Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki, podudzia oraz piersi – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt. Jego jedyną wadą są twarde i nieapetyczne białe paski widoczne na jego powierzchni.

Czym są białe paski w kurczaku?

W dzisiejszych czasach bardzo trudno kupić piersi z kurczaka, które byłyby pozbawione białych pasków - występują one aż w 90% tego typu mięsa. Eksperci tłumaczą, że to tłuszcz

Jego duża ilość w mięsie wynika przede wszystkim ze sposobu hodowli kurczaków. Nie jest tajemnicą, że fermy produkują drób na skalę masową, a ich głównym celem jest to, aby zwierzęta osiągnęły jak największą masę w jak najkrótszym czasie. To powinno dać do myślenia wszystkim, którzy żywią się głównie drobiem.

I o ile wspomniany tłuszcz łatwo jest odkroić, o tyle pojawiające się w mięsie ścięgna zazwyczaj sprawiają gospodyniom bardzo dużo problemów. 

Zobacz także:

Usuwanie białych ścięgien z kurczaka przyprawia o mdłości wiele pań domu. W końcu nie należy ono do łatwych ani przyjemnych czynności. Okazuje się jednak, że istnieje pewien sposób, by szybko i sprawnie się z nimi uporać. Zaprezentowany przez tiktokerkę, Mandy Kentz, trik błyskawicznie stał się hitem Internetu.

W gwoli wyjaśnienia, tiktoker to osoba nagrywająca na TikToku – aplikacji internetowej skupiającej się głównie na nagrywaniu i publikowaniu krótkich, 60-sekundowych filmików. Za jej pośrednictwem na światło dzienne wyszło już wiele kulinarnych trików. W końcu platforma skupia ludzi z różnych zakątków świata, w różnym wieku i o różnej, często bardzo szerokiej, wiedzy.

Prosty trik na usuwanie ścięgien z kurczaka

Do usunięcia ścięgien z piersi z kurczaka potrzebujecie tylko 2 rzeczy – widelca i ręcznika papierowego. Trik jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że umieścicie końcówkę ścięgna pomiędzy zębami widelca i złapiecie je dłonią przez ręcznik papierowy, a następnie pociągniecie, odpychając jednocześnie mięso widelcem. 

W ten sposób bardzo szybko wyjmiecie z mięsa całe ścięgno. Nie będziecie już musieli się zastanawiać jak je wykroić.