Ogórki kiszone z igłami sosnowymi
Adobe Stock
Newsy

Jak ukisić ogórki z igłami sosnowymi? Dzięki nim będą jędrne i aromatyczne

Ogórki kiszone z igłami sosnowymi to hit internetu, który najstarsze panie domu znają jeszcze z dzieciństwa! Co takiego sosna może wprowadzić do smaku ogórków?

Ogórki kiszone wcale nie muszą być nudne! W sieci aż roi się od kreatywnych przepisów na te klasyczne polskie przetwory. Proponowaliśmy już m.in. ogórki kiszone z curry. Ale ogórki to nie jedyne warzywa, które z powodzeniem można kisić: wypróbujcie też przepisy na kiszone szparagi lub kiszone rzodkiewki.

Okazuje się jednak, że ogórki można ukisić także… z igłami sosnowymi! Dzięki temu zyskają nie tylko wspaniały aromat, ale także jędrność i jeszcze większe właściwości zdrowotne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić ogórki kiszone z igłami sosnowymi?

Olejek z sosny ma doskonałe działanie antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Wspomaga często leczenie infekcji dróg oddechowych, a także odświeża i relaksuje. Niewiele osób wie, że sosna może być także wykorzystywana w kulinariach.

Zobacz także
ogórki kiszone

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Mało kto o tym wie

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik

Aby przygotować „sosnowe ogórki kiszone”, będziecie potrzebować:

  • Świeżych ogórków gruntowych
  • Korzenia i liści chrzanu
  • Czosnku
  • Kopru
  • Octu
  • Soli kamiennej
  • Igieł sosnowych

Igły należy umieścić w słoiku przed włożeniem ogórków. W każdym naczyniu powinno znaleźć się ich kilka. Igły sosnowe sprawią, że ogórki na dłużej zachowają świeżość, nabiorą bogatego smaku, aromatu i będą niezmiennie chrupkie przez długie miesiące.

Nietypowe dodatki do ogórków

Wiele pań domu słyszało już o zwyczaju dodawania liści czarnej porzeczki do ogórków kiszonych. Niektóre jednak idą jeszcze o krok dalej i wzbogacają przetwory liśćmi dębu. Zawierają one garbniki, które wspomagają proces kiszenia i zwalczają bakterie. Będą pomocne, jeśli ogórki mają spędzić w słoikach długie miesiące bez utraty wartości odżywczych i jędrności.

Powszechnie wiadome jest, że ogórki kiszone to bomba witaminowa o bardzo wielu korzystnych dla zdrowia właściwościach. Warto jednak pamiętać, że osoby cierpiące na nadciśnienie, kamicę nerkową czy refluks i zgagę, powinny unikać ich w nadmiarze. Nie powinny być one także podawane niemowlętom i bardzo małym dzieciom oraz osobom z alergią na histaminę.

Źródło: Interia

Genialny trik na przechowywanie ogórków. Zróbcie tak, a długo będą świeże
Adobe Stock
Newsy
Genialny trik na przechowywanie ogórków. Zróbcie tak, a długo będą świeże
Wiosna i lato to sezon przepysznych owoców oraz warzyw. Po upływie tego okresu, niestety nie są już tak smaczne. Aby zachować ich świeżość na dłużej, wystarczy zastosować jeden trik.

Wraz z nadejściem cieplejszych dni, w sklepach i na targach zaczynają pojawiać się pierwsze sezonowe zbiory. To jeden z lepszych okresów w roku, kiedy można cieszyć się smacznymi, świeżymi owocami oraz warzywami. Są one świetnym uzupełnieniem tradycyjnych potraw.  Jednym z najpopularniejszych oraz najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni są ogórki. Stanowią idealny dodatek do kanapek i innych dań. Wiele gospodyń domowych przygotowuje z nich również przetwory na zimę. My podpowiadamy, jak przechowywać ogórki w lodówce, by jak najdłużej były świeże i jakie weki można zrobić z tego warzywa. Patent na świeże ogórki  Zebrane ogórki ze zbiorów są pyszne w smaku, ale szybko tracą świeżość. Jeśli chcecie cieszyć się ich aromatem przez dłuższy czas, zastosujcie prosty trik. Świeże warzywa szczelnie otoczcie ręcznikiem papierowym, tak by były całkowicie przykryte, a następnie owińcie je folią spożywczą. Tak zabezpieczone ogórki trzymajcie w lodówce, dzięki temu dłużej zachowają swój smak oraz świeżość.  Przetwory z ogórków Ogórki są też wdzięcznym warzywem do wekowania, a możliwości ich przetwarzania jest wiele. Możecie z nich zrobić: ogórki kiszone ogórki konserwowe sałatki ogórkowe w słoikach ogórki konserwowe w zalewie miodowej ogórki curry pikle  ogórki po żydowsku . Możecie nawet zrobić  kruche i smaczne ogórki kiszone bez wody! Właściwości zdrowotne ogórków  A dlaczego warto jeść świeże ogórki i robić z nich przetwory? W stu gramach mają jedynie 12 kilokalorii, nadają się więc świetnie dla osób dbających o linię. Ogórki zawierają witaminy A, C, E, K...

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
AdobeStock
Newsy
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
Jeśli jesteście tak wielkimi miłośnikami kiszonych ogórków, że nie możecie się doczekać aż będą dobre sprawdźcie, po jakim czasie ogórki są już ukiszone.

Kiszone ogórki mają szereg wspaniałych właściwości, dlatego warto jeść je jak najczęściej. A ukiszone ogórki będą dobre wiele miesięcy po włożeniu ich do słoików i pasteryzowaniu! Po jakim czasie ogórki są ukiszone? Ogórki nadają się do spożycia wiele miesięcy po ukiszeniu, jednak niektórzy są tak niecierpliwi, że chcieliby ich skosztować jak najszybciej. Wówczas przyda się wam wiedza na temat tego, po jakim czasie ogórki będą już ukiszone. Około 2-3 tygodnie po zakiszeniu ogórki będą już dobre, choć warto poczekać na nie nieco dłużej. Jeżeli otworzycie słoiki wcześniej, to wyjdą wam ogórki małosolne . Właściwości ogórków kiszonych Ogórki kiszone mają bardzo mało kalorii, dlatego poleca się je osobom stosującym diety odchudzające. W dodatku ich słony smak i przyjemna chrupkość sprawia, że pozwalają „oszukać” mózg i zaspokoić chęć zjedzenia czegoś chrupiącego i o ostrym, słonym smaku, jak na przykład solone orzeszki albo chipsy. Ponadto ogórki kiszone: Wzmacniają odporność Oczyszczają organizm z toksyn Usprawniają pracę układu pokarmowego Zawierają naturalne probiotyki Znajduje się w nich dużo błonnika, dlatego sycą na długo i zapewniają lepsze trawienie Obniżają poziom cholesterolu Zmniejszają ryzyko chorób serca Polecane dla osób z niedokrwistością Wzmacniają paznokcie, włosy i kondycję skóry Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny jednak pamiętać o tym, że w ich przypadku częste spożywanie ogórków kiszonych jest niewskazane ze względu na wysoką zawartość soli. Nie powinny ich też jeść osoby cierpiące na wrzody żołądka i inne choroby układu pokarmowego. Przyprawy do ogórków Przyprawami, które...

Wiele osób popełnia błąd i dodaje to do kiszonych ogórków. Stają się przez to niesmaczne i gorzkie
Materiały własne
Newsy
Wiele osób popełnia błąd i dodaje to do kiszonych ogórków. Stają się przez to gorzkie i niejadalne
Dodajecie ten składnik do ogórków kiszonych? Nic dziwnego, że są gorzkie i niesmaczne.

