Z racji, że ryba jest z natury tłusta, panierowanie jej w jajku i bułce tartej to niekoniecznie dobry pomysł. Zdjęta z patelni staje się ciężka, przesiąknięta tłuszczem i niesmaczna. Jeśli chcecie, aby wyszła idealnie i miała chrupiącą skórkę, ograniczcie ten proces do obtoczenia karpia w samej mące!

Przepis na karpia w chrupiącej skórce

Będziecie potrzebować

  • 1 karpia
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 60 gramów mąki pszennej
  • 1 natka pietruszki
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zacznijcie od sprawienia karpia. Rybę umieśćcie na dużej desce i natnijcie jej brzuch tuż za linią głowy, a następnie przeciągnijcie nóż w kierunku ogona. 
  2. Przy pomocy łyżki wyjmijcie wszystkie wnętrzności uważając na woreczek żółciowy (jeśli pęknie ryba będzie gorzka i niedobra). Na sam koniec odetnijcie głowę (tuż za pokrywami skrzeli) i zeskrobcie łuski. Rybę dokładnie umyjcie pod bieżącą, zimną wodą.
  3. Tak przygotowanego karpia osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w tak zwane dzwonki.
  4. Pokrojoną rybę natrzyjcie solą i pieprzem.
  5. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej przyprawioną rybę.
  6. Na patelni rozgrzejcie olej i rozpuśćcie masło. Na tak przygotowanej mieszance tłuszczu umieśćcie obtoczone w mące dzwonki. Smażcie z obu stron przez ok. 6 minut, na złoty kolor.
  7. Po upływie tego czasu zdejmijcie rybę z patelni i odsączcie nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  8. Natkę pietruszki posiekajcie drobno, z kolei cytrynę pokrójcie na cienkie plasterki. Rybę podawajcie w towarzystwie tych dwóch dodatków. Możecie dodatkowo skropić karpia sokiem z cytryny. To z pewnością doda mu smaku i aromatu. 

Gotowe!