Jak uratować rozgotowany makaron? Ten sposób znają tylko nasze babcie
Adobe Stock
Newsy

Jak uratować rozgotowany makaron? Ten sposób znają tylko nasze babcie

Rozgotowany makaron to jeszcze nie tragedia. Niekoniecznie musi oznaczać konieczność sięgnięcia po kolejną paczkę. Wystarczy jeden prosty trik.

Chwila nieuwagi i kłopot gotowy. Z 6-7 minut rekomendowanych na opakowaniu, nagle robi się 10 albo 12 i makaron jest rozgotowany. Tego błędu należy unikać szczególnie w przypadku gotowania go do rosołu lub innej zupy. W gorącej zupy z rozgotowanych „klusków”, zostanie co najwyżej paskudna breja.

Jeśli jednak gotujecie makaron do drugiego dania, sosu lub do innych celów, jest jeszcze nadzieja. Wystarczy zastosować jedną, nieoczywistą metodę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy da się uratować rozgotowany makaron?

Zanim do niej przejdziemy, warto wspomnieć, że proces rozmiękczania makaronu możemy zakończyć w jeszcze jeden radykalny sposób. A jest nim oczywiście kąpiel w zimnej wodzie. Makaron potraktowany lodowatą wodą z kranu przestanie mięknąć, ale za to w tym samym czasie straci swój niepowtarzalny aromat i smak.

Z dwojga złego można zdecydować się na ten krok, ale lepszym rozwiązaniem będzie stary, babciny trik. A jest nim podsmażenie makaronu. Wystarczy rozgrzać masło, olej lub smalec na patelni i wrzucić na nią felerny makaron.

Krótkie smażenie w koniecznie wysokiej temperaturze sprawi, że makaron nabierze nieco większej sztywności i lepiej nada się do waszego drugiego dania.

Zobacz także
makaron

Ten banalny przepis na makaron jest hitem internetu. Zrobicie go w kilka minut

Jak odgrzać wczorajszy makaron?

Jak odgrzać wczorajszy ryż albo makaron? Zróbcie tak, a będą smakować jak świeżo zrobione

Jak ugotować makaron?

Oczywiście, najlepiej będzie, gdy w ogóle nie dopuścimy do takiej sytuacji, jak rozgotowanie makaronu. Aby do tego nie doszło, należy stosować się do kilku zasad:

  • Po pierwsze - pilnujcie garnka z gotującym się makaronem i od czasu do czasu próbujcie, czy jest już dostatecznie miękki.

  • Oprócz tego należy oczywiście stosować się do poleceń producenta makaronu znajdujących się na opakowaniu.
  • Makaronu nie należy gotować w nieustannie mocno wrzącej wodzie. Wystarczy nieco mniejszy ogień i przykrycie garnka pokrywką.
  • By makaron nie skleił się podczas gotowania, należy mieszać go co jakiś czas. Można także w tym celu dodać do wody nieco oleju.
Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
ONS.pl
Newsy
Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
Czym różni się makaron al dente od makaronu ugotowanego na miękko? Jak gotować makaron al dente? Radzi Ania Starmach.

