Jak uratować przypalone mięso? Nie wyrzucajcie, wypróbujcie ten trik
Pixabay
Newsy

Jak uratować przypalone mięso? Nie wyrzucajcie, wypróbujcie ten trik

Każdemu zdarza się przypalić kawałek mięsa. Często jednak da się je odratować!

Nie każde spalone mięso nadaje się do wyrzucenia! Chociaż nie powinno się jeść spalonego, zwęglonego mięsa z racji na niekorzystne działanie dla organizmu, w wielu przypadkach da się je uratować przed zmarnowaniem i pozbawić go szkodliwych części albo (w ostateczności) przekształcić je w inne, kreatywne i pyszne danie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak uratować przypalone mięso?

Poniżej znajdziecie kilka patentów na uratowanie spalonego mięsa, z których możecie skorzystać – w zależności od stopnia przyrumienienia swojego dania:

  1. Największe szanse odratowania ma kotlet, stek czy inny kawałek mięsa, który przypalił się szybko w zbyt wysokiej temperaturze, ale nie zdążył się jeszcze usmażyć w środku. Wtedy możecie szybko odkroić przypaloną część i dalej przygotowywać pozostały kawałek. Nie powinien on zmienić swojego smaku na gorzki, jeśli zawczasu zmniejszycie ogień przed smażeniem czy pieczeniem go ponownie.
  2. Mięso nie jest już surowe w środku, a ponadto całe się zwęgliło? Sprawdź, czy jego najmniej przypalone kawałki nie są gorzkie. Jeśli nie – dobra wiadomość! Możesz odkroić te najbardziej zwęglone fragmenty i zjeść resztę kawałka. Należy jednak pozbyć się większości węgla z powierzchni dania. 
  3. Może jednak być też tak, że kawałek mięsa nie będzie całkowicie spalony, ale zrumieni się na tyle mocno, że powyższe pomysły już się nie sprawdzą. Można wtedy przekształcić gotowane danie w prostą, a jednocześnie wytworną potrawkę, zwłaszcza jeśli przyrządzamy pieczeń lub stek. Wasi domownicy i goście będą zachwyceni i nigdy nie zorientują się, że podaliście im danie przyrządzone awaryjnie!
Zobacz także
To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę

To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę

 Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę

Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę

Jak przygotować potrawkę ze spalonego mięsa?

Przełóżcie mięso do garnka i zalejcie je mieszanką bulionu i czerwonego wina. Zamiast wina możecie użyć ciemnego piwa lub porto. Zagotujcie całość, dodajcie do środka masło i energicznie zamieszajcie, aż sos zgęstnieje. Mięso w takim sosie będzie aromatyczne, wilgotne i smaczne, a smak całej potrawy – intensywny i wyjątkowo ciekawy.

Czytaj też:

Jak smażyć steka?
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować idealny stek? To banalnie proste. Szef kuchni zdradza swój najlepszy przepis
Amerykański sen o idealnym steku teraz może stać się rzeczywistością. Brytyjski kucharz Jamie Oliver, zdradza swój przepis na mięso. Musicie tego spróbować!

Stek to jedno z najlepszych, a już na pewno najbardziej sycących dań, które można przygotować z wołowiny. Mimo to w Polsce wciąż wiele osób boi się go przyrządzać w swojej domowej kuchni. Najczęściej zamawiamy więc steka w restauracji licząc na to, że ktoś potraktuje go bardziej profesjonalnie i wydobędzie cały jego smak. Nic bardziej mylnego! Domowy stek też może zachwycać. Udowadnia to przepis słynnego szefa kuchni. Najlepszy przepis na steka Składniki: 250 g steku z łopatki (mięso należy wyjąć z lodówki około godzinę przed smażeniem, tak aby mogło nabrać temperatury pokojowej) 1 ząbek czosnku 2 łyżki tłuszczu do smażenia (może być masło klarowane, oliwa rafinowana, olej słonecznikowy lub rzepakowy) kawałek masła Sól i pieprz 4 łodygi świeżego tymianku Przygotowanie: Mięso umyj i obierz z błon. Na patelni rozgrzej dowolny tłuszcz (musi być naprawdę gorący, żeby położyć na nim mięso). Nasmaruj gruboziarnistą solą tę stronę mięsa, którą będziesz smażyć jako pierwszą. Mięso połóż na patelni i smaż w sumie około 10 minut (medium) z obu stron przewracając je co minutę (nie należy smażyć pod przykryciem) . Do przewracania mięsa nie używaj widelca. To sprawi, że straci swój aromat. Skorzystaj ze szczypców, bądź łopatki. Obierz ząbek czosnku i natrzyj nim upieczoną już stronę mięsa. To samo zrób przy pomocy masła i tymianku. Powtarzaj tę czynność przy każdej zmianie strony smażenia. Tak przygotowany stek zdejmij z patelni na talerz, przypraw pieprzem i daj mu odpocząć około 5 minut. Po tym czasie pokrój mięso na równe, nie za grube kawałki i podawaj z ulubionymi dodatkami. Stek najlepiej zjeść po amerykańsku - z frytkami. Są jednak osoby, które najbardziej lubią jeść go z kremowym...

co zrobic zeby schabowe nie wysychaly
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Jak zapobiec wysychaniu kotletów wieprzowych? Tę metodę znają tylko nasze babcie!
Twoje kotlety schabowe za każdym razem wychodzą suche i twarde? Sprawdź, jak temu zapobiec!

Nie ma nic lepszego na niedzielny obiad niż kotlety wieprzowe! Jednak co zrobić, gdy mięso szybko wysycha, robi się gumowate i mało apetyczne? Nasze babcie mają na to sposoby, które ujawniamy w poniższym artykule! Nie przesadzaj ze smażeniem Czasami tak bardzo boimy się, że smażone kotlety będą surowe w środku, że trzymamy je na oleju zbyt długo. W wyniku tego cała woda z nich odparowuje i robią się twarde, suche i przypalone. Odważniej z tłuszczem Kotlety ze schabu są dość chude, dlatego nie obawiaj się tłuszczu na mięsie! Nada im to większej soczystości, a kawałki tłuszczu można zawsze odkroić po usmażeniu. Ogrzej przed smażeniem Zanim zaczniesz smażyć kotlety, wyjmij je wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu woda nie będzie tak szybko odparowywać w trakcie smażenia! Zwróć uwagę na bułkę tartą! Najczęstszy sposób przyrządzania kotletów to wersja w panierce smażona w głębokim tłuszczu. Mięso przyprawiamy, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce i wrzucamy na patelnię. A zastanawiałyście się kiedyś z czego składa się wasza bułka tarta? Najczęściej kupujemy ją w sklepie, a pakowana bułka tarta często zawiera fragmenty słodkich ciast i bułek, przez co panierka robi się twarda i w efekcie cały kotlet szybko wysycha. Dlatego warto własnoręcznie robić domową bułkę tartą!   Źródło: mashed.com

Mięso znowu wyszło twarde? Zastosujcie tę prostą sztuczkę, a problem zniknie
Adobe Stock
Newsy
Mięso znowu wyszło twarde i łykowate? Zastosujcie tę prostą sztuczkę, a problem zniknie
Gotowanie jest jak alchemia. Czasem wystarczy 1 trik, połączenie wiedzy naukowej z doświadczeniami babć i w garnku pojawia się danie doskonałe. Dziś zdradzamy jak gotować mięso.

Kiedy solić fasolę, na początku czy pod koniec gotowania? Czy stek za wcześniej posolony stwardnieje? A co się stanie ze smażonym kotletem gdy go przyciśniemy do patelni? I po co dodawać wrzątku do mąki na pierogi? Książki kucharskie są pełne porad, które podpowiadają jak za pomocą prostego triku uruchomić procesy chemiczne i ugotować smaczniejsze danie. Podajemy jeden z nich. Dotyczy gotowania mięsa. Jak gotować mięso, żeby było miękkie i soczyste? Przygotowując mięso na obiad, często zastanawiamy się co zrobić, żeby danie nie było suche. Jest na to prosty sposób. Wykorzystajcie go szczególnie wtedy gdy przyrządzacie z mięsa w małych kawałkach gulasz lub potrawkę. Takie mięso możecie wrzucić na patelnię i szybko przesmażyć. Pomoże to nie tylko poprawić smak, ale też utrzymać soki wewnątrz. Jednak najważniejsze jest to, aby nie gotować mięsa w wodzie. Zamiast wody używajcie do gotowania bulionu. Może to być wywar warzywny lub mięsny, a także zwykła kostka rosołowa rozpuszczona we wrzątku. Dzięki zamianie wody na bulion kurczak w potrawce nie będzie suchy, a czerwone mięso w gulaszu nie stanie się twarde i gumowate, tylko będzie miękkie, soczyste. O czym warto pamiętać, przyrządzając potrawy z mięsa? Żeby mięso było nie tylko miękkie, ale i smaczne, a jego przyrządzenie nie powodowało konieczności wyszorowania całej kuchni, przypominamy kilka przydatnych porad: Macie nawyk mycia mięsa przed przyrządzeniem?. Nie róbcie tego, tylko od razu włóżcie do wody lub bulionu i zagotujcie. Gorąca temperatura poradzi sobie z bakteriami znacznie lepiej niż zimna woda Kroicie mięso przed wrzuceniem do garnka czy na patelnię? Używajcie do krojenia osobnej deski, drewnianej tak łatwo nie domyjecie po mięsie. Najlepiej jeśli deska będzie plastikowa lub szklana Wyjmujecie mięso z zamrażalnika i odkładacie...

Mięso na patelni
Pixabay/Aga Maszota
Newsy
Jak gotować mięso wołowe żeby było miękkie? Pod żadnym pozorem nie róbcie tych 2 rzeczy
Wszystko, co powinniście wiedzieć o wołowinie jeśli chcecie ją ugotować, upiec, udusić czy usmażyć. Koniecznie zachowajcie te porady.

Wołowina to rodzaj mięsa zawierający dużo białka mikro i makroelementów. Dostarcza organizmowi ważnych witamin, między innymi witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Należy do mięs czerwonych, które są bogate w tłuszcze nasycone, a wołowina dodatkowo w tłuszcze trans. Według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego spożywanie tego rodzaju mięsa należy ograniczać ze względów zdrowotnych. Tak czy siak, wołowina to stosunkowo trudne mięso do przygotowania. Dobrze przyrządzona wołowina może zachwycić smakiem i kruchością. Łatwo jednak staje się żylasta, sucha i twarda. Warto poznać zasady gotowania wołowiny. Oto one. Jak sprawić, by wołowina była krucha i miękka po ugotowaniu? Aby mięso miało dobrą konsystencję i smak warto je przed obróbką cieplną odpowiednio przygotować. Poznajcie najważniejsze zasady utrzymania wilgoci w mięsie wołowym i nadanie jemu odpowiedniej sprężystości i miękkości: Marynowanie. Przygotowując marynatę połączcie olej z wodą i przyprawami, a także dodajcie do niej ocet lub alkohol: czerwone wino, brandy, a nawet piwo. Marynowanie powinno trwać od kilku do 12 godzin Peklowanie. To sposób nie tylko na przygotowanie mięsa do dalszej obróbki, ale także zakonserwowanie go. Peklowanie polega na marynowaniu mięsa w zalewie solankowej, trwające nawet do 2 tygodni Krojenie. Zasada krojenia w poprzek włókien dotyczy każdego rodzaju dań. Tak należy przygotowywać ją zarówno krojąc na steki jak i na gulasz czy sztukę mięsa do sosu Nie wolno rozbijać. Wołowiny nigdy nie należy rozbijać. Pokrójcie kawałek na 2-centymetrowe steki i taki, bez rozbijania tłuczkiem, smażcie lub gotujcie. Nie wolno solić. Nigdy nie sólcie wołowiny przed smażeniem czy duszeniem Jak gotować wołowinę, żeby była miękka? Jeśli gotujecie wywar lub rosół...