Jak uratowac nieudane ciasto? Z tymi tikami nie wyda się, że coś poszło nie tak.
Adobe Stock
Newsy

Jak uratować nieudane ciasto? Z tymi trikami nie wyda się, że coś poszło nie tak

Jeśli z piekarnika wyjmujecie nie to, czego oczekiwaliście, nie rozpaczajcie. Wiele cukierniczych błędów można naprawić, inne łatwo jest ukryć.

Własne wypieki smakują najlepiej. Co jednak zrobić, gdy po prostu się nie udały? Ciasto opadło, pokruszyło się czy jest za mało słodkie, bo kompletnie zapomnieliście o cukrze? Z wielu cukierniczych opresji można wyjść obronną ręką. Wystarczy kilka trików i nikt nie domyśli się, że rozważaliście wyrzucenie nieudanego wypieku do śmieci.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Podpowiadamy jak ukryć niedoskonałości wypieków

Nieudane ciasto można naprawić. W rezultacie podacie je tak, jak planowaliście podać, a wszyscy zjedzą ze smakiem. Oto jak to zrobić:

  • Gdy ciasto przypaliło się z wierzchu – zeskrobcie ciemne miejsca nożem, a następnie udekorujcie wierzch cukrem pudrem lub lukrem czekoladowym
  • Gdy sernik popękał – mniejsze pęknięcia ukryjecie pod lukrem czekoladowym większe pod bitą śmietaną
  • Gdy pękło ciasto biszkoptowe na tort – posmarujcie je białkiem jajka, a po wyschnięciu jajka nałóżcie bitą śmietanę lub krem
  • Gdy popękał wierzch ciasta, także można je posmarować białkiem, a po wyschnięciu pokryć glazurą lub polewą
  • Gdy ciasto popękało i pokruszyło się – wykorzystajcie je do deserów np. tiramisu lub nasączcie rumem i utoczcie z miąższu kulki z siekanymi orzechami i suszonymi owocami
  • Gdy ciasto wyszło w środku prawie surowe – wytnijcie nożem nieupieczone warstwy, a powstałe miejsce wypełnijcie budyniem, dżemem, czekoladą lub kremem
  • Gdy ciastka wyszły twarde i suche – zostawcie je na kilka dni w szczelnym pojemniku z kilkoma plasterkami jabłka. Uwaga, jabłka należy wymieniać, żeby nie spleśniały
  • Gdy zapomnieliście posłodzić ciasta – pokrójcie je na porcje i podawajcie polane miodem lub słodkim sosem
Zobacz także
Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie

Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie

Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach

Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach

Tych sposobów użyjcie, gdy jeszcze nie jest za późno

  • Gdy wierzch ciasta za szybko ciemnieje – przykryjcie je papierem lub folią do pieczenia albo wstawcie do piekarnika żaroodporny pojemnik z zimną wodą
  • Gdy nie jesteście pewni, czy ciasto się już upiekło zróbcie „próbę patyczka”. Wsunięty w ciasto patyczek, jak do szaszłyków, powinien wyjść suchy, nieoblepiony ciastem
  • Gdy piernik zbyt mocno przylega do blachy – jeszcze ciepły odwróćcie do góry dnem i połóżcie na nim ręcznik nasączony bardzo zimną wodą
  • Gdy polewa ścieka po cieście, z reguły oznacza to, że jest zbyt gorąca. Odczekajcie aż przestygnie

Źródło: mojegotowanie.pl

Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu
Flickr
Newsy
Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu. Wielu o tym wciąż zapomina
Na pewno nikogo nie cieszy widok popękanego sernika. By zapobiec takiej katastrofie, pamiętajcie o jednej rzeczy podczas przygotowywania tego ciasta.

Obawiacie się, że sernik pieczony na święta lub inną okazję popęka? By uniknąć wpadki, warto się dowiedzieć, dlaczego sernik może w ogóle pękać i co zrobić, żeby był zwarty i pięknie się prezentował po upieczeniu. To bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników do ciasta ani sprzętów - sprawdźcie sami.  Co zrobić, żeby sernik nie pękł po upieczeniu? Często powodem pękania sernika po upieczeniu jest zbyt wysoka temperatura, w jakiej się piekł. Jednak to nie wszystko. Może się tak też stać w sytuacji, gdy wyciągniecie go zbyt szybko z piekarnika albo gdy użyte do niego składniki nie miały jednakowej temperatury.  By sernik nie popękał, należy dodać do niego lekko ubite białka (ale nie na sztywno!), a po upieczeniu koniecznie starannie odciąć nożem ciasto od krawędzi tortownicy. Taki zabieg zapobiegnie pękaniu i dodatkowo ułatwi wyjęcie ciasta z formy.  Jeszcze jednym sprawdzonym trikiem, który zmniejsza ryzyko popękania sernika, jest wstawienie do piekarnika podczas pieczenia ciasta naczynia z wrzącą wodą. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę wodną i nawilży sernik podczas pieczenia. Przepis na sernik, który nigdy nie pęka Składniki: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 1 kostka masła 6 jajek 80 g cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wyjmijcie masło z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową - powinno być miękkie. Włóżcie masło do miski, wsypcie cukier i utrzyjcie na puch - zajmie wam to od 8 do 10 minut. Cały czas mieszając, dodajcie 6 żółtek, jedno po drugim.  Wlejcie 1 łyżkę ekstraktu waniliowego albo jedno opakowanie cukru waniliowego. ...

gorzki farsz do uszek
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy
Farsz do uszek wyszedł gorzki? Nie panikujcie. Dodajcie do niego składnik, który na bank macie pod ręką
Nie robicie już w tym roku uszek, bo ostatnio wyszły zbyt gorzkie? Dowiedzcie się, dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić!

Święta za pasem! Z pewnością już zaczynacie powoli przygotowania do wigilijnej kolacji. Przygotowanie tradycyjnych 12 potraw jest ogromnym wyzwaniem! Tym, czego absolutnie nie może zabraknąć na stole w Wigilię jest jarski barszcz z uszkami, czyli malutkimi pierożkami z delikatnego ciasta. Część z was pewnie zdecyduje się na kupienie gotowych uszek w sklepie, natomiast ci, którzy postanowią podjąć się ich wykonania często napotykają różne problemy.   Choć niepozorne, uszka nie są bardzo prostym daniem. Zrobienie idealnych i smacznych pierożków wymaga nieco wprawy. Ciasto musi być niezwykle lekkie, delikatne i cienkie – osiąga się to mieszając mąkę z wodą w idealnych proporcjach. Gdy już uporacie się z ciastem, pora na farsz – a i ten może nie wyjść! Zdarza się, że wychodzi zbyt gorzki i psuje całe danie. Dlaczego tak się dzieje? Winne są grzyby! Jeżeli wasze grzyby, których używacie do farszu w trakcie suszenia zostały przypalone lub zbyt wysuszone, to wówczas zaczynają mieć gorzkawy posmak. Można uratować farsz, korzystając z tych prostych sposobów: Zeszklona cebula – nada grzybom bardziej słodkiego smaku Roztrzepane widelcem jajko Gotowane ziemniaki Bułka tarta Pamiętajcie o tym, by zawsze koniecznie sprawdzać grzyby, z których robicie farsz do uszek. To podstawa tego dania! Przepis na farsz do uszek 50 g suszonych prawdziwków 1 cebula 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie Grzyby włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie zostały przykryte. Zagotujcie i następnie gotujcie przez pół godziny. Posiekajcie drobno cebulę i zeszklijcie na maśle. Uwaga – cebula nie może się przyrumienić! Za pomocą sitka przecedźcie grzyby i dodajcie do cebuli. Cały czas mieszając smażcie przez 3...

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem. Rozpływa się w ustach
Cukiereczek13/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem. Rozpływa się w ustach
Sezon na rabarbar rozpoczęty! Wykorzystajcie go do zrobienia pysznego, kruchego ciasta z dodatkiem marcepanu. Palce lizać!

Gdy przychodzi sezon na rabarbar, trzeba obowiązkowo upiec ciasto z rabarbarem! Dodajcie do niego marcepan, a będzie smakowało jeszcze lepiej. Wypróbujcie smaczny przepis autorstwa Cukiereczek13, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem Do przygotowania wiosennego ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram świeżego rabarbaru 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 200 g marcepanu 150 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka rozmiar L 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie cukru waniliowego Szczypta soli Przygotowanie: Wysypcie na stolnicę 350 g mąki pszennej, wsypcie łyżkę mąki kukurydzianej, 150 g drobnego cukru oraz saszetkę cukru waniliowego. Wymieszajcie i dodajcie 200 g zimnego masła. Za pomocą noża szybkimi ruchami siekajcie masło, zasypując je mąką. Róbcie tak do momentu, aż masło i mąka się połączą i w konsystencji będą przypominać kaszę. Oddzielcie żółtka od białek i dodajcie 3 żółtka do masy. Dalej siekajcie nożem, a pod koniec szybko zagniećcie ciasto rękami. Ważne, by zrobić to jak najszybciej – w przeciwnym razie, jeśli masło za mocno się rozgrzeje, ciasto może wam nie wyjść. Zagniecione ciasto podzielcie na 3 równe kule i włóżcie je na 1-2 godziny do zamrażarki. W międzyczasie umyjcie i obierzcie rabarbar (o tym, jak przygotować rabarbar do ciasta piszemy tutaj ), pokrójcie w kostkę, a marcepan pokrójcie w paski. Wyłóżcie papierem do pieczenia formę o wymiarach 23x33cm. Opcjonalnie można jeszcze posmarować papier masłem. Wyjmijcie ciasto z zamrażarki. Dwie kule zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach wprost do formy. Równomiernie rozłóżcie ciasto, dociśnijcie i połóżcie na nim paski...

Przepis Tomasza Strzelczyka na szybkie ciasto z jabłkiem w garnku. Nawet nie kroi do niego owoców
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto z jabłkiem z garnka. Nawet nie kroi do niego owoców
Jabłecznik to klasyczny polski wypiek. Jednak Tomasz Strzelczyk nie byłby sobą, gdyby go nie udoskonalił. Zrobił to absolutnie w swoim niepowtarzalnym stylu. To ciasto jest łatwe w przygotowaniu, obłędnie smaczne, bardzo efektowne i nie musicie nawet kroić do niego jabłek. 

Tomasz Strzelczyk upiekł ciasto z jabłkiem w garnku. Wypiek ten jest dość nieoczywisty i wyjątkowy, również ze względu na to, że wykorzystane zostały w nim całe owoce. Otulone karmelem i ciastem jabłka to coś, co bez wątpienia zachwyci podniebienia wszystkich niedzielnych gości. Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące ciasta z jabłkiem  Jak zrobić takie samo ciasto, jak to autorstwa Tomka Strzelczyka? Skorzystajcie z tych kilku porad: Do pieczenia wybierzcie kruche i miękkie jabłka, tylko takie upieką się bez większego problemu. Twarde odmiany będziecie musieli przed dodaniem podpiec wcześniej dodatkowo w piekarniku.  Ułożone w garnku jabłka nie mogą przylegać do naczynia. Między nimi również powinny być odstępy. Te puste przestrzenie powinno wypełniać ciasto.  Do nadziewania jabłek wykorzystacie jedynie część powideł i orzechów, które macie w składnikach do przepisu. Pozostałą częścią udekorujecie upieczone ciasto.  Przepis Tomasza Strzelczyka na jabłecznik z garnka   Składniki na garnek średnicy 25 cm:  6 łyżek cukru na karmel  6 jabłek   200 g powideł morelowych   100 g orzechów włoskich  7 jajek   szczypta soli   100 g cukru   2 łyżeczki proszku do pieczenia   140 g mąki   opakowanie cukru waniliowego  5 łyżek oleju   Sposób przygotowania  Przygotujcie karmel. W tym celu wsypcie do garnka cukier i rozpuśćcie go na niewielkim ogniu.  Umyjcie jabłka i wydrążcie z nich środki nożykiem. Później obierzcie je ze skóry.  Gorącym karmelem wysmarujcie boki garnka. Zróbcie to,...