rosol
Adobe Stock
Newsy

Jak uratować przesolony rosół? To prostsze niż myślicie

Nie wylewajcie zupy! Mamy kilka sposobów na to, by pozbyć się z niej nadmiaru soli.

Czasem z rozpędu posolicie zupę dwa razy albo dodacie kostkę rosołową, a później jeszcze trochę soli i problem gotowy. W końcu przesolone danie nie należy do najsmaczniejszych. Gotowanie rosołu jest czynnością bardzo czasochłonną, więc szkoda byłoby wylać zupę do zlewu. Na szczęście mamy kilka bardzo prostych sposobów na to, by ją uratować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przesolona zupa – co zrobić?

Najprostszym i najbardziej znanym sposobem na uratowanie zupy jest włożenie do niej obranego ziemniaka w całości (jeśli naprawdę przesadziliście z solą, zwiększcie liczbę bulw do 3-4). Gdy zmiękną, wyjmijcie je i wyrzućcie. Ale co zrobić w przypadku, gdy wszystkie ziemniaki zużyliście już do drugiego dania? Równie dobrze sprawdzi się przekrojone na pół jabłko. Musicie tylko dopilnować, by nie gotować go zbyt długo. W przeciwnym razie rozpadnie się na kawałki.

Dobrym sposobem jest również użycie ryżu. Woreczek ryżu dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Po około 10 minutach gotowania powinien wyciągnąć nadmiar soli z rosołu.

A gdyby tak użyć produktu, który każdy ma w kuchni? Mowa o jajku! Oddzielcie białko od żółtka i wlejcie je do rosołu. Białko podczas ścinania wchłonie nadmiar soli – gdy zetknie się kompletnie, wyjmijcie je delikatnie łyżką, za pomocą niewielkiego sitka albo łyżki szumówki.
Żaden ze sposobów się nie sprawdził? Ostatnią deską ratunku będzie dolanie wody, dodanie do niej warzyw i przypraw (oprócz soli oczywiście). Jeśli jednak  garnku nie ma już miejsca możecie część bulionu zamrozić i wykorzystać następnym razem.

A co zrobić, gdy przesolicie inną zupę np. warzywną? Oprócz powyższych sposobów, mamy dla was jeszcze jeden. Spróbujcie ją zabielić naturalnym jogurtem albo śmietana. Ich lekko kwaśny smak powinien zneutralizować nadmiar soli.

Jak uniknąć przesolenia zupy?

Pamiętajcie, że rosół powinno posolić się pod koniec gotowania. Dzięki temu zupa będzie o wiele bardziej esencjonalna i aromatyczna. Jeśli lubicie dodawać popularne kostki rosołowe i przyprawy typu jarzynka, pamiętajcie, że prawie zawsze mają w swoim składzie sól.

Przesolona zupa
Adobe Stock
Triki kulinarne
Przesoliliście zupę? Nic straconego! Uratujecie ją dzięki 1 z tych 5 sposobów
Przesolona zupa może się przytrafić nawet najlepszej pani domu. W takich sytuacjach nie warto panikować i spisywać dania na straty. Da się je jeszcze uratować!

Miłość lub roztargnienie – tylko one mogą sprawić, że posolimy zupę dwa lub nawet trzy razy. Jeśli tak się stało, no cóż, sama sobie odpowiedz, które cię dopadło. Na szczęście przesolona zupa to nie koniec świata. Ten błąd da się jeszcze naprawić. Istnieje na to nawet nie jeden, a kilka sposobów! Jak uratować przesoloną zupę? Niektórzy dodają do przesolonej zupy miodu , a inni ratują przesoloną zupę białkiem kurzym . Niżej znajdziecie jeszcze pięć sposobów na przesoloną zupę: Najpopularniejszym sposobem ratowania zbyt przyprawionej zupy jest jej rozcieńczenie . To bardzo proste. Wystarczy, że do garnka dolejesz wody (jej ilość musisz dostosować do stopnia przesolenia – im bardziej przesolona zupa, tym więcej wody dolej). Jeśli teraz danie wydaje ci się zbyt rzadkie, spróbuj dodać do niego więcej warzyw lub innych składników, które będą się komponować. Jeśli mimo to wywar wciąż jest zbyt wodnisty, możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub mąki. W zależności od tego, jaką zupę przyrządzasz, możesz również spróbować złagodzić jej smak poprzez dodanie nabiału. Jeśli w twojej lodówce jest choć trochę mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego, zmieszaj go z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu (dzięki temu nabiał się nie zważy), a następnie połącz z całym wywarem. Taki zabieg sprawi, że zupa stanie się przyjemnie kremowa i mniej słona. Do usunięcia nadmiaru soli możesz również użyć surowego ziemniaka. Wystarczy, że włożysz go w całości do swojej zupy i zostawisz na kilka minut, tak aby mógł się pogotować. Ziemniak bogaty w skrobię powinien wchłonąć nadmiar użytej soli. Powinnaś go usunąć z zupy maksymalnie po 30 minutach, tak aby nie miał szansy na całkowite ugotowanie. Bowiem, kiedy zacznie mięknąć i się...

sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy
Znowu wyszedł wam mętny rosół? Nie wylewajcie. Podpowiadamy, jak go uratować
Mętny rosół to nie koniec świata. Istnieje bowiem kilka banalnych sposobów na jego uratowanie. Od tej pory każdy niedzielny obiad będzie smakować wybornie!

Rosół to nie tylko przepyszna zupa. Uwarzony na bazie warzyw i mięsa bulion to również podstawa wielu polskich dań. Przy jego pomocy można przecież stworzyć między innymi aromatyczne sosy, wspaniałe kotlety, a także rozpływające się w ustach risotto.  Zdarza się jednak, że podczas gotowania rosół zmętnieje, przez co całkowicie zmieni swój wygląd i zapach. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Jak uratować mętny rosół? Jeśli jednak popełniliście któryś z tych błędów i na waszym rosole pojawiła się nieestetyczna szarawa piana, to nie koniec świata. Istnieje kilka prostych sposobów na uporanie się z tym problemem. Pierwszym i najprostszym sposobem jest wyłowienie piany przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, łyżki cedzakowej, bądź sitka. Ten trik z pewnością sprawi, że szybko uporacie się z problemem. Jeśli jednak łowienie piany wydaje wam się zbyt czasochłonne istnieje inny sposób, który uratuje waszą zupę. Wystarczy, że do mętnego rosołu dodacie obranego i pokrojonego na ćwiartki ziemniaka. Warzywo w ciągu 30 minut przywróci bulionowi klarowność. Z racji, że ziemniaki to towar deficytowy, który w każdym domu szybko się kończy, proponujemy jeszcze jeden sposób na mętny rosół. Do usunięcia piany możecie bowiem użyć również goździków, a w zasadzie jednego goździka. Problem zniknie, jak za dotknięciem magicznej różdżki. Jak prawidłowo gotować rosół? Gotując rosół musicie zadbać o kilka ważnych spraw. Problemy w kuchni nie biorą się przecież znikąd. Warto znać ich źródło, a jeszcze lepiej im zapobiegać.  Przede wszystkim pamiętajcie, że mięsa, na bazie którego będziecie gotować rosół, pod żadnym pozorem nie powinno się wkładać...

barszcz czerwony przepis
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby barszcz miał wyjątkowo głęboki czerwony kolor? Oto, co należy do niego dodać
Święta już za pasem! Niedługo będziemy lepić uszka i gotować barszcz na wigilijny wieczór. Co zrobić, by ta świąteczna zupa miała zawsze bogaty i intensywny kolor?

