Jak uratowac nieudane ciasto? Z tymi tikami nie wyda się, że coś poszło nie tak.
Adobe Stock
Newsy

Jak uratować nieudane ciasto? Z tymi trikami nie wyda się, że coś poszło nie tak

Jeśli z piekarnika wyjmujecie nie to, czego oczekiwaliście, nie rozpaczajcie. Wiele cukierniczych błędów można naprawić, inne łatwo jest ukryć.

Własne wypieki smakują najlepiej. Co jednak zrobić, gdy po prostu się nie udały? Ciasto opadło, pokruszyło się czy jest za mało słodkie, bo kompletnie zapomnieliście o cukrze? Z wielu cukierniczych opresji można wyjść obronną ręką. Wystarczy kilka trików i nikt nie domyśli się, że rozważaliście wyrzucenie nieudanego wypieku do śmieci.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Podpowiadamy jak ukryć niedoskonałości wypieków

Nieudane ciasto można naprawić. W rezultacie podacie je tak, jak planowaliście podać, a wszyscy zjedzą ze smakiem. Oto jak to zrobić:

  • Gdy ciasto przypaliło się z wierzchu – zeskrobcie ciemne miejsca nożem, a następnie udekorujcie wierzch cukrem pudrem lub lukrem czekoladowym
  • Gdy sernik popękał – mniejsze pęknięcia ukryjecie pod lukrem czekoladowym większe pod bitą śmietaną
  • Gdy pękło ciasto biszkoptowe na tort – posmarujcie je białkiem jajka, a po wyschnięciu jajka nałóżcie bitą śmietanę lub krem
  • Gdy popękał wierzch ciasta, także można je posmarować białkiem, a po wyschnięciu pokryć glazurą lub polewą
  • Gdy ciasto popękało i pokruszyło się – wykorzystajcie je do deserów np. tiramisu lub nasączcie rumem i utoczcie z miąższu kulki z siekanymi orzechami i suszonymi owocami
  • Gdy ciasto wyszło w środku prawie surowe – wytnijcie nożem nieupieczone warstwy, a powstałe miejsce wypełnijcie budyniem, dżemem, czekoladą lub kremem
  • Gdy ciastka wyszły twarde i suche – zostawcie je na kilka dni w szczelnym pojemniku z kilkoma plasterkami jabłka. Uwaga, jabłka należy wymieniać, żeby nie spleśniały
  • Gdy zapomnieliście posłodzić ciasta – pokrójcie je na porcje i podawajcie polane miodem lub słodkim sosem
Zobacz także
Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie

Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie

Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach

Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach

Tych sposobów użyjcie, gdy jeszcze nie jest za późno

  • Gdy wierzch ciasta za szybko ciemnieje – przykryjcie je papierem lub folią do pieczenia albo wstawcie do piekarnika żaroodporny pojemnik z zimną wodą
  • Gdy nie jesteście pewni, czy ciasto się już upiekło zróbcie „próbę patyczka”. Wsunięty w ciasto patyczek, jak do szaszłyków, powinien wyjść suchy, nieoblepiony ciastem
  • Gdy piernik zbyt mocno przylega do blachy – jeszcze ciepły odwróćcie do góry dnem i połóżcie na nim ręcznik nasączony bardzo zimną wodą
  • Gdy polewa ścieka po cieście, z reguły oznacza to, że jest zbyt gorąca. Odczekajcie aż przestygnie

Źródło: mojegotowanie.pl

gorzki farsz do uszek
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy
Farsz do uszek wyszedł gorzki? Nie panikujcie. Dodajcie do niego składnik, który na bank macie pod ręką
Nie robicie już w tym roku uszek, bo ostatnio wyszły zbyt gorzkie? Dowiedzcie się, dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić!

Święta za pasem! Z pewnością już zaczynacie powoli przygotowania do wigilijnej kolacji. Przygotowanie tradycyjnych 12 potraw jest ogromnym wyzwaniem! Tym, czego absolutnie nie może zabraknąć na stole w Wigilię jest jarski barszcz z uszkami, czyli malutkimi pierożkami z delikatnego ciasta. Część z was pewnie zdecyduje się na kupienie gotowych uszek w sklepie, natomiast ci, którzy postanowią podjąć się ich wykonania często napotykają różne problemy.   Choć niepozorne, uszka nie są bardzo prostym daniem. Zrobienie idealnych i smacznych pierożków wymaga nieco wprawy. Ciasto musi być niezwykle lekkie, delikatne i cienkie – osiąga się to mieszając mąkę z wodą w idealnych proporcjach. Gdy już uporacie się z ciastem, pora na farsz – a i ten może nie wyjść! Zdarza się, że wychodzi zbyt gorzki i psuje całe danie. Dlaczego tak się dzieje? Winne są grzyby! Jeżeli wasze grzyby, których używacie do farszu w trakcie suszenia zostały przypalone lub zbyt wysuszone, to wówczas zaczynają mieć gorzkawy posmak. Można uratować farsz, korzystając z tych prostych sposobów: Zeszklona cebula – nada grzybom bardziej słodkiego smaku Roztrzepane widelcem jajko Gotowane ziemniaki Bułka tarta Pamiętajcie o tym, by zawsze koniecznie sprawdzać grzyby, z których robicie farsz do uszek. To podstawa tego dania! Przepis na farsz do uszek 50 g suszonych prawdziwków 1 cebula 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie Grzyby włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie zostały przykryte. Zagotujcie i następnie gotujcie przez pół godziny. Posiekajcie drobno cebulę i zeszklijcie na maśle. Uwaga – cebula nie może się przyrumienić! Za pomocą sitka przecedźcie grzyby i dodajcie do cebuli. Cały czas mieszając smażcie przez 3...

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem. Rozpływa się w ustach
Cukiereczek13/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem. Rozpływa się w ustach
Sezon na rabarbar rozpoczęty! Wykorzystajcie go do zrobienia pysznego, kruchego ciasta z dodatkiem marcepanu. Palce lizać!

Gdy przychodzi sezon na rabarbar, trzeba obowiązkowo upiec ciasto z rabarbarem! Dodajcie do niego marcepan, a będzie smakowało jeszcze lepiej. Wypróbujcie smaczny przepis autorstwa Cukiereczek13, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem Do przygotowania wiosennego ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram świeżego rabarbaru 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 200 g marcepanu 150 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka rozmiar L 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie cukru waniliowego Szczypta soli Przygotowanie: Wysypcie na stolnicę 350 g mąki pszennej, wsypcie łyżkę mąki kukurydzianej, 150 g drobnego cukru oraz saszetkę cukru waniliowego. Wymieszajcie i dodajcie 200 g zimnego masła. Za pomocą noża szybkimi ruchami siekajcie masło, zasypując je mąką. Róbcie tak do momentu, aż masło i mąka się połączą i w konsystencji będą przypominać kaszę. Oddzielcie żółtka od białek i dodajcie 3 żółtka do masy. Dalej siekajcie nożem, a pod koniec szybko zagniećcie ciasto rękami. Ważne, by zrobić to jak najszybciej – w przeciwnym razie, jeśli masło za mocno się rozgrzeje, ciasto może wam nie wyjść. Zagniecione ciasto podzielcie na 3 równe kule i włóżcie je na 1-2 godziny do zamrażarki. W międzyczasie umyjcie i obierzcie rabarbar (o tym, jak przygotować rabarbar do ciasta piszemy tutaj ), pokrójcie w kostkę, a marcepan pokrójcie w paski. Wyłóżcie papierem do pieczenia formę o wymiarach 23x33cm. Opcjonalnie można jeszcze posmarować papier masłem. Wyjmijcie ciasto z zamrażarki. Dwie kule zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach wprost do formy. Równomiernie rozłóżcie ciasto, dociśnijcie i połóżcie na nim paski...

naleśniki bez mąki
Flickr
Newsy
Te naleśniki bez mąki są pyszne i lekkie jak piórko. Zrobicie je tylko z 2 składników
Czy można zrobić naleśniki z zaledwie dwóch składników? Udowadniamy, że to możliwe! Sprawdźcie ten przepis.

Kochacie naleśniki, ale cierpicie na nietolerancję glutenu? Nic straconego! Można usmażyć bardzo smaczne placuszki, które nie wymagają ani grama mąki. Zrobicie je z tego przepisu! Przepis na dietetyczne naleśniki Przygotowanie takich naleśników jest bajecznie proste! Ilość składników jest minimalna, za to smak – nieziemski. Nie wymagają ani mąki, ani mleka, dlatego są doskonałym pomysłem na danie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Do przygotowania tych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 jajka 1 duży, dojrzały banan Cynamon Cukier Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i włóżcie do miseczki. Za pomocą widelca rozgniećcie dokładnie owoc. Najlepszy do tego będzie bardzo dojrzały banan, ponieważ jest miękki. Naleśniki nie wyjdą, jeśli użyjecie zbyt twardych i niedojrzałych bananów. Następnie do miski wbijcie dwa jajka i dokładnie wymieszajcie składniki. Opcjonalnie możecie dosypać do ciasta trochę cukru. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, chochlą wlejcie ciasto i smażcie na średnim ogniu. Posypcie odrobiną cynamonu. Po chwili przewróćcie naleśnik na drugą stronę. Nie zdziwcie się, że będzie bardzo mokry z wierzchu – łopatką podważcie placuszek i sprawdźcie, jak wygląda pod spodem. Jeśli jest już usmażony, to czas go obrócić. Smażcie jeszcze chwilę z drugiej strony. I gotowe! Usmażone naleśniki będą wilgotne w środku dzięki użyciu bananów . Możecie je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami: powidłami, miodem, świeżymi owocami z bitą śmietaną albo kremem czekoladowym. Co zamiast mąki? Banany to nie jedyna alternatywa dla mąki! Świetnie w tej roli spisze się także kasza manna . Na jedną...

Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak za dawnych lat
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak wypieki mam i babć z dawnych lat
Dwie warstwy kruchego ciasta i przepyszne nadzienie z duszonych jabłek. Doskonały deser dla łasuchów.

Jabłecznik to tak pyszne ciasto, że nigdy się nie znudzi. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto ze słodką, lekko cynamonową masą z jabłek to połączenie smaku nie do opisania. Najsmaczniejszy jabłecznik zawsze piekły nasze babcie. Jeśli tęsknicie za tym smakiem z dzieciństwa, zróbcie jabłecznik z tego bezkonkurencyjnego przepisu. Ciasto wychodzi wyjątkowo pyszne i smakuje jak za dawnych lat. Jak już je upieczecie, nie będziecie się mogli od niego oderwać.  Przepis na jabłecznik na kruchym cieście Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 2 jajka cukier waniliowy 4 łyżki mleka 1/2 kostki masła szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypcie mąkę pszenną dodajcie zimne masło i posiekajcie składniki nożem.  Dodajcie 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 4 łyżki mleka, szczyptę soli, cukier waniliowy i zagniećcie ciasto.  Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, owińcie w folię i zostawcie w lodówce do schłodzenia na około 1 godzinę.  Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki i usuńcie z nich gniazda nasienne. Następnie pokrójcie je w kostkę.  Pokrojone jabłka przełóżcie do rondla, wlejcie niewielką ilość wody. Dodajcie cukier, masło i cynamon.  Całość duście na niewielkim ogniu.  Na koniec jabłka oprószcie mąką i mieszajcie do zgęstnienia masy. Pierwszą część ciasta rozwałkujcie i ułóżcie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Na cieście nałóżcie jabłka i przykryjcie je pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłujcie widelcem....