Lubicie czerwoną soczewicę? To pyszny dodatek do wielu dań – choćby smacznej zupy jarzynowej czy gołąbków bez mięsa. Czerwona soczewica to klasyczna soczewica brązowa, ale bez łusek – dzięki temu organizm znacznie lepiej ją przyswaja. W dodatku znajduje się w niej mnóstwo białka, co doceniają zwłaszcza osoby stosujące dietę wegetariańską i wegańską. Soczewicę trzeba jednak wcześniej odpowiednio ugotować – sprawdźcie, jak to zrobić.
Jak ugotować czerwoną soczewicę?
Gotowanie soczewicy nie jest trudne, jednak sztuka polega na tym, by ugotować ją tak, aby była sypka! W tym celu należy najpierw dokładnie wypłukać soczewicę na sitku. Później do garnka wlejcie 1,5 szklanki wody (na 1 szklankę soczewicy), dodajcie soczewicę, łyżkę oleju i zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wyłączcie gaz i odstawcie soczewicę na kwadrans. Tak przygotowana soczewica będzie miękka i sypka!
Przepis na pasztet z czerwonej soczewicy
Czerwona soczewica nada się doskonale do przyrządzenia bezmięsnego pasztetu. Choć nie zawiera on ani grama mięsa jest przepyszny – i do tego bardzo zdrowy! Będziecie potrzebowali poniższych składników:
Składniki:
- Pół litra bulionu warzywnego
- Pół kilograma marchewek
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- Kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 jajka
- Orzechy
- Kurkuma
- Kmin rzymski
- Słodka papryka
- Ostra papryka
- Curry
- Imbir w proszku
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie:
- Wypłuczcie soczewicę pod bieżącą wodą, wsypcie do garnka i zalejcie bulionem jarzynowym. Po zagotowaniu przykryjcie garnek i gotujcie soczewicę przez kilka minut. Następnie dodajcie przyprawy, wymieszajcie, zdejmijcie pokrywkę i gotujcie jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu ostudźcie.
- Obierzcie marchewki oraz cebulę i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Czosnek przeciśnijcie przez praskę.
- Podsmażcie na oleju cebulę z czosnkiem, a po chwili dodajcie marchewkę i smażcie przez 10 minut. Doprawcie solą i wymieszajcie, odstawcie do ostudzenia.
- Do garnka z soczewicą dodajcie przesmażone warzywa oraz 3 jajka i wymieszajcie.
- Podłużną formę „keksówkę” wyłóżcie papierem do pieczenia, a do środka wlejcie przygotowaną masę warzywną. Wyrównajcie wierzch i posypcie go orzechami. Wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę. Smacznego!
Czytaj także: