Ogórki kiszone z igłami sosnowymi
Adobe Stock
Newsy

Jak ukisić ogórki z igłami sosnowymi? Dzięki nim będą jędrne i aromatyczne

Ogórki kiszone z igłami sosnowymi to hit internetu, który najstarsze panie domu znają jeszcze z dzieciństwa! Co takiego sosna może wprowadzić do smaku ogórków?

Ogórki kiszone wcale nie muszą być nudne! W sieci aż roi się od kreatywnych przepisów na te klasyczne polskie przetwory. Proponowaliśmy już m.in. ogórki kiszone z curry. Ale ogórki to nie jedyne warzywa, które z powodzeniem można kisić: wypróbujcie też przepisy na kiszone szparagi lub kiszone rzodkiewki.

Okazuje się jednak, że ogórki można ukisić także… z igłami sosnowymi! Dzięki temu zyskają nie tylko wspaniały aromat, ale także jędrność i jeszcze większe właściwości zdrowotne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić ogórki kiszone z igłami sosnowymi?

Olejek z sosny ma doskonałe działanie antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Wspomaga często leczenie infekcji dróg oddechowych, a także odświeża i relaksuje. Niewiele osób wie, że sosna może być także wykorzystywana w kulinariach.

Zobacz także
ogórki kiszone

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Niewiele osób o tym wie

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik

Aby przygotować „sosnowe ogórki kiszone”, będziecie potrzebować:

  • Świeżych ogórków gruntowych
  • Korzenia i liści chrzanu
  • Czosnku
  • Kopru
  • Octu
  • Soli kamiennej
  • Igieł sosnowych

Igły należy umieścić w słoiku przed włożeniem ogórków. W każdym naczyniu powinno znaleźć się ich kilka. Igły sosnowe sprawią, że ogórki na dłużej zachowają świeżość, nabiorą bogatego smaku, aromatu i będą niezmiennie chrupkie przez długie miesiące.

Nietypowe dodatki do ogórków

Wiele pań domu słyszało już o zwyczaju dodawania liści czarnej porzeczki do ogórków kiszonych. Niektóre jednak idą jeszcze o krok dalej i wzbogacają przetwory liśćmi dębu. Zawierają one garbniki, które wspomagają proces kiszenia i zwalczają bakterie. Będą pomocne, jeśli ogórki mają spędzić w słoikach długie miesiące bez utraty wartości odżywczych i jędrności.

Powszechnie wiadome jest, że ogórki kiszone to bomba witaminowa o bardzo wielu korzystnych dla zdrowia właściwościach. Warto jednak pamiętać, że osoby cierpiące na nadciśnienie, kamicę nerkową czy refluks i zgagę, powinny unikać ich w nadmiarze. Nie powinny być one także podawane niemowlętom i bardzo małym dzieciom oraz osobom z alergią na histaminę.

Źródło: Interia

Przetwory, domowe przetwory - przykra informacja
Unsplash
Newsy
Przygotowujesz domowe przetwory? Mamy przykrą informację!
Właśnie rusza sezon na zimowe przetwory. W tym roku zdecydowanie mniej Polaków przygotuje słoik do domowej spiżarni. Dlaczego?

Sezon na domowe przetwory tuż tuż - mimo tego, w tym roku zdecydowanie mniej Polaków planuje przygotować słoiki na zimę. Taki zamiar ma 52 proc. ankietowanych - wynika z Barometru Providenta.  Do słoików najczęściej trafiają ogórki. Polacy lubią też dżemy i konfitury. W tym roku, w przeciwieństwie do ubiegłego, na przetwory zdecydowało się 25 procent mniej badanych. Kiedy w ubiegłym roku pomysły na domowe przetwory deklarowało 75 procent badanych, w tym roku liczna ta spadła do 52 procent. Wśród ankietowanych pań twierdząco odpowiedziało prawie 60 procent, zaś wśród panów podobną chęć zadeklarowało 45 procent.   – Zdecydowanie najczęściej robimy ogórki – kiszone i konserwowe. Drugie w kolejności są dżemy i konfitury – wymienia Karolina Łuczak.   Blisko 55 proc. ankietowanych twierdzi, że w ich domach słoiki na zimę robi się niemal co roku, zaś co trzeci mówi, że zdarza się to czasami. Motywacją jest przede wszystkim smak domowych przetworów. Polacy oceniają je jako lepszy niż kupowanych produktów w słoikach. Cenią także to, że można je przygotować z naturalnych składników. Dodatkowym wartością samodzielnie przygotowywanych słoików jest ich zawartość. Zimowe przetwory to prawdziwe bogactwo odporności! – Przetwory przygotowują przede wszystkim osoby młode, do 24. roku życia, oraz osoby powyżej 50. roku życia. Wynika to prawdopodobnie stąd, że młodzi ludzie kierują się przede wszystkim szczególnym podejściem do zdrowego żywienia i ekologii, natomiast starsze kontynuują z kolei domową tradycję – wskazuje rzeczniczka Provident Polska. Najczęściej korzystamy z rzeczy, które sadzimy we własnych ogrodach lub tych, jakie akurat przekażą nam w odpowiednim na to sezonie - rodzina, czy znajomi....

Ogórki kiszone
Pixabay
Przepisy
Chcesz ukisić na zimę ogórki? Pamiętaj o kilku ZŁOTYCH zasadach!
Jesień to idealny czas na zrobienie zimowych zapasów. Wydłużające się wieczory warto spędzić na zamknięciu wiosny i lata w kilku, no może kilkudziesięciu, słoikach z domowymi przetworami lub… kiszonymi ogórkami!

Kiszone to już tradycja, a te domowe smakują przecież najlepiej. Nasze babcie i mamy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Z powodzeniem dodają je do kanapek, zup, sałatek, mięs, a nawet ryb. To skarb , który warto mieć w swojej spiżarni, a jego przygotowanie jest banalnie proste! Będziesz potrzebować 1 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku Duży pęczek kopru Chrzan (najlepiej kawałek korzenia z chrzanu) 1 litr wrzącej wody Ok. 2 płaskie łyżki soli Opcjonalnie liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni Podane składniki starczą na dwa litrowe słoiki . Przygotowanie Ogórki gruntowe umyj pod zimną wodą. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze kawałki. Z główki czosnku zdejmij ząbki (nie musisz ich obierać). Dno każdego słoika wyłóż czosnkiem, kawałkiem chrzanu i kopru (oraz liśćmi dębu lub wiśni jeśli używasz). Następnie ułóż ogórki pionowo (upchnij je tak ciasno, jak to możliwe). Następnie zacznij przygotowywać zalewę od zagotowania osolonej wody. Wrzątek przelej do słoików, tak aby w całości zakrył ogórki. Zakręcone słoiki umieść w pomieszczeniu, w którym jest ok. 20 stopni. Możesz odwrócić je do góry dnem i przykryć kocem, aż do całkowitego wystygnięcia. Po dwóch dniach przenieś je do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca. Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia! Złote zasady Pod żadnym pozorem nie odkręcaj słoików przed upływem dwóch tygodni . Nawet jeśli zobaczysz, że zalewa zaczyna lekko wypływać. Pamiętaj również, że trzymanie ogórków w piwnicy odgrywa bardzo istotną rolę . Dzięki niskiej temperaturze zachowują one jędrność i nie puchną podczas kiszenia. Zbyt...

Sałatka jarzynowa
Adobe Stock
Przepisy
Klasyczna, uwielbiana przez wszystkich polska sałatka jarzynowa. Wrzucasz do miski kilka składników i gotowe!
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż godzinę. Może właśnie dlatego skradła nasze serca…

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Przygotowujemy ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej! Jej przygotowanie z pewnością nie sprawi ci żadnych problemów! Będziesz potrzebować 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 1 cebula 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 3 duże jajka 5 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj i NIE OBIERAJ. Wszystkie warzywa umieść w garnku z wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut (aż do miękkości). Po upływie tego czasu wyjmij warzywa z wody i odstaw do ostygnięcia. Kiedy warzywa wystygną na tyle, że będziesz mógł ich dotknąć, zacznij obierać je ze skórki. Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę i umieść w dowolnej misce (pamiętaj, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników). W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieść jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotuj na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody). Jajka spłucz zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skorupkę. Zanim zaczniesz je kroić daj im chwilę na ostygnięcie. Zabierz się za tą czynność dopiero po kilku minutach. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Jabłko dokładnie umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Posiekane ogórki, jabłko i jajka umieść w misce. Z puszki z groszkiem konserwowym wylej wodę, a sam groszek również umieść w misce. Do całości dodaj majonez (najlepiej samodzielnie przygotowany, a nie...

pomidory
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z przejrzałymi pomidorami? Ta metoda sprawi, że wytrzeszczycie oczy. Prosta i pyszna przekąska
Nie musisz już wyrzucać zleżałych pomidorów! Możesz z nich zrobić pyszną przekąskę - będziesz do tego potrzebować suszarki do grzybów i trochę cierpliwości.

Macie w domu pomidory , które nie są już pierwszej świeżości? Nie wyrzucajcie ich! Można z nich zrobić pyszne i aromatyczne danie! Nie tylko doskonale smakuje, ale też bardzo prosto się je przyrządza. Wystarczy tylko trochę pomidorów i przypraw. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – zobaczycie, że tak przygotowywane pomidory staną się hitem w waszym domu! Suszone pomidory, czyli włoski przysmak Coraz popularniejsze w Polsce suszone pomidory, przybyły do nas z Włoch. To tam panuje zwyczaj suszenia małych pomidorków (odmiana rzymska) na słońcu, dzięki czemu zyskują one znacznie intensywniejszy smak. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych! Nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Pyszna jest także zalewa po takich pomidorkach, która świetnie się nadaje jako sos do sałatki. Przepis na domowe suszone pomidory: Zaproście słoneczne Włochy do swojego domu i przygotujcie własne, suszone pomidory! Potrzebujecie suszarki do grzybów oraz tych składników: 3,5 kg pomidorów 15 g bazylii suszonej 10 liści świeżej bazylii 15 g suszonego oregano 15 g czosnku granulowanego 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 5 g pieprzu kolorowego 5 g kolendry w ziarnach 0,5 l oliwy z oliwek Sól Przygotowanie: Pomidory umyjcie i pokrójcie na równe, podłużne połówki. Przyprawy zmielcie za pomocą moździerza i wymieszajcie. Pomidory ułóżcie na kratce suszarki, posypcie solą i przyprawami z moździerza. Następnie suszcie pomidory przez kilka godzin pamiętając o tym, by co jakiś czas zmieniać wysokość kratek. Gdy pomidory będą już wysuszone, pora zabrać się za zalewę! Oliwę z oliwek podgrzejcie w garnku do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki....