Pyszny i złocisty rosół to wizytówka każdej pani domu. W końcu w Polsce na każdą większą okazję lub rodzinne spotkanie gotuje się rosół. Jest delikatny i każdemu smakuje, a do tego nie powoduje żadnych dolegliwości żołądkowych.

Jak zrobić dobry rosół?

By zrobić smaczny bulion, trzeba się trzymać kilku prostych zasad. Trzymajcie się więc poniższych wskazówek:

  • Dużo warzyw – warzywa nadają rosołowi kolor i aromat, a jeśli użyjecie ich za mało, to zupa będzie mdła.
  • Dobre mięso – nie ma co żałować mięsa do rosołu. Najlepiej wybrać takie, które ma trochę tłuszczyku. Dzięki temu zupa będzie wyjątkowo aromatyczna i bardziej wyrazista w smaku.
  • Sól na końcu – mięso i warzywa powinny się gotować bez dodatku soli, ponieważ wtedy oddadzą do wody najwięcej smaku.

Co zrobić, by rosół miał złoty kolor?

Zdarza się, że mimo usilnych starań rosół choć jest bardzo smaczny, to jednak ma nieapetyczny, mdły kolor. Czasami jest to kwestia mięsa. Bulion gotowany tylko na mięsie z kurczaka jest bardzo delikatny i przejrzysty. Istnieje więc wiele sposobów na to, by polepszyć kolor zupy! Wiedzieliście, co ludzie dodają do rosołu? Można użyć np.:

  • karmelu
  • curry
  • kurkumy
  • mięsa z bażanta

Piękny złoty rosół wychodzi też wówczas, gdy gotuje się go na mięsie z wiejskiej kury lub z dodatkiem mięsa wołowego, a konkretnie antrykotu. Inną sprawdzoną sztuczką na polepszenie koloru rosołu jest dodanie do niego niewielkiego kawałka buraka w trakcie gotowania.

Zobacz także:

Co zrobić, gdy ugotuje się za dużo rosołu?

Jeśli ugotuje się go za dużo, to bez problemu można go zużyć do przygotowania innej zupy albo sosu. Mięsny bulion to genialna baza do zupy pomidorowej albo pieczarkowej! Można też ugotować w nim kapustę i zrobić pyszne łazanki. Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie rosołu, to zawsze możecie go zamrozić. Gdy najdzie was ochota na coś pysznego, wystarczy, że wyjmiecie go z zamrażalnika i gotowe.

Jak mrozić rosół? Wystarczy wlać go do pojemniczka przeznaczonego do przechowywania żywności lub torebki strunowej i włożyć do zamrażalnika. Zanim to jednak zrobicie, sprawdźcie, czy pojemnik lub torebka są przeznaczone do mrożenia żywności. Takie informacje najdziecie na opakowaniu.

Źródło: gotujmy.pl