Jak usunąć drobne włoski z ciała? Nie potrzebujecie kremu do golenia – składniki macie w kuchni
Adobe Stock
Newsy

Jak usunąć drobne włoski z ciała? Nie potrzebujecie kremu do golenia, ten składnik macie w kuchni

Jedzenie zamiast kosmetyków? To jak najbardziej możliwe, sięgnijcie tylko pamięcią do maseczek z plasterków ogórka czy maski z kefiru. Ten składnik dań jest jednak bardziej zaskakujący w połączeniu z zabiegiem pielęgnacyjnym, jakim jest golenie.

Żeby usunąć zbędne włoski, używacie pewnie kremu do golenia i maszynki do golenia lub kremu do depilacji. Tych naprawdę pojedynczych możecie pozbyć się używając pęsety. Ale czy słyszeliście, żeby usuwać owłosienie, używając kremu ze spiżarni? Tego, którym można posmarować chleb, grzankę lub krakersy...

Znając ten sposób już nie będziecie się martwić, gdy zabraknie wam kremu do golenia

Magda Gessler odpowiada na pytania

Masło orzechowe do… golenia

Ten kremowy smakołyk w wersji gładkiej może być użyty jako kosmetyk do golenia. Żeby go użyć w takiej roli, będziecie potrzebować:

  • Kremowego masła orzechowe
  • Maszynki do golenia – może być ręczna, jednorazowa

Sposób użycia:

  1. Nałóżcie masło np. na nogi, jak krem do golenia: cienką warstwą, robiąc to pod prysznicem z użyciem wody.
  2. Gólcie się maszynką jak zwykle, jednak co kilka pociągnięć opłukujcie maszynkę wodą, inaczej gęsty krem będzie ją zapychał.
  3. Masła orzechowego, zamiast kremu można używać do różnych części ciała: nóg, okolic bikini czy pach.

Rezultat takiego golenia jest zachwycający. Skóra jest bardzo gładka i nawilżona. Olej w maśle pozostawia ją odżywioną i miękką. Po takim goleniu nie trzeba nawet używać balsamu.

Zobacz także
Domowa maseczka na gładką cerę z 3 składników. Macie je w kuchni

Domowa maseczka na gładką cerę z 3 składników. Macie je w kuchni

Pomasujcie twarz tym warzywem, ale musicie je wcześniej schłodzić. Efekt o wiele lepszy niż po rollerze

Pomasujcie twarz tym warzywem. Musicie tylko wcześniej je schłodzić. Efekt lepszy niż po rollerze

Wartości masła orzechowego

Masło orzechowe występuje zwykle w dwóch odmianach:

  1. Gładkiej (smooth) – gładkie i kremowe
  2. Crunchy – czyli masło z kawałkami orzeszków

Jest robione z niemal wszystkich rodzajów orzechów. Najbardziej znane jest masło fistaszkowe, z orzeszków arachidowych, ale coraz częściej na półkach sklepowych można znaleźć masło z orzechów nerkowca, masło migdałowe z orzechów włoskich, laskowych czy brazylijskich.

W ostatnich latach masło orzechowe stało się na tyle popularne w naszym kraju, że producenci zaczęli mnożyć jego odmiany. Poza dwiema konsystencjami wspomnianymi wyżej sprzedawane jest masło o smaku słonego karmelu czy kakaowe.

Masło orzechowe, w zależności od tego, z jakich orzechów zostało wytworzone, może mieć różne wartości zdrowotne, jednak wszystkie masła jedno mają wspólne – są zrobione z wartościowego produktu, jakim są orzechy. Zawierają więc:

  • Tłuszcze jednonienasycone, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu
  • Kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia
  • Białko — około 35% całkowitej masy masła orzechowego pochodzi z białka, dzięki czemu masło orzechowe jest jednym z lepszych źródeł niemięsnego białka 
  • Witaminy z grupy B: B1 – tiaminę, B3 – niacynę, B5 – kwas pantotenowy, B6 – pirydoksyna Witaminę E
  • Wiele minerałów: miedź, foliany, żelazo, magnez, mangan, potas, cynk

Źródło: Bebeautiful.in, medonet.pl

Zapobiega chorobom serca i cudownie smakuje. Ten produkt jest coraz popularniejszy
AdobeStock
Newsy
Masło orzechowe zapobiega chorobom serca i cudownie smakuje. Z czym go jeść?
Masło orzechowe można jeść na wiele sposobów: doskonale pasuje m.in. do słodkich wypieków, na chlebie lub w koktajlu. Jeśli nie jecie masła orzechowego zbyt często, pora to zmienić: jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i antyoksydantów.

