ryż
Adobe Stock
Newsy

Jak uratować przypalony ryż? To prostsze niż myślicie. Wystarczy kawałek...

Ryż ma wiele zastosowań w kuchni. Jest nie tylko zdrowy, ale posiada również wiele wartościowych składników odżywczych, które skłaniają, aby wprowadzić produkt do swojej diety. Ważne jest jednak, aby zachował cenne właściwości, musi być odpowiednio ugotowany.

Ryż jest uwielbiany na całym świecie, jako podstawa do różnego rodzaju deserów (mango stickie rice, pieczony ryż z jabłkiem) czy zamiennik produktów skrobiowych na talerzu. Jest doskonałym artykułem dla osób chorujących na celiakię bądź choroby układu trawiennego. 

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkcja ryżu

Głównym producentem na świecie tego produktu są Chiny. Nie jest to zaskoczenie, gdyż stanowi on podstawę chińskiej kuchni. Wiele ich dań opiera się bowiem na tym składniku. Ryż jest uprawiany w Azji od ponad 7000 lat. Do uprawy potrzebuje odpowiednich warunków, a przede wszystkim wilgoci. 

Do wyboru, do koloru

W sprzedaży występuje wiele odmian tego produktu. Między innymi podział występuje na długość ziarenek (długoziarnisty, średnioziarnisty czy krótkoziarnisty) czy rodzaj. Do najpopularniejszej odmiany należy ryż biały, jednak jest on również najmniej wartościowy ze wszystkich dostępnych na sklepowych półkach. Swój smak, wygląd jest winnym procesowi produkcji, jaki przechodzi po zbiorze. Usuwa się warstwę wierzchnią, która zawiera najcenniejsze składniki odżywcze. Bardziej wartościową odmianą jest ryż brązowy. Charakteryzuje się dłuższym procesem gotowania, a także większą ilością wartości korzystnych dla zdrowia. Wśród dostępnych produktów na rynku należy wyróżnić także ryż parboiled, ryż basmati, ryż arborio, ryż czarny, ryż jaśminowy czy dziki.

Odpowiednie gotowanie

Wiele osób idzie prostszą drogą i częściej kupuje porcjowany ryż w plastikowych torebkach. Nie jest to wyjście ani ekologiczne, ani dobre dla zdrowia. Jak powszechnie wiadomo, tego tworzywa powinno unikać się jak najbardziej. Dlatego warto zaopatrzyć się większe opakowania tego produktu. Wówczas przygotowanie może być nieco trudniejsze, gdyż należy pilnować gotowanego ryżu. Niekiedy zdarza się przypalić dany produkt, poprzez co może stracić na smaku. Jednak jest rozwiązanie tego problemu! Wystarczy tylko kromka chleba! Aby pozbyć się nieprzyjemnego aromatu, wystarczy na gorącym ryżu położyć kawałek białego pieczywa, przykryć pokrywką i odczekać kilka minut. Dzięki temu zabiegowi z potrawy wraz z chlebem pozbędzie się nieodpowiedni smak.
 

Włóżcie miseczkę ryżu do szafy. Pokochacie ten trik
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie miseczkę ryżu do szafy. Pokochacie ten trik
Ryż świetnie sprawdza się nie tylko w kuchni, ale może mieć szereg innych zastosowań. Ten patent z pewnością przypadnie wam do gustu.

