Wiejski rosół
Gotujmy.pl
Newsy

Jak ugotować treściwy, wiejski rosół jak za dawnych lat? Będziecie chcieli dokładkę

Pamiętacie smak rosołu waszej babci ze wsi? Tłusty, smaczny, pożywny – nasz przepis to powrót do tamtych wspomnień.

Wsi spokojna, wsi wesoła – pisał niemal 500 lat temu Jan Kochanowski. Od tamtej pory niewiele się zmieniło.

„Mieszczuchy” znów z rozrzewnieniem wspominają sielskie zapachy, kolory i smaki. Na przykład dawnego babcinego rosołu.

Siłą rzeczy wiejskie dania miały pewien walor, o którym można było zapomnieć przygotowując dania z produktów kupionych w mieście.

Dzisiaj sytuacja w zakresie zaopatrzenia wsi i miast uległa pewnemu wyrównaniu, lecz nadal w niektórych polskich wsiach gotuje się w zgodzie z naturą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różnica w smaku

I to właśnie naturalne walory wiejskiej kury, z której przyrządzało się i przyrządza złocisty bulion, są sekretem różnicy w smaku.

Chcecie zjeść rosół jak za dawnych lat? Nie obędzie się bez nawiązania kontaktu z wiejskim gospodarzem, który zaopatrzy was w mięso.

W ostateczności możecie także poszukać zaufanego sprzedawcy w mieście lub kupić w sklepie nieco droższe, ale lepsze tzw. mięso zagrodowe.

By rosół nabrał nieco mocniejszego i intensywnego charakteru, można dodać do niego świeżych, kurzych podrobów.

Wątróbka, żołądek – to wszystko dodajcie oczywiście w nie za dużych ilościach, by nie stłamsić smaku mięsa.

Przepis na wiejski rosół

Składniki:

  • Kurze podudzie
  • 2 wątróbki drobiowe
  • 2 żołądki drobiowe
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Ćwierć selera
  • 1 por
  • Cebula
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz w ziarnach
  • Sól
  • Natka pietruszki
Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

Przygotowanie:

  1. Cebulę opalcie na ogniu.
  2. Mięso i podroby oczyśćcie i zalejcie zimną wodą.
  3. Gotujcie na małym ogniu przez przynajmniej  45 min z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, zbierając szumy.
  4. Po tym czasie dodajcie do zupy obraną włoszczyznę.
  5. Doprawcie zupę solą i pieprzem ziarnistym.
  6. Po ok. 3 godzinach gotowania dodajcie do zupy natkę pietruszki.
  7. Podawajcie z makaronem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Rosół
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie... 
Od patentów i mitów dotyczących rosołu w sieci aż się roi. Najlepiej wybierać skuteczne i sprawdzone. Znamy jeden z nich!

Rosół kojarzy się z wakacjami na wsi i obiadem u babci. To pyszna i sycąca zupa, do której ugotowania należy się odpowiednio przygotować. Sekrety idealnego rosołu Smaki dzieciństwa to treść większości sentymentów, jakie wspominacie z bliskimi. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą. Kojarzy się z najlepszym czasem beztroski. Nie wszystkie panie domu mają jednak swój przepis na rosół. A to absolutna klasyka wśród zup! Domowy rosół to posiłek idealny nie tylko na niedzielny obiad. Dobry rosół jest rozgrzewający i szczególnie przyda się na chłodniejsze dni, których nie brak w sezonie jesienno-zimowym. Rosół domowy najlepiej smakuje z własnoręcznie wykonanym makaronem. Gotowanie rosołu najlepiej zacząć od powolnego gotowania mięsa, a następnie dorzucania pozostałych składników. Domowy rosół podaje się z natką pietruszki i marchewką z gotowania. Pycha! Jakiego mięsa użyć do gotowania rosołu? Rosół tradycyjny najczęściej gotowany jest na mięsie drobiowym. Przyda wam się kura, gęś, a nawet kaczka. Rodzaj wybranego mięsa będzie miał jednak wpływ na smak i na kolor zupy. Liczy się przede wszystkim jakość mięsa. Jeśli wybieracie drób, powinien pochodzić z wolnego wybiegu lub być zakupiony ze sprawdzonego źródła.  Rosół rodem z Polski można także ugotować na wołowinie albo wymieszać w odpowiednich proporcjach mięso drobiowe i wołowe. Wtedy rosół będzie miał ciemniejszy kolor i mocniejszy smak. Warto na początek zaopatrzyć się na pewno w solidny garnek. Wskazówki, jak zrobić pyszny, domowy rosół Najważniejsza z zasad dotyczy czasu gotowania tego złocistego wywaru. Rosół nie lubi drogi na skróty. Przyda się cierpliwość. Wywar powinien pyrkać na...

rosół przepis
AdobeStock
Newsy
Takiego rosołu jeszcze nie jedliście. W życiu byście nie wpadli, żeby dodać do niego to mięso
Jak polepszyć smak rosołu? Można dodać do niego mięso, o którym byście pewnie nigdy nie pomyśleli, że pasuje do rosołu.

Specjaliści i eksperci od gotowania mają mnóstwo porad na temat gotowania rosołu. Jedną z nich jest na przykład opalanie cebuli . Skąd wziął się ten zwyczaj? Cebula jest warzywem o intensywnym smaku i zapachu, ale jeśli wrzuci się ją surową do gotowania, to zupa staje się raczej mdła. Właśnie z tego powodu zaleca się, aby cebulę wcześniej opalić – albo na patelni, albo bezpośrednio nad ogniem z palnika. Dzięki temu rosół zyskuje wspaniały aromat! Ale cebula to nie jedyny dodatek, który sprawi, że bulion będzie lepiej smakował. Wiedzieliście, że można dodać do niego na przykład… wątróbki ? Wypróbujcie ten przepis! Przepis na rosół z wątróbką Do przygotowania tego rosołu , potrzebne wam będą poniższe składniki: Pół kg szpondra 150 g wątróbki 150 g selera 100 g pietruszki 100 g marchewki 100 g bułki tartej 100 g wędzonego boczku 1 cebula 1 jajko 1 natka pietruszki 1 kostka rosołowa 1 łyżka majeranku Pół łyżki gałki muszkatołowej Szczypta pieprzu Przygotowanie Szponder opłuczcie pod bieżącą wodą, włóżcie do garnka i lekko posólcie. Zalejcie zimną wodą tak, by całkowicie przykryła mięso i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie mięso przez 1,5 godziny. Następnie obierzcie wszystkie warzywa i dodajcie do zupy. Gotujcie jeszcze przez pół godziny tak, by zmiękły. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjmijcie wszystko z rosołu i przecedźcie go przez sitko do garnka. Dodajcie kostkę rosołową. Boczek i obraną cebulę pokrójcie w kostkę. Wątróbki oczyśćcie z błonek, pokrójcie i zmielcie. Podsmażcie boczek na patelni. Gdy ostygnie, przełóżcie go do miseczki. Do miski z boczkiem dodajcie pokrojoną cebulę, 1 jajko, 100...

Pyszny rosół kolor i zapach
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Jak ugotować gęstszy rosół? Wystarczy dodać 1 składnik, który każdy ma w domu
Marzy się wam esencjonalny i gęsty rosół? Dodajcie do niego odrobinę tego składnika!

Ugotowany przez was rosół jest smaczny, ale brakuje mu gęstości i chcielibyście, żeby był bardziej esencjonalny? Taki bulion wychodzi wówczas, gdy gotuje się go na kościach. Jednak przygotowanie w ten sposób rosołu jest bardzo czasochłonne i nie wszyscy przepadają za jego charakterystycznym zapachem. Można to jednak łatwo obejść – sprawdźcie, jak sprawić, by rosół był gęsty! Co zrobić, by rosół był gęstszy? Niezawodnym sposobem na to, by rosół był gęstszy jest dodanie do niego odrobiny… octu ! Zdziwieni? Ocet, a raczej kwas octowy odpowiada za rozpuszczanie tkanki łącznej oraz tkanki chrzęstnej, które znajdują się w mięsie, na którym gotuje się rosół. Dzięki temu smak rosołu będzie znacznie lepszy , zapach bardziej mięsny, a sam rosół nabierze wartości odżywczych i będzie bardziej gęsty . Nie martwcie się, że ocet zmieni smak i zapach zupy – w ogóle na to nie wpłynie. Jaki ocet wybrać do rosołu? Tak naprawdę rodzaj wybranego octu nie ma większego znaczenia , ponieważ każdy spełni swoje zadanie. Niektórzy preferują zwykły ocet spirytusowy, choć warto zamiast tego użyć nieco łagodniejszego w smaku octu jabłkowego . Dobrze sprawdzi się też biały ocet winny. Nie polecamy octu balsamicznego z oczywistego powodu – zmieni on delikatnie kolor zupy. Przepis na gęsty rosół Do przygotowania gęstego i esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 udka drobiowe 1 porcja rosołowa z kurczaka (korpus) 2 żeberka wołowe 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Pół korzenia selera 2 łyżki octu jabłkowego Lubczyk Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Wypłuczcie mięso, włóżcie do garnka i...

Opalacie cebulę do rosołu? Ten sposób jest niezawodny. Zupa będzie genialna w smaku
BozenaMatuszczyk/Gotujmy.pl
Newsy
Opalacie cebulę do rosołu? Ten sposób jest niezawodny. Zupa będzie genialna w smaku
Opalanie cebuli to stary sposób naszych babć, który sprawia, że zupy zyskują wyjątkowo głębokiego, wspaniałego smaku.

Opalana cebula to dla wielu pań domu niezbędny składnik rosołu. Dzięki niemu zupa staje się bardziej nasycona smakiem i często nie potrzebuje już aż tylu przypraw. Akcent opalonej nad gazem lub palnikiem cebulki dodaje też rosołowi delikatnej pikanterii. Jak go przygotować? Przepis na rosół z opalaną cebulą Klasyczny, staropolski sposób na przygotowanie idealnego rosołu o głębokim, nieco ostrym smaku. Posmakuje wszystkim członkom rodziny i gościom, których podejmiecie na niedzielnym obiedzie! Składniki: 2, 5 litra zimnej wody, 2 udka kurczaka, kawałek mięsa, 2 marchewki - ile marchewek powinno się dodać do rosołu? pietruszka, kawałek selera, cebula - czy powinno się przekroić cebulę dodając ją do rosołu? sól i pieprz do smaku, przyprawa uniwersalna (typu Kucharek) do podania: natka pietruszki, makaron nitki ugotowany. Przygotowanie:  Mięso oczyszczacie, myjecie i zalewacie wodą. Stawiacie na gazie do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujecie łyżką cedzakową szumowiny. Dodajecie oczyszczoną marchew, pietruszkę oraz kawałek selera i gotujecie na maleńkim ogniu. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie - tylko delikatnie i wolno na całkiem malutkim gazie. Cebulę umieszczacie nad gazem i opalacie ją, a następnie wkładacie do rosołu. Rosół gotujecie przez około 60 minut, doprawiacie do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną. Marchewkę z rosołu wyjmujecie i kroimy w plasterki. Na talerze nakładacie ugotowany wcześniej makaron oraz pokrojoną marchewkę. Zalewacie gorącym rosołem, a następnie posypujecie natką pietruszki. Zastanawiacie się, co zrobić z mięsem z rosołu ? Udka z zupy możecie wyjąć, zapanierować  wykorzystać do stworzenia drugiego dania! Źródło:...