Jak uprawiać pomidory na balkonie? To bardzo proste
Adobe Stock
Newsy

Jak uprawiać pomidory na balkonie? To bardzo proste

Nie ma nic lepszego niż warzywa czy owoce zerwane prosto z krzaczka. Mają soczysty, naturalny smak bez porównania do produktów ze sklepu. Własna uprawa jest dosyć prosta, wystarczy wygospodarować trochę przestrzeni na balkonie.

Wiosna i lato to ulubione pory roku większości ludzi. Nie tylko ze względu na ciepłe i słoneczne dni, ale również poprzez łatwą dostępność do szeregu świeżych owoców oraz warzyw. Warzywa w tym okresie smakują najlepiej, a zwłaszcza samodzielnie wyhodowane w przydomowym ogródku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie właściwości mają pomidory?

Pomidory to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy sosów. Są one dosyć często wykorzystywane w kuchni do wielu różnych dań. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko smakowi, ale i szeregowi cennych właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich wyróżnia się:

  • działanie przeciwnowotworowe
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy
  • działanie moczopędne
  • poprawa funkcjonowania układu odpornościowego
  • lepsze trawienie
  • poprawa pracy układu nerwowego.
    Zobacz także
    Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Tylko jedna się do tego nadaje

    Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Tylko jedna się do tego nadaje

    Ile czasu gotować żółtą fasolkę szparagową? Krócej niż myślicie

    Ile czasu gotować żółtą fasolkę szparagową? Krócej niż myślicie

     

Domowa uprawa pomidorów

Pomidory to jedne z popularniejszych warzyw. Można je dostać w sprzedaży w sklepie bądź na targu przez cały rok. Jednak to właśnie wiosną czy latem są najpyszniejsze. Wówczas mają dużo słońca i odpowiednią temperaturę, aby dojrzeć w naturalnych warunkach. Ze względów zdrowotnych, wiele osób decyduje się na samodzielne uprawianie warzyw w przydomowym ogródku bądź na balkonie. Takie produkty są zdecydowanie zdrowsze, a i sama pielęgnacja nie jest zbyt wymagająca.

Jak uprawiać pomidory na balkonie?

Osoby mieszkające w bloku również mogą mieć swoją własną, małą uprawę warzyw. Wystarczy wygospodarować niewielką powierzchnię na balkonie i rozstawić na niej szklarnię, specjalnie przeznaczoną na takie warunki. Jest to całkowity odpowiednik tradycyjnej szklarni, różni się jedynie rozmiarami. Balkonowa jest przystosowana do mieszkaniowych warunków. Materiał, z jakiego jest wykonana szklarnia zatrzymuje ciepło. Dzięki temu w środku jest większa temperatura niż na zewnątrz. Wówczas rośliny mają zapewniony właściwy klimat do rozwoju.

Szklarnia dla pomidorów 

Decydując się na stworzenie własnego ogródka na balkonie, można zapoznać się z różnymi dostępnymi opcjami szklarni w sprzedaży. Ostateczny wybór oczywiście jest uzależniony od ilości miejsca, a także zapotrzebowania. Najczęściej wybierane są szklarnie wykonane z folii. Są szybkie w rozkładaniu, a co najważniejsze zdają swój egzamin w uprawie roślin.

Uprawa roślin w balkonowej szklarni

Sadzenie i pielęgnacja roślin w balkonowej szklarni nie różni się niczym od tradycyjnej. Można w niej sadzić warzywa zarówno z sadzonek, jak i z nasion. Należy jednak pamiętać, by regularnie je przesadzać, aby miały odpowiednio sporo miejsca. Nie trzeba wspominać o regularnym podlewaniu oraz zadbaniu o właściwą cyrkulację powietrza. Dzięki temu warzywa będą pięknie rosnąć, a wy będziecie cieszyć się własnymi, smacznymi zbiorami.
 

Czytaj także:

Cukinia z własnej uprawy może być trująca. Chodzi o 2 sytuacje
Pixabay
Newsy
Cukinia z własnej uprawy może być trująca. Chodzi o 2 sytuacje
Uprawiacie własną cukinię? Uważajcie, bo nieumiejętna uprawa tego warzywa może mieć poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. Jak uprawiać cukinię, by była smaczna, zdrowa i nam nie szkodziła?

