biszkopt
Adobe Stock
Newsy

Jak upiec perfekcyjny biszkopt? Dzięki tym poradom uda się zawsze

Jego zrobienie nie zawsze jest łatwe, ale warto nauczyć się kilku sztuczek, które sprawiają, że wychodzi miękki i delikatny.

Biszkopt to jedno z najbardziej podstawowych ciast zarówno wśród profesjonalnych wypieków, jak i tych domowych. Sam w sobie jest przepyszny, a co dopiero, gdy nasączymy go i przełożymy kremem np. na bazie śmietany, czekoladowym lub kawowym i owocami. Cienko przekrojony nada się jako podstawa do zrobienia rolady. Niestety, biszkopt nie jest najprostszym ciastem do upieczenia. Często opada, nie wyrasta tak jak powinien, jest twardy… Wystarczy poznać kilka trików, dzięki którym ten smaczny wypiek uda się za każdym razem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Idealny biszkopt

Jaki jest? Na pewno miękki, wyrośnięty i puszysty. Nie zawsze taki wychodzi, dlatego sprawdź, czy nie popełniasz podstawowych błędów w jego przygotowaniu.

  • Używaj świeżych jajek – im świeższe, tym lepiej. Dzięki temu piana powstała z ubitych białek jaj będzie wyjątkowo puszysta.
  • Dokładnie odmierzaj proporcje, niezastąpiona będzie dobra waga kuchenna.
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przesiej mąkę – mało kto zna i stosuje ten sposób, a jest doskonały – dzięki temu mąka napowietrza się, a biszkopt staje się lżejszy i bardziej puszysty. To także dobra metoda, aby uniknąć grudek.
  • Nagrzej piekarnik wcześniej do 180 stopni – nigdy nie wkładaj ciasta do zimnego piekarnika. Gdy zauważysz, że zaczyna rosnąć zwiększ temperaturę do 200 stopni.
  • W trakcie pieczenia na otwieraj piekarnika – zrób to przed samym końcem, aby sprawdzić czy jest już gotowe. To najczęściej popełniany błąd podczas przygotowywania biszkoptu.

Jak długo piec biszkopt?

Wszystko zazwyczaj zależy od tego ilu jajek użyliście w przepisie! Oczywiście to nie jedyne kryterium, bo ważne jest również to czy pieczemy go w niższej czy wysokiej formie, dlatego przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto na pewno jest w środku suche.

  • 3 jajka – taki wypiek zrobi się najszybciej, wystarczy mu około 20 minut w piekarniku
  • 4 jajka – wydłużamy czas pieczenia do 25 minut
  • 5 jajek – 35 – 40 minut
  • 6 lub 7 jajek – ciasto z taką liczbą jajek pieczemy przez mniej więcej 45 minut
  • 8 jajek – ze względu na wielkość taki biszkopt powinien piec się najdłużej przez około 50 - 55 minut
Ciasto z patelni
windwardnorth/Adobe Stock
Newsy
Ciasto z patelni? O dziwo smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika, a do tego szybko się robi
Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni. Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka. Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką . Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę… Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Składniki: Jedno spore, dojrzałe jabłko 3 duże łyżki cukru Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju) 1 jajko Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju. 150 ml mleka 15 dag mąki Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego Przygotowanie: Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”. Patelnię smarujemy masłem i wsypujemy na nią równomiernie łyżeczkę cukru. Następnie wykładamy...

Ciasto makowa panienka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Makowa panienka - ciasto, które pięknie się nazywa i równie dobrze smakuje
Południe i podwieczorek to idealny moment na ciasto z kawką. Niektóre propozycje dosłownie zwalają z nóg. Makowa panienka jest jedną z nich. Zachwycicie gości i bliskich!

Lubimy podjadać słodkości. Bez okazji i na święta. Szczególnie te, które możemy zrobić samodzielnie. Odrobina słodyczy Co prawda, dietetycy biją na alarm pod względem używania cukru i wyrobów ze słodzikami, jednak domowe ciasto to słodkości zupełnie innego kalibru. W przepisach na nie zamiast cukru białego możemy użyć trzcinowego, a na miejsce bitej śmietany czy płynnej czekolady, wystarczy kilka kropel syropu klonowego.  Coś nieoczywistego Wersja Makowej panienki , na którą przepis znajdziecie poniżej, to prosty i szybki przysmak. Ciasto możecie przygotować tuż przed przyjściem gości. Bez dwóch zdań jest to wypiek, który posmakuje zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy uwielbiają nietypowe połączenia. Chcecie spróbować? Składniki na ciasto Makowa panienka : Biszkopt makowy 250 g mąki pszennej 100 g cukru 50 ml oleju 50 g suchego maku 10 g proszku do pieczenia 5 świeżych jajek Krem śmietanowy 650 ml śmietany 30% 200 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Nasączenie 50 ml wody 50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki Dodatkowo 150 g brzoskwiń w puszce 100 g herbatników czekoladowych Sposób przygotowania Biszkopt makowy: jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Dodajemy olej. Dokładnie miksujemy. Wrzucamy do miski mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ponownie łączymy za pomocą miksera. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy upieczony placek. Kroimy go na dwie równe połowy. Odkładamy na chwilę....

WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...

ciasto sniezynka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Lekkie ciasto Śnieżynka powali gości na kolana. Każdy spyta, czy podzielisz się przepisem
Miękki biszkopt i śmietankowy krem to doskonałe połączenie, które nigdy nie wychodzi z mody.

Śnieżynka to lekkie ciasto biszkoptowe przełożone kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Ale jego sekretem jest to, że każda warstwa jest inna! Robi się szybko, jeszcze szybciej znika z blachy i wszystkim smakuje. Doskonale prezentuje się na talerzu pokrojone w zgrabne kostki. Jest tak proste do zrobienia, że na pewno na stałe zagości na waszych stołach. Przepis na ciasto Śnieżynka Składniki na biszkopt 300 g mąki pszennej, najlepiej typu 450 100 g cukru 5 dużych jajek 80 ml oleju 10 g proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy Pół litra zimnej śmietany kremówki 30 lub 36% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 100 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Dodatkowo 60 g wiórków kokosowych 125 ml wody 1 opakowanie galaretki agrestowej Przygotowanie Ubij dokładnie jajka z cukrem, aż staną się jasnobeżowe Dodaj olej i zmiksuj całość. Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – ta metoda sprawi, że biszkopt będzie lżejszy i bardziej puszysty. Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Biszkopt piecz w 170 stopniach przez około 40 minut i wystudź. Rozpuść galaretkę agrestową we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Wylej do dużego, niskiego naczynia. Gdy stężeje pokrój na kwadraty. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec miksowania dodawaj stopniowo cukier-puder oraz śmietanfix. Dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką lub zmiksuj krótko na niskich obrotach. Podziel masę na 3 części: do jednej dodaj galaretkę, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej nic nie dodawaj. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe części. Pierwszy posmaruj masą z galaretką i przykryj drugim biszkoptem. Nałóż krem...