rosół
Gtoujmy.pl/Pyza
Newsy

Jak ugotować dobry rosół? Zróbcie go na bazie tych 2 mięs, a jego smak was po prostu zachwyci

Rosół dzięki swojemu wspaniałemu smakowi oraz wielu cennym właściwościom jest częstym gościem na stole. Przyrządzenie wywaru na bazie dwóch rodzajów mięs sprawi, że będzie on jeszcze bardziej aromatyczny. Koniecznie sprawdźcie ten patent!

Rosół na polskim stole gości zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest uwielbiany przez Polaków, przez co wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania.

Wywar warzywno-drobiowy jest niezwykle aromatyczny, a także ma wiele cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wywar z dodatkiem wołowiny

Tradycyjny rosół jest gotowany na podstawie sporej ilości warzyw oraz dodatku mięsa drobiowego. Sekretem bardziej aromatycznego wywaru jest dodanie do niego kawałka mięsa wołowego.

Takie połączenie sprawi, że bulion będzie jeszcze smaczniejszy oraz będzie miał więcej cennych wartości. Bliscy z pewnością nie odmówią dokładki takiej zupy!

Przepis na rosół na bazie dwóch rodzajów mięs

Składniki:

  • kawałek wołowego gryfu z kością
  • 2 golonki z indyka
  • 6 marchewek
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 2 suszone podgrzybki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • ½ pieprzu czarnego mielonego

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie umyjcie, a następnie przełóżcie do dużego garnka.
  2. Marchewki, korzeń pietruszki, por oraz seler obierzcie. Przełóżcie je do mięsa wraz suszonymi podgrzybkami. Całość zalejcie około 2 ½ litra zimnej wody. 
  3. Garnek postawcie na średnim ogniu i gotujcie do wrzenia bez przykrycia. W międzyczasie z wierzchu, łyżką cedzakową zbierajcie pojawiający się szum.
  4. Kiedy zawartość się zagotujcie, to do środka dodajcie ziarenka ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu i liście laurowe. Całość przykryjcie pokrywką, ogień zmniejszcie na minimum. Rosół gotujcie przez około 1 ½ godziny.
  5. Gdy rosół trochę się podgotuje, w międzyczasie obierzcie cebulę i opalcie ją nad ogniem bądź podpieczcie w piekarniku. Przełóżcie ją do garnka z rosołem.
  6. Na suchą, bardzo dobrze rozgrzaną patelnię wsypcie cukier. Ostrożnie go skarmelizujcie, a później przelejcie do rosołu.
  7. Do wywaru dodajcie dwie łyżeczki soli. Całość gotujcie przez kolejne 1 ½ godziny.
  8. Po trzech godzinach gotowania rosół powinien być gotowy.
  9. Wywar przecedźcie. Mięso obierzcie z kości. Marchewkę oraz pietruszkę pokrójcie w talarki i wraz z mięsem przełóżcie do czystego bulionu.
  10. Rosół podawajcie razem z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl

Kapuśniak
gotujmy.pl/msewka
Newsy
Najpyszniejsza polska zupa. Kapuśniak na żeberkach. Ewa Wachowicz radzi, by na końcu dodać 1 składnik
Kwaśnica to tradycyjne danie z Podhala. Na pozostałych obszarach Polski to po prostu kapuśniak. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kiszonej kapuście. Ewa Wachowicz zdradza, co należy dodać do gotowania, aby zupa była jeszcze lepsza.

Kapuśniak to jedna z najpyszniejszych polskich zup. W górach stanowi jedno z podstawowych dań, gdzie jest nazywana również kwaśnicą. Jest nie tylko pysznie kwaśna, ale także treściwa, dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Zazwyczaj sycący kapuśniak jest przygotowywany na bazie wędzonych żeberek bądź boczku oraz włoszczyzny. Przepis na kwaśnicę Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz zdradza swój sekret, co zrobić, aby kapuśniak był jeszcze pyszniejszy. Według byłej Miss Polonii cały smak tkwi z soku z kiszonej kapusty, który należy dodać tuż pod koniec gotowania. To właśnie przez to zupa będzie odpowiednio kwaśna, a sok nada aromat całej potrawie. Składniki: ½ kg żeberek wędzonych marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek kiełbasy wiejskiej 1 łyżka smalcu gęsiego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty ½ szklanki soku spod kapusty 1 łyżeczka kminku sól natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie do nich włoszczyznę, czyli marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość posólcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu. Na patelni rozgrzejcie smalec. Kiełbasę wiejską pokrójcie na mniejszą kostkę, a cebulę w piórka. Najpierw podsmażcie kiełbasę, a później dodajcie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmijcie z wywaru. Do garnka włóżcie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie przykryjcie i gotujcie. W międzyczasie mięso z żeberek oddzielcie od kości,...

Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy
Gotujmy.pl
Newsy
Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy
Jeśli macie ochotę na rosół, koniecznie zróbcie go z dodatkiem tego składnika. Ten smak was zachwyci!

