zeschnięte rodzynki
Pixabay
Newsy

Jak uratować zeschnięte rodzynki? Aby znowu stały się miękkie, wystarczy...

Robicie sernik z rodzynkami albo naleśniki? Jeżeli zostały wam zeschnięte rodzynki, możecie je jeszcze uratować dzięki prostej sztuczce.

Słodkie rodzynki pasują praktycznie do wszystkiego! Świetnie sprawdzają się zarówno do ciast, jak i wytrawnych dań mięsnych. Nie każdy za nimi przepada, ale trzeba przyznać, że rodzynki nadają wyjątkowy aromat każdej potrawie, w której się znajdują. Jeśli lubicie je dodawać do różnych dań i kupujecie większe opakowania rodzynek to pewnie nie raz zdarzyło się wam odkryć, że zgromadzone zapasy kompletnie wyschły. Spokojnie, można temu zaradzić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść rodzynki?

Suszone winogrona pełne są witamin, które mają doskonały wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie rodzynek może się przyczynić do pozytywnych zmian w organizmie:

  • Obniżenie ciśnienia tętniczego
  • Lepsza praca układu trawiennego
  • Odkwaszenie organizmu
  • Mocniejsze kości
  • Zmniejszenie niedokrwistości

Potrawy z rodzynkami

Rodzynki są bardzo smaczne i świetnie nadają się jako przekąska do podjadania między posiłkami. Pasują też doskonale do wielu potraw. Może zainspirujecie się poniższą listą?

  • Sernik z rodzynkami – absolutny deserowy klasyk!
  • Naleśniki z serem i rodzynkami – idealne na obiad
  • Karp po żydowsku – rodzynki nadają mu słodkiego i delikatnego posmaku
  • Sałatka z kiwi – suszone winogrona świetnie pasują do owocowych sałatek, zwłaszcza tych z kwaśnymi owocami
  • Kurczak z bakaliami – mięso z dodatkiem słodkich rodzynek to wspaniałe pikantno-słodkie połączenie

Jak uratować zeschnięte rodzynki?

Jeśli zrobiliście zbyt duże zapasy rodzynek lub zostały wam jeszcze po świątecznym pieczeniu i odkryliście, że zupełnie zaschły, to spokojnie – nie wyrzucajcie ich! Jeszcze można je uratować. Wystarczy, że na pół godziny włożycie je do miski z sokiem z cytryny lub wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego. Innym sposobem jest zalanie rodzynek naparem z herbaty.

Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka
WanilioweImprowizacj/Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka
Obiad bez surówki to żaden obiad! Element zieleniny zawsze musi się znaleźć na talerzu, a według wielu najlepsza pod tym względem jest surówka z kapusty pekińskiej - koniecznie z takim dodatkiem.

Surówka z kapusty pekińskiej to obiadowy klasyk, który sprawdza się w każdych warunkach. Pasuje zarówno do dań mięsnych, takich jak kotlety mielone czy schabowe albo pieczony kurczak, jak i tych jarskich. Chrupiąca i delikatna, surówka z kapusty pekińskiej smakuje praktycznie każdemu. Z reguły jest dość słodka ze względu na znajdujące się w niej dodatki, takie jak na przykład kukurydza. Ale żeby podbić słodki smak surówki, możecie dodać do niej inny składnik, który również nada jej doskonałego sznytu.  Jak podbić słodycz surówki z kapusty pekińskiej? Często w przepisach na surówkę z kapusty pekińskiej można znaleźć takie składniki, jak kukurydza z puszki albo starte jabłko. Polecamy wam pójść o krok dalej i dodać do surówki inny produkt - rodzynki. Słodkie i mięciutkie urozmaicą smak surówki, a do tego będą ciekawie wyglądały na talerzu. Pamiętajcie oczywiście o tym, by wcześniej rodzynki sparzyć. Sprawdźcie, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej w takiej wersji z poniższego przepisu.  Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z rodzynkami Zauważcie, że wśród składników na surówkę nie ma pieprzu - został pominięty po to, by zachować typowo słodkawy charakter tego dania. Jeżeli jednak preferujecie lekko ostry smak, jak najbardziej możecie dodać nieco pieprzu pod koniec przygotowywania. Świetnie sprawdzi się również sok z cytryny, dzięki któremu surówka będzie nieco bardziej kwaśna. Zamiennie można użyć do tego celu octu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 marchew pół szklanki rodzynek poszatkowana natka pietruszki  3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  pół płaskiej łyżeczki soli  Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie...

bigos przepis
Wikimedia
Newsy
Ten składnik świetnie dopełni smak bigosu. Nigdy byście nie wpadli na to, żeby go dodać
Bigos to danie, które większość Polaków spożywa tylko dwa razy do roku – w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Na szczęście jedne z nich zbliżają się wielkimi krokami.

Kiszona kapusta, przepyszne mięso i aromatyczne przyprawy – to właśnie te składniki tworzą idealny bigos, którego smak na przestrzeni lat pokochała zdecydowana większość Polaków. Niektórzy dodają do niego suszonego śliwki, inni grzyby, pozostali sięgają po miód, ale są też tacy, którzy uwielbiają, gdy w środku znajdują się… rodzynki. Przepis na bigos z rodzynkami  Choć z początku pomysł ten może wydawać wam się nieco dziwny, kiedy skosztujecie tak przygotowanego bigosu, z pewnością zrozumiecie, dlaczego zachęcaliśmy was do umieszczenia w nim rodzynek. Zaufajcie nam, świetnie dopełniają smak potrawy. Będziecie potrzebować: 1 kilograma kapusty kiszonej 300 gramów wędzonego boczku 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 kilograma kiełbasy 1 słoiczka przecieru pomidorowego 5 łyżek rodzynek 2 cebul 2 ząbków czosnku Przypraw: soli, pieprzu, jałowca, liści laurowych, słodkiej papryki Przygotowanie: Boczek pokrójcie w paseczki i umieśćcie na rozgrzanej patelni (nie dodawajcie żadnego tłuszczu, wytopi się z boczku).  Cebule obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku. Kiełbasę pokrójcie w półplasterki i również umieśćcie na patelni. Całość zamieszajcie, doprawcie słodką papryką i smażcie aż do zarumienienia kiełbasy. Tak przygotowane składniki przełóżcie do dużego garnka, dodajcie pokrojoną wcześniej kiszoną kapustę oraz szklankę wody i dokładnie wymieszajcie. Do powstającego bigosu dodajcie również przecier pomidorowy, rodzynki, sól oraz jałowca. Potrawę duście na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajcie do bigosu wino, wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 2 godziny. Na koniec do bigosu dodajcie...

sernik z rodzynkami
Newsy
Rodzynki i bakalie opadają w wypiekach na dno ciasta? Wypróbujcie ten prosty trik
Podczas zbliżających się świąt wielkanocnych na naszych stołach pojawią się pyszne wypieki. Ale co zrobić, by w sernikach i babkach bakalie nie opadły na dno/ Sprawdźcie, ten prosty trik.

Macie problem z rodzynkami albo innymi bakaliami, które ciągle opadają na dno waszego wypieku? Takie ciasto po przekrojeniu będzie wyglądało mało atrakcyjnie. Ale można temu zapobiec w naprawdę łatwy sposób. Gdy poznacie i wykorzystacie ten prosty trik, już nigdy więcej nie będziecie musieli się obawiać, że rodzynki znajdą się na dole sernika. Czym są bakalie? Bakalie to suszone owoce oraz różnego rodzaju orzechy: Orzechy włoskie, laskowe, pecan, brazylijskie, macadamia itp. Migdały Rodzynki – sułtańskie, kalifornijskie, damasceńskie królewskie Suszona żurawina Suszone morele Suszone śliwki Kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny Suszone daktyle Suszone figi Suszone egzotyczne owoce, takie jak banany, ananasy czy mango Co zrobić, żeby rodzynki i bakalie nie opadały na dno ciasta? Musicie przygotować? Rodzynki Bakalie np. orzechy, suszone morele i śliwki Wodę lub mleko Mąkę pszenną albo ziemniaczaną Jak to zrobić? Orzechy, suszone owoce i rodzynki powinniście najpierw dobrze namoczyć. Wykorzystajcie do tego ciepłe mleko albo ciepłą wodę. Dopiero gdy nasiąkną, możecie otworzyć je w mące i dodać do ciasta. Dzięki temu nie opadną na dno, a równomiernie rozłożą się w cieście. Kolejnym sposobem jest przygotowanie po prostu ciasta o gęstszej konsystencji, które utrzyma w sobie ciężkie bakalie. Możecie również dodać bakalie tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika lub lekko je podpiec i dodać je na wierzch. Dlaczego warto moczyć suszone owoce? Nie tylko po to, aby nie opadały na dno. Część bakalii jest twarda, co jest oczywiście normalne, gdyż w trakcie suszenia tracą wodę. Jeśli je dobrze namoczycie, staną się przyjemnie miękkie i będą lepiej smakować. Zamiast wody możecie wymoczyć je w alkoholu...

Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek. W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Zapytacie pewnie: a niby dlaczego? Owszem, pieczenie ciasta drożdżowego z dodatkiem białek jest możliwe. Niektóre gospodynie specjalnie je nawet ubijają na pianę, by uzyskać wiadomy efekt. Łatwiej jest jednak z nich zrezygnować i w ten sposób uniknąć tego, że ciasto jest zwarte, sztywne i słabo wyrośnięte. Nic w tym dziwnego - w końcu do najbardziej delikatnych muślinowych babek wielkanocnych cukiernicy dodają nawet całe tuziny żółtek. W ten sposób wypiek otrzymuje nie tylko wspaniałą żółtawą barwę, ale też fantastyczne właściwości. Miękki i puszysty miąższ z drożdżówki na żółtkach nie ma sobie równych. Dla oszczędnych mamy komunikat. Spokojnie, nic się nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej...