Ogórki kiszone wcale nie muszą być nudne! W sieci aż roi się od kreatywnych przepisów na te klasyczne polskie przetwory. Proponowaliśmy już m.in. ogórki kiszone z curry. Ale ogórki to nie jedyne warzywa, które z powodzeniem można kisić: wypróbujcie też przepisy na kiszone szparagi lub kiszone rzodkiewki.
Okazuje się jednak, że ogórki można ukisić także… z igłami sosnowymi! Dzięki temu zyskają nie tylko wspaniały aromat, ale także jędrność i jeszcze większe właściwości zdrowotne.
Jak zrobić ogórki kiszone z igłami sosnowymi?
Olejek z sosny ma doskonałe działanie antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Wspomaga często leczenie infekcji dróg oddechowych, a także odświeża i relaksuje. Niewiele osób wie, że sosna może być także wykorzystywana w kulinariach.
Aby przygotować „sosnowe ogórki kiszone”, będziecie potrzebować:
Zobacz także:
- Świeżych ogórków gruntowych
- Korzenia i liści chrzanu
- Czosnku
- Kopru
- Octu
- Soli kamiennej
- Igieł sosnowych
Igły należy umieścić w słoiku przed włożeniem ogórków. W każdym naczyniu powinno znaleźć się ich kilka. Igły sosnowe sprawią, że ogórki na dłużej zachowają świeżość, nabiorą bogatego smaku, aromatu i będą niezmiennie chrupkie przez długie miesiące.
Nietypowe dodatki do ogórków
Wiele pań domu słyszało już o zwyczaju dodawania liści czarnej porzeczki do ogórków kiszonych. Niektóre jednak idą jeszcze o krok dalej i wzbogacają przetwory liśćmi dębu. Zawierają one garbniki, które wspomagają proces kiszenia i zwalczają bakterie. Będą pomocne, jeśli ogórki mają spędzić w słoikach długie miesiące bez utraty wartości odżywczych i jędrności.
Powszechnie wiadome jest, że ogórki kiszone to bomba witaminowa o bardzo wielu korzystnych dla zdrowia właściwościach. Warto jednak pamiętać, że osoby cierpiące na nadciśnienie, kamicę nerkową czy refluks i zgagę, powinny unikać ich w nadmiarze. Nie powinny być one także podawane niemowlętom i bardzo małym dzieciom oraz osobom z alergią na histaminę.
Źródło: Interia