Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Flickr
Newsy

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej to rozwiązanie nie tylko dla zabieganych, ale także dla kulinarnych debiutantów. Wystarczy włączyć mikrofalówkę i od czasu do czasu sprawdzać gotowość produktu!

Wielu Polaków, a zwłaszcza tych nieco młodszych, nie ma cierpliwości do gotowania ryżu w garnku bez woreczków. Porcjowany ryż jest wygodny w użyciu, ale na tym właściwie kończą się jego zalety.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ryż gotowany w woreczkach, w garnku czy w mikrofali?

Niektórzy nie ufają do końca plastikowym woreczkom, które pozostają we wrzątku przez dłuższy czas. Wiele do życzenia pozostawia także znacznie wyższa cena ryżu w woreczkach od tego sprzedawanego w 1-kilogramowych opakowaniach.

Jeśli nie lubicie gotować ryżu w garnku lub chcecie zrobić to jeszcze wygodniej i łatwiej, wypróbujcie trzecią metodę gotowania tego białego ziarna – chodzi tutaj mianowicie o gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej.

Zobacz także
ile wody do ryżu: metoda na palec

Ile wody do gotowania ryżu? Azjatycka metoda "na palec" to pewnik

Włóżcie miseczkę ryżu do szafy. Pokochacie ten trik

Włóżcie miseczkę ryżu do szafy. Pokochacie ten trik

Jak ugotować ryż w mikrofalówce?

  1. Przygotujcie szklane naczynie żaroodporne z pokrywką lub specjalne naczynie plastikowe z możliwością używania w kuchence mikrofalowej (nie wszystkie się do tego nadają).
  2. Przygotujcie porcję ryżu – wsypcie ją do szklanki. W ten sposób najłatwiej odmierzycie później odpowiednią ilość wody do ugotowania ryżu.
  3. Przepłuczcie porcję ryżu w wodzie ze skrobi i odsączcie go dokładnie.
  4. Wsypcie ryż do naczynia i zalejcie wodą w proporcji 1:2. Jeżeli chcecie ugotować mniej kleisty, bardziej sypki ryż, użyjcie odrobinę mniej wody.
  5. Posólcie wodę.
  6. Wstawcie naczynie z ryżem pod przykryciem do mikrofalówki i ustawcie największą moc kuchenki. Pozwólcie, by woda w naczyniu się zagotowała – powinny wystarczyć ok. 3-4 minuty na największej mocy.
  7. Po tym czasie zmniejszcie odrobinę moc mikrofalówki i gotujcie przez kolejne 6-8 minut.
  8. Ryżu nie należy mieszać podczas gotowania w mikrofali.
  9. Po upływie określonego przez nas czasu ostrożnie podnieście pokrywkę i sprawdźcie ryż – jeżeli jest jeszcze w stanie al dente, możecie podgotować go przez kolejną minutę lub dwie.

Wolicie zjeść obiad z ryżem czy z ziemniakami? Być może na wasze zdanie wpłynie nasz bardzo ciekawy artykuł na temat tego, który z tych węglowodanowych dodatków do drugiego dania jest zdrowszy.

Czytaj także:

ryż gotowany w piekarniku
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować ryż w piekarniku? Ten sposób jest prosty, a ryż zawsze wychodzi
Jeśli gotowanie ryżu na kuchence was przerasta, spróbujcie zrobić to w… piekarniku. Serio, to najlepszy sposób na ryż idealny!