Przygotowując obiad często zamiennie stosuje się ziemniaki z makaronem, kaszą bądź ryżem. To świetne źródło węglowodanów, które są bardzo istotne w codziennej diecie. Sypkie produkty można przygotować na wiele sposobów, co czyni je idealnie uniwersalnym składnikiem.  Popularny ryż Jednym z popularniejszych produktów spożywczych na całym świecie jest ryż. To najczęściej spożywany składnik, tuż obok pieczywa. Jego uprawa jest dość specyficzna i wymaga sporej wilgotności. Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za tym produktem. Jest nie tylko pożywny, ale również zdrowy.   Rodzaje ryżu W sklepie na półkach można spotkać się z szeregiem różnorodnych produktów. Ryż wyróżnia się między innymi na podstawie długości ziarna. Dzieli się je na: krótkoziarnisty, średnioziarnisty, długoziarnisty. Dany produkt jest również klasyfikowany poprzez stopień oczyszczenia. Najpopularniejszym i najbardziej pożądanym rodzajem jest jednak ryż biały. Jednakże można także wyróżnić brązowy czy paraboliczny. Wybór odpowiedniego produktu zależy od przyrządzanej potrawy oraz indywidualnego smaku.  Potrawy z udziałem ryżu Ryż jest świetnym źródłem węglowodanów. Świetnie sprawdza w codziennej diecie. Jego smak jest wyjątkowy, co podkreślają również przygotowane z nim dania. Ryż idealnie sprawdza się w takich potrawach jak: gołąbki, risotto z warzywami, chilli con carne, ryż smażony z kurczakiem i warzywami, ryż gotowany na mleku z prażonym jabłkiem, zapiekane papryki faszerowane mięsem i ryżem, czy sticky rice z mango. Ryż to dość uniwersalny produkt, dlatego też może być wykorzystany do dań wytrawnych, jak i na słodko. Ryż jako świetny...

arszenik w ryżu
Adobe Stock
Zdrowie
Źle ugotowany ryż może poważnie zaszkodzić zdrowiu. Sprawdź, czy nie przygotowujesz go w ten sposób
Badania nad zawartością arszeniku w pożywieniu już wiele lat temu wykazały, że związek ten powszechnie występuje w jedzeniu. Jego największe ilości gromadzą się między innymi w ryżu. Można je jednak zmniejszyć poprzez prawidłowe gotowanie produktu.

Arszenik to silnie trujący i toksyczny związek chemiczny. Niestety, powszechnie występuje w spożywanym przez nas jedzeniu. Jednak w większości produktów jego ilości są śladowe i nie zagrażają życiu w sposób bezpośredni. Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana w przypadku ryżu. Ten niewłaściwie przygotowany i jedzony zbyt często może bardzo źle wpłynąć na nasze zdrowie. Arszenik w ryżu Faktem jest, że arszenik można znaleźć w każdym ryżu dostępnym na sklepowych półkach. Jednak najwięcej tego toksycznego związku zawiera przede wszystkim odmiana brązowa . Bowiem w powszechnie spożywanym ryżu białym jest aż 80 proc. mniej arszeniku. To jednak wciąż dużo.  Należy pamiętać, że ta szkodliwa substancja znajduje się nie tylko w czystym ryżu, ale również w produktach z niego zrobionych , takich jak mleko, kaszki, kleiki czy przekąski. Na jego działanie są więc narażone zarówno dzieci, jak i dorośli.  Ryż w zbyt dużych ilościach szkodzi zdrowiu Zbyt częste spożywanie ryżu i jego pochodnych może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zatrucie arszenikiem objawia się bowiem między innymi krwiomoczem, utratami przytomności, bólami głowy , a także metalicznym posmakiem w ustach.  Długotrwałe faszerowanie się tego typu daniami może z kolei podwyższyć ryzyko zachorowania na raka płuc, pęcherza oraz skóry, a nawet śmierci. Na szczęście istnieje łatwy sposób, aby zmniejszyć ilość arszeniku w tak uwielbianym przez Polaków ryżu. Jak zmniejszyć zawartość arszeniku w ryżu? Przede wszystkim przed rozpoczęciem gotowania ryż, bez względu na jego odmianę, należy bardzo dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą . Następnie umieść go w garnku w proporcji 1:6. Oznacza to, że na każdą szklankę ryżu powinno przypadać aż 6 szklanek wody, a nie...

Dodajcie odrobinę tego do gotującego się ryżu. Zachowa śnieżnobiały kolor
Pixabay
Newsy
Dodajcie odrobinę tego do gotującego się ryżu. Zachowa śnieżnobiały kolor
Nie czytajcie instrukcji gotowania ryżu na opakowaniu! Jest znacznie lepszy sposób.

