Jak ugotować czerwoną soczewicę? Nie trzeba jej namaczać
AdobeStock
Newsy

Jak ugotować czerwoną soczewicę? Nie trzeba jej namaczać (zróbcie z niej ten pyszny pasztet!)

Soczewica to świetny składnik smacznych dań bez mięsa. Sprawdźcie, jak ją ugotować, by była sypka, a później zróbcie pasztet z soczewicy wg naszego wypróbowanego przepisu.

Lubicie czerwoną soczewicę? To pyszny dodatek do wielu dań – choćby smacznej zupy jarzynowej czy gołąbków bez mięsa. Czerwona soczewica to klasyczna soczewica brązowa, ale bez łusek – dzięki temu organizm znacznie lepiej ją przyswaja. W dodatku znajduje się w niej mnóstwo białka, co doceniają zwłaszcza osoby stosujące dietę wegetariańską i wegańską. Soczewicę trzeba jednak wcześniej odpowiednio ugotować – sprawdźcie, jak to zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować czerwoną soczewicę?

Gotowanie soczewicy nie jest trudne, jednak sztuka polega na tym, by ugotować ją tak, aby była sypka! W tym celu należy najpierw dokładnie wypłukać soczewicę na sitku. Później do garnka wlejcie 1,5 szklanki wody (na 1 szklankę soczewicy), dodajcie soczewicę, łyżkę oleju i zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wyłączcie gaz i odstawcie soczewicę na kwadrans. Tak przygotowana soczewica będzie miękka i sypka!

Zobacz także
hówka: przepis Roberta Makłowicza krok po kroku

Grochówka: przepis Roberta Makłowicza krok po kroku

sposób na szybsze gotowanie fasoli i grochu

Chcecie przyspieszyć gotowanie fasoli i grochu? Ta babcina metoda naprawdę działa

Przepis na pasztet z czerwonej soczewicy

Czerwona soczewica nada się doskonale do przyrządzenia bezmięsnego pasztetu. Choć nie zawiera on ani grama mięsa jest przepyszny – i do tego bardzo zdrowy! Będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • Pół litra bulionu warzywnego
  • Pół kilograma marchewek
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • Orzechy
  • Kurkuma
  • Kmin rzymski
  • Słodka papryka
  • Ostra papryka
  • Curry
  • Imbir w proszku
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Wypłuczcie soczewicę pod bieżącą wodą, wsypcie do garnka i zalejcie bulionem jarzynowym. Po zagotowaniu przykryjcie garnek i gotujcie soczewicę przez kilka minut. Następnie dodajcie przyprawy, wymieszajcie, zdejmijcie pokrywkę i gotujcie jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu ostudźcie.
  2. Obierzcie marchewki oraz cebulę i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  3. Podsmażcie na oleju cebulę z czosnkiem, a po chwili dodajcie marchewkę i smażcie przez 10 minut. Doprawcie solą i wymieszajcie, odstawcie do ostudzenia.
  4. Do garnka z soczewicą dodajcie przesmażone warzywa oraz 3 jajka i wymieszajcie.
  5. Podłużną formę „keksówkę” wyłóżcie papierem do pieczenia, a do środka wlejcie przygotowaną masę warzywną. Wyrównajcie wierzch i posypcie go orzechami. Wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę. Smacznego!

Czytaj także:

Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie
AdobeStock
Newsy
Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie
Ryż ciągle wam się skleja? Wykorzystajcie jedną z tych metod, żeby był sypki.

Nie ma nic lepszego, niż delikatne i sypkie ziarenka ryżu z sosem i warzywami. Jak ugotować ryż, by wyszedł sypki? Można to zrobić na dwa bardzo proste sposoby – przekonajcie się sami! Co zrobić, by ryż wyszedł sypki? Metody na ugotowanie ryżu na sypko są dwie. Pierwsza polega po prostu na wypłukaniu ryżu i ugotowaniu go w bardzo dużej ilości osolonej wody, przez około 15 minut. Druga metoda wymaga nieco więcej wysiłku – należy również wypłukać ryż, a później włożyć go do garnka z zimną wodą pamiętając o tym, że na każdą szklankę ryżu przypada 1,5 szklanki wody. Zagotujcie, a gdy woda zacznie wrzeć zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie odstawcie ryż na kilka minut by odpoczął i wchłonął całą wodę, a następnie delikatnie wymieszajcie go widelcem. Przepis na ryż z warzywami Do przygotowania lekkiego ryżu z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka ryżu 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 cebula 1 cukinia 1 pomidor 1 duża marchewka 6 ząbków czosnku 6 łyżek oleju Świeża natka pietruszki Oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Wypłuczcie ryż i ugotujcie go z pomocą jednej z opisanych wyżej metod, dzięki czemu będzie idealnie sypki, a ziarenka nie będą się sklejały! Po ugotowaniu przełóżcie go do miski i przykryjcie talerzem. Papryki umyjcie i usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Umyte marchewki obierzcie i pokrójcie w plastry, natomiast cukinię pokrójcie w półplasterki bez obierania. Cebulę pokrójcie w kostkę, a obrany czosnek w plasterki. Na dużą patelnię wlejcie 6 łyżek oleju i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie na...

sok wypływający z pieczonego kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Z pieczonego kurczaka wypływa przeźroczysty sok? To ewidentny dowód na to, że mięso…
Faszerowany kurczak z piekarnika to jedno z najpyszniejszych dań, które można przyrządzić na rodzinny obiad. Jednak pieczone w całości mięso ma jeden minus – nie do końca wiadomo, kiedy jest gotowe. Na szczęście w przypadku kurczaka sprawa jest dosyć prosta.

Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone.  Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu. Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą Będziecie potrzebować 1 kurczaka 200 gramów drobiowego mięsa mielonego 100 gramów ryżu (1 torebka) 70 gramów czerwonej soczewicy 100 gramów suszonych moreli 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą. W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia. W małej miseczce...

ketchup przepis
kurka79 / gotujmy.pl
Newsy
Przepis na prosty, domowy ketchup. Po co wydawać pieniądze? Zróbcie go za grosze w domu
Ketchup naprawdę może być zdrowy - pod warunkiem, że zrobicie go sami! Poznajcie świetny przepis na domowy ketchup.

Kto raz spróbował domowego ketchupu ten dobrze wie, że to, co dostępne jest na sklepowych półkach ani trochę nie umywa się do smaku prawdziwego ketchupu. Wersja domowa jest nie tylko smaczniejsza, ale i o wiele zdrowsza! Nie ma tam żadnych sztucznych konserwantów ani ulepszaczy. A do tego robiąc ketchup samodzielnie, macie pełną kontrolę nad tym, co się w nim znajdzie. Możecie wybrać do niego najlepsze pomidory, jakie uda się wam znaleźć, dzięki czemu będzie przepyszny! A co dopiero, gdy przyjdzie lato i świeże pomidory z ogródka… Przepis na domowy ketchup Do przygotowania ketchupu potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 kg pomidorów 1 cebula 100 ml octu jabłkowego 50 g cukru 3 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 1 łyżka soli 1 łyżka goździków 1 łyżka kolendry Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki cynamonu 1 laska cynamonu 8 kulek ziela angielskiego Przygotowanie: Umyjcie pomidory i pokrójcie w ćwiartki. Pokrójcie w kostkę czosnek i cebulę. Do niewielkiego garnka wlejcie ocet i dodajcie goździki, kolendrę, laskę cynamonu i ziele angielskie. Gdy całość się zagotuje, przykryjcie garnek pokrywką i odstawcie na 25 minut. Po tym czasie przecedźcie przez sitko. W dużym garnku rozpuśćcie łyżkę masła klarowanego. Wrzućcie pokrojony czosnek i cebulę i duście przez 5 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodajcie do garnka pomidory, pół łyżeczki pieprzu i cynamonu. Po zagotowaniu zmniejszcie gaz i gotujcie przez około 20 minut bez pokrywki. Po tym czasie wlejcie do garnka odcedzony wcześniej ocet, wymieszajcie i gotujcie przez około 30-40 minut, do momentu gdy warzywa będą się rozpadać. Następnie za pomocą sitka i łyżki przecierajcie masę z pomidorów. Wyrzućcie pestki i skórki....

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Ta zupa fasolowa jest tak smaczna i sycąca, że nie musicie już robić drugiego dania. Poznajcie przepis na tę zupę!

Gdy nie macie ochoty na gotowanie dwudaniowego obiadu, a macie ochotę na coś naprawdę sycącego, świetnie się sprawdzi zupa fasolowa! Z dodatkiem boczku i kiełbasy nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawi, że długo będziecie najedzeni. Wypróbujcie przepis na smaczną zupę fasolową autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką Do przygotowania smacznej zupy fasolowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g fasoli Jaś 300 g żeberek wieprzowych wędzonych 200 g kiełbasy podwawelskiej 200 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 1 pomidor 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku Pół łyżki papryki mielonej słodkiej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do garnka, zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą i odstawcie na całą noc do namoczenia (8-12 godzin). Następnego dnia wypłuczcie fasolę, włóżcie ją z powrotem do garnka i dodajcie żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną i kminek. Zalejcie całość dwoma litrami wody i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie na patelni. Po lekkim wystudzeniu dodajcie do zupy. Obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plastry. Pomidora sparzcie i pokrójcie w kostkę, podobnie jak paprykę i boczek. Kiełbasę z kolei pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość tłuszczu i podsmażcie kiełbasę z boczkiem, aż się przyrumienią. Wędliny wraz z warzywami dodajcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie przez pół...