Jak uratować za ostrą potrawę. Dodajcie ten 1 produkt i problem zniknie
Adobe Stock
Newsy

Jak uratować za ostrą potrawę? Dodajcie jeden z tych dwóch produktów, a problem zniknie

Lubicie ostro zjeść? A co zrobić gdy okazało się, że potrawa wyszła za ostra?

Czy wiecie, że do ostrych potraw można się przyzwyczaić? Jedząc je stopniowo, oswajamy nasze kubki smakowe do obecności substancji odpowiadających za ostrość.

I choć osobom nieznoszących ostrych dań pewnie trudno w to uwierzyć, to ci którzy kochają ostrość w potrawach są rozczarowani, gdy poda im się danie zbyt łagodne w smaku. Nie tylko uważają, że nie jest wyraziste, ale też twierdzą, że bez ostrości tracą całą przyjemność z jedzenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co powoduje ostrość produktów i jak zmniejszyć ostrość dań?

Za ostry smak występujący w potrawach odpowiadają związki chemiczne zwane kapsaicynoidami. Te substancje działają na nasz układ nerwowy powodując odczuwanie bólu i palenia w jamie ustnej. W papryczkach chilli znajduje się kapsaicyna, w kurkumie, pieprzu czy innych przyprawach dających ostrość występują inne, analogiczne kapsaicynoidy.

Jak zredukować ostrość dania?

Najlepszym sposobem na zmniejszenie ostrości, gdy do sosu czy zupy dodaliście za dużo chilli, jest rozcieńczenie płynu filiżanką tłustego mleka. Tłuste mleko jest tak skuteczne, bo odpowiedzialna za pikantny smak kapsaicyna, rozpuszcza się w tłuszczach. Z tego powodu nie wystarczy rozcieńczyć za ostry płyn wodą. Trzeba by jej dodać zbyt dużo, psując jednoczenie gotowe już danie.   

Innym sposobem „wyciągnięcia” ostrości z potrawy jest dodanie do niej surowego ziemniaka. Obierzcie go, przekrójcie na pół i ugotujcie w za ostrym sosie, a następnie wyjmijcie z potrawy.

Zobacz także
Jak uratować przypalone mięso? Nie wyrzucajcie, wypróbujcie ten trik

Jak uratować przypalone mięso? Nie wyrzucajcie, wypróbujcie ten trik

Przesoliliście obiad? Uratujecie go tak przygotowaną kromką chleba

Przesoliliście obiad? Nic straconego. Uratujecie go za pomocą kromki chleba

Czy jedzenie ostrych dań jest zdrowe?

Substancje stanowiące o ostrości produktów mają wiele właściwości zdrowotnych. Jednak to czy należy jeść ostre potrawy, czy lepiej ich unikać zależy od waszego zdrowia i upodobań. 

Wartości zdrowotne pikantnych produktów:

  • Działają bakteriobójczo
  • Wzmacniają odporność organizmu
  • Usprawniają metabolizm
  • Rozszerzają naczynia krwionośne, a dzięki temu obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają poziom cholesterolu
  • Mają właściwości rozgrzewające, są więc wykorzystywane w maściach łagodzących bóle mięśni i stawów
  • Obniżają ryzyko rozwoju komórek rakowych
  • Pobudzają produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia

A jakie dolegliwości powinny powstrzymać was przed pikantnymi potrawami?

  • Problemy z cerą
  • Choroby układu pokarmowego
  • Choroby nerek
  • Choroby pęcherza

Jeśli macie wątpliwość czy wolno wam jeść ostre dania, skontaktujcie się ze swoim lekarzem specjalistą lub  lekarzem pierwszego kontaktu. 

Źródło: garneczki.pl

za dużo pieprzu w zupie
Flickr
Newsy
Za dużo pieprzu w zupie? Dodajcie 1 składnik. Zupa odzyska delikatność i przyjemny smak
Chociaż w polszczyźnie zadomowiło się już powiedzenie o „za słonej zupie”, równie częstym problemem jest dodanie do niej zbyt dużo pieprzu.

