
Wielu Polaków, a zwłaszcza tych nieco młodszych, nie ma cierpliwości do gotowania ryżu w garnku bez woreczków. Porcjowany ryż jest wygodny w użyciu, ale na tym właściwie kończą się jego zalety.
Ryż gotowany w woreczkach, w garnku czy w mikrofali?
Niektórzy nie ufają do końca plastikowym woreczkom, które pozostają we wrzątku przez dłuższy czas. Wiele do życzenia pozostawia także znacznie wyższa cena ryżu w woreczkach od tego sprzedawanego w 1-kilogramowych opakowaniach.
Jeśli nie lubicie gotować ryżu w garnku lub chcecie zrobić to jeszcze wygodniej i łatwiej, wypróbujcie trzecią metodę gotowania tego białego ziarna – chodzi tutaj mianowicie o gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej.
Jak ugotować ryż w mikrofalówce?
- Przygotujcie szklane naczynie żaroodporne z pokrywką lub specjalne naczynie plastikowe z możliwością używania w kuchence mikrofalowej (nie wszystkie się do tego nadają).
- Przygotujcie porcję ryżu – wsypcie ją do szklanki. W ten sposób najłatwiej odmierzycie później odpowiednią ilość wody do ugotowania ryżu.
- Przepłuczcie porcję ryżu w wodzie ze skrobi i odsączcie go dokładnie.
- Wsypcie ryż do naczynia i zalejcie wodą w proporcji 1:2. Jeżeli chcecie ugotować mniej kleisty, bardziej sypki ryż, użyjcie odrobinę mniej wody.
- Posólcie wodę.
- Wstawcie naczynie z ryżem pod przykryciem do mikrofalówki i ustawcie największą moc kuchenki. Pozwólcie, by woda w naczyniu się zagotowała – powinny wystarczyć ok. 3-4 minuty na największej mocy.
- Po tym czasie zmniejszcie odrobinę moc mikrofalówki i gotujcie przez kolejne 6-8 minut.
- Ryżu nie należy mieszać podczas gotowania w mikrofali.
- Po upływie określonego przez nas czasu ostrożnie podnieście pokrywkę i sprawdźcie ryż – jeżeli jest jeszcze w stanie al dente, możecie podgotować go przez kolejną minutę lub dwie.
Wolicie zjeść obiad z ryżem czy z ziemniakami? Być może na wasze zdanie wpłynie nasz bardzo ciekawy artykuł na temat tego, który z tych węglowodanowych dodatków do drugiego dania jest zdrowszy.
Czytaj także: