Własne wypieki smakują najlepiej. Co jednak zrobić, gdy po prostu się nie udały? Ciasto opadło, pokruszyło się czy jest za mało słodkie, bo kompletnie zapomnieliście o cukrze? Z wielu cukierniczych opresji można wyjść obronną ręką. Wystarczy kilka trików i nikt nie domyśli się, że rozważaliście wyrzucenie nieudanego wypieku do śmieci.

Podpowiadamy jak ukryć niedoskonałości wypieków

Nieudane ciasto można naprawić. W rezultacie podacie je tak, jak planowaliście podać, a wszyscy zjedzą ze smakiem. Oto jak to zrobić:

  • Gdy ciasto przypaliło się z wierzchu – zeskrobcie ciemne miejsca nożem, a następnie udekorujcie wierzch cukrem pudrem lub lukrem czekoladowym
  • Gdy sernik popękał – mniejsze pęknięcia ukryjecie pod lukrem czekoladowym większe pod bitą śmietaną
  • Gdy pękło ciasto biszkoptowe na tort – posmarujcie je białkiem jajka, a po wyschnięciu jajka nałóżcie bitą śmietanę lub krem
  • Gdy popękał wierzch ciasta, także można je posmarować białkiem, a po wyschnięciu pokryć glazurą lub polewą
  • Gdy ciasto popękało i pokruszyło się – wykorzystajcie je do deserów np. tiramisu lub nasączcie rumem i utoczcie z miąższu kulki z siekanymi orzechami i suszonymi owocami
  • Gdy ciasto wyszło w środku prawie surowe – wytnijcie nożem nieupieczone warstwy, a powstałe miejsce wypełnijcie budyniem, dżemem, czekoladą lub kremem
  • Gdy ciastka wyszły twarde i suche – zostawcie je na kilka dni w szczelnym pojemniku z kilkoma plasterkami jabłka. Uwaga, jabłka należy wymieniać, żeby nie spleśniały
  • Gdy zapomnieliście posłodzić ciasta – pokrójcie je na porcje i podawajcie polane miodem lub słodkim sosem

Tych sposobów użyjcie, gdy jeszcze nie jest za późno

  • Gdy wierzch ciasta za szybko ciemnieje – przykryjcie je papierem lub folią do pieczenia albo wstawcie do piekarnika żaroodporny pojemnik z zimną wodą
  • Gdy nie jesteście pewni, czy ciasto się już upiekło zróbcie „próbę patyczka”. Wsunięty w ciasto patyczek, jak do szaszłyków, powinien wyjść suchy, nieoblepiony ciastem
  • Gdy piernik zbyt mocno przylega do blachy – jeszcze ciepły odwróćcie do góry dnem i połóżcie na nim ręcznik nasączony bardzo zimną wodą
  • Gdy polewa ścieka po cieście, z reguły oznacza to, że jest zbyt gorąca. Odczekajcie aż przestygnie

Źródło: mojegotowanie.pl