Jak zrobić idealne ogórki kiszone ? Składa się na to kilka różnych czynników. To nie tylko dobór odpowiednich ogórków, odpowiednie proporcje wody i soli, ale też wybranie odpowiednich przypraw. Czy wiecie, jakie przyprawy najbardziej pasują do ogórków kiszonych? Nie dodawajcie do ogórków kiszonych tych przypraw Wiele osób uważa, że do ogórków kiszonych można dodać każdą przyprawę, ale to nieprawda. Do słoika zawsze warto włożyć kilka ząbków czosnku, baldachim kopru, ziarenka gorczycy, liście porzeczki oraz korzeń chrzanu. Nie powinno się jednak do niego wkładać ziela angielskiego, ziarenek czarnego pieprzu oraz liści laurowych. Przyprawy te doskonale nadają się do zup i mięsnych dań, ale nie powinno się ich używać do kiszenia ogórków. Dlaczego? Ponieważ takie ogórki będą później miały nieprzyjemny, gorzki smak. W czym tkwi sekret idealnych ogórków kiszonych? Składa się na to kilka różnych czynników. Wybór odpowiednich ogórków. Nie każdy ogórek gruntowy nadaje się do zakiszenia. Najlepiej sprawdzą się tu młode, średniej wielkości ogórki o jasnym kolorze. Najlepiej kupić je na warzywniaku lub na targu, ponieważ te ze sklepu mogą być przerośnięte i stare, przez co są później puste w środku . Wybieraj okazy młode, nie za duże i jasne. Tylko takie będą gwarancją najlepszego smaku. Czas przygotowania. Gdy przyjdziesz do domu z siatką pełną ogórków, nie pozwól im leżeć przez cały dzień w kuchni, tylko od razu przystąp do ich przygotowywania. Zalej ogórki zimną wodą i po upływie 6 godzin zacznij je kisić. Odpowiednia sól. Najlepszą solą do kiszenia ogórków w opinii wielu jest...

Jak kupić smaczne świeże ogórki? W sklepie zwróćcie uwagę na ich wygląd
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić smaczne świeże ogórki? Ich wygląd podpowie, czy nadadzą się i na kiszonki, i na mizerię
Wybór w dużej mierze zależy od wyglądu. Aby nie popełnić wpadki i kupić świeże ogórki, wystarczy zwrócić uwagę na jeden aspekt. To zdecydowanie ułatwi sprawę.

Świeże warzywa i owoce to niezbędne składniki w dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczają organizmowi wiele witamin oraz mikroelementów, które usprawniają działanie organizmu. Warto zwrócić uwagę, aby te produkty były świeże. Wtedy mają najwięcej cennych składników.  Jak powinny wyglądać świeże ogórki? Kluczowym aspektem podczas wybierania warzyw w sklepie czy na targu powinien być wygląd. Świeże oraz naturalne produkty będą miały charakterystyczne cechy, a w smaku będą przepyszne. Podczas wyboru ogórków warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy, takich jak: warzywa powinny być dość twarde, a nie miękkie, kolor skórki powinien być intensywnie zielony i matowy, w przeciwnym razie błyszcząca powierzchnia będzie sygnałem o nawożeniu warzyw, ogórki nie powinny mieć przesuszonych końcówek, gdyż będą wówczas gorzkie, warzywo nie powinno mieć żadnych plamek bądź pęknięć.  Tych kilka wskazówek pozwoli wybrać świeży produkt, który idealnie sprawdzi się w kuchni. Najlepszą opcją są te średniej wielkości, niezbyt przerośnięte.  Właściwości zdrowotne ogórków Ogórki to jedne z popularniejszych warzyw w codziennej kuchni, jednak ich cenne wartości nie są dosyć doceniane. Dzięki szerokiej gamie witamin w odpowiedni sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości zdrowotnych można wyróżnić: zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu trzustki czy prostaty, wspomaga pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób mięśnia sercowego, pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie, działa moczopędnie, przyspiesza metabolizm, odkwasza organizm. Poprzez szereg działań, ogórki powinny znaleźć się w...