mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy

Jak ugotować rosół by miał złocisty kolor? Zapomnijcie o cebuli. Dodajcie do niego kawałeczek innego warzywa

Rosół wychodzi wam smaczny, ale ma zbyt delikatny kolor? Można go łatwo poprawić!

Pyszny i złocisty rosół to wizytówka każdej pani domu. W końcu w Polsce na każdą większą okazję lub rodzinne spotkanie gotuje się rosół. Jest delikatny i każdemu smakuje, a do tego nie powoduje żadnych dolegliwości żołądkowych.

Jeśli ugotuje się go za dużo, to bez problemu można go zużyć do przygotowania innej zupy albo sosu. Mięsny bulion to genialna baza do zupy pomidorowej albo pieczarkowej! Można też ugotować w nim kapustę i zrobić pyszne łazanki. Jeżeli nie macie pomysły na wykorzystanie rosołu, to zawsze możecie go zamrozić. Gdy najdzie was ochota na coś pysznego, wystarczy, że wyjmiecie go z zamrażalnika i gotowe.

Jak mrozić rosół? Wystarczy wlać go do pojemniczka przeznaczonego do przechowywania żywności lub torebki strunowej i włożyć do zamrażalnika. Zanim to jednak zrobicie, sprawdźcie, czy pojemnik lub torebka są przeznaczone do mrożenia żywności. Takie informacje najdziecie na opakowaniu.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić dobry rosół?

By zrobić smaczny bulion, trzeba się trzymać kilku prostych zasad. Trzymajcie się poniższych wskazówek:

  • Dużo warzyw – nadają rosołowi kolor i aromat, a jeśli użyjecie ich za mało, to zupa będzie mdła.
  • Dobre mięso – nie ma co żałować mięsa do rosołu. Najlepiej wybrać takie, które ma trochę tłuszczyku. Dzięki temu zupa będzie wyjątkowo aromatyczna i bardziej wyrazista w smaku.
  • Sól na końcu – mięso i warzywa powinny się gotować bez dodatku soli, ponieważ wtedy oddadzą do wody najwięcej smaku.

Zobacz także

Co zrobić, by rosół miał złoty kolor?

Zdarza się, że mimo starań rosół choć jest bardzo smaczny, to ma mdły kolor. Czasami jest to kwestia mięsa. Bulion gotowany tylko na mięsie z kurczaka jest bardzo delikatny i przejrzysty. Istnieje więc wiele sposobów na to, by polepszyć kolor zupy! Wiedzieliście, co ludzie dodają do rosołu? Można użyć np.:

  • karmelu
  • curry
  • kurkumy
  • mięsa z bażanta

Piękny złoty rosół wychodzi też wówczas, gdy gotuje się go na mięsie z wiejskiej kury lub z dodatkiem mięsa wołowego, a konkretnie antrykotu. Inną sprawdzoną sztuczką na polepszenie koloru rosołu jest dodanie do niego niewielkiego kawałka buraka w trakcie gotowania.

