Jak upiec indyka, żeby nie był suchy? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz przed pieczeniem
AdobeStock
Newsy

Jak upiec indyka, żeby nie był suchy? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz przed pieczeniem

Nie przyrządzacie potraw z indyka w obawie, że mięso wyjdzie wysuszone na wiór? Sprawdźcie, jak piec indyka, by wyszedł soczysty.

Różne rodzaje mięs przyrządza się nieco inaczej i wie o tym każdy, kto przygotował w kuchni coś więcej, niż kotlety mielone. Inaczej wygląda proces przyrządzenia smacznej wołowiny, wieprzowiny czy indyka.

Zwłaszcza ten ostatni rodzaj mięsa bywa trudny w porównaniu do zwykłego kurczaka i z tego powodu część osób zupełnie rezygnuje z przyrządzania indyczych dań. Najczęściej zdarza się bowiem, że wychodzi on suchy i wiórowaty. Czy da się temu jakoś zaradzić? Może się wam przydać sztuczka z piekarnikiem. 

Jak upiec indyka w piekarniku?

Coraz popularniejsze jest pieczenie indyka w piekarniku w całości - w podobny sposób, w jaki od lat robią to Amerykanie na Święto Dziękczynienia. Tam faszerowany i pieczony indyk jest potrawą narodową. Warto nauczyć się przyrządzać to danie, ponieważ jest bardzo smaczne - a do tego całego indyka można już bez trudu kupić w polskich sklepach.

Jednak, jak wspomnieliśmy wyżej, przyrządzenie dobrego i soczystego indyka może być wyzwaniem. To dość wymagające mięso, dlatego warto wspomóc się różnymi sztuczkami przy jego przygotowaniu.

Gdy postanowicie upiec całego indyka w piekarniku, zawsze wkładajcie go do pieca „nogami do przodu”. Dlaczego? Z tyłu piekarnika panuje nieco wyższa temperatura. Nic się nie stanie, jeśli nogi indyka nieco się przypieką - najważniejsze jest, by mięso piersi pozostało soczyste. A tak się stanie, jeśli znajdzie się ono przy drzwiczkach piekarnika, gdzie temperatura nie jest tak wysoka. Dzięki temu indyk nie będzie suchy!

Zobacz także
rolada z indyka przepis

Soczysta rolada z indyka z boczkiem. Sekretny składnik nada jej wyjątkowego smaku

Pulpety ugotowane na parze.

Jak zrobić miękkie i puszyste pulpety z indyka? Zdradzamy 1 prosty i przydatny trik

Co zrobić, by indyk nie wyszedł suchy?

Odpowiednia technika pieczenia w piekarniku to nie wszystko. Jeśli chcecie zwiększyć prawdopodobieństwo swojego powodzenia przy pieczeniu indyka, zastosujcie się do tych rad:

  • Marynata - przed pieczeniem koniecznie zamarynujcie indyka na co najmniej 12 godzin, a najlepiej w solance, która go odpowiednio zmiękczy.

  • Folia aluminiowa - zanim jeszcze włożycie indyka do piekarnika, owińcie go folią aluminiową. Co ważne, należy to zrobić tak, by matowa część folii została na zewnątrz. 

  • Czas pieczenia - przyjmuje się, że indyka należy piec 35 minut na każdy kilogram mięsa. Koniecznie w dolnej części piekarnika i w wysokiej temperaturze, od 220 do 250 stopni (zależy to od wielkości ptaka). Po godzinie możecie zmniejszyć grzanie do około 200 stopni.

  • Woda - w trakcie pieczenia regularnie podlewajcie mięso wodą, by nie wyschło.

Źródło: dwiepolowkijablka.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego indyka i kurczaka w całości powinno się piec nogami bliżej tylnej ścianki piekarnika?
Adobe Stock
Newsy
Jak piec kurczaka w całości? Włóżcie go do piekarnika w ten sposób, a upiecze się równomiernie
Jak powinno się piec drób w całości, by wyszedł perfekcyjnie? Przeczytajcie nasze wskazówki. Wiemy nawet, gdzie poprawnie umiejscowić indyka i kurczaka, a także inne ptaki w piekarniku.

