sposób na białego kalafiora
Pixabay
Newsy

Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Dzięki tej metodzie będzie miał ładny biały kolor

Kalafior przechowywany zbyt długo, mrożony, a nawet gotowany, może bardzo szybko ściemnieć. Mimo iż podczas zwykłego, rodzinnego obiadu kolor warzywa nie ma tak wielkiego znaczenia, podany gościom powinien być „śnieżnobiały”. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości kalafiora

Właściwości kalafiora zostały docenione ponad 2 tysiące lat temu. Na przestrzeni lat udowodniono, że regularne spożywanie tego warzywa może między innymi zmniejszyć ryzyko zachorowania i  rozwoju raka prostaty, pęcherza, jamy ustnej, gardła i krtani. Na tym jednak nie koniec.

Jedzenie kalafiora zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na wrzody oraz cukrzycę. To niepozorne warzywo może uchronić również przed innymi schorzeniami układu pokarmowego – zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka. Nic dziwnego, że Polacy tak powszechnie wykorzystują go w swoich jadłospisach.

Kalafior ma jedną wadę...

Kalafior jest bardzo wdzięcznym warzywem. Bowiem można go jeść zarówno na surowo – w dipie, sosie lub sałatce, jak również w postaci gotowanej – w zupach, zapiekankach oraz tartach. Niektórzy uwielbiają go w wersji z przyrządzoną na maśle bułką tartą.

Niestety, niekwestionowaną wadą kalafiora jest to, że jego różyczki szybko ciemnieją – z białych stają się żółte. W tym przypadku mrożenie nic nie da. Po takiej obróbce termicznej warzywo przybierze niesamowicie nieapetyczny wygląd. Najlepiej więc przechowywać je w dolnych szufladach lodówki, łodygą do góry.

Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał?

Gotowanie kalafiora jest proste, ale ryzykowne. Okazuje się, że przyrządzając warzywo można popełnić wiele błędów. Większość z nich jest związana z zachowaniem cennych wartości odżywczych lub ciemnieniem różyczek. 

Tak naprawdę nawet, jeśli kupiliście świeżego kalafiora, po obróbce termicznej może on ściemnieć. Na ten proces ma wpływ między innymi naczynie, w którym gotujecie warzywo – aluminiowy garnek sprawi, że zżółknie, z kolei żelazny sprawi, że zrobi się jasnozielony. Najlepiej wybrać stal nierdzewną.

Aby mieć pewność, że wasz kalafior nie ściemnieje, dodajcie do wody łyżeczkę soku z cytryny lub szklankę mleka. Możecie być pewni, że po wyjęciu z garnka warzywo będzie śnieżnobiałe.

Przestrzegajcie tych zasad

Pamiętajcie również, że kalafior nie powinien być gotowany pod przykryciem – to wpłynie bardzo negatywnie na smak potrawy. Ważne jest także, by nie trzymać go we wrzątku dłużej niż 4 minuty. Przeciągnięty utraci cenne wartości odżywcze, w tym przeciwnowotworowy sulforafan.

Źródło: gotujmy

Jedzenie kalafiora pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Adobe Stock
Newsy
Kobieta ważyła 109 kg. Zaczęła jeść kalafiora i w 6 miesięcy schudła aż 45 kg. Teraz czuje się świetnie
Znana, amerykańska piosenkarka, Jessica Simpson, przeszła spektakularną metamorfozę. Schudła 45 kilogramów w pół roku dzięki…kalafiorowi.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak cennym warzywem jest kalafior. Jego niesamowite właściwości nie mają końca. Wśród nich można wymienić między innymi szybsze spalanie tłuszczu. Cenne właściwości kalafiora Właściwości kalafiora zostały docenione już ponad 2 tysiące lat temu. W tym czasie udowodniono, że regularne spożywanie tego warzywa może między innymi zmniejszyć ryzyko zachorowania i  rozwoju raka prostaty, pęcherza, jamy ustnej, gardła i krtani. Na tym jednak nie koniec. Jedzenie kalafiora zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na wrzody oraz cukrzycę. To niepozorne warzywo może uchronić również przed innymi schorzeniami układu pokarmowego – zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka. Nic dziwnego, że Polacy tak powszechnie wykorzystują go w swoich jadłospisach. Kalafior pomaga spalać tłuszcz Okazuje się, że regularne spożywanie kalafiora to również wspaniały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzieje się tak, ponieważ kalafior to warzywo bardzo nisko kaloryczne, a ponadto zawierające mnóstwo błonnika, który sprawia, że dłużej czujecie się najedzeni i nie podjadacie między posiłkami.  Jego smak, szerokie zastosowanie i właściwości odchudzające doceniła sama Jessica Simpson – amerykańska piosenkarka, aktorka i projektantka mody. Po porodzie trzeciego dziecka kobieta ważyła aż 109 kilogramów. Wówczas postanowiła wziąć się za siebie i zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. W pół roku schudła aż 45 kilogramów! Jessica Simpson schudła 45 kg dzięki kalafiorowi Na początku swojej metamorfozy 39-latka postawiła na ruch. Bardzo dużo chodziła, co pozwoliło jej zrzucić kilka kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Piosenkarka zmieniła również dietę –...

buraki
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa
Barszcz czerwony czy ukraiński, a może szuba, czyli tradycyjna ukraińska sałatka ze śledziem i gotowanym burakiem? Dla wszystkich tych potraw burak nadaje wyjątkowego koloru oraz aromatu. Aby zachowały swój piękny, intensywny kolor podczas gotowania wystarczy zastosować jeden trik! Sprawdźcie!

Czerwone buraki to jedne z bardziej charakterystycznych warzyw. Wyróżniają się dzięki smakowi, ale i wyjątkowemu kolorowi, który nadaje barwę wielu daniom. Posiadają także wiele cennych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Cenne wartości buraka Buraki są również znane dzięki szerokiej gamie cennych właściwości. W swoim składzie zawierają sporą ilość żelaza, dzięki temu skutecznie wspomagają organizm w walce z anemią czy też leczenie białaczki. Barwniki zawarte w burakach są silnymi przeciwutleniaczami, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, takie działanie wspomaga działanie układu krwionośnego. To warzywo jest również zalecane osobom z tendencją do wyższego ciśnienia, gdyż regulują stężenie tlenku azotu obniżającego wysoki poziom ciśnienia. Buraki NIE dla cukrzyków Niestety buraki mają wysoki indeks glikemiczny, który przyczynia się do skoków cukru we krwi. Z tego powodu to warzywo nie jest szczególnie zalecane dla osób mających problemy z wagą, bądź chorych na cukrzycę. Może ono spowodować odmienne skutki niż pożądane. Właściwa obróbka termiczna Aby buraki po obróbce termicznej zachowały swój piękny, intensywny kolor należy je odpowiednio ugotować. Tutaj idealnie sprawdzi się patent naszych babć. Jak i w innych owocach czy warzywach, tak samo i w burakach, najwięcej cennych wartości znajduje się tuż pod skórką, dlatego też zaleca się gotowanie ich w całości. Nieobrane buraki należy zalać zimną wodą, a następnie postawić na ogniu. Po zagotowaniu trzeba zmniejszyć ogień, by warzywa delikatnie pyrkały na kuchence. Niegdyś babcie, aby zachować kolor warzyw, do garnka dodawały niewielką ilość kwasku cytrynowego, soku z cytryny, bądź octu. Dzięki takiemu dodatkowi ćwikła po...

Co za patent! Tak Włosi gotują kalafior, by w całym mieszkaniu nie unosił się brzydki zapach
Adobe Stock
Newsy
Co za patent! Tak Włosi gotują kalafior, by w całym mieszkaniu nie unosił się brzydki zapach
Kochacie kalafiory, ale nie możecie znieść ich nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania? To da się pogodzić! Wykorzystajcie sprytny włoski trik.