Rosół jest dobry dosłownie na wszystko. To najpyszniejsza zupa jaka istnieje na świecie. Ugotowany na dobrym mięsie z aromatycznymi przyprawami zawsze smakuje wyśmienicie.  Idealny rosół musi być gorący, klarowny i mieć złocisty kolor. Ten składnik odmieni wasz rosół. Koniecznie spróbujcie go z dodatkiem podsmażonych kurek . Ich aromat przenika do rosołu. Masło na którym podsmaża się grzyby też. To połączenie w rosole nadaje mu fantastyczny smak.  Przepis na rosół z tajemnym dodatkiem  Składniki: 1 kurczak ok. 1-1,2 kg  3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1/2 pora 1 cebula 1 kapelusz suszonego borowika kilka liści lubczyku 1 goździk 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 2,5 litra wody 1/2 łyżeczki cukru Maggi 6 średniej wielkości ziemniaków 10 dag kurek  1 łyżka masła Natka pietruszki Sól Sposób przygotowania: Cebulę, marchew, por obierzcie i umyjcie a następnie opieczcie na rumiano na patelni bez tłuszczu. Opieczoną cebulę, marchew i pora włóżcie do garnka razem z resztą obranych warzyw. Dołóżcie borowika i przyprawy:  liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , goździk oraz lubczyk. Mięso pokrójcie na porcje i ułóżcie w garnku z warzywami. Całość zalejcie wodą. Dodajcie trochę soli i doprowadźcie do wrzenia.  Wywar gotujcie na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmijcie mięso i warzywa. Wywar przecedźcie. W garnku powinno zostać ok 1 litra.  Rosół doprawcie Maggi i dalej gotujcie na małym ogniu. W międzyczasie oczyśćcie kurki i podsmażcie je na patelni z masłem delikatnie mieszając aż odparuje woda którą puszczą grzyby.   Następnie...

Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
AdobeStock
Newsy
Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
Szponder wołowy to obowiązkowy składnik dobrego rosołu! Poznajcie przepis na pyszny bulion wołowy ze szpondrem.

Rosół ze szpondrem wołowym jest doskonałą bazą do innych zup i sosów, ale będzie też świetnie smakował podany tradycyjnie z makaronem. Sprawdźcie, jak przyrządzić rosół wołowy ze szpondrem! Jak zrobić dobry rosół? O sposobach na ugotowanie pysznego rosołu pisaliśmy już wielokrotnie. Wykorzystajcie trik na piękny zapach rosołu oraz jego złocisty kolor . Szponder wołowy do rosołu Szponder, czyli żebra wołowe są jednym z podstawowych składników smacznego rosołu. Znajduje się w nich całkiem sporo tłuszczu, dlatego wywar gotowany na szpondrze jest bardzo bogaty i sycący. Poza gotowaniem na nim rosołu szponder można upiec w piekarniku, na grillu lub udusić na patelni. Przepis na rosół ze szpondrem wołowym Do przygotowania esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego, w tym szpondra 2 korzenie pietruszki 2 marchewki Ćwierć selera Biała część pora 1 cebula Świeża natka pietruszki 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe Łyżeczka soli Przygotowanie: Umyjcie mięso pod zimną, bieżącą wodą. Przełóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami zimnej wody. Zagotujcie. Kiedy mięso się już zagotuje, wyjmijcie łyżką cedzakową lub sitkiem znajdujące się na powierzchni wody szumowiny, czyli ścięte białko. Zmniejszcie ogień i przykryjcie garnek pokrywką. Gotujcie na małym ogniu przez pół godziny. Umyjcie por, selera, pietruszki i marchewki. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki i w razie potrzeby pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka. Cebulę obierzcie i opalcie nad palnikiem gazowym lub, jeśli korzystacie z kuchni indukcyjnej, przekrójcie cebulę na pół i podpieczcie na suchej, rozgrzanej patelni....

Bulion1
gotujmy.pl/admin
Newsy
Unikalny przepis na znakomity bulion. Dzięki niemu zupy, sosy i gulasze będą mieć perfekcyjny smak
Unikalny przepis na znakomity bulion. Dzięki niemu zupy, sosy i gulasze będą mieć perfekcyjny smak

Dobry bulion to podstawa wielu dań, nie tylko zup. Dlatego warto zrobić go samemu, zamiast kupować w sklepie kostki rosołowe. W swoim składzie mają one bardzo dużo soli, barwników, tłuszczu palmowego oraz substancji wzmacniających smak, m.in. glutaminian sodu. Jak wiemy nie wpływają one pozytywnie na nasze cenne zdrowie. Są wręcz dla niego niebezpieczne! Co innego zrobiony na dobrym mięsie i warzywach domowy bulion. Nada aromatu i głębi smaku niejednej potrawie.  Bulion to baza wielu pysznych potraw  Bulion to rosół bez dodatków. Najczęściej gotuje się go na mięsie wołowym lub drobiowym. Można też, połączyć oba rodzaje tych mięs. Warzywny bulion też jest wspaniałą bazą do dań. Robi się go tak samo jak ten mięsny. Jedyne czego potrzeba, by zrobić naprawdę dobry bulion to czas, ponieważ powinien gotować się przez dobrych kilka godzin. Tylko wtedy dokładnie wchłonie intensywny smak z mięsa, warzyw i przypraw.   Bulion zawsze warto mieć w domu. Jego przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne. Po zamrożeniu lub zawekowaniu, można przechowywać go przez długi czas i używać do potraw kiedy tylko chcemy.  Prosty przepis na bulion mięsny Będziecie potrzebować: 2 litry wody 800 g mięsa najlepiej z kością  1 pietruszka 2 marchewki Kawałek selera 1/2 pora 1 cebula Natka pietruszki i koperek 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarenka czarnego pieprzu Łyżeczka soli Sposób przygotowania: Do większego garnka włóżcie mięso i zalejcie je zimną wodą. Gotujcie je pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę, pamiętając o zbieraniu szumowin. Następnie przygotujcie warzywa. Obierzcie je i dokładnie umyjcie. Marchewki, pietruszkę, pora i selera pokrójcie na kawałki. Cebulę przypalcie nad palnikiem lub na patelni....