
Nic nie smakuje lepiej niż własna wędlina domowej roboty! Jeśli nie przepadacie za suchą szynką, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na miękką i wilgotną „kulkę wieprzową”, czyli gotowaną szynkę. Jej przygotowanie jest bardzo proste i smakuje obłędnie! Będziecie potrzebowali tylko 1 porcji szynki wieprzowej i przypraw. Jeśli zaopatrujecie się w mięso u dobrego rzeźnika, poproście o kulkę wieprzową – dobrze będzie wiedział o co chodzi!
Przepis na szynkę gotowaną
Do przygotowania domowej szynki gotowanej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 szynka wieprzowa surowa
- 1/3 szklanki soli
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 5 liści laurowych
- 6 ziaren jałowca
Przygotowanie:
- Do garnka wlejcie dwa litry wody i zagotujcie. Następnie dodajcie do niej cukier, sól, chili, majeranek, liście laurowe, ziarna jałowca oraz 6 ząbków czosnku. Całość zagotujcie, przykryjcie, zdejmijcie z gazu i odstawcie na bok.
- Kulkę wieprzową natrzyjcie 2 ząbkami czosnku i włóżcie do szczelnego pojemnika (ewentualnie możecie ciasno owinąć ją folią). Włóżcie do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie wyjmijcie szynkę z lodówki i włóżcie do garnka z zimną zalewą. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez maksymalnie 15 minut. Odstawcie do ostudzenia.
I gotowe! Tak przygotowana szynka od razu nadaje się do jedzenia. Będzie smakować doskonale z sosem chrzanowym i innymi wielkanocnymi pysznościami.
Uwagi do przepisu
Podany wyżej przepis możecie nieco zmodyfikować, jeśli nie odpowiadają wam wszystkie składniki:
- Zamiast chili w proszku możecie użyć płatków chili.
- Jeżeli nie odpowiada wam taka ilość soli, możecie użyć 1/4 szklanki soli zamiast 1/3.
- Podany czas 12 godzin marynowania mięsa można oczywiście wydłużyć. Szynka marynowana przez całą dobę wyjdzie jeszcze lepsza!
- Do gotującej się z szynką zalewy możecie dodać kilka surowych ziemniaków, które wchłoną nieco soli.