Jak gotować makaron al dente? Postanowiliśmy sprawdzić, jak robi to Ania Starmach, wschodząca gwiazda kulinarnego show-biznesu. Kucharka postanowiła podzielić się swoimi przemyśleniami na temat makaronu ze swoimi fanami. Jak brzmią jej rady? Jak ugotować makaron al dente? Zacznijmy od podstaw. Czyli od tego, czym tak naprawdę jest makaron al dente. Z definicji taki makaron powinien być po ugotowaniu: Jędrny Lekko twardy Powinien także stawiać lekki opór podczas gryzienia Sprężysty Nie powinien rozpadać się w ustach Niestety nie można jednoznacznie określić poziomu al dente dla wszystkich rodzajów makaronu. Czas gotowania także różni się znacznie od tego, czy dysponujemy spaghetti czy np. papardelle. Według rad Ani Starmach, gotowanie makaronu powinno odbywać się według kilku prawideł, prosto z włoskiej kuchni: Proporcje makaronu do wody do 100 g na 1 l Na 1 l wody powinno przypadać 10 g soli Podczas gotowania nie powinno dodawać się żadnego tłuszczu ani oliwy do wody Makaron powinno wrzucać do wrzącej wody i jeszcze raz doprowadzić do zawrzenia, po czym obniżyć gaz Makaron należy co jakiś czas mieszać Czas gotowania makaronu na miękko i al dente jak już wspomnieliśmy, różni się od rodzaju gotowanego makaronu – nieuniknione jest więc próbowanie i kosztowanie makaronu w czasie gotowania Co to wszystko oznacza? Zdefiniowanie czy makaron jest już gotowy, półtwardy, czy al dente pozostaje bardzo subiektywną i osobistą sprawą. Ile czasu gotować makaron? Czy należy bezwzględnie stosować się do czasu wskazanego na opakowaniu? Jeżeli lubicie nieco bardziej miękki makaron, nic nie stoi na przeszkodzie, by pogotować go 1-2 min dłużej, niż wskazywałyby podpowiedzi na opakowaniu makaronu. Niektóre dania wymagają jednak ugotowania makaronu nieco...

jak odcedzić makaron
AdobeStock
Newsy
Ten błąd przy odcedzaniu makaronu popełnia niemal każdy. W ten sposób psujecie danie i jego smak, cała praca na marne
Co w odcedzaniu makaronu może pójść nie tak? Większość Polaków robi to niepoprawnie. Dowiedzcie się, jak należy poprawnie odcedzać makaron.

Polska ziemniakami stoi. Wynika to jednoznacznie z badań, które wskazują, że przeciętnie każdy Polak zjada aż sto kilogramów ziemniaków w ciągu roku! Trzeba przyznać, że jesteśmy niezłymi rekordzistami. Dlatego zdziwić może fakt, że we Włoszech – kraju, który słynie z makaronu – rocznie przypada zaledwie 26 kilogramów makaronu na jedną osobę. Chociaż to i tak o wiele więcej niż w Polsce, ponieważ średnio każdy Polak zjada tylko 5 kilogramów makaronu przez cały rok. Niska popularność tego, bądź co bądź, dość podstawowego składnika wielu dań, widoczna jest w sposobie przygotowywania go. Polacy bowiem najczęściej źle przyrządzają makaron i każdy Włoch złapałby się za głowę widząc, co z nim wyprawiamy! Jak poprawnie ugotować makaron? Wydawałoby się, że gotowanie makaronu nie jest żadną sztuką. Nic bardziej mylnego! Aby był smaczny i idealnie ugotowany, trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad: Zawsze gotujcie makaron w dużym garnku – im większy, tym lepiej! Użyjcie dużej ilości wody, Nie żałujcie soli – doskonale podkreśla smak makaronu, Wrzucajcie makaron do wrzątku, Mieszajcie podczas gotowania, by makaron nie przywierał do dna, Koniecznie pilnujcie czasu podanego na opakowaniu, Sprawdzajcie makaron dwie minuty przed końcem gotowania – instrukcje zawsze podają przedział czasowy, który wynosi 8-10 minut albo 10-12 minut. Właśnie dlatego dwie minuty przed końcem podanego czasu należy sprawdzić, czy makaron jest już ugotowany, by go nie przegotować. Jak odcedzić makaron? Na samym gotowaniu się nie kończy! Bardzo ważne jest poprawne odcedzenie makaronu z wody. Większość Polaków robi to w ten sposób, że przelewają gorącą zawartość garnka przez durszlak, a następnie zalewają makaron zimną wodą. To wielki, kardynalny błąd!...

Prawidłowe gotowanie makaronu
Pixabay
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować makaron? 6 prostych kroków i wszyscy będą piać z zachwytu!
Gotowanie makaronu to wbrew pozorom trudna sztuka. Nie może być przecież za twardy, ani za miękki. Cały sekret jego przyrządzenia kryje się w sześciu prostych krokach!

Makaron to świetny pomysł na szybki, smaczny i syty posiłek. Podawany z rozmaitymi sosami, na słodko, ostro, a nawet słono, sprawia, że chcemy go jeść więcej i więcej. Niestety, ugotowany nieprawidłowo może zepsuć cały obiad. Jak się okazuje gotowanie makaronu to wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczy tylko przeczytać zalecenia producenta dotyczące czasu gotowania. Inne rzeczy też są ważne! Gotowanie makaronu w sześciu krokach Do ugotowania makaronu potrzebujesz dużego garnka . W zależności od ilości makaronu musisz odmierzyć proporcje. Każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody . Oznacza to, że jeśli gotujesz na przykład 400 gramów makaronu, do garnka należy wlać aż 4 litry wody! To bardzo ważny krok, ponieważ zbyt mała ilość wody może spowodować, że makaron się sklei. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie posól ( 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody ). Sól sprawia, że makaron będzie gotował się równomiernie. Nie należy jej wsypywać do zimnej wody, ponieważ możesz zniszczyć w ten sposób garnek. Do wody wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu bez pokrywki (czas gotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju makaronu). Pamiętaj, żeby co kilka minut zamieszać zawartość garnka . To zminimalizuje ryzyko sklejenia klusków. Zanim zdejmiesz garnek z ognia sprawdź, czy makaron na pewno się ugotował. Wystarczy wyłowić jednego kluska i spróbować. Powinien być miękki i sprężysty. Jeśli czujesz, że potrzebuje jeszcze minuty, zostaw na ogniu. Zanim odcedzisz makaron odlej do małego naczynia trochę wody, w której się gotował. Woda przyda się do rozcieńczania sosu, który będziesz przyrządzać. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu. Jeśli ma on stanowić część dania gorącego nie polewaj go zimną wodą ....

Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd
AdobeStock
Newsy
Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd
Włoska aktorka i szefowa kuchni, podzieliła się swoimi radami na temat gotowania makaronu i zwróciła uwagę na ogromny błąd, popełniany przez wiele osób.

Gotowanie makaronu to, wbrew pozorom, wcale nie taka prosta sprawa! Włoska aktorka i specjalistka od gotowania Sylvia Colloca opowiedziała o tym, jak powinno się gotować makaron i jakiego błędu kategorycznie należy się wystrzegać. Poznajcie porady prawdziwej Włoszki na temat makaronu! Jak powinno się gotować makaron? By wasze spaghetti i inne włoskie dania oparte na makaronie wyszły idealnie, warto poznać zasady jego gotowania: Duży garnek Odpowiednie naczynie do gotowania to jedna z podstawowych reguł! Dobry makaron, zwłaszcza ten na spaghetti, wyjdzie smaczny tylko wtedy, gdy będzie miał dużo miejsca. Dlatego do gotowania wybierzcie duży garnek, a jeśli przyrządzacie dużo makaronu, to weźcie największy jaki macie. I nie martwcie się, gdy nitki będą wystawały ponad krawędź garnka – wrzucony do wrzątku makaron już po kilkunastu sekundach zmięknie na tyle, że w całości zmieści się w garnku. Żadnego oleju Niektórzy do gotującego się makaronu wlewają olej lub oliwę, by się nie sklejał. To wielki błąd! Nigdy nie dodaje się tłuszczu do makaronu w trakcie gotowania. Jedyny efekt jaki osiągniecie, to oka unoszące się na powierzchni wody, a makaron nie połączy się później z sosem (zwyczajnie z niego spłynie). Duży ogień Co zrobić, by makaron się nie sklejał? Zamiast oleju zadbajcie o duży ogień! Gotujcie makaron na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając – to bardzo ważne! Czas gotowania Ważny jest także czas gotowania. Zauważcie, że na każdym opakowaniu makaronu podana jest instrukcja mówiąca o tym, jak długo makaron powinien się gotować. Zawsze podaje się tam czas w konkretnym przedziale, na przykład od 7 do 9 minut. Dlaczego? Jeśli wolicie twardszy makaron al dente, to odcedźcie go już po 7 minutach gotowania, a jeżeli preferujecie bardziej miękki, to 9 minut. Uwaga – warto wyciągnąć...