Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Tym prostym trikiem naprawicie ją raz-dwa
AdobeStock
Newsy

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Tym prostym trikiem naprawicie ją raz-dwa

Nie załamujcie się, jeśli bita śmietana po użycie jej podczas przygotowywania masy do ciasta się zwarzy. Ten proces da się jeszcze odwrócić.

Zdarzy się, że mimo najszczerszych starań przyrządzane przez nas dania i słodkości po prostu nie wychodzą. Tak dzieje się również w przypadku bitej śmietany, z którą łatwo można „przedobrzyć”, przez co ta następnie warzy się i do niczego się już nie nadaje. Na szczęście można temu w łatwy sposób zaradzić. Sprawdźcie, jak uratować taką śmietanę. 

Dlaczego śmietana się warzy?

Powodów warzenia się śmietany jest wiele. Można wymienić trzy, które występują najczęściej i sprawiają, że bita śmietana nie wychodzi:

  • zbyt długie ubijanie, czyli przebicie - szczególnie osoby, które mają mało doświadczenia lub są roztargnione mogą się zapomnieć i ubijać śmietanę za długo. Nie można tego robić! Długie ubijanie wcale nie sprawi, że wyjdzie lepsza - zamiast tego po prostu się zwarzy, a ostatecznie zamiast śmietany zrobicie całkiem smaczne swoją drogą masło. 

  • zbyt ciepła śmietana - śmietana użyta do ubijania musi być koniecznie odpowiednio schłodzona. Jeżeli jest za ciepła, nie będzie chciała się ubić - to powoduje, że ubija się ją zbyt długo, przez co śmietana się warzy albo ubija na masło

  • odpowiednia ilość tłuszczu - do zrobienia bitej śmietany trzeba użyć śmietanki o odpowiedniej zawartości tłuszczu. Co najmniej 30 procent!

Zobacz także
Masa budyniowa do ciasta wyszła za rzadka? Można ją jeszcze uratować

Masa budyniowa do ciasta wyszła za rzadka? Można ją jeszcze uratować

bita śmietana

Jak szybko ubić śmietanę bez miksera? Jedna metoda góruje nad pozostałymi

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę?

Gdy śmietana nie jest jeszcze całkiem zwarzona i pojawiają się w niej grudki przypominające kaszę mannę, śmietanę da się jeszcze uratować. Wystarczy, że wlejecie do niej kilka łyżek zimnej śmietanki 18%. Następnie miksujcie tak długo, aż grudki znikną. Ilość śmietanki 18% zależy oczywiście od ilości reszty śmietany - jeśli potrzeba, wlejcie jej więcej.

Jeżeli śmietana jest naprawdę zwarzona i na dnie powstaje maślanka, niestety - nie da się odwrócić tego procesu i sprawić, że maślanka zmieni się w bitą śmietanę. Ale nie musicie jej wyrzucać. Spokojnie możecie zrobić z takiej śmietanki krem do tortów. Dodajcie do niej twaróg sernikowy w proporcjach 1:1 i zmiksujcie. Następnie dodajcie do masy cukier, ulubione dodatki (np. czekoladę) oraz żelatynę, żeby masa mogła stężeć.

Jej smak będzie różnił się oczywiście, od tej którą sobie wymarzyliście, ale w te sposób uda wam się uniknąć wyrzucania jedzenia!

Źródło: Orchideli/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawnie zrobić bitą śmietanę? Uważajcie, bo wyjdzie wam słodkie masło
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić bitą śmietanę, by jej nie „przebić”? I co zrobić, gdy wyjdzie wam z niej słodkie masło?
Szukacie wskazówek na temat tego, jak poprawnie ubić bitą śmietanę? Dobrze trafiliście. Przeczytajcie nasze rady, a już nigdy jej nie „przebijecie” ani nie zwarzycie.

Gofry , desery, kremy (np.  krem sułtański ), ciasta – wiele z tych smakowitości nie obędzie się bez bitej śmietany. Łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić. W dobie śmietan-fixów i bitych śmietan w aerozolu coraz więcej osób daruje sobie ubijanie kremówki. Czy są ku temu powody? Uważamy stanowczo, że nie! Jak zrobić bitą śmietanę? Ubijanie bitej śmietany nie jest zadaniem wykraczającym poza możliwości nawet początkującego kucharza. Wystarczy zastosować się do kilku kluczowych wytycznych, a sukces będzie gwarantowany. Zapomnijcie o dodawaniu do śmietany żelatyny – to dobry sposób na ciasto piankowe, a nie na dodatek do kochanych przez wszystkich gofrów. Złym rozwiązaniem wydaje się także mieszanie produktów różnych producentów. Lepiej nie łączyć dwóch śmietanek z dwóch różnych mleczarni. Wybierzcie śmietankę do ubijania o 30% lub 36% zawartości tłuszczu. Schłodźcie śmietankę, której użyjecie do ubicia – przed ubijaniem powinna leżeć w lodówce przez kilka godzin. Dobrym sposobem na lepsze ubicie śmietany jest schłodzenie także metalowej miski, w której będziecie ubijali śmietanę. Ok. 15 minut przed ubijaniem włóżcie ją do zamrażalnika. Cukier dodajcie do śmietany na samym początku. Zacznijcie ubijanie od wysokich obrotów miksera, a gdy śmietanka zaczyna powoli gęstnieć, zmniejszcie je na nieco niższe. Sygnałem do zmniejszenia obrotów jest moment, kiedy na śmietanie zaczynają być widoczne ślady widełek miksera. Nie przedłużajcie ubijania w nieskończoność – kiedy zauważycie, że śmietana podwoiła swoją objętość, wyłączcie już mikser – zbyt długie ubijanie sprawi, że zamiast bitej śmietany uzyskacie masło albo coś w rodzaju serka mascarpone! Co zrobić, gdy jednak...

Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Delikatna i lekka tarta z kremem z mascarpone i świeżymi truskawkami jest naprawdę pysznym deserem. Jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Choć pierwsze polskie truskawki w tym roku osiągają kosmiczne ceny , warto kupić ich choć trochę (a resztę zastąpić jakimś innym owocem), by poczuć smak wiosny.  Prosta, ale niezwykle efektowna i bajecznie smaczna tarta z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany oraz pachnącymi, świeżymi truskawkami, z pewnością zrobi wrażenie na gościach oraz domownikach. Ta z przepisu migotki28, użytkowniczki portalu gotujmy.pl, jest naprawdę łatwa do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami Składniki na kruche ciasto 200g mąki pszennej 125g masła 50g tartych migdałów 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Składniki na krem 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% Składniki do dekoracji 2 łyżki dżemu truskawkowego 450g truskawek Listki mięty do dekoracji Przygotowanie W misce wymieszajcie mąkę z cukrem pudrem, tartymi migdałami oraz cukrem pudrem. Następnie dodajcie zimne masło oraz żółtko i szybko wyróbcie ciasto.  Uformujcie je w kulę, zawińcie w folię spożywczą lub aluminiową i schowajcie do lodówki na 1 godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut), aby się dobrze schłodziło. Formę do tarty wylepcie schłodzonym ciastem (lub cienko rozwałkowanym). Dno dokładnie nakłujcie widelcem. Pieczcie przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno na wysokich obrotach. W misce delikatnie rozmiksujcie serek mascarpone i dodawajcie po trochu bitą śmietanę. Połączcie mikserem na wolnych obrotach albo za pomocą trzepaczki lub łopatki. Nie mieszajcie zbyt długo. Na wystudzony spód wyłóżcie dżem truskawkowy i go rozsmarujcie równomiernie. Następnie nałóżcie krem z serka mascarpone i bitej...

WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...

bita śmietana
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko ubić śmietanę bez miksera? Jedna metoda góruje nad pozostałymi
Choć ubicie śmietany bez miksera na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwe, w rzeczywistości istnieje łatwy sposób, by tego dokonać. Przyrząd, który wam to ułatwi, na pewno macie w swojej kuchni. Musicie jednak pamiętać, żeby odpowiednio go przygotować do pracy.

Bita śmietana to produkt uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Wspaniale komponuje się z owocowymi deserami, galaretkami, biszkoptami, bezą i tortami. Wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie bez niej wypieków.  Zdarza się jednak, że sprzęt używany dotąd do jej przyrządzenia po prostu się zepsuje. W końcu na świecie nie ma rzeczy niezawodnych. Dlatego na wszystko trzeba mieć jakąś alternatywę i nie chodzi tu bynajmniej o sięgnięcie po sklepowy odpowiednik smakołyku. Chemiczna śmietana z puszki to nie to samo, co domowa kremówka.  Spróbujcie użyć rózgi kuchennej Okazuje się, że idealnym, choć o wiele bardziej czasochłonnym i męczącym sposobem na ubicie śmietany bez miksera, jest wykorzystanie rózgi kuchennej lub, jak kto woli, trzepaczki balonowej. Ten dziwnie wyglądający przedmiot wspaniale napowietrzy kremówkę. Ubita ręcznie zyska naprawdę niepowtarzalny smak. Sprawdźcie na ile stać widelec Niektórzy twierdzą również, że śmietanę można ubić nawet przy pomocy zwykłego widelca. Jednak nie jest to opcja dla osób bardzo nerwowych. Wykonanie tej czynności sztućcem na pierwszy rzut oka może nie mieć końca. Na szczęście to nieprawda. Zapamiętajcie – widelcem da się ubić śmietanę! Wykorzystajcie słoik Jednak najbardziej zaskakującym sposobem na ubicie śmietany jest ten zakładający użycie słoika. Wystarczy, że wypełnicie go do połowy kremówką, wrzucicie do środka czysty korek po białym winie i zakręcicie pokrywkę. Całość musicie energicznie potrząsać, aż do momentu, w którym produkt zgęstnieje.  Przygotujcie sprzęt Bez względu na to czy do ubijania będziecie chcieli użyć słoika, widelca czy też rózgi kuchennej, narzędzie powinniście wcześniej mocno schłodzić w lodówce lub w...