Jak umyć sokowirówkę? Przyda się... popularny owoc!
Adobe Stock
Newsy

Jak umyć sokowirówkę? Przyda się... popularny owoc!

Mycie sokowirówki potrafi być wyjątkowo uciążliwą czynnością. Są jednak sposoby, które mogą znacząco przyspieszyć ten proces.

Sokowirówka to często używany w kuchniach sprzęt – zwłaszcza w sezonie letnim, który obfituje w świeże owoce i warzywa. Niestety, mycie sokowirówki jest wyjątkowo nieprzyjemne, ponieważ miąższ warzywno-owocowy lubi zalegać w najciaśniejszych zakamarkach sprzętu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko umyć sokowirówkę?

Prawidłowe czyszczenie sokowirówki jest wyjątkowo ważne dla zachowania wieloletniej sprawności sprzętu, ale także dla pozbycia się resztek, które mogą zacząć gnić, a co za tym idzie – wydzielać szkodliwe dla zdrowia związki, które trafiają do świeżego soku.

Do umycia sokowirówki potrzebne będą:

  • cytryna
  • stara szczoteczka do zębów
  • gąbka do naczyń
  • płyn do mycia naczyń
  • ściereczka z mikrofibry

Wyrzućcie wszystkie resztki po owocach i warzywach. Plastikowe części sokowirówki wystarczy opłukać w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń (aby usunąć ewentualną lepkość). Jeśli resztki zdążyły zaschnąć, najpierw namoczcie wszystkie części w letniej wodzie i pozwólcie im odmoknąć. Warto pamiętać, że sokowirówkę najwygodniej myje się tuż po użyciu, kiedy ciągle jest mokra.

Najbardziej uciążliwe do mycia jest sitko, do którego właśnie sprawdzi się szczoteczka do zębów. Pozwoli ona dotrzeć do wszystkich ciężko dostępnych miejsc. 

Zaskakujący sposób mycia sokowirówki

Klejące pozostałości owoców na obudowie, można najszybciej wyczyścić za pomocą… soku z cytryny! Wystarczy przetrzeć zewnętrzną część sprzętu plasterkiem owocu, a następnie wytrzeć pozostałości ściereczką z mikrofibry. 

Cytryna rozpuści lepkie zabrudzenia, a ponadto zadziała dezynfekująco i głęboko oczyści sokowirówkę z gromadzących się na niej bakterii.

Owoc ten ma bardzo wiele zastosowań w sprzątaniu: może być składnikiem detergentów do mycia piekarnika, lodówki czy zmywarki. Warto więc odkryć jego wszechstronne zastosowania zanim wydacie pieniądze na szkodliwą dla zdrowia (i skóry!) chemię gospodarczą. 

Źródło: niebalaganka.pl

Brudne naczynia, deska
Adobe Stock
Newsy
Ten przedmiot w twojej kuchni ma na sobie więcej bakterii niż toaleta... Dezynfekuj go po każdym użyciu
Przedmioty kuchenne mimo częstego mycia nie należą do najbardziej sterylnych narzędzi. Wśród nich należy wyróżnić szczególnie jedno z nich.

Kawałki ciasta na stolnicy czy na wałku, resztki marchewki na tarce albo niedomyty durszlak – tego typu niespodzianki to żadna nowość dla każdej zapracowanej gospodyni domowej. Nie wszyscy jesteśmy jednak świadomi, że prawdziwe zagrożenie w postaci mnóstwa bakterii to niepozorna deska do krojenia! Badania wykazały, że na tym kuchennym narzędziu może znajdować nawet do 200 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej w naszej toalecie. Zgroza! Walka z bakteriami Co jest przyczyną takiej sytuacji? Chodzi tu głównie o krojenie mięsa. Drobnoustroje pochodzące z naszego schabu, kurczaka czy wołowiny łatwo wchodzą w reakcje z drewnianymi deskami. W takiej sytuacji nawet solidne umycie deski w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń  nie gwarantuje pełnego sukcesu i nie dezynfekuje deski. Ratunkiem jest tylko wrząca woda, która zabija wszystkie zarazki. To nie jedyny sposób na radzenie sobie z mikrobami. Warto pomyśleć o zakupie osobnej deski do krojenia mięsa. Druga powinna służyć nam do krojenia warzyw, owoców i innych produktów. Co ciekawe, jeżeli dbamy odpowiednio o nasze drewniane deski, posłużą nam one lepiej niż te plastikowe, marmurowe czy szklane. Sposoby na deskę wolną od mikrobów Jak więc dbać o drewnianą deskę? Warto skorzystać z kilku trików, by umiejętnie walczyć z rozwojem drobnoustrojów. Wszystko dla naszego zdrowia i w celu uniknięcia niepotrzebnych zatruć. Deski możemy odkażać różnego rodzaju kwasami i solą. Jedno i drugie wykazuje silne działanie bakteriobójcze. By odkazić deskę warto: Natrzeć ją sokiem z cytryny. Połączyć działanie soku z cytryny z solą – wystarczy posypać deskę solą przed czyszczeniem. Użyć do czyszczenia mieszanki oleju z solą lub octu z solą. Obsypać deskę solą i zostawić na...

sok z buraka
unsplash.com/@rirri01
Newsy
Szklanka soku z tego warzywa genialnie oczyszcza wątrobę. Pijcie go codziennie
Chronią przed infekcjami, wzmacniają układ nerwowy i oczyszczają organizm z toksyn. Działanie soków warzywnych nie ma sobie równych. Jak często po nie sięgacie?

Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze. Soki i koktajle warzywne Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu.  Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami. Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw. Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych. Burak to bogate źródło składników mineralnych Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie...

Soki
monticellllo/Adobe Stock
Zdrowie
Na ból głowy działa jeden sok. Będziesz zaskoczony, jak szybko poczujesz się lepiej
Próbowaliście już soku z ogórka? Zaraz przekonacie się, jak dobry może być ten napój dla waszego ciała! Spokojnie, wcale nie musi być niesmaczny!

Przywykliśmy do tego, że piękno i zdrowie wymaga poświęceń. Podobnie brzmią zachęty do picia soku ze świeżych ogórków. Pół biedy, gdyby chodziło o sok z tych kiszonych, lubiany przecież przez wielu z nas. Spieszymy z wyjaśnieniami – nie takie ogórki straszne, jak je malują! A teraz kilka powodów, dla których warto zdecydować się na ogórkowy eksperyment. Po pierwsze -sok z ogórków to wymarzone lekarstwo dla zmagających się z wszelkiego rodzaju bólami głowy czy migrenami. Po drugie - taki napój niezwykle korzystnie wpłynie na naszą cerę. Oprócz tego ogórki przyczyniają się do poprawy stanu włosów i przyspieszają ich porost.  Na sam koniec jeszcze jedna zaleta soku ogórkowego dla niezdecydowanych – regularne picie tego rodzaju koktajli pozwoli nam na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust. Jak przygotować sok z ogórków, by nie odechciało się nam go pić raz na zawsze? Nie wystarczy po prostu zmielić tego warzywa w blenderze czy przecisnąć przez sokowirówkę. Koniecznie trzeba dodać składniki, które nadadzą mu przyjemny smak. Poniżej podpowiemy wam jak to zrobić. Składniki: 1 kg ogórków Ok. pół ananasa 3 jabłka Nieco świeżo startego imbiru Przygotowanie: Ogórki i ananasa obieramy. Jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wyciskamy sok z owoców i ogórków w sokowirówce bądź w wyciskarce ślimakowej. Możecie  użyć też blendera kielichowego – wtedy wasz koktajl będzie po prostu gęsty. Dodajemy nieco startego imbiru. Podajemy koktajl z lodem. Nie martwcie się brakiem cukru – słodkość w napoju zapewni nam ananas. Źródła: smakosze.pl, sprawdzonakuchnia.pl...

pudelko na jedzenie
unsplash.com/@wiaone72
Triki kulinarne
Odbarwiony pojemnik na żywność? Wystarczy 1 minuta, by wyglądał jak nowy 
Nieprzyjemny zapach i nieestetyczne plamy szpecą nawet najpiękniejsze pojemniki na żywność. Jak szybko i niewielkim kosztem sprawić, by wyglądały jak w dniu zakupu?

Plamy na pojemniku na żywność  Buraczki, pomidory, marchewka, przyprawy takie jak kurkuma, ostra papryka, curry mogą zostawiać na plastikowych pudełkach zabarwienie, które trudno usunąć podczas tradycyjnego mycia. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by pozbyć się ich za pomocą domowych metod. Już nie musicie wyrzucać pojemników i kupować nowych. Jeśli odpowiednio o nie zadbacie, będą służyły przez długi czas.  Aby pozbyć się plam i odbarwień należy umyć pojemnik w bardzo zimnej wodzie, zostawić go na kilka godzin w nasłonecznionym miejscu, aby wysechł i umyć jeszcze raz ręcznie lub w zmywarce.  Cytryna to jeden z najpopularniejszych produktów rozjaśniających i usuwających plamy. Sok z wyciśniętego owocu należy dokładnie rozprowadzić na zaplamionej powierzchni i zostawić na słońcu, a potem dokładnie umyć. Wyjątkowo oporne plamy można potraktować mieszanką soli i cytryny.  Jeśli odbarwienia są świeże świetnie sprawdzi się poniższy sposób z wideo. Odrobina płynu do mycia naczyń, ciepła woda i... porwany ręcznik papierowy. Całość szczelnie zamykamy, potrząsamy przez około 40-60 sekund i gotowe! Pojemnik wygląda jak nowy!  @adikempler This hack has saved so many of my Tupperware friends. Try it!!!! #fyp #cookingvideos #cookinghacks #lifehacks #hacks #stainremover #foryou #foryoupage ♬ original sound - adikempler Nieprzyjemny zapach  Zdarza się, że pojemniki zaczynają nieprzyjemnie pachnieć. Istnieje kilka prostych sposobów, by się tego pozbyć. Z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet. Wystarczy rozcieńczyć go w wodzie i wyczyścić pojemnik za pomocą miękkiej ściereczki.  Sprawdzi się również soda oczyszczona, która doskonale...