Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Polacy nagminnie zapominają o 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Polacy nagminnie zapominają o 1 zasadzie

Latem szczególnie łatwo o zatrucie pokarmowe. Jak tego uniknąć? Przeczytajcie a sezon wakacyjny będzie dla was tylko powodem do radości.

Latem, gdy na zewnątrz robi się naprawdę ciepło, ryzyko zatrucia pokarmowego jest o wiele większe, ponieważ są to idealne warunki do namnażania się szkodliwych organizmów. Jak uniknąć letniego zatrucia? O czym należy pamiętać? Czytajcie dalej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem?

Lato to czas, gdy najczęściej dochodzi do wszelkiego rodzaju zatruć pokarmowych - dlaczego szczególnie trzeba wtedy uważać na lody z automatów? Sprzyjają temu oczywiście wysokie temperatury i brak rozwagi. Chodzi tu przede wszystkim o nieodpowiednie przygotowywanie i przechowywanie żywności, picie zanieczyszczonej wody, czy chęć spróbowania nowych potraw. Jak zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego? Oto kilka wskazówek.

Często myj ręce

Czy pamiętacie, aby po każdym kontakcie z żywnością, zwłaszcza surowym mięsem, jajkami i świeżymi produktami, dokładnie umyć ręce wodą i mydłem? Ta prosta czynność nie tylko zmniejszy ryzyko zatrucia pokarmowego lub zanieczyszczenia krzyżowego żywności szkodliwymi bakteriami, ale także zmniejszy ryzyko złapania norowirusa (bakterii żołądkowej). O tym samym powinniśmy pamiętać po wyjściu z toalety.

Zobacz także
Jak sprawdzić świeżość ryby nad morzem? Nie dajcie się oszukać w smażalniach

Jak sprawdzić świeżość ryby nad morzem? Nie dajcie się oszukać w smażalniach

Zobaczcie, czym szpitale karmią młode matki na porodówkach. „Jak potem mieć siłę na poród?”

Zobaczcie, czym szpitale karmią młode matki na porodówkach. „Jak potem mieć siłę na poród?”

Używaj oddzielnych desek do krojenia żywności

Wyeliminuj ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego, używając oddzielnych desek do krojenia surowego mięsa, surowych produktów i gotowej do spożycia żywności. Pamiętaj, by od razu po użyciu dokładnie umyć deski do krojenia. Zawsze przygotowuj posiłki czystymi rękoma i myj je również po. To mała rzecz, która naprawdę robi różnicę. Jak dobrze wyczyścić deskę do krojenia? Przeczytajcie!

Nie jedz owoców prosto z drzew i krzaków

Kusząco spoglądające na nas z drzew i krzaków maliny, porzeczki, czereśnie i borówki, aż proszą się o zjedzenie. Lepiej tego jednak nie róbcie. Owoce i warzywa zawsze trzeba dokładnie umyć pod wodą. Nigdy nie powinno się ich zjadać prosto ze sklepu czy z drzewa lub z krzaku.

Sprawdzaj daty przydatności do spożycia

Pamiętaj, by zawsze sprawdzać daty przydatności do spożycia na produktach. Warto też użyć zmysłu węchu. Jeśli coś brzydko i intensywnie pachnie, raczej nie nadaje się już do spożycia.

Utrzymuj kuchnię w czystości

Czy wiecie, że kuchnia jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych pomieszczeń w całym domu? Blaty kuchenne, ścierki i gąbki do mycia naczyń, zawierają ogromne ilości bakterii. Aby zapobiec zagnieżdżeniu się bakterii, pamiętaj, by regularnie dbać o czystość w swojej kuchni. Nie tylko latem, ale też o każdej porze roku.

Planuj zakupy z głową

Nie przesadzaj z ilością kupowanej żywności i zawsze planuj zakupy z głową. Robiąc zakupy, pamiętaj, by udać się z nimi prosto do domu i nie załatwiać już innych spraw. Dzięki temu unikniesz zepsucia surowego mięsa i świeżych produktów. Trzymaj w samochodzie torbę chłodniczą, aby łatwo psujące się przedmioty pozostały zimne aż do przyjazdu do domu.

Zachowaj ostrożność podczas pikniku w parku

Wybierasz się na piknik do parku? To świetnie, ale pamiętaj o kilku prostych zasadach dotyczących przechowywania i przygotowywania żywności. Utrzymuj surowe mięso, świeże produkty i produkty mleczne jak najchłodniejszym miejscu i z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Upewnij się, że mięso, które będziesz spożywać, jest właściwie ugotowane, zwłaszcza kurczak i wieprzowina.

Uważaj na jedzenie w barach i restauracjach

Jeśli cokolwiek wzbudza twoje wątpliwości, opuść lokal i więcej go nie odwiedzaj. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, czy jedzenie jest w niej przechowywane w lodówce - zwłaszcza produkty mleczne oraz mięso. 

