Ugotowany przez was rosół jest smaczny, ale brakuje mu gęstości i chcielibyście, żeby był bardziej esencjonalny? Taki bulion wychodzi wówczas, gdy gotuje się go na kościach.

Jednak przygotowanie w ten sposób rosołu jest bardzo czasochłonne i nie wszyscy przepadają za jego charakterystycznym zapachem. Można to jednak łatwo obejść – sprawdźcie, jak sprawić, by rosół był gęsty!

Co zrobić, by rosół był gęstszy?

Niezawodnym sposobem na to, by rosół był gęstszy jest dodanie do niego odrobiny… octu! Zdziwieni? Ocet, a raczej kwas octowy odpowiada za rozpuszczanie tkanki łącznej oraz tkanki chrzęstnej, które znajdują się w mięsie, na którym gotuje się rosół.

Dzięki temu smak rosołu będzie znacznie lepszy, zapach bardziej mięsny, a sam rosół nabierze wartości odżywczych i będzie bardziej gęsty. Nie martwcie się, że ocet zmieni smak i zapach zupy – w ogóle na to nie wpłynie.

Zobacz także:

Jaki ocet wybrać do rosołu?

Tak naprawdę rodzaj wybranego octu nie ma większego znaczenia, ponieważ każdy spełni swoje zadanie. Niektórzy preferują zwykły ocet spirytusowy, choć warto zamiast tego użyć nieco łagodniejszego w smaku octu jabłkowego. Dobrze sprawdzi się też biały ocet winny. Nie polecamy octu balsamicznego z oczywistego powodu – zmieni on delikatnie kolor zupy.

Przepis na gęsty rosół

Do przygotowania gęstego i esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 udka drobiowe
  • 1 porcja rosołowa z kurczaka (korpus)
  • 2 żeberka wołowe
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Pół korzenia selera
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Lubczyk
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wypłuczcie mięso, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i zagotujcie. Gotujcie mięso na małym ogniu
  2. W tym czasie umyjcie i obierzcie warzywa.
  3. Cebulę obierzcie, przetnijcie na pół i podpieczcie na suchej patelni.
  4. Włóżcie do gotującego się mięsa marchewkę, pietruszkę, cebulę i selera oraz lubczyk i pieprz.
  5. Zbierzcie szumowiny z powierzchni wody za pomocą łyżki cedzakowej.
  6. Dodajcie do rosołu dwie łyżki octu i gotujcie przez 3 godziny na małym ogniu.
  7. Pod koniec gotowania dodajcie sól. Smacznego!