gotowane ziemniaki
Adobe Stock
Newsy

Jak ugotować ziemniaki w kilka minut? Znamy na to genialny trik

Gotowane ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie, to koniecznie skorzystajcie z tego patentu. Ziemniaki będą gotowe w kilka minut!

Kotlety schabowe, mielone czy zrazy to potrawy uwielbiane przez Polaków. Jednak nikt nie wyobraża sobie ich podania bez kluczowego dodatku, jakim są ziemniaki. Najczęściej występują w formie gotowanej, a ten proces wymaga trochę czasu. Ich przygotowanie może być znacznie szybsze, jeśli skorzystacie z tego patentu. To idealny trik dla zabieganych!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co można zrobić z ziemniaków?

To najpopularniejsze warzywo w Polsce. Może stanowić samodzielne danie bądź być dodatkiem. Dzięki wyjątkowemu smakowi idealnie sprawdza się w każdej formie. Jest szereg różnych potraw, gdzie ziemniak gra pierwsze skrzypce. Z ziemniaków można przygotować takie dania jak pierogi ruskie, ziemniaczane puree, frytki, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane czy zapiekanki. Jednak najpopularniejszą formą są te gotowane, prosto z wody. 

Czy ziemniaki są zdrowe?

To wbrew pozorom proste warzywo ma wiele cennych składników, dzięki którym jest tak ważne w dobrze zbilansowanej diecie. W swoim składzie zawiera takie witaminy i minerały jak potas, fosfor, błonnik oraz witaminy z grupy B, A, C. Spora zawartość tych elementów w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić:

  • ułatwienie procesu trawienia,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • niska zawartość kilokalorii,
  • pomoc w walce z nadprogramowymi kilogramami,
  • poprawienie przemiany materii,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • czy łagodzą stres bądź zmęczenie.

Krążące opinie o ich wysokiej kaloryczności są tylko mitem. Polane ciężkim sosem bądź skwarkami mogą wówczas mieć więcej kilokalorii, jednak same w sobie nie szkodzą procesowi odchudzania.

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków do obiadu niekiedy się dłuży, a od bliskich coraz częściej słyszy się pytanie “Za ile będzie obiad?”, wówczas pada standardowa odpowiedź “Jak ziemniaki się ugotują”. Zastosowanie jednego patentu może zdecydowanie skrócić ten proces. Wystarczy wówczas przyrządzić ziemniaki w kuchence mikrofalowej. Wszystko jest bardzo proste. Ziemniaki wystarczy umyć, niekoniecznie trzeba obierać ze skórki. Należy pamiętać, aby każdą bulwę ponakłuwać widelcem, a następnie przełożyć je do odpowiedniego naczynia i wstawić do mikrofalówki. Trzeba wybrać odpowiednią moc oraz czas, by ziemniaki nie rozpadły się po przyrządzeniu. Gotowanie ziemniaków w zależności od wielkości bulw zajmie maksymalnie do 15 minut. To najszybszy, a zarazem najłatwiejszy sposób na ich przyrządzenie.
 

Czy rozgotowane ziemniaki są zdrowe?  Wiedząc to, już nigdy nie będziecie ich gotować tak długo
Adobe Stock
Newsy
Czy rozgotowane ziemniaki są zdrowe? Wiedząc to, już nigdy nie będziecie ich gotować tak długo
Chyba każdy w naszym kraju lubi ziemniaki. Ale czy na pewno wiecie, jak je jeść?

