gotowane ziemniaki
Adobe Stock
Newsy

Jak ugotować ziemniaki w kilka minut? Znamy na to genialny trik

Gotowane ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie, to koniecznie skorzystajcie z tego patentu. Ziemniaki będą gotowe w kilka minut!

Kotlety schabowe, mielone czy zrazy to potrawy uwielbiane przez Polaków. Jednak nikt nie wyobraża sobie ich podania bez kluczowego dodatku, jakim są ziemniaki. Najczęściej występują w formie gotowanej, a ten proces wymaga trochę czasu. Ich przygotowanie może być znacznie szybsze, jeśli skorzystacie z tego patentu. To idealny trik dla zabieganych!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co można zrobić z ziemniaków?

To najpopularniejsze warzywo w Polsce. Może stanowić samodzielne danie bądź być dodatkiem. Dzięki wyjątkowemu smakowi idealnie sprawdza się w każdej formie. Jest szereg różnych potraw, gdzie ziemniak gra pierwsze skrzypce. Z ziemniaków można przygotować takie dania jak pierogi ruskie, ziemniaczane puree, frytki, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane czy zapiekanki. Jednak najpopularniejszą formą są te gotowane, prosto z wody. 

Czy ziemniaki są zdrowe?

To wbrew pozorom proste warzywo ma wiele cennych składników, dzięki którym jest tak ważne w dobrze zbilansowanej diecie. W swoim składzie zawiera takie witaminy i minerały jak potas, fosfor, błonnik oraz witaminy z grupy B, A, C. Spora zawartość tych elementów w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić:

  • ułatwienie procesu trawienia,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • niska zawartość kilokalorii,
  • pomoc w walce z nadprogramowymi kilogramami,
  • poprawienie przemiany materii,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • czy łagodzą stres bądź zmęczenie.

Krążące opinie o ich wysokiej kaloryczności są tylko mitem. Polane ciężkim sosem bądź skwarkami mogą wówczas mieć więcej kilokalorii, jednak same w sobie nie szkodzą procesowi odchudzania.

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków do obiadu niekiedy się dłuży, a od bliskich coraz częściej słyszy się pytanie “Za ile będzie obiad?”, wówczas pada standardowa odpowiedź “Jak ziemniaki się ugotują”. Zastosowanie jednego patentu może zdecydowanie skrócić ten proces. Wystarczy wówczas przyrządzić ziemniaki w kuchence mikrofalowej. Wszystko jest bardzo proste. Ziemniaki wystarczy umyć, niekoniecznie trzeba obierać ze skórki. Należy pamiętać, aby każdą bulwę ponakłuwać widelcem, a następnie przełożyć je do odpowiedniego naczynia i wstawić do mikrofalówki. Trzeba wybrać odpowiednią moc oraz czas, by ziemniaki nie rozpadły się po przyrządzeniu. Gotowanie ziemniaków w zależności od wielkości bulw zajmie maksymalnie do 15 minut. To najszybszy, a zarazem najłatwiejszy sposób na ich przyrządzenie.
 

gotowanie ziemniaków
Adobe Stock
Newsy
Genialna sztuczka na ugotowanie ziemniaków w 5 minut. Wystarczy zrobić z nimi ten zabieg
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. Ich ugotowanie niestety zajmuje trochę czasu, co zazwyczaj niecierpliwi głodnych bliskich. Aby ich gotowanie było szybsze, wystarczy zastosować ten jeden patent.

Podczas przygotowywania obiadu często pada pytanie, kiedy będzie gotowy. Najczęściej można wówczas usłyszeć odpowiedź: „Jak ziemniaki się ugotują”. Jakby nie patrzeć to właśnie one potrzebują większej ilości czasu. Aby przyspieszyć cały proces i nie trzymać dłużej w niepewności bliskich, wystarczy zastosować pewien trik, który wpłynie na szybkość gotowania. Co zrobić z ziemniaków? Często wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż ziemniaki są jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w codziennej kuchni. Są nie tylko dodatkiem do większości potraw. Nikt zresztą nie wyobraża sobie kotleta schabowego czy mielonego bez tradycyjnie tłuczonych tłuczkiem ziemniaków. Poza tym są one również składnikiem kopytek, leniwych, pyz, klusek śląskich czy pierogów. Można z nich również przygotować frytki, puree lub dodać do sałatki jarzynowej. Są tak uniwersalnym warzywem, że ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienną kuchnię.  Właściwości zdrowotne ziemniaków Oprócz tego, że ziemniaki są ważnym produktem w każdej diecie to również zawierają wiele cennych wartości. Wśród nich można wyróżnić, takie jak: sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor czy witaminy z grupy B, K i C. Wpływają one w pozytywny sposób na funkcjonowanie organizmu. Do wartościowych właściwości zdrowotnych zalicza się: właściwa praca układu trawiennego, zapewnienie uczucia sytości, prawidłowo praca układu sercowo-krwionośnego, zapobiegają mutacji komórek nowotworowych, korzystnie wpływają na samopoczucie, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają stan skóry, wspomagają prawidłowe widzenie. Dzięki wielu wartościom odżywczym, witaminom, mikroelementom oraz...

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc
Ziemniaki to absolutna podstawa w wielu polskich daniach. Często jednak psują się, miękną albo kwitną zanim zdążymy je wykorzystać…

Ziemniaki często uważane są za źródło pustych kalorii i niekorzystnych dla sylwetki węglowodanów. Nie jest to jednak prawda – same ziemniaki nie są tuczące. Kaloryczne są przede wszystkim dodawane do nich masło czy śmietana, a także tłuszcz, na którym się je smaży w formie frytek lub placków. Węglowodany są niezbędne w każdej diecie, także tej redukcyjnej, jednak w odróżnieniu od innych produktów węglowodanowych takich jak makarony, ryże czy pieczywo, ziemniaki zawierają bardzo dużo składników korzystnych dla zdrowia. Wszystkie makroelementy takie jak białka, tłuszcze i węglowodany dzielą się na te dobre, które należy spożywać i te, których należy unikać. Właściwości odżywcze ziemniaków Są pełne potasu, który wspomaga obniżać ciśnienie, Bogate w witaminy C, A, B i PP, Zawierają skrobię, która na długo zapewnia sytość, Zawierają także magnez, wapń, żelazo i fosfor. Gotowane ziemniaki z wody można doprawić solą czy pieprzem. W takiej formie mogą być spożywane nawet na diecie odchudzającej – o ile nie objadacie się nimi w zbyt wielkich ilościach. Tradycyjne polskie sposoby podawania tych warzyw nie są jednak rekomendowane, jeśli chcecie zachować długie zdrowie i piękną sylwetkę.  Śmietana, olej czy masło dodają kartoflom zbędnych kalorii i masy niezdrowych tłuszczów nasyconych, które podnoszą cholesterol, zwiększają ryzyko chorób sercowych, przyczyniają się do powstawania cellulitu oraz negatywnie wpływają na wagę. Jak przechowywać ziemniaki, aby długo były świeże? Od dawna wiadomo, że ziemniaki powinny być przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, dlatego w wielu domach zawsze trzymało się je pod zlewem, w dolnych szafkach kuchennych albo w piwniczkach. Jest jednak jeszcze jeden sposób,...

jak gotować ziemniaki
AdobeStock
Newsy
Zalewacie ziemniaki zimną wodą czy wrzątkiem z czajnika? Prawie wszyscy popełniają błąd
Jak gotujecie ziemniaki? Okazuje się, że temperatura wody, którą zalewa się kartofle, ma duże znaczenie!

Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. W każdym domu przyrządza się potrawy z dodatkiem ziemniaków lub samodzielne posiłki z tych warzyw, jak na przykład placki ziemniaczane albo kluski śląskie. Są smaczne, pasują do wielu dań, a dzięki dużej zawartości skrobi bardzo zdrowe. Do tego można je spokojnie jeść na diecie pod warunkiem, że nie dodaje się do nich tłuszczu i ciężkich sosów. Jaka woda do gotowania ziemniaków? Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ziemniaków to żadna sztuka. A jednak sposób przygotowania ma duże znaczenie! Warzywa trzeba umyć, obrać i wstawić do posolonej wody. Część osób wkłada ziemniaki do zimnej wody i zagotowuje, a inni zalewają je wrzątkiem. Który sposób jest lepszy? Na pewno wstawienie ziemniaków do gorącej wody sprawi, że ugotują się o wiele szybciej, jednak to nie jest jedyna zaleta tego rozwiązania! Okazuje się, że zawarte w ziemniakach witaminy dużo szybciej się ulatniają w dłuższym procesie gotowania, czyli wówczas gdy wkłada się te warzywa do zimnej wody. Wtedy ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Oznacza to, że aby zapobiec rozpadowi tej witaminy należy wrzucać ziemniaki do wrzątku. Walory prozdrowotne ziemniaków Wiecie, że ziemniaki są pełne witamin? Niektórzy ludzie stosujący diety odchudzające, całkowicie rezygnują z tych warzyw, a to wielki błąd. Ziemniaki nie są bardzo tuczące, a ze względu na zawarte w nich witaminy, stanowią zdrowszą alternatywę choćby dla makaronu. W ziemniakach można znaleźć takie pierwiastki i witaminy jak: Witamina C Witaminy z grupy B Witamina K Witamina H Potas Fosfor Żelazo Wapń Beta-karoten W dodatku ziemniaki zawierają dużo błonnika, który doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu...

placki ziemniaczane smażenie
Adobe Stock
Newsy
Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Najlepsze w smaku wyjdą na…
Placki ziemniaczane najlepsze wychodzą na patelni, jednak krąży wiele opinii o wyborze odpowiedniego tłuszczu. Tylko na tym wychodzą smaczne i idealne. Sprawdźcie, jaki rodzaj wybrać do smażenia!

Placki ziemniaczane są uwielbiane przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz chrupkości. Ważny jest wówczas proces przyrządzania, aby wyszły idealnie. Uwagę warto zwrócić na wybór odpowiedniego tłuszczu, który jest kluczowy w całym procesie. Placki ziemniaczane można je podawać z dodatkami lub solo. Najlepsze ziemniaki do placków Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym i niestety nie wszystkie nadają się do przygotowania placków. Aby potrawa wyszła idealnie, a placki ziemniaczane były smaczne, warto zaopatrzyć się w ziemniaki bogate w skrobię. Najlepsze będą z grupy B i C. Podczas zakupów warto rozejrzeć się za takimi odmianami jak Bryza, Gracja, Tajfun, Ibis, Gustaw, Irga czy Flaming. To gatunki, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie mają dużej ilości wody i nie będą rozwadniać przygotowanej masy ziemniaczanej. Przygotowanie placków ziemniaczanych Przyrządzenie placków ziemniaczanych jest dosyć proste. Potrawa składa się z zaledwie kilku składników, które zazwyczaj każdy ma w swoim domu. Do ich przygotowania przede wszystkim potrzeba ziemniaków, jajka, skrobi ziemniaczanej, przypraw oraz tłuszczu do smażenia. Z całego procesu najżmudniejszą czynnością jest starcie ziemniaków, jednak do tego można wykorzystać robot kuchenny. Poradzi on sobie zdecydowanie szybciej i sprawniej. Starte kartofle wystarczy wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną, przyprawami, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Placki powinny być zarumienione, ale nie spalone. Usmażone warto odsączyć na ręczniku papierowym, a później podawać z ulubionymi dodatkami. Placki ziemniaczane z dodatkami lub...