Źródło: zdrowie.radiozet.pl, news24.com

Ta jedna rzecz może roznosić poważne choroby. Używasz jej codziennie!
Adobe Stock
Newsy
Ta jedna rzecz może roznosić poważne choroby. Używasz jej codziennie!
Wielokrotnie używane torby na zakupy mogą przenosić groźne bakterie, takie jak np. E. coli! W jaki sposób do tego dochodzi?

Torby z supermarketów (a także te płócienne) grożą rozprzestrzenianiem szkodliwych bakterii. Jeśli wielokrotnie nosicie w jednej torbie surowe mięso czy ryby, a później niedokładnie ją myjecie (a najczęściej w ogóle) – mogą się na niej rozwijać bakterie powodujące groźne symptomy choroby układu pokarmowego. Agencja ds. Standardów Żywności twierdzi, że bakterie takie jak np. E. coli mogą się przenosić na torby foliowe i materiałowe, nawet jeśli opakowania z mięsem nie przeciekają.  Torby na zakupy przenoszą choroby. Jak temu zapobiec? Konsumenci powinni zawsze pakować surowe i gotowe do spożycia produkty spożywcze do oddzielnych toreb i myć ręce po powrocie do domu po zakupach. Tak radzi brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności w najnowszych powiadomieniach.  „Nawet jeśli po kilku użyciach nie ma widocznych wycieków ani plam, zalecamy regularne pranie w pralce toreb bawełnianych/materiałowych wielokrotnego użytku, jeśli były używane do przewożenia surowych produktów” - zaleca strona internetowa agencji.  Co do siatek plastikowych, należy je natychmiast wyrzucić, jeśli widoczne są na nich jakiekolwiek plamy lub wycieki. Siatki foliowe – dobre czy złe? Chociaż ekolodzy biją na alarm i zalecają rezygnację z jednorazowych siatek foliowych, które rozkładają się przez bardzo długi czas. Szkodliwość nadmiaru plastiku dla środowiska została szeroko udowodniona, dlatego coraz więcej sklepów wprowadziło opłaty za jednorazówki, które miały zniechęcić klientów do sięgania po nie i zachęcić do przerzucenia się na torby wielokrotnego użytku. Jedno z badań przeprowadzonych w USA wskazało jednak na wzrost liczby osób przyjmowanych do szpitala z powodu zatrucia pokarmowego, gdy San Francisco zakazało sprzedawcom...

surowe mięso bakterie
AdobeStock
Newsy
Jak obchodzić się z surowym mięsem? Jeden błąd i zatrucie gotowe
W surowym mięsie pełno jest bakterii, które mogą spowodować ciężkie zatrucie pokarmowe. Sprawdźcie, jak postępować z mięsem by tego uniknąć.

W mięsie przyniesionym ze sklepu mogą czaić się różne bakterie i drobnoustroje groźne dla zdrowia. Trafiają tam w trakcie produkcji albo już w sklepie mięsnym, gdy leżą długo w lodówce. W niej bakterie mają idealne warunki do przenoszenia się z jednego kawałka mięsa na drugi! Dlatego tak ważne jest, by dokładnie przygotowywać mięso tak, by nie zjeść niedosmażonych lub niedopieczonych kawałków. W przypadku wołowiny nie jest to aż tak niebezpieczne – w końcu jada się tatara i steki. Jednak zjedzenie surowego drobiu albo wieprzowiny może się bardzo źle skończyć. Dowiedzcie się, jak uniknąć zatrucia! Jak bezpiecznie obchodzić się z mięsem? Aby zminimalizować ryzyko zatrucia się drobnoustrojami zawartymi w surowym mięsie, postępujcie zawsze zgodnie z poniższymi wskazówkami: Odpowiednia deska do krojenia – mięso należy kroić tylko i wyłącznie na desce wykonanej z plastiku lub ze szkła. Tej wykonanej z drewna nie da się dokładnie później wyczyścić tak, jak należy, a to powoduje ryzyko przeniesienia się bakterii z mięsa na inną żywność kładzioną później na tej samej desce. Pamiętajcie też o tym, że po każdym krojeniu mięsa deskę należy wyparzyć i umyć. Najlepiej w ogóle nie trzymajcie jej w pobliżu desek i noży, których używacie do krojenia warzyw i pieczywa. Miejsce w lodówce – mięso wstawione do lodówki czasami zaczyna kapać, więc lepiej by nie robiło tego, leżąc na górnej półce, skąd soki z surowego mięsa dostaną się do innych produktów! Zawsze wkładajcie mięso do dolnej szuflady. Rozmrażanie – wołowinę i drób bezpiecznie rozmraża się lodówce. Nie zostawiajcie kawałka mięsa do rozmrożenia na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej! Obróbka cieplna – jak już wspomnieliśmy wyżej, bardzo ważne...

Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie
Mrożenie mięsa to sprawdzona metoda na bezpieczne przechowanie resztek lub zapasów. Należy jednak wiedzieć w jaki sposób oraz jak długo można bezpiecznie mrozić mięso.

Mrożenie to świetny sposób na przedłużenie świeżości potraw i półproduktów. Zalecane jest zwłaszcza w stosunku do mięsa, które nie powinno być długo przechowywane w lodówce, zwłaszcza w surowej formie. Warto jednak wiedzieć, jak długo można mrozić mięso. Jak właściwie mrozić mięso? Zamiast mrozić gotowe dania mięsne, lepiej jest zamrozić surowe porcje mięsa, z których można szybko przygotować obiad. Jeśli macie większy zapas mięsa, warto podzielić je na mniejsze kawałki, które na pewno zużyjecie – raz rozmrożonego mięsa nie należy ponownie mrozić! Temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż -18 stopni Celsjusza.  Mięso najlepiej mrozić w foliowych woreczkach lub w pudełkach ze szczelnym zamknięciem (o ile zadbacie o to, aby później bardzo dokładnie je umyć). Na każdej porcji należy umieścić etykietę z datą zamrożenia oraz rodzajem mięsa.  Ponowne mrożenie nie wchodzi w grę nie tylko w przypadku mięsa, ale wszystkich rodzajów żywności – to prosta droga do zatrucia pokarmowego lub wykształcenia się bakterii. Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku? Ogólna zasada głosi, że tłuste rodzaje mięsa mogą być mrożone krócej niż te chudsze. Ile więc można mrozić mięso, aby nadal nadawało się do spożycia? Dziczyzna i wołowina : do 12 miesięcy Baranina: do 9 miesięcy Królik i cielęcina: do 8 miesięcy Wieprzowina , gęsina, mięso na gulasz: do 6 miesięcy Kiełbasy i szynki: do 5 miesięcy Drób i ryby: do 3 miesięcy Mięso mielone (niezależnie jakiego rodzaju): do 2 miesięcy. Warto również pamiętać, że zamrażarka zachowuje swoje właściwości, jeśli jest regularnie rozmrażana , opróżniana z nagromadzonego lodu oraz myta. Dotyczy to...

Wiele osób zapomina zrobić to przed gotowaniem. Skutki mogą być katastrofalne
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób zapomina zrobić to przed gotowaniem. Skutki mogą być katastrofalne
Myślicie, że dobre gotowanie polega tylko na sprawnym łączeniu składników, wyczuciu smaków i dobrym opanowaniu technik kulinarnych? Zdecydowanie nie!

Właściwe przygotowanie się do gotowania jest równie ważne, co sam proces gotowania. Dobrzy kucharze wiedzą dokładnie, że na sukces potrawy składa się wiele elementów. To przede wszystkim: Smak dania Wygląd dania na talerzu Sposób i okoliczności podania posiłku Dobre samopoczucie po spożyciu posiłku Dobre i zdrowe jedzenie, to przede wszystkim bezpieczne jedzenie! Wiele czynności wykonywanych przed jedzeniem przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa potrawom. Niestety, wielu Polaków dalej zapomina o podstawowej czynności przed gotowaniem. Bezpieczeństwo żywności Co robić, by jedzenie było bezpieczne do spożycia? Przestrzegacie między innymi tych zasad. Dbajcie o właściwe przechowywanie posiłków , półproduktów i produktów. Przechowujcie je w odpowiedniej temperaturze i pojemnikach. Właściwie używajcie technik kulinarnych. Nie podawajcie surowego mięsa, jeśli nie jest to wskazane, zawsze sparzajcie wrzątkiem jajka przed ich rozbiciem, jeśli mają być jedzone na surowo. Dokładnie myjcie warzywa i owoce przed zjedzeniem. Nie używajcie tych samych desek do krojenia surowego mięsa, a potem warzyw na sałatkę. Największy błąd popełniany w kuchni przed gotowaniem Dbacie o przygotowanie i dobór właściwych składników, to bardzo dobrze. Jeśli jednak nie dbacie o przygotowanie siebie do gotowania, popełniacie bardzo duży w błąd. Przede wszystkim powinniście zadbać o umycie rąk. To absolutne podstawa! Są one siedliskiem wielu bakterii i mikrobów, a mogą znajdować się na nich też jaja pasożytów. Myjcie ręce za pomocą detergentu, w ciepłej wodzie, dokładnie szorując każdą część dłoni. Skutki pomijania mycia rąk Nie musicie wiedzieć o tym, że jesteście czymś zainfekowani, by potencjalnie stanowić zagrożenie. Nie musicie...