Kopytka
BozenaMatuszczyk/gotujmy.pl
Newsy

Jak uratować sklejone kopytka? Dodajcie do nich 1 składnik, a nie rozkleją się na waszych oczach

Kopytka kochają szczególnie najmłodsi. Co tu dużo mówić – są niezwykle przyjemne w jedzeniu. Jest tylko jeden warunek. Nie mogą się wam skleić.

Mamy na to rozwiązanie. Czasami nasze kopytka mogą być wykonane ze zbyt rzadkiego ciasta. Wtedy mała nieuwaga wystarczy, by przegotować nasze ziemniaczane kluski.

Aby zapobiec katastrofie, wykorzystajcie mały patent z wykorzystaniem oleju. By kopytka nie kleiły się wam w garnku i już na talerzu, trzeba dolać do gotującej się wody łyżkę oleju. Ten fortel przypominający nieco dolewanie oliwy do gotującego się makaronu jest niezawodny.

A propos makaronu – nasze kopytka wcale nie różnią się za dużo od włoskich gnocchi. Podobnie pewne podobieństwo kopytka wykazują do czeskich ziemniaczanych knedlików. Co to wszystko oznacza? Nie ograniczajmy się do jedzenia kopytek z masłem czy ze skwarkami. Przygotujcie do nich smaczny, mięsny sos i cieszcie się pełnowartościowym daniem jak Włosi czy Czesi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowe kopytka

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 jajka
  • Sól
Zobacz także
kopytka przepis

Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni tym 1 prostym trikiem

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotowane i wystudzone przeciśnijcie przez praskę.
  2. Do ziemniaków dodawajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także jajka i wyrabiajcie gładkie, elastyczne ciasto. Posólcie do smaku.
  3. Wyrobione ciasto przekrójcie na dwie części i formujcie z nich warkocze.
  4. Lekko spłaszczcie warkocz i wykrawajcie kopytka o długości ok. 5 cm.
  5. Do gotującego się wrzątku należy wsypać nieco soli i łyżkę oleju.
  6. Gotujcie kopytka małymi partiami i wykładajcie na półmisek.
  7. Kopytka należy podawać z roztopionym masłem, skwarkami lub z gęstym sosem.
Kluski leniwe
WWWiola/gotujmy.ol
Newsy
Jak zrobić mięciutkie kluski leniwe w 10 min?  Będziecie potrzebowali tylko 4 składników
Cała armia domowników do wykarmienia, a nie pozostało już zbyt wiele czasu? Zamiast lepić w nieskończoność pierogi, zróbmy kluski leniwe!

To nie przypadek sprawił, że to danie ma taką, a nie inną nazwę. Kluski leniwe to propozycja dla zapracowanych i zabieganych gospodyń. Składnikami przypominają pierogi ruskie, ale różnią się szybkością wykonania. A więc w sam raz dla leniuchów! Nie wymagają dużo pracy, a smakują bardzo dobrze. W odróżnieniu od pierogów nie potrzebujemy do ich wykonania ziemniaków, a jedynie ser biały i mąkę z dodatkiem jajka. Kluski leniwe przypominają nieco kształtem kopytka i w niektórych rejonach naszego kraju są nazywane po prostu kopytkami z serem. W jeszcze innych miejscach w Polsce, kluski nazywane są także leniwymi pierogami. Z czym podać kluski leniwe? Podobnie jak kopytka, kluski leniwe można podawać zarówno ze skwarkami, z masłem, jak również w towarzystwie jakiegoś mięsnego dania i surówki. Nie brakuje też zwolenników leniwych na słodko. Tak czy siak, zawsze zdadzą egzamin na ocenę celującą! Jak sprawić, by kluski leniwe nie były za twarde i żeby rozpływały się w ustach? Ważne byśmy nie przesadzili z ilością dodawanej mąki, a także z czasem wyrabiania ciasta – wtedy mogą być nie do przełknięcia! Przepis na kluski leniwe Składniki: 25 dag twarogu tłustego 1 jajko 5 dag mąki pszennej sól Przygotowanie: Jeżeli nie chcemy, by w naszych kluskach bardzo wyraźne były białe oczka (małe kawałki twarogu), warto przepuścić ser przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków albo przynajmniej utłuc go nieco widelcem. Do twarogu dodajemy rozbite jajko i sól do smaku (opcja dla perfekcjonistów z zapasem wolnego czasu: by nasze leniwe były jeszcze delikatniejsze, możemy rozdzielić białko od żółtka, ubić je na pianę, a następnie oddzielnie dodać obydwie części do masy serowej).PotrzPo Dodajemy stopniowo...

Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami. Pyszny obiad dla całej rodziny
Martyna12/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami. Pyszny obiad dla całej rodziny
Zasmażana młoda kapusta z kiełbasą wspaniale pasuje do kopytek. Wypróbujcie poniższy przepis na to pyszne danie!

