Nie ma nic gorszego niż kulinarna katastrofa przed samą Wielkanocą! Jeśli wasz żurek wyszedł zbyt kwaśny, to jeszcze możecie go poprawić. Z pomocą przyjdzie składnik, który każdy z was ma w swojej kuchni.

Żur a żurek - czym się różnią?

Dziś do określenia zupy przygotowywanej tradycyjnie na Wielkanoc używa się zamiennie słów „żur” i „żurek”, jednak nie znaczą one wcale tego samego! Żurek to klasyczna zupa z jajkiem na twardo i często z dodatkiem białej kiełbasy. Zabiela się go śmietaną, dzięki czemu jest znacznie delikatniejszy. W niektórych regionach żurek jest nazywany barszczem białym.

Z kolei żur to bardzo kwaśna zupa, gotowana na zakwasie żytnim. Nie dodaje się do niej majeranku ani śmietany! Według niektórych to właśnie żur jest tradycyjną, postną zupą podawaną na Wielkanoc bez żadnych dodatków lub tylko z jajkiem na twardo. Można podawać żur także w Boże Narodzenie, choć wtedy bardziej pasują do niego suszone grzyby.

Żurek wyszedł kwaśny?

Niedługo będziecie przygotowywać wielkanocne potrawy. Może się zdarzyć, że nie wszystko pójdzie zgodnie z planem – na przykład żurek wyjdzie zbyt kwaśny! Jak sobie z tym poradzić? Bardzo łatwo można złagodzić jego smak, dodając nieco śmietany 30%. Jeżeli nie chcecie jej używać, to możecie wsypać łyżeczkę lub dwie cukru.

Zobacz także:

Przepis na żurek

Do przygotowania wielkanocnego żurku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 litr jarskiego bulionu
  • Pół litra zakwasu na żurek
  • 20 dag surowego, wędzonego boczku
  • 20 dag białej kiełbasy parzonej
  • 10 dag kiełbasy podsuszanej
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Pół płaskiej łyżeczki soli
  • Pół płaskiej łyżeczki czosnku

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie boczek drobno w kostkę, a kiełbasę białą i podsuszaną w plasterki. Jeżeli macie surową białą kiełbasę, to wcześniej ją podgotujcie kilka minut.
  2. Następnie na patelni podsmażcie boczek. Gdy już wytopi się nieco tłuszczu, dodajcie pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażcie do 5 minut.
  3. Do garnka wlejcie bulion warzywny i podgrzewajcie, aż się zagotuje.
  4. Mięso z patelni przełóżcie do gotującego się bulionu. Całość gotujcie jeszcze 5 minut.
  5. Zakwas wymieszajcie i wlejcie do zupy. Dodajcie jedno rozgniecione ziarenko ziela angielskiego, jeden liść laurowy, łyżeczkę majeranku oraz po pół płaskiej łyżeczki soli i czosnku. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze kilka minut, aż żurek nieco zgęstnieje. Dodajcie 3 łyżki śmietany.

I gotowe! Żurek podawajcie z jajkami gotowanymi na twardo.