Lubicie czerwoną soczewicę? To pyszny dodatek do wielu dań – choćby smacznej zupy jarzynowej czy gołąbków bez mięsa. Czerwona soczewica to klasyczna soczewica brązowa, ale bez łusek – dzięki temu organizm znacznie lepiej ją przyswaja. W dodatku znajduje się w niej mnóstwo białka, co doceniają zwłaszcza osoby stosujące dietę wegetariańską i wegańską. Soczewicę trzeba jednak wcześniej odpowiednio ugotować – sprawdźcie, jak to zrobić.

Jak ugotować czerwoną soczewicę?

Gotowanie soczewicy nie jest trudne, jednak sztuka polega na tym, by ugotować ją tak, aby była sypka! W tym celu należy najpierw dokładnie wypłukać soczewicę na sitku. Później do garnka wlejcie 1,5 szklanki wody (na 1 szklankę soczewicy), dodajcie soczewicę, łyżkę oleju i zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wyłączcie gaz i odstawcie soczewicę na kwadrans. Tak przygotowana soczewica będzie miękka i sypka!

Przepis na pasztet z czerwonej soczewicy

Czerwona soczewica nada się doskonale do przyrządzenia bezmięsnego pasztetu. Choć nie zawiera on ani grama mięsa jest przepyszny – i do tego bardzo zdrowy! Będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • Pół litra bulionu warzywnego
  • Pół kilograma marchewek
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • Orzechy
  • Kurkuma
  • Kmin rzymski
  • Słodka papryka
  • Ostra papryka
  • Curry
  • Imbir w proszku
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Wypłuczcie soczewicę pod bieżącą wodą, wsypcie do garnka i zalejcie bulionem jarzynowym. Po zagotowaniu przykryjcie garnek i gotujcie soczewicę przez kilka minut. Następnie dodajcie przyprawy, wymieszajcie, zdejmijcie pokrywkę i gotujcie jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu ostudźcie.
  2. Obierzcie marchewki oraz cebulę i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  3. Podsmażcie na oleju cebulę z czosnkiem, a po chwili dodajcie marchewkę i smażcie przez 10 minut. Doprawcie solą i wymieszajcie, odstawcie do ostudzenia.
  4. Do garnka z soczewicą dodajcie przesmażone warzywa oraz 3 jajka i wymieszajcie.
  5. Podłużną formę „keksówkę” wyłóżcie papierem do pieczenia, a do środka wlejcie przygotowaną masę warzywną. Wyrównajcie wierzch i posypcie go orzechami. Wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: