć jego odmiany. Poza dwiema konsystencjami wspomnianymi wyżej sprzedawane jest masło o smaku słonego karmelu czy kakaowe.

Masło orzechowe, w zależności od tego, z jakich orzechów zostało wytworzone, może mieć różne wartości zdrowotne, jednak wszystkie masła jedno mają wspólne – są zrobione z wartościowego produktu, jakim są orzechy. Zawierają więc:

  • Tłuszcze jednonienasycone, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu
  • Kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia
  • Białko — około 35% całkowitej masy masła orzechowego pochodzi z białka, dzięki czemu masło orzechowe jest jednym z lepszych źródeł niemięsnego białka 
  • Witaminy z grupy B: B1 – tiaminę, B3 – niacynę, B5 – kwas pantotenowy, B6 – pirydoksyna Witaminę E
  • Wiele minerałów: miedź, foliany, żelazo, magnez, mangan, potas, cynk

Źródło: Bebeautiful.in, medonet.pl