Zdarzy się, że mimo najszczerszych starań przyrządzane przez nas dania i słodkości po prostu nie wychodzą. Tak dzieje się również w przypadku bitej śmietany, z którą łatwo można „przedobrzyć”, przez co ta następnie warzy się i do niczego się już nie nadaje. Na szczęście można temu w łatwy sposób zaradzić. Sprawdźcie, jak uratować taką śmietanę. 

Dlaczego śmietana się warzy?

Powodów warzenia się śmietany jest wiele. Można wymienić trzy, które występują najczęściej i sprawiają, że bita śmietana nie wychodzi:

  • zbyt długie ubijanie, czyli przebicie - szczególnie osoby, które mają mało doświadczenia lub są roztargnione mogą się zapomnieć i ubijać śmietanę za długo. Nie można tego robić! Długie ubijanie wcale nie sprawi, że wyjdzie lepsza - zamiast tego po prostu się zwarzy, a ostatecznie zamiast śmietany zrobicie całkiem smaczne swoją drogą masło. 

  • zbyt ciepła śmietana - śmietana użyta do ubijania musi być koniecznie odpowiednio schłodzona. Jeżeli jest za ciepła, nie będzie chciała się ubić - to powoduje, że ubija się ją zbyt długo, przez co śmietana się warzy albo ubija na masło

  • odpowiednia ilość tłuszczu - do zrobienia bitej śmietany trzeba użyć śmietanki o odpowiedniej zawartości tłuszczu. Co najmniej 30 procent!

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę?

Gdy śmietana nie jest jeszcze całkiem zwarzona i pojawiają się w niej grudki przypominające kaszę mannę, śmietanę da się jeszcze uratować. Wystarczy, że wlejecie do niej kilka łyżek zimnej śmietanki 18%. Następnie miksujcie tak długo, aż grudki znikną. Ilość śmietanki 18% zależy oczywiście od ilości reszty śmietany - jeśli potrzeba, wlejcie jej więcej.

Zobacz także:

Jeżeli śmietana jest naprawdę zwarzona i na dnie powstaje maślanka, niestety - nie da się odwrócić tego procesu i sprawić, że maślanka zmieni się w bitą śmietanę. Ale nie musicie jej wyrzucać. Spokojnie możecie zrobić z takiej śmietanki krem do tortów. Dodajcie do niej twaróg sernikowy w proporcjach 1:1 i zmiksujcie. Następnie dodajcie do masy cukier, ulubione dodatki (np. czekoladę) oraz żelatynę, żeby masa mogła stężeć.

Jej smak będzie różnił się oczywiście, od tej którą sobie wymarzyliście, ale w te sposób uda wam się uniknąć wyrzucania jedzenia!

Źródło: Orchideli/YouTube