Za twardy, za miękki, nie dość sypki, zbyt klejący. Ryż. Znacie to? Jeśli macie problemy z prawidłowym ugotowaniem ryżu, mamy dla was dobrą wiadomość: znamy sposób, który jest genialny! Ryż właściwie sam się robi. Potrzebujecie tylko naczynia żaroodpornego i… piekarnika.  Ryż z piekarnika Najłatwiej ugotować ryż w specjalnym garnku lub maszynce, ale jeśli ich nie macie, wykorzystajcie piekarnik. Stała temperatura, w której ryż będzie się gotował, przypomina gotowanie w specjalistycznym garnku. Jest też dużo mniej kłopotliwe niż gotowanie ryżu na kuchence - nie trzeba go specjalnie pilnować, nie wykipi i na pewno będzie ugotowany w sam raz - ani za miękki, ani za twardy. Jak ugotować ryż w piekarniku? Żeby ugotować ryż w piekarniku, przygotujcie naczynie żaroodporne, folię aluminiową, wodę i ryż. Nagrzejcie piekarnik do 220ºC, a w tym czasie wypłuczcie ryż, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Wsypcie ryż do naczynia i dodajcie wodę (skorzystajcie z metody odmierzania wody do gotowania ryżu za pomocą palca ). Dodajcie soli, zakryjcie naczynie szczelnie folią aluminiową i włóżcie do piekarnika. Pieczcie ryż przez 30-35 minut. Gotowe! Gotowanie ryżu w piekarniku - wskazówki Zamiast folii aluminiowej możecie użyć brytfanny z pokrywką. Powyższy przepis sprawdzi się świetnie w przypadku białego ryżu. Jeśli używacie ryżu brązowego lub dzikiego, dobrze jest zalać go wrzątkiem i trzymać w piekarniku około godziny. Bez względu na to, jaki ryż gotujecie tym sposobem, po upływie odpowiedniego czasu wyjmijcie go z piekarnika, odkryjcie i pozostawcie na 10 minut przed podaniem. Z czym podawać ryż z piekarnika? Możecie do pieczenia ryżu dodać odrobinę masła i ulubione świeże zioła. Otrzymacie aromatyczny dodatek do dania głównego. Jeśli jednak gotujecie sam ryż, wykorzystajcie go do...

Buraki gotowane
Adobe Stock
Newsy
Genialny patent na ekspresowe gotowanie buraków. Już po 10 min zrobicie z nich soczystą i pełną smaku ćwikłę
Buraki to wyjątkowo niewdzięczne warzywa. Farbują na czerwono wszystko dookoła, a dodatkowo gotują się niezwykle długo. Na ten drugi problem mamy jeden patent.

Gotowanie buraków to bardzo długi proces. By buraczane korzenie ugotowały się na miękko, często potrzeba nawet ok. 40 minut gotowania. Zdarza się, że czas was goni. Potrzebujecie w mgnieniu oka zrobić waszą ćwikłę z chrzanem albo dodać gotowe buraki do sałatki. Jest na to rozwiązanie. Wystarczy, że wasza kuchnia jest wyposażona w kuchenkę mikrofalową. To właśnie jej użyjecie do gotowania buraków. Czy można gotować buraki w mikrofalówce? Dla tradycyjnych gospodyń domowych może zabrzmieć to dość nietypowo, ale gotowanie twardych warzyw w mikrofalówce rzeczywiście jest możliwe. Inną sprawą jest dość duży pobór energii elektrycznej przez te elektronarzędzia. Dlatego też, tego typu rozwiązania należy stosować od czasu do czasu. Do gotowania buraków w kuchence mikrofalowej wystarczy wam woreczek foliowy i woda. Od was będzie zależało, czy ugotujecie buraki w całości, czy też pokrojone na kawałki. Oczywiście burak w plasterkach ugotuje się znacznie szybciej – decyzja należy do was i podejmijcie ją w zależności od dalszego zastosowania buraka. Jak ugotować buraki w kuchence mikrofalowej? Jak to zrobić? Do woreczka włóżcie ok. 3-4 niewielkie buraki, zalejcie je odrobiną wody (ok. 100 ml). Siatkę należy zawiązać, położyć na stabilnym talerzyku i u góry wykonać kilka nacięć. Dziurki w siatce pozwolą wydobywać się na zewnątrz parze wodnej z gotującego się buraka. Bez nich w waszej mikrofali może dojść do niekontrolowanej eksplozji! Tego oczywiście trzeba unikać. Ile gotować buraki w mikrofalówce? Wybierzcie na waszej kuchence maksymalną moc i zostawcie je w środku na jakieś 10-12 minut. Po tym czasie sprawdźcie wykałaczką lub widelcem, czy buraki są już miękkie. Oto prosty i skuteczny patent na skrócenie czasu gotowania buraka ćwikłowego! Alternatywą dla...

Sposób na pyszne jedzenie z mikrofali.
Triki kulinarne
Jedzenie podgrzane w mikrofali jest "gumowate"? Owińcie je tą rzeczą i po kłopocie
Nie macie za wiele czasu, ale chcecie odgrzać sobie posiłek? Kuchenka mikrofalowa jest wtedy bardzo pomocna.