Przepieprzenie zupy nie musi oznaczać zupełnej klęski na kuchennym froncie. Wystarczy zakasać rękawy i przystąpić do odratowywania potrawy. Zanim jednak przejdziemy do opisania kilku rad, dzięki którym uda wam się nieco zneutralizować ostry smak potrawy, zastanówmy się, czy ostre jedzenie może zaszkodzić. Komu może zaszkodzić zbyt ostre jedzenie? Próg akceptacji dla ostrego smaku chilli czy pieprzu, znajduje się na innym poziomie u poszczególnych osób. Wiąże się to po prostu z powolnym przyzwyczajeniem organizmu do ostrych potraw, poprzez stopniowe „podostrzanie” potraw. Osoby nieprzyzwyczajone do ostrego smaku, mogą po zjedzeniu za ostrego posiłku mogą skarżyć się na takie dolegliwości jak np. zgaga. Unikać przesadnych ostrości powinny także osoby cierpiące na schorzenia nerek, pęcherza i układu moczowego i pokarmowego. Pieprz i chilli to jednak nie tylko źródło problemów zdrowotnych. Jedzenie ostrych potraw, może akurat pomóc w niektórych problemach zdrowotnych. Dlaczego?  Oto krótka lista właściwości zdrowotnych ostrych potraw: Działają bakteriobójczo Wzmacniają odporność organizmu Rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi Działają rozgrzewająco Skoro już zapoznaliście się z minusami i plusami jedzenia ostrych posiłków, czas na próbę naprawienia szkód wynikłych z przepieprzenia zupy. Jak uratować zbyt ostrą zupę? W pierwszej kolejności uratować może was fakt, że pieprz zbiera się na powierzchni gotowanej zupy. To samo dotyczy pieprzu dosypanego już na talerzu. Wykorzystajcie to do zebrania nadmiaru pieprzu z zupy za pomocą łyżki. Będzie to znacznie łatwiejsze, gdy zupa będzie już zimna. Innym wyjściem jest rozcieńczenie zupy wodą. Jeśli sypnęło się wam za dużo pieprzu do...

Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Flickr
Newsy
Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Nie możecie znieść pieczenia, jakie wywołuje zjedzenie papryczki chilli? Poznajcie proste metody, które pozwolą wam zmniejszyć ostrość papryczek.

Wiele dań kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej zawiera papryczkę chilli. Dla niektórych jednak smak tego warzywa jest nie do zniesienia, ponieważ okropnie piecze! By złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości, stosujcie podane niżej triki – dzięki nim jedzenie papryczek chilli nie będzie już torturą. Papryczka chilli – wybierzcie odpowiednią Ważny jest wybór odpowiedniej papryczki. Istnieje kilka gatunków papryki, które różnią się między sobą kształtem, kolorem oraz poziomem ostrości. Pomocna w jego ocenieniu jest skala Scoville’a, która służy między innymi do oceny ostrości jedzenia. Skala ocenia ilość kapsaicyny zawartej w papryczce – a to właśnie kapsaicyna odpowiada za uczucie pieczenia po zjedzeniu papryczki. Papryczka chilli – wydrążcie środek Kapsaicyna znajduje się głównie w nasionach, miąższu i włóknach wewnątrz papryki. Dlatego, by zmniejszyć ostrość warzywa, powinno się całkowicie wydrążyć środek. Koniecznie róbcie to w rękawiczkach, by nie podrażnić sobie rąk i nigdy nie dotykajcie palcami oczu, jeśli wcześniej mieliście kontakt z papryczkami! Grozi to silnym podrażnieniem oka. Wypłuczcie papryczkę chilli Pomocne może być wypłukanie papryki w wodzie przed przygotowaniem. Papryczkę należy przeciąć wzdłuż i wypłukać cały jej środek pod strumieniem bieżącej wody. Wypłucze ona część związków, które odpowiadają za ostrość papryczki. Pamiętajcie jednak, że papryka koniecznie musi być rozcięta – płukanie jej w całości nie ma większego sensu. Namoczcie papryczkę chilli w occie Kolejnym sposobem na zmniejszenie ostrości papryczki chilli jest wypłukanie jej w roztworze wody i octu. Przyda się w przypadku przyrządzania gotowanych papryczek jalapeño – należy po ugotowaniu włożyć je do wody wymieszanej z...

Ostry smak, papryczka chili
Pixabay/englishlikeanative
Newsy
Wyszło ci zbyt ostre danie? Spokojnie, dzięki tym prostym sposobom uratujesz je z łatwością
Każdemu zdarzają się kulinarne wpadki. Często bywa, że dosypujemy więcej przypraw niż byśmy chcieli. Jest na to sposób!

Gotowania można się nauczyć, ale każdemu, nawet najbardziej wytrawnemu kucharzowi, mogą przytrafić się potknięcia. O ile nie stracimy głowy i będziemy praktykować kilka prostych sztuczek, opanujemy sytuację szybciej niż się zaczęła. To aż takie proste! Słodki, słony Potrawy można zepsuć na kilka sposobów. Między innymi możemy danie przesolić lub dorzucić do ciasta za dużo cukru. Najgorzej, jeśli zmienimy jego smak w skali ostrości. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, by do garnka wsypać zbyt dużo pikantnej przyprawy. Nie każdorazowo udaje się również w precyzyjny ocenić moc i pikanterię wybranego składnika. To może zdarzyć się każdemu. Produkty bywają też kapryśne, inaczej zachowują się podczas gotowania te świeże, inaczej te, które leżą w domowej spiżarce tygodniami. Stanowczo za ostro Ważne, by wiedzieć, jak poradzić sobie w podobnej sytuacji. Sposobów na uratowanie potraw jest co najmniej kilka. Coraz bardziej lubimy ostre potrawy. Jednak podczas ich gotowania zdarza nam się przesadzić. Często danie, które właśnie przyrządzaliśmy, ląduje do kosza. Niesłusznie! Na złagodzenie ostrego smaku działają pewne sprytne metody. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.  Listę podpowiedzi znajdziesz poniżej.   Dodawanie większej ilości składników. Ten sposób jest niezwykle skuteczny. Na pewno na desce do krojenia zostało kilka warzyw, które wykorzystujesz do zrobienia dania. Jeśli danie jest zbyt pikantne, dodaj więcej składników, chociażby warzyw, które złagodzą smak przypraw. Jeśli przesadnie przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodajmy do sosu odrobinę pokrojonej w cienkie paski słodkiej papryki. Warzywo...

Mnóstwo osób nie myje rąk po krojeniu tego warzywa. Skutki mogą być katastrofalne
Pixabay
Newsy
Mnóstwo osób nie myje rąk po krojeniu tego warzywa. Skutki mogą być katastrofalne
Nie zapominajcie o tym, żeby umyć ręce! Będziecie bardzo cierpieć, jeśli tego nie zrobicie!

Przy gotowaniu bardzo ważna jest ogólna higiena. Powinno się myć ręce, starać się utrzymywać środowisko pracy w czystości, zawsze mieć czyste paznokcie i związane włosy. Wiedzą o tym wszyscy kucharze amatorzy. Jak to jest jednak z myciem rąk po gotowaniu? Lepiej pamiętajcie, żeby to zrobić! Chodzi o mycie rąk po krojeniu papryczki chili. Papryka chili jest bardzo ostra, to wiecie. Uwierzcie nam, że nie chcecie przekonać się, co stanie się, gdy po krojeniu chili dotkniecie przez przypadek rąk. Ból jest nie do zniesienia! Pamiętajcie żeby za każdym razem po krojeniu papryczki chili pamiętać o umyciu rąk. Nawet niewielka pozostałość papryki chili na palcach będzie niesamowicie bolesna, jeśli dostanie się do oczu. Dlaczego papryczka chili szczypie w oczy? Papryka chili szczypie bardzo w oczy, ponieważ zawiera substancję: kapsaicynę. To ona odpowiada za ostry smak papryczek chili. Nawet niewielka ilość papryczki chili powoduje u niektórych łzawienie, katar i uczucie gorąca. Jeśli dodajcie chili do potraw, jest to pożądane. Wiele osób bardzo lubi ten ostry smak. Gorzej, gdy kapsaicyna dostanie się do oczu… Wtedy może być bardzo ciężko. Ból jest ogromny! Oczy momentalnie zaczynają łzawić i nie za bardzo wiadomo jak sobie pomóc. Tarcie oczu zdecydowanie nie pomaga, a jeśli będziecie robić to brudnymi rękami, pogorszycie swój stan.  Właściwości odżywcze papryczki chili Ta sama substancja, która powoduje tak silną reakcję łzawiącą po dostaniu się do oczu, jest równocześnie bardzo zdrowa, jeśli jest spożywana doustnie. To niektóre z jej właściwości: Przyspiesza metabolizm i pozwala spalić więcej kalorii Działa przeciwzapalnie Jest pomocna w wielu infekcjach Może łagodzić bóle pleców, stawów i kości Jedzcie papryczkę chili często...