Biszkopt to jedno z najbardziej podstawowych ciast zarówno wśród profesjonalnych wypieków, jak i tych domowych. Sam w sobie jest przepyszny, a co dopiero, gdy nasączymy go i przełożymy kremem np. na bazie śmietany, czekoladowym lub kawowym i owocami. Cienko przekrojony nada się jako podstawa do zrobienia rolady. Niestety, biszkopt nie jest najprostszym ciastem do upieczenia. Często opada, nie wyrasta tak jak powinien, jest twardy… Wystarczy poznać kilka trików, dzięki którym ten smaczny wypiek uda się za każdym razem.

Idealny biszkopt

Jaki jest? Na pewno miękki, wyrośnięty i puszysty. Nie zawsze taki wychodzi, dlatego sprawdź, czy nie popełniasz podstawowych błędów w jego przygotowaniu.

  • Używaj świeżych jajek – im świeższe, tym lepiej. Dzięki temu piana powstała z ubitych białek jaj będzie wyjątkowo puszysta.
  • Dokładnie odmierzaj proporcje, niezastąpiona będzie dobra waga kuchenna.
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przesiej mąkę – mało kto zna i stosuje ten sposób, a jest doskonały – dzięki temu mąka napowietrza się, a biszkopt staje się lżejszy i bardziej puszysty. To także dobra metoda, aby uniknąć grudek.
  • Nagrzej piekarnik wcześniej do 180 stopni – nigdy nie wkładaj ciasta do zimnego piekarnika. Gdy zauważysz, że zaczyna rosnąć zwiększ temperaturę do 200 stopni.
  • W trakcie pieczenia na otwieraj piekarnika – zrób to przed samym końcem, aby sprawdzić czy jest już gotowe. To najczęściej popełniany błąd podczas przygotowywania biszkoptu.

Jak długo piec biszkopt?

Wszystko zazwyczaj zależy od tego ilu jajek użyliście w przepisie! Oczywiście to nie jedyne kryterium, bo ważne jest również to czy pieczemy go w niższej czy wysokiej formie, dlatego przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto na pewno jest w środku suche.

  • 3 jajka – taki wypiek zrobi się najszybciej, wystarczy mu około 20 minut w piekarniku
  • 4 jajka – wydłużamy czas pieczenia do 25 minut
  • 5 jajek – 35 – 40 minut
  • 6 lub 7 jajek – ciasto z taką liczbą jajek pieczemy przez mniej więcej 45 minut
  • 8 jajek – ze względu na wielkość taki biszkopt powinien piec się najdłużej przez około 50 - 55 minut