Kotlety schabowe, mielone czy zrazy to potrawy uwielbiane przez Polaków. Jednak nikt nie wyobraża sobie ich podania bez kluczowego dodatku, jakim są ziemniaki. Najczęściej występują w formie gotowanej, a ten proces wymaga trochę czasu. Ich przygotowanie może być znacznie szybsze, jeśli skorzystacie z tego patentu. To idealny trik dla zabieganych!

Co można zrobić z ziemniaków?

To najpopularniejsze warzywo w Polsce. Może stanowić samodzielne danie bądź być dodatkiem. Dzięki wyjątkowemu smakowi idealnie sprawdza się w każdej formie. Jest szereg różnych potraw, gdzie ziemniak gra pierwsze skrzypce. Z ziemniaków można przygotować takie dania jak pierogi ruskie, ziemniaczane puree, frytki, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane czy zapiekanki. Jednak najpopularniejszą formą są te gotowane, prosto z wody. 

Czy ziemniaki są zdrowe?

To wbrew pozorom proste warzywo ma wiele cennych składników, dzięki którym jest tak ważne w dobrze zbilansowanej diecie. W swoim składzie zawiera takie witaminy i minerały jak potas, fosfor, błonnik oraz witaminy z grupy B, A, C. Spora zawartość tych elementów w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić:

  • ułatwienie procesu trawienia,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • niska zawartość kilokalorii,
  • pomoc w walce z nadprogramowymi kilogramami,
  • poprawienie przemiany materii,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • czy łagodzą stres bądź zmęczenie.

Krążące opinie o ich wysokiej kaloryczności są tylko mitem. Polane ciężkim sosem bądź skwarkami mogą wówczas mieć więcej kilokalorii, jednak same w sobie nie szkodzą procesowi odchudzania.

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków do obiadu niekiedy się dłuży, a od bliskich coraz częściej słyszy się pytanie “Za ile będzie obiad?”, wówczas pada standardowa odpowiedź “Jak ziemniaki się ugotują”. Zastosowanie jednego patentu może zdecydowanie skrócić ten proces. Wystarczy wówczas przyrządzić ziemniaki w kuchence mikrofalowej. Wszystko jest bardzo proste. Ziemniaki wystarczy umyć, niekoniecznie trzeba obierać ze skórki. Należy pamiętać, aby każdą bulwę ponakłuwać widelcem, a następnie przełożyć je do odpowiedniego naczynia i wstawić do mikrofalówki. Trzeba wybrać odpowiednią moc oraz czas, by ziemniaki nie rozpadły się po przyrządzeniu. Gotowanie ziemniaków w zależności od wielkości bulw zajmie maksymalnie do 15 minut. To najszybszy, a zarazem najłatwiejszy sposób na ich przyrządzenie.