Kopytka to bardzo proste danie polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza. Przyrządza się je szybko i pasuje do nich wiele dodatków – na przykład prosty i smaczny sos pieczarkowy . Tym, co jeszcze genialnie pasuje do kopytek jest podsmażana młoda kapusta z dodatkiem kiełbasy i pomidorów. Koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie! Świetny przepis na kopytka z kapustą opublikowała na portalu Gotujmy.pl jedna z jego użytkowniczek, Martyna12. Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami Do przygotowania kopytek z kapustą potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju Sól 1 główka młodej kapusty 4 kiełbasy śląskie 4 duże i mięsiste pomidory 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie i ugotujcie ziemniaki. Odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Przestudzone ziemniaki zmielcie, przeciśnijcie przez prasę albo ugniećcie. Dodajcie do ziemniaków 400 g mąki, jajko i wyróbcie na gładkie ciasto. Na podsypaną mąką stolnicę połóżcie kawałki ciasta, uformowane w wałeczki. Każdy z nich pokrójcie w kopytka. Zagotujcie w dużym garnku wodę z solą oraz łyżką oleju. Partiamy wrzucajcie kopytka do wrzącej wody i gotujcie do momentu, aż wypłyną. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Tak samo pokrójcie kiełbasę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego i podsmażcie kiełbasę z cebulą. Sparzcie pomidory, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie na patelnię. Całość duście na średnim ogniu do momentu, aż płyn odparuje. Obierzcie kapustę z wierzchnich, twardych liści, a resztę poszatkujcie drobno. Pokrojoną kapustę dodajcie do reszty...

kluski leniwe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy
Nazwa klusek leniwych nie wzięła się z przypadku. To danie wręcz stworzone dla leniuszków i oczywiście tych bardziej zabieganych.

W telegraficznym skrócie – niemal te same składniki co na pierogi, za to o wiele mniej pracy. A do tego doskonały smak.  Do ich przygotowania potrzebny jest ser biały i mąka, a także jajko. Kluski leniwe odrobinę przypominają także popularne kopytka. Chodzi tutaj głównie o kształt – leniwe także wykraja się nożem z podłużnego warkocza. Kopytka zawierają jednak gotowane ziemniaki, a kluski z dodatkiem ziemniaków rzadziej je się na słodko. Leniwe są wręcz stworzone do smakowych wariacji. Świetnie sprawdzą się także okraszone skwarkami z cebulką. Co zrobić, aby kluski leniwe były miękkie? Kluski leniwe robi się bardzo łatwo, ale trzeba mimo wszystko pamiętać o kliku rzeczach. Dlatego, zanim przejdziemy do podania przepisu, jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Aby kluski nie wyszły wam za twarde, broń Boże nie dodawajcie do nich zbyt dużo mąki . To właśnie w miękkości i puszystości leniwych leży ich cała wspaniałość. Za to kochają je i duzi i mali. Przepis na kluski leniwe Składniki: opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag) 1 jajko ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek) sól Przygotowanie: Utłuczcie ser biały widelcem na dość gładką masę. Możecie użyć do tego maszynki. Dodajcie do sera jajko i sól, dobrze wymieszajcie. Stopniowo dodawajcie do sera jajka i mąkę pszenną tak, by powstało z tego wszystkiego gładkie, elastyczne ciasto. Wyłóżcie ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i uformujcie podłużne warkocze. Wykrawajcie z warkoczy kluski o kształcie przypominającym kopytka. Gotujcie we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 min. do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Możecie podawać je na słodko lub na słono, w zależności od upodobań. Pewnie wiele osób się z nami zgodzi, że najlepiej smakują z bułką...

Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten błąd wychodzą twarde jak kamień
Własne
Newsy
Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten szkolny błąd wychodzą twarde jak kamień i niesmaczne
Marzą się wam smaczne, mięciutkie kopytka? Zobaczcie, na co trzeba zwrócić uwagę podczas przygotowywania tego dania.

W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na różnego rodzaju kluski i kluseczki. Popularność dań mącznych w naszym kraju nie powinna dziwić - dawniej, gdy mięso było rarytasem i jadano je raczej od święta, tym, co regularnie lądowało na stole była najczęściej kasza i właśnie kluski z różnymi dodatkami. Pyzy, kartacze, kluski śląskie, leniwe czy kopytka - wybór jest ogromny. Nie są to dania bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Zwłaszcza kopytka są proste i nawet laik sobie z nimi poradzi, choć warto nauczyć się, na co zwracać uwagę, by te kluseczki zawsze wychodziły miękkie i smaczne.  Ile mąki dodawać do kopytek? Kopytka składają się głównie z mąki i ziemniaków oraz jajka, które jest potrzebne do tego, by składniki się połączyły. Kluczowe jest dobranie odpowiednich proporcji ziemniaków i mąki, by kopytka nie wychodziły zbyt twarde. Jak to zrobić? W tym przypadku nie należy trzymać się sztywno proporcji podanych w przepisie, lecz obserwować, jak zachowuje się ciasto. Wszystko zależy bowiem od ziemniaków - jeżeli są mączyste, nie trzeba dodawać do nich dużo mąki, a jeśli jest w nich dużo wody, to trzeba odrobinę jej dosypać . Patrzcie zatem, co dzieje się z ciastem podczas wyrabiania - gdy będzie łatwo odchodziło od rąk, a jego struktura będzie przyjemnie zwarta, nie trzeba już dosypywać mąki i jest gotowe do dalszych przygotowań, a więc wyrabiania kopytek i ich gotowania. Przepis na kopytka jak u mamy Do przygotowania kopytek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: kilogram ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko masło sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, włóżcie do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie przez około 20 minut. Po ugotowaniu przełóżcie ziemniaki do miski i odstawcie...