Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach
Adobe Stock
Newsy

Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach

Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Trudno przejść obok niego obojętnie, szczególnie jeśli kusi smakiem i wyrazistym kolorem.

Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych, zwykle białych, kiszonych warzyw.

W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Z pewnością przyrządzicie go na święta. Właśnie on pojawia się na świątecznym stole jako pierwszy. Zdarza się jednak, że czerwony barszcz nie jest zbytnio czerwony. Utracony podczas gotowania kolor można odzyskać! To banalnie proste.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał idealny kolor?

Wystarczy, że obierzecie jednego surowego buraka, zetrzecie go na tarce i przegotujecie przez kilkanaście minut z gotową już zupą

Naszym czarnym koniem w procesie odzyskiwania właściwego koloru barszczu jest jednak coś zupełnie innego. Chodzi tutaj o dodatek w postaci soku jabłkowego. Tak, to nie żart. 1-2 szklanki tego słodziutkiego, złocistego soku wspaniale wpłyną nie tylko na barwę świątecznej zupy, ale też poprawią i wyostrzą jego smak.

Sok jabłkowy jest napojem bardzo słodkim - to pięknie podkreśli smak barszczu. Nie brakuje mu także kwaśności. Około 300-400 ml soku na cały gar zakwasi nieco zupę i po prostu polepszy jej smak.

Jeżeli jednak nie macie w zanadrzu soku jabłkowego, możecie postawić na jeszcze jedną sprawdzoną metodę. Chodzi o dolanie kilku kropel octu bądź soku z cytryny. Wasz barszcz nabierze dzięki temu kolorów, ale również i smaku.

Zobacz także
Co zrobić, żeby barszcz miał głęboki i esencjonalny smak? Tej sztuczki na bank nie znaliście

Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał głęboki i esencjonalny smak? Tej sztuczki na bank nie znaliście

Barszcz czerwony z uszkami czy wigilijna grzybowa? Wszyscy jemy barszcz, to gdzie jest ta grzybowa?

Barszcz czerwony czy zupa grzybowa? Tę drugą zupę wybierają mieszkańcy 2 regionów Polski

Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków

Buraki to przede wszystkim bogate źródło żelaza. Przez medycynę naturalną są uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy. Burak w skuteczny sposób zapobiega anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy. 

Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych. Badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie, regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów.

Co zrobić, żeby barszcz miał głęboki i esencjonalny smak? Tej sztuczki na bank nie znaliście
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał głęboki i esencjonalny smak? Tej sztuczki na bank nie znaliście
Nie przejmujcie się, jeśli barszcz wyszedł wam zbyt kwaśny czy też mało esencjonalny. Możecie bardzo łatwo i szybko naprawić ten błąd.

Tradycyjnie na świątecznym stole powinien się pojawić barszcz lub zupa grzybowa – zależnie od tego, jaki zwyczaj praktykuje się w waszym domu. Jeśli wolicie zupę na wywarze z ususzonych grzybów, to koniecznie wypróbujcie ten przepis . Jednak w większości polskich domów to czysty barszcz z uszkami jest tradycyjną wigilijną potrawą. Co zrobić, jeżeli barszcz czerwony jest bez smaku? Barszcz potrafi sprawić wiele problemów! Wbrew pozorom nie jest to taka prosta zupa do wykonania. Wielu adeptom gotowania spędza sen z powiek – zwłaszcza przed świętami, gdy wszystko musi wyjść idealnie. Zebraliśmy dla was kilka najczęstszych problemów, jakie można napotkać podczas gotowania barszczu oraz rozwiązania, które pozwolą sobie z nimi poradzić! Barszcz jest zbyt mdły – dodajcie do niego chilli albo sok z czarnej porzeczki. Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie używanie zakwasu z buraków zamiast buraków świeżych. Brzydki kolor barszczu – wlejcie odrobinę octu lub soku z cytryny. Zupa ma nijaki, pusty smak? Dodajcie odrobinę cukru lub pokrojone w ósemki jabłka, które oddadzą swoją słodycz do zupy. Inną opcją jest także dodanie już pod koniec gotowania zupy z zakwasu dodatku w postaci kilku surowych ziemniaków i startych na tarce kilku ząbków czosnku. Jeżeli jednak stwierdzicie, że zrobienie idealnego, wigilijnego barszczu was przerasta, warto zdecydować się na gotową zupę. Można kupić barszcz w kartonie, butelce lub proszku, ale czy jest on zdrowy? Sprawdziliśmy to w tym artykule . Podpowiemy wam, że szczególnie ostrożne powinny być osoby cierpiące na choroby serca! Co zrobić, gdy barszcz jest zbyt kwaśny w smaku? Częstym problemem jest barszcz o mało wyrazistym smaku. Wówczas wystarczy dodać do niego kilka składników, które sprawią, że będzie smaczniejszy. Można jednak przesadzić w drugą stronę i sprawić, że...

Kiedy dodać ocet do barszczu czerwonego?
Adobe Stock
Newsy
Kiedy powinno się dodać ocet do barszczu? Zróbcie to w tym momencie. Inaczej zupa bardzo na tym straci
Prawidłowe przyrządzenie barszczu czerwonego to sztuka. Magda Gessler nie raz udowodniła Polakom, że wielu z nich nie umie tego robić. Sekret tkwi w occie.

Z uszkami, kołdunami, pasztecikami lub krokietami – barszcz czerwony w każdej wersji smakuje po prostu wybornie. Jego przygotowanie, choć nie jest skomplikowane, może sprawić wam problem. Bowiem zdarza się, że barszcz traci swój piękny kolor w wyniku obróbki termicznej. Dlaczego? Barszczu czerwonego nie można za długo gotować Za intensywny, czerwony kolor buraków, odpowiedzialna jest betanina. Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna.  Jeśli nie chcecie doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musicie pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróćcie uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować. Dodajcie do barszczu ocet W gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcecie dodatkowo zabezpieczyć wasz barszcz czerwony przed utratą koloru, możecie dodać do niego trochę octu winnego lub jabłkowego. Kiedy dodać ocet do barszczu? Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że ocet powinno się dodać do barszczu na samym początku, jeszcze zanim zagotujecie wywar. Dzięki temu, podczas obróbki termicznej, nie straci swojego wyrazistego, czerwonego koloru. Przepis na barszcz czerwony Będziecie potrzebować: 2 litrów zimnej wody 2 świeżych i dużych buraków 1 łyżeczki cukru białego 1 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego 2 liści laurowych 2 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenek pieprzu 2 łyżeczek majeranku Pieprzu mielonego Szczypty soli Przygotowanie: Buraki umyjcie, obierzcie ze skórki, pokrójcie w niewielką kosteczkę i umieśćcie w dużym garnku....

barszcz czerwony przepis
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby barszcz miał wyjątkowo głęboki czerwony kolor? Oto, co należy do niego dodać
Święta już za pasem! Niedługo będziemy lepić uszka i gotować barszcz na wigilijny wieczór. Co zrobić, by ta świąteczna zupa miała zawsze bogaty i intensywny kolor?