Komentarze
Rosół
Gotujmy.pl/Netka
Newsy Na jakim mięsie ugotować rosół? Wybierzcie to, a wyjdzie idealny w smaku
Rosół to jedna z najczęstszych zup, którą Polacy serwują w swoich domach. Na zjedzenie rosołu dobra jest każda okazja.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Rosół to zupa, która nie ma sobie równych. Może byś serwowany jako samodzielne danie, ale i stanowić bazę do zup, które z niego powstaną. Rosół, mimo iż wydaje się prosty, kryje w sobie kilka tajemnic. Ich rozwikłanie, szczególnie to dotyczące doboru mięsa, pozwoli wam na ugotowanie go w prawidłowy sposób. Wywar mięsno-warzywny Rosół najczęściej sporządza się z drobiu, najczęściej z kury. Niektóre gospodynie dodają też wołowinę lub baraninę. Domowy rosół najlepiej smakuje z kluskami lanymi i makaronem typu wstążki. To tłusta potrawa, która pasuje na wszystkie okazje. To także zupa, którą zje nawet największy niejadek. Rosół a inne zupy Zrobienie dobrego rosołu to nie lada wyzwanie. Wymaga wkładu pracy i cierpliwości. Rosół jest bowiem zupą, którą gotuje się stosunkowo długo. Jego przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół można też potraktować jako półprodukt. Będzie doskonała bazą pod pomidorówkę, krupnik czy ogórkową. W Polsce PRL rosół należał do dań typowo tradycyjnych, podawano go zaraz przed równie klasycznym schabowym. Sprawdzał się podczas ważnych uroczystości.  Gotowanie rosołu jako rodzinny rytuał Rosół kojarzy się z domem babci. Nie od dziś wiadomo, że właśnie babcie gotują najlepiej. Właśnie one gotują go kilka godzin, dodając mnóstwo przypraw i serca. Najpyszniejszy  rosół...

Przeczytaj
mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy Jak i kiedy mrozić rosół? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni
Odpowiednio zamrożony rosół to klucz do sukcesu. Aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze nie powinniście bagatelizować żadnych zaleceń dotyczących tego procesu. W innym przypadku produkt może stanowić niemałe zagrożenie dla waszego zdrowia.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Mrożenie jedzenia, a w szczególności zup może zaoszczędzić mnóstwo czasu. Tak więc ugotowanie niedzielnego rosołu w większej ilości, a następnie poddanie go działaniu bardzo niskiej temperatury to bardzo dobry pomysł. Bowiem wywar przyrządzony na bazie mięsa i warzyw może stanowić bazę dla wielu potraw. Kiedy jest potrzebny, wystarczy po niego sięgnąć. Najpierw lodówka, później zamrażalka Podczas mrożenia ciepłych produktów, zarówno mięsa, warzyw, owoców, jak i zup obowiązują pewne zasady. Przede wszystkim wkładana do zamrażalnika żywność powinna zostać uprzednio wystudzona na blacie, a następnie schłodzona w lodówce. Dopiero tak przygotowany rosół możecie umieścić w zamrażalniku. Opakowania nie mogą być byle jakie Niemniej ważne są opakowania. Do mrożenia rosołu wiele osób używa słoików pozostałych z innej żywności. Te oczywiście mają kilka plusów. Bowiem nie narażają was na żadne dodatkowe koszty i są gotową, odmierzoną porcją obiadową dla całej rodziny. Niestety na tym koniec. Minusów jest zdecydowanie więcej. Przede wszystkim słoiki zajmują bardzo dużo cennego miejsca w zamrażalniku. Okazuje się również, że umieszczona w nich zupa zdecydowanie dłużej się rozmraża. Decydując się na takie opakowanie należy także wziąć pod uwagę, że pod wpływem bardzo niskiej temperatury i zwiększenia objętości rosołu naczynie może pęknąć. W tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się spożywcze woreczki strunowe. Co prawda nie są zbyt ekologiczne i trzeba za nie zapłacić, jednak zajmują niewiele miejsca w zamrażalniku, a zawarty w nich produkt szybciej zmienia stan ze stałego w ciekły. Nie wszystko można mrozić W ten sposób zamrozicie nie tylko rosół, ale również wiele innych produktów spożywczych....

Przeczytaj
Rosół, jak wyklarować rosół
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy Gotując rosół dolewasz do niego wody? Trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Błąd może popsuć jego smak
Rosół to wbrew pozorom wcale nie tak łatwa zupa do ugotowania. Ten popularny bulion może nam nie wyjść. Czego należy unikać?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Rosół sporządza się najczęściej z drobiu, ewentualnie z wołowiny. Podajemy go jako zupę z makaronem typu nitki, wstążkami lub lanymi kluskami. Niekiedy występuje również z ziemniakami czy ryżem. Długie przygotowywanie rosołu Rosół jest daniem, które przygotowuje się stosunkowo długo. Całość pichcenia zupy polega na gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną. Wszystkie składniki na rosół wrzucamy na początek do zimnej, a nie wrzącej wody. Taki sposób pomoże nam uniknąć utraty cennych substancji zawartych w warzywach i mięsie. Domowy rosół można jeść samodzielnie, jak również wykorzystać jako bazę pod krupnik, grochówkę czy pomidorową . Rosół to jedna z narodowych potraw kuchni polskiej. Jak ją odpowiednio przyrządzić? Praktyczne porady na klarowny rosół Rosół według przepisu cioci nie ma sobie równych. O rosole widzą też całkiem dużo nasze babcie. Tylko one potrafiły ugotować dobry, klarowny rosół. Jak odtworzyć tę kulinarną sztuczkę? Zupa kryje w sobie wiele tajemnic i nie każdemu udaje się wydobyć z niej odpowiedni armat. Podstawową zasadą gotowania rosołu jest zostawienie go na ogniu na dobrych kilka godzin. Rosół powinien być też sporządzony w dużym garnku i serwowany z własnoręcznie robionymi kluskami. Rosół szybko zaspokaja apetyt Podczas przyrządzania pysznego i esencjonalnego rosołu warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem, przydadzą się wam tym bardziej. Wystarczy, że weźmiecie spory garnek i będziecie uważać na te ważne rzeczy. Mięso na rosół powinno być wrzucane do zimnej wody lub nią zalane. Dzięki temu zamkniemy jego smak. Równomierne podgrzewanie pozwoli wydobyć aromaty stopniowo i sukcesywnie. To bardzo ważne, zawsze...

Przeczytaj
Rosół
Flickr/fotoport
Newsy Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Upodobanie do rosołu jest dosyć powszechne. Zresztą nie ma co się dziwić. To właśnie on stawia na nogi, uzupełnia kalorie i pomaga przejść bez szwanku przez pierwsze objawy przeziębienia. Udowodniono, że rosół wspomaga w walce z chorobą Zupa na bazie wywaru z warzyw i mięsa, potrafi zdziałać cuda. Szczególnie, jeśli chcecie się uporać z infekcją, o którą w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Wystarczy dłuższy spacer, przemoknięcie albo wyskoczenie do osiedlowego sklepu bez czapki.  Przeziębienie osłabia układ immunologiczny. Przez infekcję górnych dróg oddechowych możemy czuć się ospali i nadwrażliwi. Jeżeli zauważycie u siebie pierwsze objawy choroby, nie ma na co czekać. Poproście mamę lub partnera o rosół. Postawi was na nogi szybciej niż apteczne specyfiki! Zasady gotowania rosołu Głównym wyznacznikiem dobrego wywaru jest dobór składników. Jedna rzecz jest nawet ważniejsza. Chodzi o czas gotowania zupy. Rosół nie lubi pośpiechu. Powinien pyrkać na ogniu dobrych kilka godzin. Taki czas pozwoli wydobyć z niego aromat i sprawi, że nie zapomnicie jego smaku. Często popełnianym przez początkujących kucharzy błędem jest też dolewanie do rosołu podczas gotowania zimnej wody. To karygodny błąd kulinarny, który zmieni smak waszej zupy i w bezpośredni sposób wpłynie na jego konsystencję.  Jeśli gotujecie rosół, nie używajcie piersi z kurczaka Jeszcze jedna rzecz może zepsuć wasz domowy rosół. Chodzi o dodanie do zupy piersi z kurczaka. Mięso bez kości nie da smaku, którego oczekujemy po rosole. Mięso, którego używacie do zupy powinno być z kością i najlepiej mieć odrobinę tłuszczyku.  Koniecznie zacznij gotowanie od zimnej wody Każda gospodyni powie wam to samo. Gotowanie rosołu zaczynamy od...

Przeczytaj