Polacy bardzo chętnie uprawiają na swoich przydomowych ogródkach, na działkach i w ogrodach cukinię. Mało kto jednak wie, że hobbystyczna i nieumiejętna uprawa tego warzywa może mieć poważne konsekwencje zdrowotne i może nas wprost zatruć. Czy każda cukinia może być trująca? Uprawiacie w przydomowym ogródku cukinię? Uważajcie, bo taka amatorska uprawa może być dla was bardzo niebezpieczna. Cukinia samodzielnie wyhodowana w przydomowym ogródku może zawierać toksyczną substancję o gorzkim, mdłym smaku. Chodzi o kukurbitacynę.  Warto zaznaczyć, że cukinia z normalnych, rolniczych zbiorów jest niegroźna, ponieważ nasiona oferowane w sprzedaży i przeznaczone dla upraw są pozbawione toksyn. Problemem jest sytuacja, w której uprawiamy cukinię samodzielnie i korzystamy z nasion, które pochodzą z niepewnych źródeł. Dlaczego przydomowa cukinia może być trująca? Wiele osób twierdzi, że uprawa cukinii to prosta sprawa, która nie wymaga większej wiedzy i nakładu pracy. To błąd. Wystarczy nieodpowiednia temperatura, aby nasze warzywo zaczęło wytrącać niebezpieczne toksyny. Najważniejszym negatywnym czynnikiem, który wpływa na pojawienie toksyn w uprawianych cukiniach jest wysoka temperatura. Warzywo podlega stresowi termicznemu i to jest powodem wytrącania się niebezpiecznych substancji w jej strukturze - donosi swiatrolnika.info. Kolejną rzeczą, o jakiej należy pamiętać jest to, żeby nigdy nie siać cukinii obok ozdobnych roślin. Czym to może skutkować? Bliskość obu upraw może doprowadzić do genowego krzyżowania wstecznego roślin, a zatem pojawienia się kukurbitacyny - czytamy na portalu swiatrolnika.info. Niebezpieczne przypadki po spożyciu cukinii Francuski dermatolog Philippe Assouly opisuje w sieci dwa przypadki, w których osoby,...

Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów
Wiosną nie ma nic lepszego niż świeże warzywa prosto z targu. Jak się okazuje, nieodpowiednie przechowywanie może doprowadzić nie tylko do ich szybszego psucia się, ale także do wydzielania szkodliwych substancji. Aby ustrzec się przed tym problemem, koniecznie pamiętajcie o jednej rzeczy!

Wiele osób z utęsknieniem czeka na pierwsze dni wiosny, kiedy w sklepach i na targach można dostać młode warzywa. Mają one niepowtarzalny smak, a poza tym - są świetną odmianą oraz orzeźwieniem po długiej zimie.  Zdrowe nowalijki  Młode warzywa są nazywane nowalijkami. Można dostać je w sprzedaży już na samym początku wiosny. Kojarzą się głównie ze zdrowiem oraz świeżością, a także są doskonałą odmianą po przetworach i innych warzywach spożywanych w porze zimowej. Do nowalijek zalicza się takie produkty jak: sałata, szczypiorek, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, ogórki,  czy natka pietruszki. Stanowią one świetny dodatek do wielu dań, gdyż są wielką bombą witaminową, która wzbogaci organizm po chłodniejszym okresie.  Uprawa młodych warzyw Ten rodzaj warzyw można zakupić od marca do maja. Warunki zewnętrzne nie pozwalają na uprawę nowalijek bezpośrednio w ogródku, dlatego też hoduje się je w szklarniach. Mają one tam zapewnione odpowiednie warunki, które umożliwiają im właściwy rozwój. Należy zauważyć iż nie są mniej zdrowe od tych tradycyjnie uprawianych, a są świetną odskocznią od zimowych przetworów. Nowalijki jednakże są narażone na czynniki niezależne, jak przymrozki bądź szkodniki. Wówczas stosuje się różnego rodzaju preparaty w celu ich unieszkodliwienia. Wybór nowalijek w sprzedaży Decydując się na zakup młodych warzyw z targu, warto uwagę zwrócić na kilka szczegółów. Należy wybierać te zdrowe produkty bez jakichkolwiek oznak psucia się. Jeśli mają one pożółkłe liście bądź są niebanalnych rozmiarów, to może być oznaką przenawożenia tych składników. Warzywa powinny wyglądać jak najbardziej naturalnie, dzięki czemu będziecie mieć pewność o...

Własne warzywa na balkonie? To prostsze, niż się wydaje
AdobeStock
Newsy
Własne warzywa na balkonie? To prostsze, niż się wydaje
Uprawa warzyw na balkonowym ogródku daje mnóstwo radości i wcale nie jest trudna! Sprawdźcie, jak hodować warzywa w bloku.

Nie ma nic lepszego i zdrowszego od samodzielnie wyhodowanych warzyw i owoców. Pozbawione są pestycydów i innych środków stosowanych w masowej produkcji na plantacjach, a do tego dają mnóstwo satysfakcji. I wcale nie trzeba być posiadaczem ogródka, by móc hodować warzywa i owoce. Wystarczy do tego słońce, woda i balkon! Warzywa na balkonie – niezbędne akcesoria Zanim zabierzecie się za uprawę warzyw na balkonie, konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiednie akcesoria i sprzęt. Potrzebne będą: Donice – duże i koniecznie z otworami na dole, by nadmiar wody po podlewaniu mógł się wydostać z donicy i by powietrze dochodziło do korzeni. Zwróćcie uwagę na to, by doniczki były odporne na słońce i deszcz. Skrzynki na grządki – jeśli dysponujecie większym balkonem, warto rozważyć zakup lub montaż szerokich i głębokich skrzynek, w których można wygodnie urządzić grządki na owoce i warzywa. Warto zrobić je na podwyższeniu, dzięki czemu do roślin dotrze więcej słońca, a podlewanie będzie wygodniejsze. Ziemia – zalecamy kupno specjalnej ziemi do uprawy warzyw. Takie mieszanki zawierają odpowiednie minerały potrzebne do prawidłowego wzrostu roślin. Nie zapomnijcie też o drenażu – na dno donicy lub skrzynki należy wysypać warstwę keramzytu lub innego materiału, który posłuży za drenaż. Dzięki niemu korzenie roślin będą mogły oddychać i zmniejszycie ryzyko gnicia korzeni po przelaniu. Jakie warzywa na balkon wybrać? Niestety, nie wszystkie warzywa nadają się do uprawy na balkonie. Wybierając sadzonki trzeba także wziąć pod uwagę nasłonecznienie na balkonie – jeżeli słońca jest za mało, to część roślin będzie rosła bardzo wolno. Sprawdźcie, co można z powodzeniem uprawiać na balkonie: Pomidory – doskonale poradzą sobie na mocno...

Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje
Pixabay
Newsy
Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje
Jak się okazuje, nie wszystkim pomidory służą. Ich nadmiar w codziennej diecie, może powodować poważne konsekwencje zdrowotne.

Warzywa to podstawa każdej diety. Mają one w swoim składzie wiele cennych witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na rynku w sprzedaży można spotkać się z szeregiem różnych produktów będących idealnym uzupełnieniem żywienia. Jednym z takich składników są pomidory. Właściwości zdrowotne pomidorów Wiele osób z utęsknieniem wyczekuje lata, a wraz z nim jędrnych i czerwonych pomidorów. Wówczas mają najlepszy smak. Poza tym zawierają one szereg cennych składników odżywczych, które w zbawienny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości zdrowotnych pomidorów można wyróżnić takie jak: opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy czy chorób serca, poprawiają działanie układu odpornościowego czy nerwowego, wspomagają trawienie, a także mają działanie moczopędne. Te walory zdecydowanie zachęcają, by pomidory częściej gościły w naszym jadłospisie.  Wykorzystanie pomidorów w kuchni  Zazwyczaj pomidor w codziennym żywieniu, pojawia się jako dodatek na kanapce, a można z jego udziałem przygotować wiele smakowitych dań. Przede wszystkim, świetnie sprawdza się do różnego rodzaju sosów, sałatek czy przyrządzenie zupy pomidorowej. Wiele osób przygotowuje z nich przetwory na zimę. Świetnie sprawdzają się w postaci soków, przetworów bądź marynowanych w occie. Im bardziej dojrzały owoc, tym bardziej aromatyczna i esencjonalna potrawa.  Te osoby nie powinny jeść pomidorów Dietetycy zalecają, aby w naszej codziennej diecie, znalazła się jak największa ilość warzyw. Wskazuje na to...