Podgrzanie w mikrofali jest świetnym sposobem na szybkie ogrzanie jedzenia. Mit o szkodliwości fal mikrofalowych został już dawno obalony, teoretycznie nic nie stoi więc na przeszkodzie, żeby używać mikrofalówki do podgrzewania jedzenia. Nic, oprócz tego, że jest ono trochę mniej smaczne. Na szczęście mamy na to sposób! Jak działa mikrofala Mikrofala jest urządzeniem służącym do podgrzewania posiłków i napojów. Działa ona dzięki wprowadzaniu cząsteczek wody obecnych w jedzeniu w drgania. Energia jest wytwarzana w wyniku tłumienia drgań wody i w ten sposób pokarm jest ogrzewany. Kuchenka mikrofalowa została wyprodukowana już w 1947 roku. Od tego czasu zyskuje popularność i jest obecna w wielu gospodarstwach domowych w Polsce i na świecie.  Czy podgrzewanie w mikrofali źle działa na jedzenie? Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest w 100% bezpieczne i zdrowe. Fale mikrofalowe nie mają zdolności wpływania na wartość odżywczą produktów. Mitem jest, że odgrzewanie jedzenie w kuchence mikrofalowej jest szkodliwe dla zdrowia. W trakcie odgrzewania pokarmu w mikrofali oczywiście dochodzi do pewnych zmian w wartościach odżywczych produktów, ale nie większych niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania niż pieczenia. Co więcej, według wielu badań, odgrzewanie dań za pomocą kuchenki mikrofalowej, powoduje najmniejsze straty w żywności w porównaniu do innych metod!  Jeśli mieliście opory przed odgrzewaniem pokarmu w mikrofali z uwagi na straty w wartościach odżywczych, nie macie się czego bać.  Smaczne jedzenie z mikrofali Inną sprawą jest fakt, iż jedzenie po odgrzewaniu w mikrofali może być mniej smaczne. Jedzenie nie jest podgrzewane równomiernie i nawet obracający się talerz nie ma za bardzo na to wpływu. Jak temu zaradzić? Po pierwsze, jeśli podgrzewasz coś przez...

ile wody do ryżu: metoda na palec
Adobe Stock
Newsy
Ile wody do gotowania ryżu? Azjatycka metoda "na palec" to pewnik
Jeśli nigdy nie wiesz, ile wody dodać do garnka z ryżem, ta metoda odmieni twoje życie. Sprawdza się w garnkach o średnicy do 25 cm.

Gotowanie ryżu może okazać się wyzwaniem. Niewiele potraw jest mniej apetycznych od rozgotowanej paćki ryżowej na talerzu. Jak więc ugotować ryż, żeby był idealnie sypki? Nie tylko czas gotowania ma tu znaczenie, kluczowa jest także ilość wody, którą wlewacie do garnka. Tutaj z odsieczą przychodzą Azjaci i ich metoda odmierzania proporcji ryż-woda. A kto jak kto, ale mieszkańcy Azji na ryżu znają się najlepiej! Gotowanie ryżu metodą „na palec" Zacznijmy od tego, że mówimy tu o ryżu na wagę, a nie tym w plastikowych torebkach . Nie bez powodu: sypki ryż jest bardziej ekologiczny, zdrowszy i łatwiej ugotować go perfekcyjnie. Pod warunkiem oczywiście, że dostosujecie czas gotowania do odmiany ryżu i ilość wody do ilości ryżu. W tym ostatnim pomoże wam azjatycka metoda na palec. Nie potrzebujecie żadnych miarek ani wagi kuchennej, wystarczy palec wskazujący! Proporcje wody i ryżu - sprawdzanie palcem: dokładnie wypłuczcie ryż przed wsypaniem go do garnka wsypcie ryż do garnka i połóżcie palec na środku dodajcie wody do poziomu pierwszego knykcia zakryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez ok. 15 minut (lub do momentu, gdy ryż wchłonie wodę) Taki sposób odmierzania proporcji wody do ryżu działa zawsze, bez względu na ilość ryżu, którą chcecie ugotować. Możecie zobaczyć to na tym filmie: Rodzaje ryżu i czas gotowania Metoda gotowania ryżu „na palec" jest też o tyle przydatna, że bez względu na gatunek ryżu, czas gotowania kontrolujecie przede wszystkim, sprawdzając poziom wody w garnku. Kiedy ryż ją wchłonie, jest gotowy. Jeśli jednak chcecie wiedzieć, jak długo gotuje się różne rodzaje ryżu, przyda się wam ta ściągawka: biały - najpopularniejsza w Polsce odmiana ryżu, ale też niestety najmniej zdrowa. Łatwo go rozgotować. Gotujcie biały...