Ryż to świetna alternatywa węglowodanowego produktu dla wszystkich osób, które muszą unikać glutenu – czy to z powodów zdrowotnych czy po prostu preferencji. W odróżnieniu od chleba czy makaronów, ryż pozbawiony jest tego składniku. Jest też dość lekkostrawny, jednak nie zawiera dużych ilości błonnika przyspieszającego trawienie. Co innego jego brązowa odmiana, która gotuje się nieco dłużej, ale jest znacznie bogatsza w prozdrowotne składniki. Jak właściwie ugotować ryż? Wydaje się to być absolutnym kuchennym ABC – zwłaszcza, że każdy producent podaje na opakowaniu instrukcje przygotowywania ryżu. Wiele osób sięga po wygodny, błyskawiczny ryż w torebkach – jednak np. w Azji, z której pochodzi ten składnik, jest to zupełnie niespotykane. Jedyna dopuszczalna tam forma ryżu to sypka i daje ona możliwość na znacznie smaczniejsze przygotowanie, a Azjaci posiadają w swoich kuchniach nawet specjalne urządzenia do gotowania tzw. ryżowary.  Niezależnie od tego, po który ryż sięgniecie, w torebce czy w formie sypkiej, najważniejsze jest precyzyjne odmierzanie czasu. Jak ugotować ryż? Jeśli chcecie ugotować 3 porcje ryżu, odmierzcie: 1 szklankę ryżu sypkiego 1,5- 2 szklanki wody pół łyżeczki soli Ryż należy dokładnie opłukać zimną wodą przed gotowaniem. Pozbędziecie się w ten sposób nadmiaru skrobi, która sprawia, że ziarenka się sklejają i nie są sypkie. Bardzo istotna jest też proporcja wody do ilości ryżu. Po zagotowaniu temperatura palnika powinna zostać zmniejszona do minimalnej, aby ryż dochodził w niej przez następne 10-15 minut i zdążył wchłonąć wodę. Aby zachować piękny, śnieżnobiały kolor ryżu (np. jeśli zapraszacie gości i zależy wam na pięknym wyglądzie potrawy), do gotujących się ziaren można wkropić...

gotowanie odpowiednie dodanie soli
Adobe Stock
Newsy
W czasie gotowania dodajecie sól do zimnej czy do wrzącej wody? Jedna z tych metod może wam bardzo zaszkodzić
Sól to bardzo uniwersalna przyprawa, która jest dodawana do niemal wszystkiego. Ważny jest jednak moment odpowiedniego jej dodania. Wiele osób popełnia istotny błąd, który może przynieść poważne konsekwencje. Sprawdźcie czy dobrze to robicie!

Sól jest podstawowym, kluczowym i chyba najważniejszym dodatkiem do wielu potraw w kuchni. Dzięki niej przyrządzane dania mają odpowiedni smak, a także jest on dodatkowo uwydatniony, gdyż sól podkręca cały aromat. Właściwości soli Dodatek soli w diecie jest nie tyle wskazany, co niezbędny. Dodawana z umiarem podczas gotowania, pozwala zachować równowagę elektrolitową w organizmie. Ponadto jest składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Jej wartości są potrzebne do odpowiedniej pracy układu mięśniowego czy nerwowego. Co niektórych może zaskoczyć, jest zalecana przede wszystkim dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym.  Rodzaje soli w sprzedaży Mimo iż zadaniem każdego tego rodzaju produktu jest podkręcenie smaku potrawy, to na rynku w sprzedaży można się spotkać z kilkoma wariantami soli. Wśród nich znajdują się, takie jak: sól kuchenna- jest wzbogacona związkami jodu, najpopularniejsza w codziennym użytkowaniu, sól himalajska- droższa niż sól kuchenna, jednak jest stosunkowo zdrowsza od tej tradycyjnej, sól kamienna- to produkt nierafinowany, zawierający takie mikroelementy jak chrom, wapń, miedź czy mangan, sól morska- to składnik zawierający jod naturalnego pochodzenia, a także potas, magnez, wapń, cynk bądź selen. Szerszy wachlarz tego rodzaju produktu pozwala wybrać tą, która najlepiej się sprawdza. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, aby sól była wzbogacona jodem. Zastosowanie soli Jeszcze wiele lat temu, ludzie wykorzystywali sól nie tyle co do przyprawiania potraw, ale i do konserwacji produktów, a przede wszystkim mięsa i ryb. Dzięki takiemu zabiegowi dane składniki przez dłuższy okres czasu był zdatne do spożycia. Szczególnie było to ważne w czasach, kiedy lodówki...