rosol
Adobe Stock
Newsy

Jak uratować przesolony rosół? To prostsze niż myślicie

Nie wylewajcie zupy! Mamy kilka sposobów na to, by pozbyć się z niej nadmiaru soli.

Czasem z rozpędu posolicie zupę dwa razy albo dodacie kostkę rosołową, a później jeszcze trochę soli i problem gotowy. W końcu przesolone danie nie należy do najsmaczniejszych. Gotowanie rosołu jest czynnością bardzo czasochłonną, więc szkoda byłoby wylać zupę do zlewu. Na szczęście mamy kilka bardzo prostych sposobów na to, by ją uratować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przesolona zupa – co zrobić?

Najprostszym i najbardziej znanym sposobem na uratowanie zupy jest włożenie do niej obranego ziemniaka w całości (jeśli naprawdę przesadziliście z solą, zwiększcie liczbę bulw do 3-4). Gdy zmiękną, wyjmijcie je i wyrzućcie. Ale co zrobić w przypadku, gdy wszystkie ziemniaki zużyliście już do drugiego dania? Równie dobrze sprawdzi się przekrojone na pół jabłko. Musicie tylko dopilnować, by nie gotować go zbyt długo. W przeciwnym razie rozpadnie się na kawałki.

Dobrym sposobem jest również użycie ryżu. Woreczek ryżu dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Po około 10 minutach gotowania powinien wyciągnąć nadmiar soli z rosołu.

A gdyby tak użyć produktu, który każdy ma w kuchni? Mowa o jajku! Oddzielcie białko od żółtka i wlejcie je do rosołu. Białko podczas ścinania wchłonie nadmiar soli – gdy zetknie się kompletnie, wyjmijcie je delikatnie łyżką, za pomocą niewielkiego sitka albo łyżki szumówki.
Żaden ze sposobów się nie sprawdził? Ostatnią deską ratunku będzie dolanie wody, dodanie do niej warzyw i przypraw (oprócz soli oczywiście). Jeśli jednak  garnku nie ma już miejsca możecie część bulionu zamrozić i wykorzystać następnym razem.

A co zrobić, gdy przesolicie inną zupę np. warzywną? Oprócz powyższych sposobów, mamy dla was jeszcze jeden. Spróbujcie ją zabielić naturalnym jogurtem albo śmietana. Ich lekko kwaśny smak powinien zneutralizować nadmiar soli.

Jak uniknąć przesolenia zupy?

Pamiętajcie, że rosół powinno posolić się pod koniec gotowania. Dzięki temu zupa będzie o wiele bardziej esencjonalna i aromatyczna. Jeśli lubicie dodawać popularne kostki rosołowe i przyprawy typu jarzynka, pamiętajcie, że prawie zawsze mają w swoim składzie sól.

Zupa wyszła zbyt kwaśna? Można ją uratować tym produktem z kuchni
Wikipedia Commons
Newsy
Zupa wyszła zbyt kwaśna? Można ją uratować tym produktem z kuchni
Żeby uratować zbyt kwaśną zupę wystarczy zastosować kilka prostych metod. Wystarczą wam podstawowe produkty, takie jak na przykład cukier i odrobina sprytu.

Do najbardziej kwaśnych zup w jadłospisie Polaków należą między innymi barszcz czerwony, pomidorówka, czy wreszcie zupa ogórkowa. Czasem zdarzy się, że podczas ich gotowania przesadzicie z octem, koncentratem pomidorowym czy kiszonymi ogórkami wraz z sokiem. Co w takich wypadkach czynić? Zbyt kwaśna zupa to nie jest jeszcze powód do załamywania rąk. Zastosujcie kilka naszych trików, by zupa smakowała jak należy. Co dodać do zbyt kwaśnej zupy? Zacznijmy od podstawowego działania w walce ze zbyt kwaśną zupą. Jest nim oczywiście dodanie do zupy czegoś słodkiego. Słodki smak reguluje i wyrównuje kwaśny smak np. octu czy kiszonych ogórków. Wystarczy dodać do zupy odrobinę cukru czy nawet miodu, by zmienić jej smak. Uważajcie jednak z ilością dodawanych substancji słodzących, bo przez nieuwagę z pierwszego dania wyjdzie wam słodki deser… Innym najbardziej naturalnym sposobem na kwaśną zupę jest oczywiście zwykłe rozcieńczenie potrawy. Pamiętajcie jedynie o tym, by rozcieńczać zupę za pomocą wrzątku. Zagotujcie wodę w czajniku i w miarę możliwości dolewajcie ją do garnka. Z wodą jest podobnie jak z cukrem – nie należy przesadzać z jej ilością, bo w łatwy sposób możecie utracić bezpowrotnie uzyskany z trudem smak z mięsnego czy warzywnego wywaru lub bulionu. Inne sposoby na kwaśną zupę Zbyt kwaśną zupę można „odratować” także na nieco bardziej nietypowe sposoby. Jednym z nich jest między innymi zastosowanie ryżu . Znana jest właściwość ryżu, który pochłania nadmiar soli z potraw. Podobnie działa w przypadku kwasowości. Jeśli gotujecie zupę, w której nie powinno znaleźć się nawet jedno ziarenko ryżu, zagotujcie w niej ryż w woreczku. Kiedy napęcznieje i stanie się miękki, wchłonie dużą ilość...

Przesolona zupa
Adobe Stock
Triki kulinarne
Przesoliliście zupę? Nic straconego! Uratujecie ją dzięki 1 z tych 5 sposobów
Przesolona zupa może się przytrafić nawet najlepszej pani domu. W takich sytuacjach nie warto panikować i spisywać dania na straty. Da się je jeszcze uratować!

Miłość lub roztargnienie – tylko one mogą sprawić, że posolimy zupę dwa lub nawet trzy razy. Jeśli tak się stało, no cóż, sama sobie odpowiedz, które cię dopadło. Na szczęście przesolona zupa to nie koniec świata. Ten błąd da się jeszcze naprawić. Istnieje na to nawet nie jeden, a kilka sposobów! Jak uratować przesoloną zupę? Niektórzy dodają do przesolonej zupy miodu , a inni ratują przesoloną zupę białkiem kurzym . Niżej znajdziecie jeszcze pięć sposobów na przesoloną zupę: Najpopularniejszym sposobem ratowania zbyt przyprawionej zupy jest jej rozcieńczenie . To bardzo proste. Wystarczy, że do garnka dolejesz wody (jej ilość musisz dostosować do stopnia przesolenia – im bardziej przesolona zupa, tym więcej wody dolej). Jeśli teraz danie wydaje ci się zbyt rzadkie, spróbuj dodać do niego więcej warzyw lub innych składników, które będą się komponować. Jeśli mimo to wywar wciąż jest zbyt wodnisty, możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub mąki. W zależności od tego, jaką zupę przyrządzasz, możesz również spróbować złagodzić jej smak poprzez dodanie nabiału. Jeśli w twojej lodówce jest choć trochę mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego, zmieszaj go z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu (dzięki temu nabiał się nie zważy), a następnie połącz z całym wywarem. Taki zabieg sprawi, że zupa stanie się przyjemnie kremowa i mniej słona. Do usunięcia nadmiaru soli możesz również użyć surowego ziemniaka. Wystarczy, że włożysz go w całości do swojej zupy i zostawisz na kilka minut, tak aby mógł się pogotować. Ziemniak bogaty w skrobię powinien wchłonąć nadmiar użytej soli. Powinnaś go usunąć z zupy maksymalnie po 30 minutach, tak aby nie miał szansy na całkowite ugotowanie. Bowiem, kiedy zacznie mięknąć i się...

Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście
Adobe Stock
Newsy
Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście
Kto nigdy nie przesolił zupy, niech pierwszy rzuci kamieniem. Zdarza się to każdemu i każdy może sobie z tym bez problemu poradzić.

Trochę pieprzu, trochę soli i po chwili obowiązkowe próbowanie. Za mało? No to jeszcze szczyptę. I zwykle w tym momencie przydarza się nieszczęście... Spokojnie, nie ma takiego kulinarnego „klopsa”, z którego nie dałoby się wybrnąć. Wystarczy tylko zastosować jedną ze sztuczek pomocnych w takich nieszczęśliwych wypadkach. Każda doświadczona gospodyni domowa ma swoje patenty i koła ratunkowe na wypadek przesolenia zupy. Co zrobić, gdy zupa jest przesolona? Dzisiaj przedstawimy wam z kolei naszego asa w rękawie. A jest to nic innego jak dodanie do garnka ze swoją strawą łyżki lub dwóch łyżek miodu. Tradycjonaliści pewnie zastanawiają się, co słodki owoc pszczelej pracy ma wspólnego z zupą. Na pozór niewiele, to prawda. Słodycz jednak działa neutralizująco na wściekle słoną zupę. Jeśli nie macie w zanadrzu złocistego miodu, zastosujcie cukier. Metoda jest taka sama. Bez obaw. Ok 1-2 łyżki cukru na cały garnek zupy nie sprawią, że wasz nieudany obiad nagle zacznie smakować jak niedzielny kompot.. Jakie są inne sposoby na przesoloną zupę? Jeśli dosłodziliście już solidnie zupę, a problem przesolenia nadal nie został rozwiązany, ucieknijcie się do pozostałych, szeroko znanych metod. A wśród nich znajdziecie takie patenty jak: Zagotowanie w zupie kilku surowych ziemniaków i późniejsze ich wyciągnięcie Zagotowanie w zupie woreczka ryżu i również wyciągnięcie go z zupy po ok. 10 min. Zagotowanie w zupie białka kurzego jaja i wyłowienie go z zupy po ścięciu Zabielenie zupy jogurtem lub śmietaną Zwykłe dolanie gorącej wody do zupy i rozrzedzenie wywaru Zanurzenie w zupie suchych skórek od chleba, które wchłoną szybko nadmiar soli Dzięki tym sposobom bez trudu uda wam się zapobiec najgorszemu, czyli odmowie...

Przepis na zupę pomidorową według Jacka Kuronia
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić pomidorową na wczorajszym rosole? Oto sprawdzony sposób Jacka Kuronia na pyszną zupę
Jakub Kuroń zdradził przepis na idealnie kremową, delikatną i zdrową pomidorówkę. Koniecznie sprawdźcie, w czym tkwi jej sekret.

Syn słynnego kucharza, Jakub Kuroń, to prawdziwy wirtuoz, od którego można się nauczyć wielu ciekawych rzeczy. Miłość do gotowania co prawda odziedziczył po ojcu, jednak przepis na pomidorową zaczerpnął od mamy. To ona zdradziła mu kilka sekretów dotyczących przyrządzania tej tradycyjnej, polskiej zupy.  Jak zrobić kremową zupę pomidorową na rosole? Znany kucharz postanowił zdradzić swoim czytelnikom rodzinny przepis na zupę pomidorową na rosole. Jej sekret tkwi między innymi w zblendowanej na gładko marchewce (bądź wszystkich warzywach pozostałych z rosołu), która czyni wywar gęstszym, słodszym i przede wszystkim zdrowszym. Na tym jednak nie koniec. Jakub Kuroń sugeruje również, by do zaprawienia zupy śmietaną użyć żółtka. Dzięki niemu zupa staje się bardziej delikatna oraz niesamowicie kremowa.  Koniecznie przetestujcie ten przepis. Jego odwzorowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut. Przepis na zupę pomidorową według Jakuba Kuronia Będziecie potrzebować: 2 litrów bulionu drobiowego 700 gramów przecieru pomidorowego 1 marchewki z rosołu 70 ml śmietany 18 proc. 1 żółtka Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: W średniej wielkości garnku umieśćcie przecedzony wcześniej bulion i podgrzejcie (nie powinien zacząć się gotować). Po kilkunastu minutach do bulionu dodajcie przecier pomidorowy (najlepszy będzie domowy, ale jeśli takiego nie macie, sięgnijcie po sklepowe propozycje), całość wymieszajcie i zagotujcie. Marchewkę z rosołu zblendujcie na gładko przy pomocy blendera, dodajcie do zupy i podgotujcie jeszcze przez chwilę. W niewielkiej, czystej miseczce umieśćcie śmietanę oraz żółtko. Oba składniki dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie do nich 2 chochelki gorącej zupy. Tak przygotowaną miksturę...