Kiedyś ziemniaki były podarunkiem austriackiego cesarza dla królowej Marysieńki. Minęło dużo czasu, zanim zaczęły być w Polsce jedzone, a w końcu stały się trwałym składnikiem naszej diety. Dziś na kwiaty ziemniaków, którymi kiedyś zachwycała się królowa, kompletnie nie zwracamy uwagi. Cenimy w tej roślinie to, czego nie widać, co nie kwitnie i nie pachnie – ziemniaki. Wyjaśniamy, dlaczego nie warto gotować ich za długo. Czy ziemniaki można rozgotować i czy nadal można je jeść? Ziemniaki są zdrowe, lekkostrawne i niskokaloryczne. 100 g ziemniaków zawiera tylko 77 kalorii, za to aż 443 mg potasu. Znajduje się w nich fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, a także witaminy C, D, K, E, B6 i PP. Są osoby, które tak bardzo boją się, że gotowane na obiad ziemniaki będą surowe i rodzinę rozboli brzuch, że przegotowują je celowo. Są też tacy, którzy chcąc utrzymać warzywa w ciepłe, nie odlewają wody zaraz po ugotowaniu. W obu przypadkach kartofle stają się niesmaczne. Ale to nie wszystko. Długo gotowane ziemniaki zmieniają swój indeks glikemiczny, czyli wskaźnik, który określa poziom uwolnienia glukozy we krwi, tuż po zjedzeniu tych produktów. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, nie są zalecane cukrzykom. Powinny ich unikać także osoby będące na diecie odchudzającej. Rozgotowane ziemniaki, pomimo nadal niskich wartości kalorycznych, sprzyjają tyciu. Istnieje jednak ciekawy trik, który nawet przegotowane ziemniaki pozwoli nadal traktować, jako dietetyczny składnik dań. Ugotowane ziemniaki mają indeks glikemiczny IG 80, rozgotowane nawet 90. Obniżenie indeksu glikemicznego, a w rezultacie trawienie ich w sposób sprzyjający utracie wagi, jest bardzo proste. Wystarczy przechować ziemniaki przez noc w lodówce, a następnego dnia po prostu odgrzać je. Indeks...

gotowanie ziemniaków
Adobe Stock
Newsy
Genialna sztuczka na ugotowanie ziemniaków w 5 minut. Wystarczy zrobić z nimi ten zabieg
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. Ich ugotowanie niestety zajmuje trochę czasu, co zazwyczaj niecierpliwi głodnych bliskich. Aby ich gotowanie było szybsze, wystarczy zastosować ten jeden patent.

Podczas przygotowywania obiadu często pada pytanie, kiedy będzie gotowy. Najczęściej można wówczas usłyszeć odpowiedź: „Jak ziemniaki się ugotują”. Jakby nie patrzeć to właśnie one potrzebują większej ilości czasu. Aby przyspieszyć cały proces i nie trzymać dłużej w niepewności bliskich, wystarczy zastosować pewien trik, który wpłynie na szybkość gotowania. Co zrobić z ziemniaków? Często wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż ziemniaki są jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w codziennej kuchni. Są nie tylko dodatkiem do większości potraw. Nikt zresztą nie wyobraża sobie kotleta schabowego czy mielonego bez tradycyjnie tłuczonych tłuczkiem ziemniaków. Poza tym są one również składnikiem kopytek, leniwych, pyz, klusek śląskich czy pierogów. Można z nich również przygotować frytki, puree lub dodać do sałatki jarzynowej. Są tak uniwersalnym warzywem, że ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienną kuchnię.  Właściwości zdrowotne ziemniaków Oprócz tego, że ziemniaki są ważnym produktem w każdej diecie to również zawierają wiele cennych wartości. Wśród nich można wyróżnić, takie jak: sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor czy witaminy z grupy B, K i C. Wpływają one w pozytywny sposób na funkcjonowanie organizmu. Do wartościowych właściwości zdrowotnych zalicza się: właściwa praca układu trawiennego, zapewnienie uczucia sytości, prawidłowo praca układu sercowo-krwionośnego, zapobiegają mutacji komórek nowotworowych, korzystnie wpływają na samopoczucie, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają stan skóry, wspomagają prawidłowe widzenie. Dzięki wielu wartościom odżywczym, witaminom, mikroelementom oraz...

Solicie wodę na ziemniaki na początku gotowania czy pod koniec? 1 z tych metod spowalnia gotowanie
AdobeStock
Newsy
Solicie wodę na ziemniaki na początku gotowania czy pod koniec? 1 z tych metod spowalnia gotowanie
Obraliście ziemniaki, pokroiliście je na kawałki i włożyliście do garnka z wodą. Jak prawidłowo ugotować ziemniaki, by szybko były miękkie? Musicie pamiętać o kilku prostych zasadach.

Jak ugotować ziemniaki, aby były miękkie? Liczy się nie tylko czas gotowania, ale też moment posolenia wody, w której gotują się ziemniaki. A wy solicie wodę na ziemniaki na początku czy pod koniec gotowania? Mało kto wie o tym, że jedna z tych metod mocno przyczynia się do tego, że ziemniaki wolniej się gotują. Kiedy posolić wodę na ziemniaki? Gotowanie ziemniaków może nie wydawać się trudne, ale wymaga podjęcia pewnych kroków, dzięki którym nasze ziemniaki będą miały idealny smak i konsystencję. Czy ziemniaki należy gotować w zimnej czy we wrzącej wodzie? Lepiej je pokroić na mniejsze części czy zostawić w większych kawałkach? Przykrywać je czy lepiej nie? Wreszcie – kiedy posolić wodę na ziemniaki? Na początku, czy pod koniec gotowania? Wyjaśniamy. Ziemniaki ugotują się szybciej, jeśli pokroicie je na kawałki przed ugotowaniem. Nie muszą być bardzo małe, ale wiedzcie, że im drobniej pokroicie ziemniaki, tym szybciej się one ugotują. Starajcie się również, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie. Niektóre osoby wkładają ziemniaki do zimnej wody i zagotowują je, a inni zalewają je wrzątkiem. Który z tych sposobów jest lepszy? Wstawienie ziemniaków do gorącej wody sprawi, że ugotują się one o wiele szybciej. Poza tym,  będą one miały więcej wartości odżywczych. Zawarte w ziemniakach witaminy dużo szybciej się ulatniają w dłuższym procesie gotowania, Wówczas ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. To dlatego lepiej jest wrzucić ziemniaki do wrzącej wody. Pamiętajcie też, żeby woda do gotowania ziemniaków przykrywała je wszystkie. Jeśli o tym zapomnicie, ziemniaki, które będą wystawać, będą po prostu niedogotowane....

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc
Ziemniaki to absolutna podstawa w wielu polskich daniach. Często jednak psują się, miękną albo kwitną zanim zdążymy je wykorzystać…

Ziemniaki często uważane są za źródło pustych kalorii i niekorzystnych dla sylwetki węglowodanów. Nie jest to jednak prawda – same ziemniaki nie są tuczące. Kaloryczne są przede wszystkim dodawane do nich masło czy śmietana, a także tłuszcz, na którym się je smaży w formie frytek lub placków. Węglowodany są niezbędne w każdej diecie, także tej redukcyjnej, jednak w odróżnieniu od innych produktów węglowodanowych takich jak makarony, ryże czy pieczywo, ziemniaki zawierają bardzo dużo składników korzystnych dla zdrowia. Wszystkie makroelementy takie jak białka, tłuszcze i węglowodany dzielą się na te dobre, które należy spożywać i te, których należy unikać. Właściwości odżywcze ziemniaków Są pełne potasu, który wspomaga obniżać ciśnienie, Bogate w witaminy C, A, B i PP, Zawierają skrobię, która na długo zapewnia sytość, Zawierają także magnez, wapń, żelazo i fosfor. Gotowane ziemniaki z wody można doprawić solą czy pieprzem. W takiej formie mogą być spożywane nawet na diecie odchudzającej – o ile nie objadacie się nimi w zbyt wielkich ilościach. Tradycyjne polskie sposoby podawania tych warzyw nie są jednak rekomendowane, jeśli chcecie zachować długie zdrowie i piękną sylwetkę.  Śmietana, olej czy masło dodają kartoflom zbędnych kalorii i masy niezdrowych tłuszczów nasyconych, które podnoszą cholesterol, zwiększają ryzyko chorób sercowych, przyczyniają się do powstawania cellulitu oraz negatywnie wpływają na wagę. Jak przechowywać ziemniaki, aby długo były świeże? Od dawna wiadomo, że ziemniaki powinny być przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, dlatego w wielu domach zawsze trzymało się je pod zlewem, w dolnych szafkach kuchennych albo w piwniczkach. Jest jednak jeszcze jeden sposób,...