Kopytka
BozenaMatuszczyk/gotujmy.pl
Newsy

Jak uratować sklejone kopytka? Wystarczy, że dodacie do nich 1 składnik, a nie rozkleją się na waszych oczach

Kopytka kochają szczególnie najmłodsi. Co tu dużo mówić – są niezwykle przyjemne w jedzeniu. Jest tylko jeden warunek. Nie mogą się wam skleić.
Hubert Rój
styczeń 08, 2021

Mamy na to rozwiązanie. Czasami nasze kopytka mogą być wykonane ze zbyt rzadkiego ciasta. Wtedy mała nieuwaga wystarczy, by przegotować nasze ziemniaczane kluski.

Aby zapobiec katastrofie, wykorzystajcie mały patent z wykorzystaniem oleju. By kopytka nie kleiły się wam w garnku i już na talerzu, trzeba dolać do gotującej się wody łyżkę oleju. Ten fortel przypominający nieco dolewanie oliwy do gotującego się makaronu jest niezawodny.

A propos makaronu – nasze kopytka wcale nie różnią się za dużo od włoskich gnocchi. Podobnie pewne podobieństwo kopytka wykazują do czeskich ziemniaczanych knedlików. Co to wszystko oznacza?

Nie ograniczajmy się do jedzenia kopytek z masłem czy ze skwarkami. Przygotujcie do nich smaczny, mięsny sos i cieszcie się pełnowartościowym daniem jak Włosi czy Czesi.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na domowe kopytka

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 jajka
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotowane i wystudzone przeciśnijcie przez praskę.
  2. Do ziemniaków dodawajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także jajka i wyrabiajcie gładkie, elastyczne ciasto. Posólcie do smaku.
  3. Wyrobione ciasto przekrójcie na dwie części i formujcie z nich warkocze.
  4. Lekko spłaszczcie warkocz i wykrawajcie kopytka o długości ok. 5 cm.
  5. Do gotującego się wrzątku należy wsypać nieco soli i łyżkę oleju.
  6. Gotujcie kopytka małymi partiami i wykładajcie na półmisek.
  7. Kopytka należy podawać z roztopionym masłem, skwarkami lub z gęstym sosem.
Komentarze
Szare kluski ze skwarkami
Gotujmy.pl/agu88sia
Newsy Z kuchni babci: prosty przepis na szare kluski. Idealne na obiad
Szare kluski nie mają sobie równych. Pewnie sięgacie po nie rzadko, a niesłusznie! Przepis na szare kluski jest dziecinnie prosty.
Aleksandra Jaworska
styczeń 06, 2021

Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami. Nazewnictwo bierze się głównie od ich sinego koloru. Do ich przygotowania potrzebne wam będą tarte, surowe ziemniaki, które w tracie ucierania ciemnieją. Stąd ich szarawy odcień.  Szare kluski jako tradycyjne danie na Śląsku Kuchnia śląska jest tłusta i pożywna. Obok wodzianki, knedli i kompotu z suszonych śliwek znajdziecie w niej również kluski, na które przepis podajemy na końcu artykułu. Szare kluski są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach. Z czym podawać szare kluski? Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Na Kujawach często posypane są dodatkowo białym pokruszonym twarogiem. Szare kluski  to wyśmienity dodatek do ciemnych mięs duszonych w zawiesistym sosie.  Smakują równie świetnie z zasmażaną kiszoną kapustą. W wielu regionach stanowią też tradycyjny dodatek do czerniny. Kluski śląskie możecie także podać do dań bardziej klasycznych, takich jak kotlet schabowy, mielony, czy sos na bazie grzybów. Pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe Szare kluski można jeść jako pełne danie obiadowe. Jeśli wolicie inne pomysły, nic nie szkodzi. Kluski można podawać na wiele sposobów, okraszone boczkiem i cebulą lub z duszoną kapustą, sosem pieczarkowym lub grzybowym, posypane kruszonym białym serem i boczkiem, a nawet jako zwykły dodatek do gulaszu. Każdy sposób jest doskonały i zależy jedynie od waszych upodobań. Ciasto na kluski, podobnie jak na naleśniki czy plaski ziemniaczane, jest dość gęste, dlatego każdy z was musi znaleźć idealną dla siebie konsystencję. Może ona zależeć m.in. od stopnia odcedzenia masy ziemniaczanej.  Przepis na szare...

Przeczytaj
rolada śląska przepis
Agiatis / gotujmy.pl
Newsy Tym daniem zajadają się wszyscy Ślązacy. Oto sprawdzony przepis na śląską roladę z kluskami i modrą kapustą
Chcecie się poczuć jak na Śląsku? Przygotujcie na obiad tradycyjną roladę z kluskami i modrą kapustą!
Katarzyna Wyborska
styczeń 03, 2021

Nie może siebie nazywać Ślązakiem ten, kto nigdy nie jadł rolady z kluskami! A w każdym razie przynajmniej nie spróbował – w końcu nie wszystko musi każdemu smakować. Jednak rolada z modrą kapustą i kluskami to najbardziej popularne danie kuchni śląskiej i warto koniecznie jej spróbować. Taki obiad na pewno posmakuje wszystkim domownikom – nawet, jeśli spróbują tego dania pierwszy raz! Przygotujcie je sami w domu z naszego przepisu. Rolada z kapustą To pyszne danie nie może się obejść bez dodatku modrej kapusty! To śląskie określenie kapusty czerwonej oraz nazwa potrawy. Przygotowuje się ją z poszatkowanej czerwonej kapusty z dodatkiem soli, pieprzu, octu, cebuli, odrobiny cukru i obowiązkowo boczku. Przepis na śląską roladę z kluskami Do przygotowania tradycyjnej rolady będą wam potrzebne poniższe składniki: 1,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg ogórków kiszonych 0,5 kg surowego, wędzonego boczku 150 g musztardy sarepskiej 200 g smalcu 3 duże cebule 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Sól Pieprz Przygotowanie Ogórki i boczek pokrójcie w słupki. Cebulę posiekajcie, a następnie wszystko wymieszajcie w jednej misce z musztardą. Odstawcie na bok do „przegryzienia”. Mięso wołowe pokrójcie w plastry, a następnie na każdy z nich wyłóżcie porcję przygotowanego farszu. Zawińcie każdy plaster tak, by farsz nie wypływał. Na rozgrzanej patelni podsmażcie szybko na dużym ogniu mięso, by się podpiekło z każdej strony. Później zalejcie je wodą, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotujcie pod przykryciem przez około 2 godziny. Na koniec zagęśćcie sos mąką. Smacznego! Roladę podawajcie obowiązkowo z modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. Tak przygotowane danie...

Przeczytaj
kluski śląskie
Ania321/gotujmy.pl
Newsy Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały? Jest na to 1 genialny trik 
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Wiele osób potrafi jednak popełnić błędy w przygotowaniu. Oto nasze wskazówki.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

1 kg gotowanych ziemniaków i nieco mąki ziemniaczanej – to wystarczy, by zagnieść sporo ciasta na kluski śląskie z charakterystyczną dziurką. Podaje je się zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Poza Górnym Śląskiem popularne jest także podawanie tych klusków ziemniaczanych ze skwarkami lub z masłem albo w towarzystwie gęstych, mięsnych sosów i kiszonej kapusty. Niektóre gospodynie domowe do swoich klusków śląskich dodają także jajko. Dzięki temu kluski będą miały nieco inną konsystencję – staną się delikatnie bardziej zwarte i nie będą rozpadały się podczas gotowania. Inne panie domu stosują także jeszcze ciekawsze urozmaicenia. Mowa tu na przykład o dodaniu do masy ziemniaczanej nieco gazowanej wody (ok. łyżka stołowa). Wtedy kluski staną się jeszcze bardziej pulchne. Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag Przygotowanie: Gotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy miękkie ciasto. Opcjonalnie do ciasta możemy dodać nieco gazowanej wody i jajko. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w warkocz i wykrajamy równe porcje na kluski. Spłaszczamy ciasto i wyciskamy palcem małe zagłębienie w klusku. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wrzucamy kluski do garnka partiami, tak by nie skleiły się podczas gotowania. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Wyławiamy gotowe kluski łyżką cedzakową i odkładamy na talerze.  

Przeczytaj