Jak ugotować szynkę by nie była sucha i „nie wchodziła w zęby”? Ten przepis jest hitem
zbysiowa/gotujmy.pl
Newsy

Zero chemii, zero konserwantów i zero wędzenia. Przepis na tę domową szynkę to majstersztyk

Lubicie domowe wędliny? Spróbujcie zrobić soczystą szynkę gotowaną z tego przepisu. Wychodzi przepyszna!

Nic nie smakuje lepiej niż własna wędlina domowej roboty! Jeśli nie przepadacie za suchą szynką, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na miękką i wilgotną „kulkę wieprzową”, czyli gotowaną szynkę. Jej przygotowanie jest bardzo proste i smakuje obłędnie! Będziecie potrzebowali tylko 1 porcji szynki wieprzowej i przypraw. Jeśli zaopatrujecie się w mięso u dobrego rzeźnika, poproście o kulkę wieprzową – dobrze będzie wiedział o co chodzi!

Kotlety mielone

Przepis na szynkę gotowaną

Do przygotowania domowej szynki gotowanej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 szynka wieprzowa surowa
  • 1/3 szklanki soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziaren jałowca
Zobacz także
Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy

Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie dwa litry wody i zagotujcie. Następnie dodajcie do niej cukier, sól, chili, majeranek, liście laurowe, ziarna jałowca oraz 6 ząbków czosnku. Całość zagotujcie, przykryjcie, zdejmijcie z gazu i odstawcie na bok.
  2. Kulkę wieprzową natrzyjcie 2 ząbkami czosnku i włóżcie do szczelnego pojemnika (ewentualnie możecie ciasno owinąć ją folią). Włóżcie do lodówki na 12 godzin.
  3. Po tym czasie wyjmijcie szynkę z lodówki i włóżcie do garnka z zimną zalewą. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez maksymalnie 15 minut. Odstawcie do ostudzenia.

I gotowe! Tak przygotowana szynka od razu nadaje się do jedzenia. Będzie smakować doskonale z sosem chrzanowym i innymi wielkanocnymi pysznościami.

Uwagi do przepisu

Podany wyżej przepis możecie nieco zmodyfikować, jeśli nie odpowiadają wam wszystkie składniki:

  • Zamiast chili w proszku możecie użyć płatków chili.
  • Jeżeli nie odpowiada wam taka ilość soli, możecie użyć 1/4 szklanki soli zamiast 1/3.
  • Podany czas 12 godzin marynowania mięsa można oczywiście wydłużyć. Szynka marynowana przez całą dobę wyjdzie jeszcze lepsza!
  • Do gotującej się z szynką zalewy możecie dodać kilka surowych ziemniaków, które wchłoną nieco soli.
szynka gotowana w rekawie
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Delikatna i krucha szynka gotowana na kanapki. Wyjdzie wam o niebo lepiej od sklepowych wędlin
Tęsknicie za pysznymi wędlinami bez konserwantów i polepszaczy smaku z dzieciństwa? Z tym przepisem z łatwością zrobicie samodzielnie szynkę gotowaną tak dobrą, że ślinka cieknie!

Pełne wody, konserwantów, barwników, polepszaczy smaku… a do tego często już następnego dnia po zakupie nie nadają się do jedzenia. Sklepowe wędliny niestety najczęściej rozczarowują, dlatego warto wziąć sprawy w swoje ręce i spróbować zrobić domową wersję szynki gotowanej. Wbrew pozorom wcale nie jest to skomplikowane czy czasochłonne. Wręcz przeciwnie, będziecie zaskoczeni jak łatwe i proste jest jej samodzielne wykonanie. Jak zrobić szynkę gotowaną? Podstawą pysznej, domowego mięsa gotowanego na kanapki jest oczywiście... dobrej jakości mięso. Możecie upiec schab, karkówkę, ale my polecamy zacząć od szynki. Jej smak przypomni wam czasy dzieciństwa. Samodzielnie wykonana domowa szynka to także gwarancja dobrego składu – wiecie, co dodaliście. A do wykonania potrzebujecie tak naprawdę tylko kilku prostych składników, z których większość z pewnością macie w swoich kuchniach. Idealna na kanapki, ale również na zimny półmisek, gdy podejmujecie gości. Gwarantujemy, że jej smak zachwyci wszystkich gości, którzy z pewnością poproszą o przepis. Przepis na kruchą szynkę gotowaną Składniki: 1,5kg szynki wieprzowej 2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 4-5 ząbków czosnku Kilka kulek ziela angielskiego Kilka liści laurowych Sznurek Rękaw do pieczenia Przygotowanie: Mięso umyć i dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych.  Mięso polać octem balsamicznym i dokładnie rozprowadzić. Przyprawę do mięsa wymieszać z cukrem i solą i natrzeć szynkę. Czosnek pokrójcie na kawałki lub plasterki i obłóżcie nimi mięso. Przykryjcie dokładnie i odstawcie do lodówki na co najmniej 24 godziny. Wyjmijcie, obwiążcie dokładnie sznurkiem i przełóżcie do rękawa do pieczenia. Tak przygotowane mięso włóżcie do dużego garnka,...

Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
mysza75/gotujmy.pl
Newsy
Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
Szukacie sprawdzonego przepisu na domową wędlinę? Sprawdźcie recepturę na domową pieczoną szynkę!

Już niedługo Wielkanoc, dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie peklowanej, pieczonej szynki! Taka wędlina domowej roboty będzie prawdziwym hitem w trakcie świąt wielkanocnych – żadna szynka ze sklepu nie może się z nią równać! Zwróćcie uwagę na to, by kupić mięso dobrej jakości. Najlepiej poszukajcie go w dobrym sklepie mięsnym zamiast kupować je w supermarkecie! To da wam gwarancję, że szynka wyjdzie idealnie smaczna. Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną w rękawie Do przygotowania smacznej, pieczonej szynki idealnej na Wielkanoc potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1,5 litra wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 liście laurowe 5 ząbków czosnku 60 g soli peklowej Pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Umyjcie szynkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie papierowymi ręcznikami. Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, wsypcie 5 ziaren ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca, 2 liście laurowe, pół łyżeczki cukru oraz dwa ząbki czosnku. Zagotujcie. Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, dodajcie jeszcze 60 g soli peklowej. Mieszajcie, aż sól się rozpuści i ostudźcie. Kiedy zalewa będzie już całkiem zimna, włóżcie do niej mięso, przykryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na kilka dni. Każdego dnia przekładajcie mięso, by peklowało się równomiernie. Po tym czasie przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego i osuszcie. Natrzyjcie ją dwiema łyżeczkami słodkiej papryki mielonej oraz jedną łyżeczką majeranku. Za pomocą sznurka zwiążcie szynkę w poprzek i dookoła. Włóżcie ją do rękawa do pieczenia i przełóżcie do brytfanny. Brytfannę z mięsem bez pokrywki...

Szynka dojrzewająca z pończochy. Zróbcie ją odpowiednio wcześnie, a będzie hitem na stole
Gotujmy.pl
Newsy
Szynka dojrzewająca z pończochy. Zróbcie ją odpowiednio wcześnie, a będzie hitem na stole
Do przygotowania tej szynki będziecie potrzebować 1,5 kg szynki, pończochę, kilka przypraw i około pięciu dni. Zacznijcie z odpowiednim wyprzedzeniem, żeby wędlina zawsze była gotowa na świąteczne przyjęcia.

Gdy przy stole siadają domownicy i goście, a gospodyni przynosi z kuchni przystawki, wszyscy czekają tylko na jedno. To co zawsze cieszy się największym zainteresowaniem, to oczywiście domowe wędliny. Ci z was, którzy wędzą i peklują doskonale znają to uczucie dumy z własnych wyrobów, gdy inni się nimi zajadają i nieustannie chwalą. A może by tak zrobić własną szynkę suszoną z pończochy? Podajemy przepis. Przepis na domową szynką dojrzewającą Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej ¾ szklanki cukru ¾ szklanki soli 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Umyjcie mięso, osuszcie ręcznikiem kuchennym i odetnijcie tłuste przerosty. Włóżcie szynkę do miski i natrzyjcie cukrem i przykryjcie, żeby nie schła od góry. Odłóżcie do lodówki na 48 godzin, jednak co 3-4 godziny odlewajcie zbierające się w misce soki. Po 48 godzinach wyjmijcie ją z miski i opłuczcie z cukru pod bieżącą zimną wodą. Ponownie osuszcie ręcznikiem papierowym. Natrzyjcie szynką tym razem solą, znowu włóżcie do miski i odstawcie na 48 godzin nie zapominając o odlewaniu zbierających się soków. Po 48 godzinach jeszcze raz opłuczcie pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie. Wymieszajcie wszystkie przyprawy i natrzyjcie nimi szynkę. Włóżcie ją do pończochy lub gazy i powieście w przewiewnym miejscu, o temperaturze około 18 st. Celsjusza. Szynka powinna wisieć 5-8 dni, a po tym czasie powinna być gotowa do jedzenia. Dlaczego warto przygotowywać własne wędliny? Poza niewątpliwą satysfakcją, jaką daje przygotowywanie, a na koniec częstowanie własnymi wyrobami gości, samodzielna produkcja wędlin i wyrobów...

 10-minutowa szynka do chleba. Łatwa, szybka i jaka pyszna
Gotujmy.pl
Newsy
10-minutowa szynka do chleba. Łatwa, szybka i jaka pyszna
Marzy się wam szybka, łatwa i smaczna szynka domowej roboty w 10 minut? To możliwe! Wystarczy, że zastosujecie się do naszych rad.

Podstawą szybkiego sukcesu jest sposób jej przyrządzenia. Chodzi oczywiście o gotowanie szynki w zalewie. Co ważne, tak przygotowana szynka będzie znacznie zdrowsza od szynek nie tylko wędzonych, ale także pieczonych. By nadać waszej szynce odpowiedni smak i aromat, nie zapomnijcie o obowiązkowym, bogatym zestawie przypraw. To dzięki nim zalewa stanie się wyrazista i konkretna, przez co mocząca się całą dobę w płynie szynka nabierze fantastycznego smaku. Przepis na szynkę gotowaną 10 minut Składniki: 1,5-kilogramowy kawałek szynki wieprzowej 5 łyżek soli 1 łyżka cukru Pół łyżeczki pieprzu ziołowego Pieprz ziarnisty czarny 6 ząbków czosnku Liść laurowy Ziele angielskie Kolendra w kulkach Jałowiec Gałązki rozmarynu Kilka łyżek majonezu Przygotowanie: Do sporych rozmiarów garnka wlejcie 2,5 litra wody. Wrzućcie do garnka wszystkie przyprawy, a także majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotujcie zalewę, a następnie odstawcie do schłodzenia. Do zimnej już zalewy włóżcie szynkę, tak by była w całości pokryta wodą. Gotujcie szynkę przez ok. 10 minut na średnim ogniu od momentu aż zalewa zacznie wrzeć. Jeżeli wasz kawałek mięsa jest mniejszy, proporcjonalnie skróćcie czas gotowania. Po 10 minutach gotowanie zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie pokrywką i odstawcie na całą noc z mięsem cały czas będącym w zalewie. Następnego dnia ponownie wstawcie garnek z szynką na ogień i gotujcie na średnim gazie znowu przez 10 minut. Odstawcie do wystygnięcia. Wyciągnijcie szynkę z garnka. Kiedy obeschnie, będzie gotowa do krojenia na plasterki. Podawajcie z pieczywem. Smacznego! Czytaj także: Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w...