Gołąbki z młodej kapusty też wychodzą wam za twarde? Zróbcie tak, jak robiły zawsze babcie
Wikipedia Commons
Newsy

Jak upiec gołąbki w piekarniku, aby nie były suche? Banalny trik, o którym zapominacie

Gołąbki wychodzą suche lub przypalone? Pewnie zapominacie o jednej ważnej rzeczy podczas pieczenia.

Gołąbki to jedno z ukochanych dań Polaków. Najczęściej pieczecie je w tradycyjnej formie: z mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym. Niektóre panie domu mają jednak problem z suchością tego dania: wyjęte z piekarnika gołąbki często robią się wyschnięte, a nawet przypalone. Jak temu zapobiec?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak upiec gołąbki, aby były wilgotne?

Wilgotne, soczyste gołąbki to cel wszystkich osób zabierających się za gotowanie tego dania. Sekretem sukcesu jest tu nie tylko skład farszu oraz stopień ugotowania kapusty, ale również „nawilżanie” gołąbków w trakcie pieczenia. Pamiętajcie o tym, aby co jakiś czas podlewać zawijasy sosem podczas pieczenia. Zapobiegnie to wysuszaniu się kapusty i sprawi, że obiad nie wyjdzie przypalony ani nieprzyjemnie chrupki – co, w przypadku gołąbków, jest niepożądaną cechą.

Pieczenie gołąbków

Warto zwrócić uwagę również na naczynie, w którym pieczecie gołąbki. Najbardziej korzystny będzie wybór naczynia żeliwnego o grubym dnie, które długo utrzymuje temperaturę i równomiernie się nagrzewa. Zapobiega to skokom temperatury i przypalaniu się potrawy przy samych brzegach, kiedy pozostaje nadal surowa w środku. 

Zobacz także
Gołąbki z brukselki. W sosie pomidorowym, ale bez nadziewania

Gołąbki z brukselki. W sosie pomidorowym, ale bez nadziewania

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów

Pamiętajcie, aby najpierw piec gołąbki pod przykryciem, a potem je odkryć – zwłaszcza, jeśli zapiekacie je z serem. Dotyczy to wielu rodzajów tego dania m.in. również gołąbków z młodej kapusty czy gołąbków z grochem i kaszą pęczak. Znudziły wam się klasyczne gołąbki? Postawcie na kreatywne modyfikacje, których w sieci jest na pęczki! 

Źródło: Gotujmy.pl

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Ile powinno się gotować kapustę na gołąbki?
Gołąbki bez kapusty to jak kotlet schabowy bez panierki. Musi być, bo inaczej potrawa nie jest już tak smaczna. Aby za każdym razem wychodziły idealnie, należy pamiętać o kilku zasadach, a przede wszystkim właściwym ugotowaniu kapusty.

Gołąbki to zawinięty farsz pół mięsny w liście ugotowanej kapusty. Mimo iż przygotowanie właściwego farszu jest kluczowe, to jednak bez kapusty tego dania w ogóle by nie było. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie tego warzywa do dalszej obróbki, by podczas zawijania liście się nie rwały ani nie były zbyt twarde. Gotowanie kapusty to zagadka dla wielu osób. Klasyczne gołąbki Gołąbki to jedna z polskich tradycyjnych potraw. Jej przygotowanie jest dosyć pracochłonne, dlatego też nie pojawia się co tydzień na stole, ale przy większych okazjach. Mimo czasu, jaki trzeba im poświęcić, są jednym z ulubionych dań nie tylko Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę. Klasyczne gołąbki to nic innego jak farsz pół mięsny z kaszą bądź ryżem zawinięty w liście kapusty. Mogą również wystąpić w wersji wegetariańskiej z dodatkiem grzybów leśnych czy pieczarek. Gołąbki najczęściej są podawane polane sosem pomidorowym, a niekiedy pieczarkowym. Wybór to już jest kwestia gustu. Niektórzy również jako dodatek do dania serwują również gotowane ziemniaki. Kapusta do zawijania gołąbków Wybór odpowiedniej kapusty do gołąbków to kluczowa sprawa. Dzięki niej danie trzyma się swojej formy, a poza tym ugotowana nadaje całej potrawie wyjątkowego smaku. Można by rzec, że gołąbki bez kapusty to jak kotlet schabowy bez panierki bądź frytki bez keczupu. Jednymi słowy, obowiązkowa rzecz! Najlepsze gołąbki są przygotowywane z młodej kapusty, która ma młode i delikatne liście. Wówczas idealnie nadają się do zawijania farszu. Oprócz zwykłej, białej kapusty dobrze w tym daniu sprawdzi się również kapusta włoska, pekińska, a nawet czerwona. Ta ostatnia może jednak nadać całemu daniu trochę innego aromatu. Jak...

Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Uwielbiacie jeść gołąbki? Przygotujcie je na bazie mięsa z gęsiny. W takiej wersji smakują naprawdę wybornie!

Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbk i , ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego . Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę , po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny? Gołąbki z farszem z gęsiny Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie: Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokroić. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Usiekać drobno obraną cebulę i...

