Pierś z kurczaka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Jak usunąć białe ścięgno z piersi kurczaka? Jeden prosty trik, kilka sekund i… gotowe

Nieapetyczne i twarde ścięgna występujące w piersiach z kurczaka to zmora wielu pań domu. By skutecznie i szybko je usunąć potrzebujecie tylko 2 rzeczy – widelca i ręcznika papierowego.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki, podudzia oraz piersi – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt. Jego jedyną wadą są twarde i nieapetyczne białe paski widoczne na jego powierzchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są białe paski w kurczaku?

W dzisiejszych czasach bardzo trudno kupić piersi z kurczaka, które byłyby pozbawione białych pasków - występują one aż w 90% tego typu mięsa. Eksperci tłumaczą, że to tłuszcz

Jego duża ilość w mięsie wynika przede wszystkim ze sposobu hodowli kurczaków. Nie jest tajemnicą, że fermy produkują drób na skalę masową, a ich głównym celem jest to, aby zwierzęta osiągnęły jak największą masę w jak najkrótszym czasie. To powinno dać do myślenia wszystkim, którzy żywią się głównie drobiem.

I o ile wspomniany tłuszcz łatwo jest odkroić, o tyle pojawiające się w mięsie ścięgna zazwyczaj sprawiają gospodyniom bardzo dużo problemów. 

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Usuwanie białych ścięgien z kurczaka przyprawia o mdłości wiele pań domu. W końcu nie należy ono do łatwych ani przyjemnych czynności. Okazuje się jednak, że istnieje pewien sposób, by szybko i sprawnie się z nimi uporać. Zaprezentowany przez tiktokerkę, Mandy Kentz, trik błyskawicznie stał się hitem Internetu.

W gwoli wyjaśnienia, tiktoker to osoba nagrywająca na TikToku – aplikacji internetowej skupiającej się głównie na nagrywaniu i publikowaniu krótkich, 60-sekundowych filmików. Za jej pośrednictwem na światło dzienne wyszło już wiele kulinarnych trików. W końcu platforma skupia ludzi z różnych zakątków świata, w różnym wieku i o różnej, często bardzo szerokiej, wiedzy.

Prosty trik na usuwanie ścięgien z kurczaka

Do usunięcia ścięgien z piersi z kurczaka potrzebujecie tylko 2 rzeczy – widelca i ręcznika papierowego. Trik jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że umieścicie końcówkę ścięgna pomiędzy zębami widelca i złapiecie je dłonią przez ręcznik papierowy, a następnie pociągniecie, odpychając jednocześnie mięso widelcem. 

W ten sposób bardzo szybko wyjmiecie z mięsa całe ścięgno. Nie będziecie już musieli się zastanawiać jak je wykroić.

Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pixabay.com
Newsy
Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pierś z kurczaka to świetny pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Przy wyborze mięsa zwróćcie jednak uwagę na pewien kluczowy szczegół. Nie kupujcie piersi, jeśli widzicie takie kreski.

Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, po które Polacy sięgają nie tylko na co dzień, ale i od święta. I nic w tym dziwnego, w końcu jest smaczne, tanie i zawiera spore ilości chudego białka oraz niską ilość tłuszczu. Istnieje wiele różnych ciekawych przepisów na przyrządzenie piersi z kurczaka. Możemy usmażyć pierś drobiową na patelni , upiec w cieście francuskim , zrobić z niej przepyszne kotlety , ugrillować,  a nawet przyrządzić pierś z kurczaka w galarecie . Zanim jednak przejdziemy do przygotowania przepysznej piersi z kurczaka , zastanówmy się nad wyborem odpowiedniego mięsa. Jak wygląda zdrowa i wartościowa pierś z kurczaka? Zdrowa pierś z kurczaka Pierś z kurczaka ma wysoką zawartość białka oraz duże ilości witamin, przede wszystkim z grupy B (pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 - w ponad 100%). Zawiera też wiele składników mineralnych, takich jak selen, fosfor, cynk, potas, niacyna i żelazo. Jest też z reguły niskokaloryczna (100 g piersi kurczaka bez skórki dostarcza ok. 100 kcal), ale nie zawsze tak jest. Zdrowa pierś z kurczaka ma kolor jasnoróżowy, jest jasna, połyskująca i nie ma na sobie nalotu. Sygnałem, który powinien nas zaniepokoić są poprzeczne paski, znajdujące się na środku piersi. Mięso jest o wiele mniej wartościowe Jakość mięsa w sklepach z roku na rok spada. Przyczynia się do tego m.in. zwiększone zapotrzebowanie m.in. na mięso z kurczaka Jeżeli planujecie w najbliższym czasie kupić pierś z kurczaka, dobrze przyjrzyjcie się jej w sklepie i kupujcie rozważnie. Co powinno nas zaniepokoić? Kiedy już weźmiecie w dłoń pierś z kurczaka, sygnałem ostrzegawczym z pewnością powinny być poprzeczne paski na piersiach, które do złudzenia przypominają rozstępy. Wiecie, co to jest? To nic innego,...

Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
AdobeStock
Newsy
Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
Zastanawiacie się czym jest biała piana w kurczaku? Czy oznacza ona, że kurczak był szprycowany antybiotykami lub hormonami i jest niezdrowy? Przeczytajcie, co oznacza wydobywająca się biała piana z kurczaka podczas smażenia.

Kurczak i ogólnie mówiąc drób, to jedno z popularniejszych mięs, które jest wprost uwielbiane przez Polaków. To dobrze, bo oprócz tego, że tani i dość prosty w przyrządzeniu, drób jest też dość zdrowym mięsem. Drób nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, jest niskokaloryczny, a za to bogaty w białko. Pewnie często robicie sałatki z piersią kurczaka, pieczonego kurczaka , smażycie pierś w kostkach, robicie potrawki z kurczaka , albo schabowe z piersi z kurczaka. Biała piana w kurczaku Być może zaobserwowaliście kiedyś wydzielającą się białą pianę z kurczaka, którą można zobaczyć na przykład podczas smażenia. Może byliście tym nawet zaniepokojeni. Wiecie, co to jest? Okazuje się, że nie musicie obawiać się o świeżość lub wartość zdrowotną takiego kurczaka. Biała piana, która pojawia się przy smażeniu, jest całkiem naturalna. To nic innego jak białko. Mięso kurczaka składa się naprawdę w dużym stopniu z białka. Białko znajduje się przede wszystkim w mięśniach, ale jest też w pewnym stopniu w płynach mięsa z kurczaka. Podczas smażenia lub innego ogrzewania, płyny wyparowują, a białko ujawnia się jako biały nalot lub biała piana. W przypadku gotowania pojawiają się słynne szumowiny . Nie ma więc żadnych obaw o wartość zdrowotną takiego kurczaka. Nie można dodawać do drobiu (ani innych mięs sprzedawanych w Unii Europejskiej) dodatkowych antybiotyków lub hormonów, więc to na pewno nie one. Możecie bez obaw zjeść kurczaka z którego wydaliła się taka piana. Wartości odżywcze mięsa z kurczaka Jeśli chcecie jeść mięso, kurczak to jeden z lepszych wyborów pod względem zdrowotnym. Może być codziennym składnikiem zdrowej diety. 100 g mięsa z kurczaka dostarcza: 120 kcal 26 gram białka Zaledwie 2 g tłuszczu Tryptofan...

Pierś z kurczaka z włóknami
Triki kulinarne
Czy powinniśmy się obawiać białych włókien kurczaka? Jecie je czy wyrzucacie? Wiemy, co zawierają
Zauważyliście, że do kurczaka są czasami przyczepione białe włókna i błonki? Bardzo wiele osób odkrawa je i wyrzuca. Wyjaśniamy, czy słusznie.

Mięso kurczaka jest jednym z popularniejszych na naszych stołach. Słusznie, bo to jest też niskokaloryczne i bardzo bogate w białko. Sprawdźcie, czy powinno się jeść białe włókna kurczaka i jak wpływają one na wartości odżywcze. Sposoby przygotowania kurczaka Mięso z kurczaka ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że bardzo łatwo jest je przygotować. Nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych i na pewno każdy da sobie z nim radę. Kurczak sprawdza się w tradycyjnych daniach polskich, ale gości on na talerzach niemal na całym świecie. Kurczaka jada się zarówno w Azji, jak i Ameryce Północnej i Południowej. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie mięsa kurczaka. Obróbka wstępna mięsa Zanim przejdziecie do smażenia, pieczenia lub gotowania mięsa, musicie poddać je obróbce wstępnej. To nic innego jak umycie kawałka mięsa, oddzielenie części jadalnych od niejadalnych i przygotowanie porcji pożądanej wielkości. To tu możecie natrafić na wątpliwość: czy białe włókna przy mięsie kurczaka, należy odkroić i wyrzucić? Białe włókna w kurczaku Białe włókna widocznie odróżniające się od reszty mięsa kurczaka, to nic innego jak tłuszcz! Jest on widoczny jako białe lub przezroczyste błonki, przyrośnięte do mięsa kurczaka. Włókna tłuszczowe przyrastają do mięśni i czasami porcja kurczaka zawiera także te włókna. Czy należy się ich pozbywać? Nie ma dobrej odpowiedzi. Możecie je zachować, gdyż nie są one trujące ani szkodliwe, ale jeśli chcecie zmniejszyć zawartość tłuszczu w daniu, możecie je też odkroić. Dlaczego kurczak ma białe błonki i włókna? Mięso kurczaka jest naturalnie dość niskotłuszczowe i niskokaloryczne w porównaniu do innych rodzajów mięs. Zawiera jednak też pewną ilość tłuszczu, na przykład w postaci...

Piersi z kurczaka mają żółtawy kolor? Wiemy, co to oznacza. Lepiej ich nie kupujcie (są nieświeże, surowe piersi z kurczaka powinny być różowe i nie powinny być zbyt miękkie)
Adobe Stock
Newsy
Piersi z kurczaka mają żółtawy kolor? Wiemy, co to oznacza. Lepiej ich nie kupujcie 
Widzieliście kiedyś żółtawą pierś z kurczaka? Sprawdźcie, czy możecie ją spokojnie zjeść.

Piersi z kurczaka to jedne z częściej kupowanych mięs. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i niesamowicie uniwersalne. Czasami kupując piersi z kurczaka w sklepie mięsnym lub w supermarkecie, możecie natknąć się na żółtawe kawałki mięsa. Czy to dobrze? Czy taki kolor może naturalnie występować na piersiach z kurczaka? Sprawdziliśmy! Jak wybrać świeżą i smaczną pierś z kurczaka? Wybierając piersi z kurczaka, warto dokładnie im się przyglądnąć. Świeże i dobre piersi z kurczaka powinny być różowe, mieć żywy kolor i nie powinny być zbyt miękkie.  Żółtawy kolor piersi z kurczaka – co oznacza? Żółtawy kolor piersi z kurczaka oznacza, że nie jest ona zbyt świeża. Lepiej omijajcie takie kawałki mięsa i ich nie kupujcie. Czasami kurczaki mają naturalny żółtawy kolor, ale jednak w większości wypadków będzie świadczyło to o tym, że dana pierś nie jest pierwszej świeżości. Test na świeżość piersi z kurczaka Możecie wykonać test na świeżość piersi z kurczaka. Przyciśnijcie kawałek mięsa palcem. Powinno ono wrócić bez problemu do swojego kształtu. Jeśli w mięsie pozostaje wgłębienie, dana pierś z kurczaka może nie być zbyt świeża.  Odpowiednia wielkość piersi z kurczaka Inną ważną cechą, jest obserwacja wielkości piersi z kurczaka. Wybierajcie piersi średniej wielkości. Te duże być może świadczą o tym, że kurczaki nie rosły naturalnie, a były karmione paszą zawierającą czynniki wzrostu. Białe włókna przy piersi z kurczaka Czasami przy piersiach z kurczaka zobaczycie białe włókna. Niektórzy je odkrawają, a innym zupełnie one nie przeszkadzają. W tym artykule znajdziecie odpowiedź na to, czym są białe włókna w piersi z kurczaka i czy możecie je bezpiecznie jeść . Jak przygotować piersi z kurczaka? –...