Porad dotyczących gotowania jajek jest mnóstwo. Na wrzątek, na zimną wodę, 3 minuty, 5 minut, gotować koniecznie z minutnikiem w ręku, po ugotowaniu zalać zimną wodą… Każdy ma swój sprawdzony sposób. Ale i tak jajka na miękko nie zawsze wychodzą takie, jakbyśmy chcieli. Białko, które się nie ścięło albo żółtko ścięte zbyt mocno – co zrobić, żeby zrobić je „w punkt”?
Jak ugotować jajka?
Przede wszystkim jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli na co dzień trzymacie je w lodówce, musicie wyjąc je odpowiednio wcześniej, żeby się ogrzały. Pamiętajcie, że ten produkt wcale nie musi być przechowywany w chłodzie, więc jeśli często przyrządzacie potrawy na bazie jajek to możecie trzymać je poza lodówką.
Wkładać do zimnej wody i powoli gotować czy może lepiej wrzucać na osolony wrzątek? Zdania są bardzo podzielone, ale spróbujcie drugiej metody, jest o wiele szybsza. Koniecznie nastawcie minutnik albo alarm w telefonie – czas ma kluczowe znaczenie.
Ile gotować jajko na miękko?
Perfekcyjne jajko na miękko to jajko z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Niestety, sztuka ta dla wielu jest ciężka do opanowania i bardzo często okazuje się, ze znowu wyszło im jajko na twardo.
Sekretem jest czas gotowania. Zależy on głównie od tego, jakiego rozmiaru jest jajko!
Gotowanie jajek na miękko:
Zobacz także:
- Rozmiar S – 3,5 minuty
- M – 4 minuty
- L – od 5 do 5,5 minuty
Pamiętajcie - jajko włóżcie do osolonej, wrzącej wody i kontrolujcie upływ czasu. Gdy jajko jest idealnie ugotowane – można dodatkowo przelać je zimną wodą. Doskonale smakuje z grzankami np. pociętymi w cienkie paski. Można je maczać w płynnym żółtku ze szczyptą soli… Palce lizać!
Źródło: gotujmy.pl