Pyszny rosół kolor i zapach
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy

Jak ugotować gęstszy rosół? Wystarczy dodać 1 składnik, który każdy ma w domu

Marzy się wam esencjonalny i gęsty rosół? Dodajcie do niego odrobinę tego składnika!

Ugotowany przez was rosół jest smaczny, ale brakuje mu gęstości i chcielibyście, żeby był bardziej esencjonalny? Taki bulion wychodzi wówczas, gdy gotuje się go na kościach.

Jednak przygotowanie w ten sposób rosołu jest bardzo czasochłonne i nie wszyscy przepadają za jego charakterystycznym zapachem. Można to jednak łatwo obejść – sprawdźcie, jak sprawić, by rosół był gęsty!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by rosół był gęstszy?

Niezawodnym sposobem na to, by rosół był gęstszy jest dodanie do niego odrobiny… octu! Zdziwieni? Ocet, a raczej kwas octowy odpowiada za rozpuszczanie tkanki łącznej oraz tkanki chrzęstnej, które znajdują się w mięsie, na którym gotuje się rosół.

Dzięki temu smak rosołu będzie znacznie lepszy, zapach bardziej mięsny, a sam rosół nabierze wartości odżywczych i będzie bardziej gęsty. Nie martwcie się, że ocet zmieni smak i zapach zupy – w ogóle na to nie wpłynie.

Jaki ocet wybrać do rosołu?

Tak naprawdę rodzaj wybranego octu nie ma większego znaczenia, ponieważ każdy spełni swoje zadanie. Niektórzy preferują zwykły ocet spirytusowy, choć warto zamiast tego użyć nieco łagodniejszego w smaku octu jabłkowego. Dobrze sprawdzi się też biały ocet winny. Nie polecamy octu balsamicznego z oczywistego powodu – zmieni on delikatnie kolor zupy.

Przepis na gęsty rosół

Do przygotowania gęstego i esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 udka drobiowe
  • 1 porcja rosołowa z kurczaka (korpus)
  • 2 żeberka wołowe
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Pół korzenia selera
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Lubczyk
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wypłuczcie mięso, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i zagotujcie. Gotujcie mięso na małym ogniu
  2. W tym czasie umyjcie i obierzcie warzywa.
  3. Cebulę obierzcie, przetnijcie na pół i podpieczcie na suchej patelni.
  4. Włóżcie do gotującego się mięsa marchewkę, pietruszkę, cebulę i selera oraz lubczyk i pieprz.
  5. Zbierzcie szumowiny z powierzchni wody za pomocą łyżki cedzakowej.
  6. Dodajcie do rosołu dwie łyżki octu i gotujcie przez 3 godziny na małym ogniu.
  7. Pod koniec gotowania dodajcie sól. Smacznego!
sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy
Marzy wam się bogaty i esencjonalny rosół? Dodajcie do wywaru te liście. Wcale nie chodzi o liście laurowe
Aby rosół był idealny w smaku, trzeba wiedzieć jakie zioła i przyprawy należy do niego dodać. Używacie tych liści?

Smaczny rosół gotowany na dobrym mięsie i dużej ilości warzyw, jest nie tylko pyszną zupą, ale także bazą do sosów i innych zup. By był idealnie klarowny, aromatyczny i miał piękną barwę, warto gotować go według starych wskazówek naszych babć. Ogromnie ważna w gotowaniu bulionu jest cierpliwość! Zrobicie dobry rosół nawet w godzinę, ale w smaku nigdy nie będzie tak dobry, jak bulion gotowany przez kilka godzin. Trzeba też zwracać uwagę na składniki – lubczyk zagwarantuje wam wyjątkowy aromat zupy. Podobnie jest z łodygami selera! W większości przepisów pojawia się jedynie korzeń selera, a liście i łodygi są pomijane. Wielka szkoda, ponieważ łodyżki selera naciowego są niezwykle aromatyczne i nadają zupie wspaniały smak i zapach! Spróbujcie sami, a już zawsze będziecie dodawać je do zupy. Przepis na aromatyczny rosół Do przygotowania złotego bulionu, który będzie niezwykle esencjonalny, potrzebne wam będą poniższe składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 1 skrzydło z indyka 5 marchewek 1 mały korzeń selera 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 mały por 4 łodygi selera naciowego Pęczek pietruszki Pół pęczka lubczyku Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie Mięso umyjcie i włóżcie do garnka. Dodajcie do niego pieprz, pięć liści laurowych i 4 ziarna ziela angielskiego. Zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gdy woda zacznie się gotować, skręćcie gaz i gotujcie. W tym czasie przygotujcie warzywa. Obierzcie seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i podpieczcie na suchej patelni (nigdy nie opiekajcie cebuli nad gazowym palnikiem, ponieważ przechodzi ona wówczas trującymi substancjami zawartymi w gazie). Umyjcie pora i łodygi selera. Kiedy woda z...

Czy do rosołu powinno się dolewać wodę?
Adobe Stock
Newsy
Niezwykły przepis na prawdziwy polski rosół. Tajemnica wywaru tkwi w 1 szczególe
Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet tygodnia. Jeśli chcecie, by wyszedł naprawdę smaczny i esencjonalny koniecznie ugotujcie go w dużym garnku.

Na pierwszy rzut oka każdy przyrządza go tak samo. Jednak, kiedy skupicie się na szczegółach dostrzeżecie, że sposób w jaki robi go wasza babcia różni się nieco od tego, który praktykują wasi rodzice, rodzeństwo czy znajomi.  Niektórzy z pewnością popełniają niewielkie błędy, z kolei inni znają sekrety, które niesamowicie korzystnie wpływają na smak rosołu. Postanowiliśmy wam zdradzić jeden z nich.  Tajemnica idealnego rosołu Większość osób gotuje rosół w małym garnku i co kilkanaście minut dolewa do niego wody, która zdążyła odparować. Okazuje się, że to błąd. W ten sposób tylko rozcieńczacie zupę, która stopniowo traci swój smak i aromat. Najlepiej będzie jeśli wstawicie rosół w naprawdę dużym garnku (co najmniej sześciolitrowym) i podczas gotowania nie będziecie dolewać do niego żadnej wody.  Płyny oczywiście nieco odparują, a po wyjęciu z wywaru mięsa i warzyw okaże się, że została wam tylko połowa zupy. Jednak, zaufajcie nam - lepiej to tak zostawić niż cokolwiek dolewać. Przepis na prawdziwy polski rosół Będziecie potrzebować: Mięsa: 6 skrzydełek i kilku serduszek z kurczaka, 1 udka z indyka, 700 gramów pręgi wołowej Warzyw: 3 marchewek, 2 pietruszek, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera, kawałka włoskiej kapusty Przypraw i ziół: kurkumy, soli, 10 ziarenek pieprzu, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 3 goździków, 2 gałązek lubczyku, 2 gałązek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso dokładnie opłuczcie pod ciepłą wodą, umieśćcie w dużym garnku, a następnie zalejcie lodowatą wodą do ¾ wysokości. Naczynie postawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość, a następnie zmniejszcie ogień. Marchewki, pietruszki oraz selera obierzcie. Z pora...

Rosół z papryką
Gotujmy.pl
Newsy
W życiu byście nie wpadli, żeby dodać to do rosołu. Pokrójcie to w paski i wrzućcie do bulionu, a nie pożałujecie
Marchewka, pietruszka, seler, cebula – tak wygląda podstawowy warzywny, rosołowy kwartet. Co powiecie na pewne urozmaicenie?

Nieprzypadkowo to właśnie rosół nosi miano najzdrowszej zupy na świecie. Podaje się go osobom osłabionym, chorowitym, a także dzieciom. Oprócz tego, bulion wygotowany na tłustej kurze to solidny zastrzyk energii i składników odżywczych. Jak odchudzić rosół? Część z nas właśnie z powodu tłustych oczek stara się unikać spożywania rosołu. Właśnie z myślą o nich warto przygotować nieco odchudzony wywar. Pierwszym ruchem będzie oczywiście wybór mniej tłustego kawałka mięsa . Możecie także pozbawić  tłustej skóry podudzia kury, kaczki, indyka czy gęsi. Oprócz tego, dobrym pomysłem będzie wyłowienie nadmiaru tłuszczu już po zagotowaniu wywaru. Do tego celu gospodynie domowe używają naprawdę wymyślnych sztuczek. Jedną z nich jest ta z użycie kostek lodu. Sprawdźcie tutaj:  Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie... Oprócz tego warto zadbać o to, by w waszym rosole znalazło się więcej niż zwykle warzyw . Nie ograniczajcie się do standardowej włoszczyzny. W bulionie świetnie sprawdzi się także słodka, czerwona papryka. Wystarczy, ze pokroicie ją w paski i wrzucicie do zupy kilkanaście minut po pozostałych twardych warzywach. Przepis na chudy rosół Składniki: Kawałki chudego drobiu (korpus, szyja, skrzydełka) Cebula biała 3 marchewki 1 pietruszka Por Kawałek selera Papryka czerwona Ziele angielskie Liść laurowy Czarny pieprz w ziarnach Sól Natka pietruszki albo lubczyk (świeża lub mrożona) Przygotowanie: Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego na małym ogniu przez ok. 1 godzinę zbierając szumy. Po godzinie dodajcie do rosołu obraną włoszczyznę. Po kolejnych 20-30 minutach gotowania na małym ogniu bez...

rosół
AdobeStock
Newsy
Podczas gotowania rosołu dolewacie wrzątek czy zimną wodę? Jedna z tych metod ma fatalny wpływ na jego smak
Gotowanie rosołu przez długie godziny bez przykrycia wiąże się z nieuniknionym parowaniem. Czym uzupełniać braki?

Rosół to potrawa, która lubi cierpliwość gotującego. Podczas przygotowywania tej zupy pośpiech jest niewskazany. Wybór mięsa, przygotowanie włoszczyzny i spokojne gotowanie wywaru na naprawdę maleńkim ogniu przez kilka godzin. Każda gospodyni domowa wie o tym, że bez takiego podejścia do sprawy nie ma mowy o smacznym i esencjonalnym bulionie. To właśnie długie gotowanie jest kluczem do osiągnięcia pięknego koloru zupy. Oczywiście pod warunkiem, że do gotowania wybierzecie kawałek wiejskiej, tłustej kury. Uzupełnianie braków Powszechnie znaną wiedzą jest także to, że mięso należy zalać zimną wodą. W przeciwnym wypadku zamiast powolnie gotowanej zupy, otrzymacie gotowaną sztukę mięsa. Zupełnie inaczej będzie wyglądała sprawa z dolewaniem wody podczas gotowania rosołu. Kiedy garnek z waszą zupą przez dobrych kilka godzin stoi na małym gazie, można być pewnym, że ilość wywaru z czasem mocno się zredukuje. W takim wypadku konieczne jest uzupełnienie braków wyparowanej wody. Jaką wodę wybrać w takim wypadku? Tutaj nie ma już miejsca na lodowatą wodę. Do garnka powinniście dolewać tylko i wyłącznie wrzątek z czajnika. Dolanie zimnej wody do gotującego się rosołu przyniesie fatalne skutki. W ten sposób zatrzymacie po prostu proces gotowania zupy i będzie ona fatalna w smaku. Przepis na rosół Składniki: Mięso z kury wraz z kośćmi (lub kawałek innego mięsa drobiowego) Marchew Pietruszka Kawałek selera Cebula Liść laurowy, ziele angielskie Lubczyk i pietruszka (zioła świeże lub suszone) Sól i pieprz Makaron – nitki Przygotowanie: Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie przez ok. 40-50 min, zbierając tzw. szumy. Cebulę opalcie nad ogniem, a następnie dodajcie ją wraz z pozostałymi obranymi jarzynami do...