Barszcz z uszkami to nieodłączny element każdej Wigilii! W niektórych regionach Polski w Boże Narodzenie przyrządza się zupę z suszonych grzybów z dodatkiem fasoli, jednak większość rodaków w Wigilię je właśnie czysty, czerwony, jarski barszcz z uszkami. Podpowiadamy, jak go przygotować, by nie tracił koloru! Wigilijny barszcz Tradycyjny barszcz przygotowywany w Wigilię jest inny od tego, który gotujemy przez cały rok. Różnica polega na tym, że bożonarodzeniowy barszcz przyrządza się bez dodatku mięsa! Gotowany jest tylko na jarzynach i nie dodaje się do niego śmietany. Wigilijny barszcz powinien być przejrzysty i krwistoczerwony, z dodatkiem uszek wypełnionych grzybowym farszem. Dlaczego barszcz blednie? Buraki mają bardzo intensywny kolor, który z łatwością barwi nasze ubrania i obrusy i jak na złość trudno go sprać. Dlaczego więc tak trudno jest utrzymać jego mocną barwę w zupie? Wszystkiemu winna jest betanina, której buraki zawdzięczają swój kolor. Pod wpływem gotowania ten związek chemiczny zaczyna się rozpadać i właśnie przez to barszcz łatwo traci swoją barwę. Sposób na czerwony barszcz Kto próbował gotować same buraki ten się pewnie zdziwił, że woda z gotowania nie jest szkarłatnoczerwona. Ma ona niezbyt ładny, bury kolor. Co więc zrobić, by barszcz był czerwony? Jest na to kilka sposobów! Podczas gotowania buraków na barszcz, dodaj do wywaru około 100-150 ml octu winnego lub jabłkowego. Gdy zupa będzie już prawie gotowa, wrzuć do niej świeżo pokrojonego, ugotowanego buraka. Nada jej to lepszego koloru! Wyciśnij sok z dwóch cytryn i dodaj go do zupy. Staraj się nie przegotować warzyw! Gotujemy je tak długo, aż zmiękną i wyłączamy Zbyt długo gotowany barszcz będzie bledł i nie wyglądał zbyt smacznie. Nie doprowadzaj barszczu do...

zupa grzybowa przepis
AdobeStock
Newsy
Mamy najlepszy przepis na klasyczną wigilijną zupę grzybową. Goście będą błagać o dokładkę
Czy w waszym domu jada się zupę grzybową na święta? Wypróbujcie ten przepis - wychodzi niesamowita!

Choć z wigilijną wieczerzą jednoznacznie kojarzy się jarski barszcz z uszkami, to nie wszędzie jest on tradycyjną świąteczną potrawą! W wielu polskich domach zupą, którą przygotowuje się na Wigilię Bożego Narodzenia jest wywar z suszonych grzybów. Można do niego dodać fasolę albo makaron. Najważniejsze są jednak grzyby, którym zupa zawdzięcza wyjątkowo wyrazisty smak i aromat! Zupa grzybowa na święta Zwyczaj gotowania zupy z suszonych grzybów na Wigilię jest bardzo popularny w południowej części naszego kraju – szczególnie w okolicy województwa małopolskiego. W górskich miejscowościach tradycyjnie na wigilię podaje się zupę grzybową, a barszcz jest tam rzadkością. Dziś, gdy jesteśmy znacznie bardziej mobilni, zwyczaje i tradycje mieszają się ze sobą w różnych regionach Polski. Dlatego warto wypróbować na święta coś nowego i przygotować potrawy typowe dla różnych części naszego kraju! Przepis na wigilijną zupę grzybową z łazankami W gotowaniu wigilijnego wywaru z grzybów trzeba się kierować jedną prostą, ale bardzo ważną zasadą – na tej zupie nie wolno oszczędzać! Powinna być zawiesista i gęsta. Do jej przygotowania potrzebujecie poniższych składników: 1,5 l jarskiego rosołu 70 g suszonych prawdziwków i podgrzybków 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Sól Łazanki Przygotowanie Grzyby włóżcie do letniej wody i odstawcie do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie odciśnijcie je z wody, włóżcie do garnka i zalejcie rosołem. Wywar powinien się gotować na małym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną. Następnie za pomocą sitka odcedźcie zupę i przelejcie do drugiego garnka. Do wywaru dodajcie śmietanę i zagęśćcie go mąką, a następnie wrzućcie...