Jak łatwo zmiękczyć liście kapusty do gołąbków? Potrzebujecie 1 rzeczy
Flickr
Newsy
Jak łatwo zmiękczyć liście kapusty do gołąbków? Potrzebujecie 1 rzeczy
Co zrobić, gdy liście na gołąbki znów wyszły po ugotowaniu za twarde? Przyda wam się ostry nóż i jeszcze jeden kuchenny przedmiot.

Każdy doświadczony kucharz powie, że w przygotowaniu gołąbków ważnych jest kilka podstawowych punktów: Wybór mięsa – najlepiej dość tłustego, by gołąbki nie stały się po wypieczeniu lub gotowaniu zbyt suche. Najlepiej sprawdzi się zmielona łopatka wieprzowa. Dobrze ugotowany ryż. Są tacy, którzy uważają, że do gołąbków nada się ryż ugotowany wcześniej al dente. Naszym zdaniem to błąd. Ryż powinien być ugotowany, a właściwie wypieczony odpowiednio miękko jeszcze przed wyrobieniem farszu, po to by potem nie rzęził pomiędzy zębami w trakcie jedzenia. Odpowiednio wybrana i ugotowana kapusta. O kapuście do gołąbków powiedziano już chyba wszystko. Nie powinna być przesadnie duża, gdyż takie zwykle są zbyt twarde. Kapustę na gołąbki powinno się gotować ok. 8-10 min we wrzątku do miękkości. A co, jeżeli ugotowana według najlepszych prawideł kapusta nadal nie zachwyca miękkością? Mamy na to prosty domowy sposób. Czego użyć do zmiękczenia liści kapusty na gołąbki? Będziecie potrzebowali jednego kuchennego przyrządu. Tą rzeczą jest płaski tłuczek. To właśnie za jego pomocą zmiękczycie twarde liście kapusty. Jak? Weźcie do ręki tłuczek i za jego pomocą postarajcie się delikatnie spłaszczyć powierzchnię zbyt twardych, ugotowanych już liści. Uderzajcie tłuczkiem w przerośnięte nerwy kapuścianych liści. W razie potrzeby twarde części możecie odciąć także cienko ostrym nożem. Jak długo piec gołąbki ze zmiękczonymi liśćmi kapusty ? Każdy sposób na zmiękczenie liści kapusty jest dobry. Od ich miękkości w dużej mierze zależy przecież wasz kulinarny sukces. Odpowiednio miękkie liście do gołąbków przekładają się na późniejszy czas pieczenia lub gotowania zawiniętych w nie gołąbków. Jeśli...

Dodajcie ten składnik do parzenia kapusty na gołąbki. Liście łatwiej się oddzielą i szybciej zmiękną
Własne
Newsy
Dodajcie ten składnik do parzenia kapusty na gołąbki. Liście łatwiej się oddzielą i szybciej zmiękną
Prosty trik na szybkie przygotowanie liści do zawijania gołąbków. Wypróbujcie go!

Krążą różne opinie na temat pochodzenia gołąbków. Od tych, że w przeszłości, na dworach, jadano gołębie zawijane w liście kapusty, żeby mięso nie stawało się suche podczas pieczenia. Po takie, że przywędrowały do nas z Ukrainy, jako danie z kaszy z ziemniaków zawijane w liście kapusty o nazwie „hołubci”, czyli gołąbek. Prawdopodobnie oba podania mają w sobie ziarno prawdy i być może, na dworach jadano gołębie, a w chłopskich domach kaszę z ziemniakami, którą z czasem zastąpiono rozdrobnionym mięsem. Prawdą jest też to, że na Ukrainie gotują hołubci, ale nie ma w tym nic dziwnego, bo sąsiedzka bliskość często powoduje, że tradycyjne, lokalne dania przekraczają granice państw. W każdym przypadku wspólnym składnikiem gołąbków jest kapusta. Jak ją przygotować, żeby liście były szybko gotowe do zawijania? Genialny sposób na parzenie kapusty Zdarza wam się mocować z dużą główką kapusty, gdy postanowicie zrobić gołąbki? Im warzywo jest większe, tym wymaga większego garnka do parzenia oraz użycia większej siły do wycięcia głąba i obrócenia kapusty w garnku. Dlatego każdy trik, który ułatwi zmagania z kapustą, może być doceniony przez gospodynie i rodzinnych kucharzy. Żeby warzywo szybciej zmiękło, a liście łatwiej oddzielały się jedne od drugich, do parzenia dodajcie 2 łyżki oleju. Pod wpływem tłuszczu odstępy pomiędzy liśćmi powiększą się, do warzywa dostanie się więcej wody i szybciej dotrze w głąb, dzięki czemu czas gotowania skróci się. Oliwa także natłuści liście, które staną się śliskie, więc bez wysiłku oddzielicie je od siebie. Przygotowując kapustę do parzenia i zawijania gołąbków, pamiętajcie jeszcze o 2 rzeczach: Zanim włożycie główkę do garnka z wodą, wytnijcie z niej ostrym...