Uwielbiane przez Amerykanów masło orzechowe jest coraz popularniejsze w Polsce i powoli staje się przysmakiem także w naszym kraju! Nic dziwnego – nie dość, że jest przepyszne i pasuje do wielu dań i deserów, to w dodatku znajduje się w nim wiele witamin. Kupujecie masło orzechowe? Skąd się wzięło masło orzechowe? Pastę z orzechów jedli już podobno Inkowie i Aztekowie, jednak to, co dziś znamy pod nazwą „masło orzechowe”, zostało wynalezione i opatentowane w 1898 przez Johna Harvey’a Kelloga – lekarza, który wymyślił także płatki kukurydziane . Dziś masło orzechowe jest jednym z najpopularniejszych produktów w USA – rocznie Amerykanie wydają na to smarowidło aż 800 mln dolarów! Podobno uwielbiał je Elvis Presley, a Alan Shepard, astronauta biorący udział w misji Apollo 14, na wyprawę na księżyc zabrał ze sobą właśnie… słoik masła orzechowego. Masło orzechowe – właściwości Masło orzechowe to po prostu pasta z orzechów . Najczęściej przyrządza się ją z orzeszków arachidowych, choć w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć masła z różnych orzechów , np. masło migdałowe , z nerkowców, orzechów laskowych czy brazylijskich . Dobrym pomysłem jest też domowe masło orzechowe - wtedy macie pewność, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków, np. cukru czy oleju palmowego . Szczególnie poleca się masło orzechowe osobom cierpiącym na choroby serca , ponieważ jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz tłuszczów roślinnych – z tego powodu jest też dobrym składnikiem diety wegańskiej. W maśle orzechowym znajdziecie takie witaminy i minerały, jak: Witaminy z grupy B Witamina E Błonnik Kwas foliowy Magnez Arginina Antyoksydanty...

batony raw jak zrobić
AdobeStock
Przepisy
KULTOWE batony Chodakowskiej w PÓŁ GODZINY! Wystarczą jedynie DWA składniki!
Uwielbiasz fit batony Ewy Chodakowskiej? Teraz możesz sama je przygotować w domu! Są banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne!

Znana trenerka Ewa Chodakowska słynie nie tylko z nienagannej i wysportowanej sylwetki! Poza tym, że publikuje zestawy treningów i organizuje eventy sportowe w całej Polsce, dzieli się też ze swoimi fanami osobistymi przepisami na zdrowe i pożywne przekąski. Sprawdźcie, jak zrobić słynne batoniki Ewy Chodakowskiej! Daktylowe batoniki Ewy Chodakowskiej są bardzo smaczne, choć nie należą do najtańszych. Na szczęście to nie problem, ponieważ z łatwością można je przygotować samodzielnie w domu! Do przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników: Pół kilograma suszonych daktyli 280 g masła orzechowego Batony Chodakowskiej – przygotowanie Składniki umieść w robocie kuchennym i wymieszaj. Możesz dodać odrobinę wody, żeby ułatwić maszynie miksowanie. Mieszaj aż do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia (najlepiej taką, jak do keksu lub chleba) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę z daktyli i masła orzechowego. Wyrównaj powierzchnię masy. Foremkę przełóż do lodówki i odstaw na pół godziny, żeby stężała. Po pół godzinie wyjmij formę z lodówki i pokrój masę na równe batoniki. I gotowe! Jeżeli masz ochotę, to możesz modyfikować przepis i wzbogacić go o swoje ulubione dodatki, na przykład kakao lub inne rodzaje masła orzechowego. Najpopularniejsze są pasty z orzeszków arachidowych, ale w sklepach ze zdrową żywnością można kupić masło z migdałów, orzechów laskowych i innych orzeszków!   Źródło: o2.pl Źródło zdjęcia: AdobeStock

Cena masła napawa was przerażeniem? Oto czym możecie je zastąpić
AdobeStock
Newsy
Kostka masła masła kosztuje obecnie nawet 8 zł. Oto czym możecie je zastąpić
Chrzan, hummus, pasty, smarowidła… Sprawdźcie, czym z powodzeniem możecie zastąpić masło.

Szalejąca inflacja w drastyczny sposób odbiła się na cenach podstawowych produktów spożywczych. Czy wiecie, że od początku 2021 roku masło podrożało o prawie 70 procent? Jak donosi „Rzeczpospolita", kostka masła kosztuje obecnie ok. 7-8 zł. Skąd się wzięła tak wysoka cena tego produktu? - Jeszcze kilka tygodni temu kostkę można było kupić za około 5 zł, a na promocjach nawet taniej. Dziś za masło płacimy 7–8 zł i więcej. Tylko sporadycznie można je kupić nieco taniej. Znów, jak kilka lat temu, przy poprzedniej maślanej drożyźnie, zaczęły się już pojawiać w sklepach kostki masła o wadze niższej od tradycyjnych 200 g (np. 170 g), dzięki czemu ich cena jest nieco niższa. Na popularności zyskują też produkty o niższej zawartości tłuszczu i margaryny - pisze „Rzeczpospolita". Czym zastąpić masło? Wiele osób stara się czymś zastąpić masło niezależnie od jego ceny. Dlaczego? Powodów może być wiele. Jedni muszą kontrolować poziom cholesterolu, drudzy są na diecie eliminacyjnej (np. bezlaktozowej), kolejni po prostu nie lubią jego smaku. Jeżeli chcecie zastąpić masło, podpowiemy wam, czym możecie to zrobić. Zamienniki masła w pieczeniu Masło sprawia, że wypieki mają wilgotną konsystencję oraz bogatszy, głębszy smak. Bez masła wypieki mogą wyjść suche i bez charakterystycznego smaku. Na szczęście, istnieje kilka alternatyw dla masła, które możecie wykorzystać w pieczeniu. Jakie? Olej kokosowy. Olej kokosowy może zastąpić masło w pieczeniu w proporcji 1:1, choć może nieznacznie zmienić smak, przy czym niektóre rodzaje oleju kokosowego wpływają na smak bardziej niż inne. Wybierzcie nierafinowany olej kokosowy, ponieważ smakuje on bardziej jak kokos niż odmiany rafinowane. Oliwa z oliwek. W większości przepisów oliwa z...

Kruche orzeszki z pysznym kawowym kremem. Smakują tak samo, jak te z dzieciństwa
zbysiowa/gotujmy.pl
Newsy
Kruche orzeszki z pysznym kawowym kremem. Smakują tak samo, jak te z dzieciństwa
Kto pamięta orzeszki z kremem? Zrobicie je z tego przepisu!

Jeśli tęsknicie za smakiem chrupiących orzeszków z kremem, to zróbcie je samodzielnie w domu! Przygotowanie jest bardzo proste – musicie mieć tylko formę do pieczenia orzeszków. Wypróbujcie poniższy przepis! Przepis na kruche orzeszki z kremem kawowym Do przygotowania orzeszków z kremem kawowym potrzebna wam będzie specjalna forma do pieczenia orzeszków oraz składniki z poniższej listy: Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 250 g mąki krupczatki 250 g masła 150 ml śmietany 2 żółtka 2 łyżki octu 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka sody Składniki na krem: 250 g mleka odtłuszczonego granulowanego 250 g masła 120 ml wody ¾ szklanki cukru 2 łyżki cappuccino 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej Pokruszone herbatniki i orzechy albo wiórki kokosowe Przygotowanie ciasta: Wymieszajcie oba rodzaje mąki i przesiejcie do dużej miski. Dodajcie 250 g miękkiego masła, łyżeczkę sody, 2 żółtka, 150 ml śmietany, 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki octu. Składniki wymieszajcie i zagniećcie ciasto tak, by nie lepiło się do rąk. Podsypcie mąką, jeśli trzeba. Podzielcie ciasto na części i każdą uformujcie w wałek. Pokrójcie je na kawałki i formujcie w równe kuleczki. Następnie kuleczki przełóżcie do rozgrzanej formy do orzeszków i upieczcie. Po upieczeniu wyjmijcie gotowe „łupinki” z formy. Gdy będą już chłodne, odkrójcie ostrym nożem wystające kawałki ciasta. Przygotowanie kremu: Wlejcie do garnka 120 ml wody. Wsypcie ¾ szklanki cukru, dodajcie 250 g masła i podgrzejcie na tyle, by składniki się rozpuściły i połączyły. Nie gotujcie! Gdy tylko składniki się połączą, zdejmijcie garnek z gazu. Wsypcie do niego 250 g granulowanego mleka i...