Kalafior zagościł na polskich stołach już na dobre. Coraz niższe ceny w warzywniakach zachęcają do przygotowywania go w tradycyjny sposób, czyli z masłem i bułką tartą , czy też w nieco nowocześniejszej wersji – np. zapiekanka z serem. Większość jest zdania, że kalafior to wprost przepyszne warzywo. Walory smakowe, walory zdrowotne – to wszystko prawda. Sęk w tym, że dla niektórych zapach gotowanego kalafiora jest wprost nie do wytrzymania. Skąd pomysł na gotowanie kalafiora bez brzydkiego zapachu? Co z tym fantem zrobić? Jak sprawić, by kalafior nie wydzielał tego paskudnego dla niektórych zapachu podczas obróbki termicznej we wrzącej wodzie? Dzisiaj przedstawimy wam wyjątkowe antidotum na ten problem. Patent na brak przykrego zapachu znad kuchenki w wykonaniu kalafiora pochodzi z Włoch. Nie ma w tym ani grama przypadku. To właśnie z terenów Italii kalafior rozprzestrzenił od się po całym Starym Kontynencie od XVI w. Jak gotować kalafior, by w kuchni nie śmierdziało? Włoskie gospodynie znają się nie tylko na bezbłędnym przygotowaniu makaronu czy też pizzy, ale także na tym, jak poprawnie i możliwie najlepiej ugotować kalafior. Jaki jest więc ich trik na gotowanie kalafiora bez smrodu? Zacznijcie w normalny sposób – czyli od zagotowania w garnku wody. Kolejnym krokiem jest dodanie do gotującej się wody kilku liści laurowych. Następnie wyciśnijcie sok z połówki cytryny – alternatywą może być dodanie 2-3 łyżek octu jabłkowego. Wlejcie kwaśny płyn do wrzątku. Dodajcie do gotującej się wody także ok. pół łyżki cukru i oczywiście sól. Wrzućcie kawałki kalafiora lub całe warzywo z odciętymi liśćmi i głąbem do garnka, doprowadźcie wodę do wrzenia. Przygotujcie arkusz papieru do pieczenia. Zmoczcie go pod bieżącą wodą, zgniećcie zmoczony...

Warzywo, które całe życie jedliście nieprawidłowo. Jest o wiele lepsze na surowo niż ugotowane
Adobe Stock
Newsy
Przygotowujecie brokuł na obiad w ten sposób? Tak oto pozbawicie go witamin i mikroelementów
Zjedzenie surowego brokułu dla niektórych może wydawać się najgorszą torturą. Okazuje się, że właśnie tak powinniście go spożywać!

Walory smakowe brokułu są powszechnie znane. Świetnie komponuje się jako element do gęstych sosów. Inni preferują dodawanie tego warzywa do zup i innych warzywnych dań. Brokuł świetnie pasuje także jako odrębny dodatek do dań podawanych z ryżem. Wystarczy skropić go cytryną i zamiennik surówki gotowy. Okazuje się jednak, że nie tak powinno wyglądać jedyne przeznaczenie brokułów. To warzywo należy do grupy produktów, które sporo tracą po obróbce termicznej. Właściwości zdrowotne surowego brokułu Chodzi tu głównie o witaminę C. Po ugotowaniu brokułu czy to w garnku, czy na patelni, czy nawet na parze stracimy od 30% do 40% tej cennej witaminy z jego składu. Inne zdrowotne mikroelementy brokułu również lepiej wchłaniane są przez ludzki organizm, jeśli spożywa się go na surowo. Mowa tu na przykład o sulforafanie. Ta tajemniczo brzmiąca substancja jest związkiem o bardzo silnym działaniu przeciwnowotorowym! Nie wszystko złoto, co się świeci. Zjedzenie surowego zielonego „drzewka” wydaje się dość nieprzyjemne. Szczególnie dla osób z problemami trawiennymi. Jednak tego typu przekąska może być dobrym dodatkiem podczas jedzenia humusu, dipu czy jogurtu naturalnego. Wypróbujcie również sałatki z dodatkiem tego surowego warzywa. W jaki sposób powinno się jeść brokuł? Na sam koniec należy zaznaczyć, że jedzenie gotowanych brokułów niczym nie grozi. Podobno nawet te warzywa dopiero po obróbce termicznej nabierają większej wartości w kontekście wzmacniania ludzkiej odporności. Jaki brokuł więc wybrać? Gotowany czy surowy? Nie powinno się ograniczać do tylko jednej, tej podstawowej wersji. Surowy brokuł to witaminy, mikroelementy i cenne źródło błonnika. Pamiętajcie tylko o tym, że przed zjedzeniem surowego brokułu...