Różne rodzaje mięs przyrządza się nieco inaczej i wie o tym każdy, kto przygotował w kuchni coś więcej, niż kotlety mielone. Inaczej wygląda proces przyrządzenia smacznej wołowiny, wieprzowiny czy indyka.

Zwłaszcza ten ostatni rodzaj mięsa bywa trudny w porównaniu do zwykłego kurczaka i z tego powodu część osób zupełnie rezygnuje z przyrządzania indyczych dań. Najczęściej zdarza się bowiem, że wychodzi on suchy i wiórowaty. Czy da się temu jakoś zaradzić? Może się wam przydać sztuczka z piekarnikiem. 

Jak upiec indyka w piekarniku?

Coraz popularniejsze jest pieczenie indyka w piekarniku w całości - w podobny sposób, w jaki od lat robią to Amerykanie na Święto Dziękczynienia. Tam faszerowany i pieczony indyk jest potrawą narodową. Warto nauczyć się przyrządzać to danie, ponieważ jest bardzo smaczne - a do tego całego indyka można już bez trudu kupić w polskich sklepach.

Zobacz także:

Jednak, jak wspomnieliśmy wyżej, przyrządzenie dobrego i soczystego indyka może być wyzwaniem. To dość wymagające mięso, dlatego warto wspomóc się różnymi sztuczkami przy jego przygotowaniu.

Gdy postanowicie upiec całego indyka w piekarniku, zawsze wkładajcie go do pieca „nogami do przodu”. Dlaczego? Z tyłu piekarnika panuje nieco wyższa temperatura. Nic się nie stanie, jeśli nogi indyka nieco się przypieką - najważniejsze jest, by mięso piersi pozostało soczyste. A tak się stanie, jeśli znajdzie się ono przy drzwiczkach piekarnika, gdzie temperatura nie jest tak wysoka. Dzięki temu indyk nie będzie suchy!

Co zrobić, by indyk nie wyszedł suchy?

Odpowiednia technika pieczenia w piekarniku to nie wszystko. Jeśli chcecie zwiększyć prawdopodobieństwo swojego powodzenia przy pieczeniu indyka, zastosujcie się do tych rad:

  • Marynata - przed pieczeniem koniecznie zamarynujcie indyka na co najmniej 12 godzin, a najlepiej w solance, która go odpowiednio zmiękczy.

  • Folia aluminiowa - zanim jeszcze włożycie indyka do piekarnika, owińcie go folią aluminiową. Co ważne, należy to zrobić tak, by matowa część folii została na zewnątrz. 

  • Czas pieczenia - przyjmuje się, że indyka należy piec 35 minut na każdy kilogram mięsa. Koniecznie w dolnej części piekarnika i w wysokiej temperaturze, od 220 do 250 stopni (zależy to od wielkości ptaka). Po godzinie możecie zmniejszyć grzanie do około 200 stopni.

  • Woda - w trakcie pieczenia regularnie podlewajcie mięso wodą, by nie wyschło.

Źródło: dwiepolowkijablka.pl