Nic nie smakuje lepiej niż własna wędlina domowej roboty! Jeśli nie przepadacie za suchą szynką, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na miękką i wilgotną „kulkę wieprzową”, czyli gotowaną szynkę. Jej przygotowanie jest bardzo proste i smakuje obłędnie! Będziecie potrzebowali tylko 1 porcji szynki wieprzowej i przypraw. Jeśli zaopatrujecie się w mięso u dobrego rzeźnika, poproście o kulkę wieprzową – dobrze będzie wiedział o co chodzi!

Przepis na szynkę gotowaną

Do przygotowania domowej szynki gotowanej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 szynka wieprzowa surowa
  • 1/3 szklanki soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziaren jałowca

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie dwa litry wody i zagotujcie. Następnie dodajcie do niej cukier, sól, chili, majeranek, liście laurowe, ziarna jałowca oraz 6 ząbków czosnku. Całość zagotujcie, przykryjcie, zdejmijcie z gazu i odstawcie na bok.
  2. Kulkę wieprzową natrzyjcie 2 ząbkami czosnku i włóżcie do szczelnego pojemnika (ewentualnie możecie ciasno owinąć ją folią). Włóżcie do lodówki na 12 godzin.
  3. Po tym czasie wyjmijcie szynkę z lodówki i włóżcie do garnka z zimną zalewą. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez maksymalnie 15 minut. Odstawcie do ostudzenia.

I gotowe! Tak przygotowana szynka od razu nadaje się do jedzenia. Będzie smakować doskonale z sosem chrzanowym i innymi wielkanocnymi pysznościami.

Uwagi do przepisu

Podany wyżej przepis możecie nieco zmodyfikować, jeśli nie odpowiadają wam wszystkie składniki:

Zobacz także:

  • Zamiast chili w proszku możecie użyć płatków chili.
  • Jeżeli nie odpowiada wam taka ilość soli, możecie użyć 1/4 szklanki soli zamiast 1/3.
  • Podany czas 12 godzin marynowania mięsa można oczywiście wydłużyć. Szynka marynowana przez całą dobę wyjdzie jeszcze lepsza!
  • Do gotującej się z szynką zalewy możecie dodać kilka surowych ziemniaków, które wchłoną nieco soli.