Czy wiecie, że do ostrych potraw można się przyzwyczaić? Jedząc je stopniowo, oswajamy nasze kubki smakowe do obecności substancji odpowiadających za ostrość.

I choć osobom nieznoszących ostrych dań pewnie trudno w to uwierzyć, to ci którzy kochają ostrość w potrawach są rozczarowani, gdy poda im się danie zbyt łagodne w smaku. Nie tylko uważają, że nie jest wyraziste, ale też twierdzą, że bez ostrości tracą całą przyjemność z jedzenia.

Co powoduje ostrość produktów i jak zmniejszyć ostrość dań?

Za ostry smak występujący w potrawach odpowiadają związki chemiczne zwane kapsaicynoidami. Te substancje działają na nasz układ nerwowy powodując odczuwanie bólu i palenia w jamie ustnej. W papryczkach chilli znajduje się kapsaicyna, w kurkumie, pieprzu czy innych przyprawach dających ostrość występują inne, analogiczne kapsaicynoidy.

Jak zredukować ostrość dania?

Najlepszym sposobem na zmniejszenie ostrości, gdy do sosu czy zupy dodaliście za dużo chilli, jest rozcieńczenie płynu filiżanką tłustego mleka. Tłuste mleko jest tak skuteczne, bo odpowiedzialna za pikantny smak kapsaicyna, rozpuszcza się w tłuszczach. Z tego powodu nie wystarczy rozcieńczyć za ostry płyn wodą. Trzeba by jej dodać zbyt dużo, psując jednoczenie gotowe już danie.   

Zobacz także:

Innym sposobem „wyciągnięcia” ostrości z potrawy jest dodanie do niej surowego ziemniaka. Obierzcie go, przekrójcie na pół i ugotujcie w za ostrym sosie, a następnie wyjmijcie z potrawy.

Czy jedzenie ostrych dań jest zdrowe?

Substancje stanowiące o ostrości produktów mają wiele właściwości zdrowotnych. Jednak to czy należy jeść ostre potrawy, czy lepiej ich unikać zależy od waszego zdrowia i upodobań. 

Wartości zdrowotne pikantnych produktów:

  • Działają bakteriobójczo
  • Wzmacniają odporność organizmu
  • Usprawniają metabolizm
  • Rozszerzają naczynia krwionośne, a dzięki temu obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają poziom cholesterolu
  • Mają właściwości rozgrzewające, są więc wykorzystywane w maściach łagodzących bóle mięśni i stawów
  • Obniżają ryzyko rozwoju komórek rakowych
  • Pobudzają produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia

A jakie dolegliwości powinny powstrzymać was przed pikantnymi potrawami?

  • Problemy z cerą
  • Choroby układu pokarmowego
  • Choroby nerek
  • Choroby pęcherza

Jeśli macie wątpliwość czy wolno wam jeść ostre dania, skontaktujcie się ze swoim lekarzem specjalistą lub  lekarzem pierwszego kontaktu. 

Źródło: garneczki.pl