Barszcz z uszkami to nieodłączny element każdej Wigilii! W niektórych regionach Polski w Boże Narodzenie przyrządza się zupę z suszonych grzybów z dodatkiem fasoli, jednak większość rodaków w Wigilię je właśnie czysty, czerwony, jarski barszcz z uszkami. Podpowiadamy, jak go przygotować, by nie tracił koloru! Wigilijny barszcz Tradycyjny barszcz przygotowywany w Wigilię jest inny od tego, który gotujemy przez cały rok. Różnica polega na tym, że bożonarodzeniowy barszcz przyrządza się bez dodatku mięsa! Gotowany jest tylko na jarzynach i nie dodaje się do niego śmietany. Wigilijny barszcz powinien być przejrzysty i krwistoczerwony, z dodatkiem uszek wypełnionych grzybowym farszem. Dlaczego barszcz blednie? Buraki mają bardzo intensywny kolor, który z łatwością barwi nasze ubrania i obrusy i jak na złość trudno go sprać. Dlaczego więc tak trudno jest utrzymać jego mocną barwę w zupie? Wszystkiemu winna jest betanina, której buraki zawdzięczają swój kolor. Pod wpływem gotowania ten związek chemiczny zaczyna się rozpadać i właśnie przez to barszcz łatwo traci swoją barwę. Sposób na czerwony barszcz Kto próbował gotować same buraki ten się pewnie zdziwił, że woda z gotowania nie jest szkarłatnoczerwona. Ma ona niezbyt ładny, bury kolor. Co więc zrobić, by barszcz był czerwony? Jest na to kilka sposobów! Podczas gotowania buraków na barszcz, dodaj do wywaru około 100-150 ml octu winnego lub jabłkowego. Gdy zupa będzie już prawie gotowa, wrzuć do niej świeżo pokrojonego, ugotowanego buraka. Nada jej to lepszego koloru! Wyciśnij sok z dwóch cytryn i dodaj go do zupy. Staraj się nie przegotować warzyw! Gotujemy je tak długo, aż zmiękną i wyłączamy Zbyt długo gotowany barszcz będzie bledł i nie wyglądał zbyt smacznie. Nie doprowadzaj barszczu do...

Zróbcie błyskawiczny barszcz z 1 dodatkiem. Bez cierpkiego smaku i długiego stania przy garach
Flickr
Newsy
Błyskawiczny barszcz czerwony z 1 dodatkiem. Bez cierpkiego smaku i długiego stania przy garach
Poznajcie genialny sposób na szybki barszcz bez zakwasu i bez użycia gotowców z torebki lub butelki - wychodzi przepyszny i wymaga mniej pracy, niż tradycyjny.

Tradycyjny, wigilijny barszcz to oczywiście ten robiony na zakwasie. Jest z tym jednak trochę pracy i łatwo o pobrudzenie sobie rąk i ubrań w trakcie przygotowań. Czy da się zrobić smaczny barszcz szybciej i bez robienia bałaganu? Jak najbardziej, a my mamy na to sposób. Wystarczy wam jeden produkt, by ugotować błyskawiczny i pyszny barszcz na święta.  Jak zrobić szybki barszcz czerwony bez brudzenia rąk? Do przygotowania takiego barszczu potrzebne wam będą suszone buraki - około 200 g. Wychodzi równie smaczny i o głębokim kolorze, a za to nie trzeba gotować i obierać buraków. Przyrządza się go niezwykle szybko i już na drugi dzień (lub po południu, jeśli ugotujecie go rano) można się nim zajadać. Poznajcie przepis na błyskawiczny barszcz.  Przepis na barszcz z suszonych buraków Składniki: 200 g suszonych buraków 30 g suszonych grzybów pół litra rosołu 1 łyżka octu 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku sól pieprz  Przygotowanie: Wlejcie do garnka pół litra wody i zagotujcie. Zalejcie suszone grzyby wrzątkiem i odstawcie na pół godziny. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie przez około 20 minut, aż zmiękną. Suszone buraki wsypcie do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Dodajcie jeszcze pół litra rosołu i całość doprowadźcie do wrzenia. Przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około kwadrans na małym ogniu. Pokrywka jest tutaj niezbędna - bez niej barszcz może stracić swój kolor. Tuż przed końcem gotowania dodajcie do barszczu niecałą szklankę wody, w której gotowały się grzyby. Te możecie później wykorzystać do zrobienia bigosu albo farszu na pierogi.  Wsypcie do barszczu łyżkę cukru, octu i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wymieszajcie i zagotujcie, a...