Pieczenie całego kurczaka lub indyka zarezerwowane jest na wystawne, niedzielne obiady lub na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Nieprzypadkowo to właśnie cały pieczony indyk stał się symbolem amerykańskiego narodowego święta, znanego także pod nazwą Święta Dziękczynienia. Także i w polskich daniach drób pieczony w całości rezerwowany jest na duże święta czy uroczystości rodzinne. Nie ma to bowiem jak pyszny kurczak, kaczka czy też indyk wypieczony na złocisty kolor i podany z dodatkami w postaci pieczonych ziemniaczków i surówek... Jak ustawić mięso kurczaka i indyka do pieczenia? Jedna z ważnych, ale często zapominanych zasad pieczenia drobiu dużych rozmiarów mówi o tym, by ustawić go nóżkami w stronę dalszej ścianki piekarnika. Indyk lub kurczak musi więc „wjechać nogami do przodu” do piekarnika przez to, że to właśnie nogi, czyli udka pieką się najdłużej i wymagają wyższej temperatury niż delikatna pierś. Większe ciepło mają zagwarantowane właśnie w dalszej części piekarnika. Kiedy już wstawiliście swojego „kuraka” do pieczenia, pozostaje włączyć odpowiedni program i czekać na ucztę. Mniejsze ptaki wymagają ok. 45 minut pieczenia na każdy kilogram ich wagi.  W przypadku większych okazów czas ten wydłuża się o ok. 15 minut. Krótko mówiąc: 2-kilogramowy kurczak, podlewany regularnie sosem powinien być gotowy po ok. 2 godzinach pieczenia w temp. 180 st. C. W jakim naczyniu upiec kurczaka i indyka? Sposób pieczenia kurczaka i indyka znacząco od siebie nie odbiega. I w jednym, i w drugim przypadku konieczne jest zastosowanie się do kilku ważnych zasad samego pieczenia, ale i procesu przygotowania mięsa do pieczenia. Nic nie zastąpi oczywiście profesjonalnego rożna, na którym drób...

Jakie jest popisowe danie Beaty Kozidrak? Gwiazda jest prawdziwą mistrzynią tej potrawy
ONS.pl
Newsy
Jakie jest popisowe danie Beaty Kozidrak? Gwiazda jest prawdziwą mistrzynią tej potrawy
Mąż znanej piosenkarki, Beaty Kozidrak, postanowił zdradzić, jakie jest popisowe danie jego żony. Okazuje się, że kobieta po mistrzowsku przyrządza indyka z owocami. Mamy przepis.

Choć gwiazdy sceny muzycznej nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, to jednak każdy z nich lubi i umie przyrządzać kilka dań zwanych "popisowymi". W przypadku Beaty Kozidrak, pierwszej damy polskiej muzyki pop, jest to indyk pieczony w owocach. Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło wam się testować tego połączenia, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Przepis na indyka z owocami  Popisowe danie Beaty Kozidrak to indyk pieczony z owocami - zdradza Andrzej Pietras, menedżer grupy Bajm i mąż piosenkarki.  Przyrządzenie takiego obiadu jest dziecinnie proste, a efekt naprawdę niesamowity. Smak mięsa połączonego z ananasem, brzoskwiniami i żurawiną, z pewnością was zaskoczy. Będziecie potrzebować: 2 kilogramów piersi z indyka 1 puszki ananasów 1 puszki brzoskwiń 100 gramów żurawiny 3 łyżek miodu 2 łyżek masła 2 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy Szczypty cukru Przypraw: soli, pieprzu, suszonego tymianku, oregano, cynamonu Przygotowanie: Indyka opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i umieśćcie w żaroodpornym naczyniu. W średniej wielkości misce umieśćcie sok z ananasa, miód, oliwę, oregano, tymianek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Powstałą marynatą posmarujcie mięso.  Plasterki ananasa przekrójcie na pół i obłóżcie nimi umieszczonego w żaroodpornym naczyniu indyka. Mięso wstawcie na 1,5 godziny do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewajcie je od góry sokiem ananasowym znajdującym się w naczyniu. Brzoskwinie odsączcie z zalewy (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. Kiedy się zarumienią dodajcie do nich żurawinę i podlejcie kilkoma łyżkami zalewy. Dodajcie również cynamon oraz...

Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste
Mama niejadka/gotujmy.pl
Newsy
Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste
Sposobem na soczyste kotlety z indyka jest jeden prosty składnik. Do tego upieczcie je w piekarniku, a wyjdą niezwykle chrupiące!

Po świętach na pewno macie ochotę na nieco lżejsze jedzenie, by odpocząć od ciężkostrawnych potraw. Świetną propozycją będzie przepis na delikatne i bardzo dietetyczne kotlety mielone z indyka, pieczone w piekarniku! A dzięki dodaniu do nich cukinii będą bardzo miękkie i soczyste. Przepis na soczyste kotlety mielone z indyka Tak przyrządzone kotlety z indyka będą nie tylko soczyste, ale i bardzo dietetyczne! Ponieważ piecze się je w piekarniku, nie potrzeba do nich ani grama oleju, dzięki czemu są o wiele mniej tuczące niż klasyczne mielone. Do przygotowania tych kotletów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 małe jajko 1 nieduża cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich Sól Pieprz Odrobina oliwy Przygotowanie: Cukinię umyjcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Następnie posólcie, wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Po tym czasie dokładnie odciśnijcie cukinię z nadmiaru wody – zróbcie to nawet kilka razy, by odcisnąć z niej jak najwięcej płynu. Przełóżcie odciśniętą cukinię do miski. Dodajcie całe mięso z indyka i jedno małe jajko. Wyróbcie. Następnie obierzcie jeden ząbek czosnku, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do masy. Cebulę obierzcie, pokrójcie bardzo drobno (lub zetrzyjcie na małych oczkach) i dodajcie do mięsa. Wsypcie 1,5 łyżki mąki, łyżeczkę majeranku i płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Wymieszajcie. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i posmarujcie oliwą. Mięsną masę podzielcie na 6 równych części i uformujcie kotleciki. Gotowe kotlety ułóżcie na blasze i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni...

Pulpety z indyka w sosie
Gotujmy.pl/zbysiowa
Przepisy
Pyszne pulpety z indyka według tradycyjnej receptury. Każda gospodyni powinna poznać ten przepis
Mięso z indyka to popularny drób, zwłaszcza w Ameryce Północnej, gdzie jest spożywane w ramach wydarzeń istotnych kulturowo. Jak się okazuje, adaptacja indyka na polskie warunki powiodła się równie pomyślnie.

Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie to dwie ważne okazje w życiu Amerykanów, które podpowiadają podanie gościom indyka. Indyk w niektórych kulturach to propozycja standardowa. Jak jest w Polsce? Zdrowszy niż boczek Indyk to bardzo popularne mięso, również w Polsce. Przetwarza się jego ogromne ilości. Może być wędzony, jest też czasami sprzedawany jako szynka z indyka lub boczek z indyka, który jest uważany za znacznie zdrowszą wersję boczku wieprzowego. Turkey Roll W niektórych wiejskich częściach Nowej Fundlandii w Kanadzie istnieje mięso delikatesowe określane jako „Turkey Roll", powszechnie spożywane przez dzieci. To nic innego jak rolada z indyka, najczęściej z soczystym nadzieniem. Można podawać ją samą lub z sosem żurawinowym. Pulpety z indyka w sosie koperkowym Jeśli nie macie pomysłu na zwyczajny obiad, po którym nawet wasze dzieciaki będą się oblizywać, proponujemy pulpeciki z indyka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a danie podaje się z delikatnym sosem koperkowym. Składniki na 4 porcje: 500 g mielonego mięsa indyka 2 łyżki posiekanego koperku 1 mała czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko 400 ml wody lub bulionu 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku 1 łyżeczka masła mąka pszenna mąka ziemniaczana olej roślinny mleko lub woda Przygotowanie: Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Po tym krótkim czasie delikatnie ją odciskamy. Do miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli oraz i 1/2 łyżeczki pieprzu. Na koniec wrzucamy odciśniętą bułkę. Razem z mięsem możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę.  Wszystko wyrabiamy dokładnie dłonią, pod koniec dodając...