buraki
Adobe Stock
Newsy

Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa

Barszcz czerwony czy ukraiński, a może szuba, czyli tradycyjna ukraińska sałatka ze śledziem i gotowanym burakiem? Dla wszystkich tych potraw burak nadaje wyjątkowego koloru oraz aromatu. Aby zachowały swój piękny, intensywny kolor podczas gotowania wystarczy zastosować jeden trik! Sprawdźcie!

Czerwone buraki to jedne z bardziej charakterystycznych warzyw. Wyróżniają się dzięki smakowi, ale i wyjątkowemu kolorowi, który nadaje barwę wielu daniom. Posiadają także wiele cennych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne wartości buraka

Buraki są również znane dzięki szerokiej gamie cennych właściwości. W swoim składzie zawierają sporą ilość żelaza, dzięki temu skutecznie wspomagają organizm w walce z anemią czy też leczenie białaczki. Barwniki zawarte w burakach są silnymi przeciwutleniaczami, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, takie działanie wspomaga działanie układu krwionośnego. To warzywo jest również zalecane osobom z tendencją do wyższego ciśnienia, gdyż regulują stężenie tlenku azotu obniżającego wysoki poziom ciśnienia.

Zobacz także

Buraki NIE dla cukrzyków

Niestety buraki mają wysoki indeks glikemiczny, który przyczynia się do skoków cukru we krwi. Z tego powodu to warzywo nie jest szczególnie zalecane dla osób mających problemy z wagą, bądź chorych na cukrzycę. Może ono spowodować odmienne skutki niż pożądane.

Właściwa obróbka termiczna

Aby buraki po obróbce termicznej zachowały swój piękny, intensywny kolor należy je odpowiednio ugotować. Tutaj idealnie sprawdzi się patent naszych babć. Jak i w innych owocach czy warzywach, tak samo i w burakach, najwięcej cennych wartości znajduje się tuż pod skórką, dlatego też zaleca się gotowanie ich w całości. Nieobrane buraki należy zalać zimną wodą, a następnie postawić na ogniu. Po zagotowaniu trzeba zmniejszyć ogień, by warzywa delikatnie pyrkały na kuchence. Niegdyś babcie, aby zachować kolor warzyw, do garnka dodawały niewielką ilość kwasku cytrynowego, soku z cytryny, bądź octu. Dzięki takiemu dodatkowi ćwikła po gotowaniu nie straci intensywnej barwy, a będzie idealnie czerwona. 

Burak w wielu wersjach

To czerwone warzywo może po ugotowaniu wystąpić w wielu odsłonach. Do najpopularniejszych dań z burakiem należą:

  • carpaccio z burakiem
  • szuba (ukraińska tradycyjna sałatka ze śledziem i ćwikłą)
  • zapiekanka z ziemniaków oraz buraków
  • sałatka z rukolą i serem pleśniowym

Jest wiele możliwości wykorzystania tego produktu w kuchni. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby burak wzbogacił codzienną dietę. Idealnie sprawdzi się również jako dodatek do domowego soku.

Barszcz czerwony
gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy Jak uratować kolor barszczu? Banalny trik i będzie aż razić czerwienią po oczach
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Trudno przejść obok niego obojętnie, szczególnie jeśli kusi smakiem i wyrazistym kolorem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Barszcz nie należy do najtrudniejszych zup. Ma liczne rzesze sympatyków i wiele cennych zalet. Burak jako warzywo o długiej historii Nie tylko Polska może chwalić się potrawami z buraka. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie.  Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru, z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków Buraki to przede wszystkim bogate źródło żelaza. Przez medycynę naturalną są uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy. Burak w skuteczny sposób zapobiega anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy.  Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych. Badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie, regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów. Zupa popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych, zwykle białych, kiszonych warzyw. W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Z pewnością przyrządzicie go na święta. Właśnie on pojawia się na świątecznym stole...

Przeczytaj
Sok z buraka
Pixabay/congerdesign
Zdrowie Nie uwierzysz jak syrop z buraka doskonale działa na kaszel. Dolegliwości znikną dosłownie w kilka chwil!
Syrop z buraka można z powodzeniem stosować nie tylko podczas choroby, ale również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności. Mamy dla was prosty przepis!
Aleksandra Jaworska
listopad 20, 2020

Warto wiedzieć, że syrop z buraka na kaszel można przygotować z obu rodzajów buraków, cukrowego i czerwonego. Oba  poradzą sobie z wszelkimi dolegliwościami górnych i dolnych dróg oddechowych. Buraczane bonusy Burak jest bogaty w wiele składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. To warzywo z rodziny komosowatych przede wszystkim wspomaga naszą odporność. Działa przeciwzapalnie. Burak to źródło białka. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez oraz wapń. Lecznicze właściwości Swoje lecznicze właściwości burak zawdzięcza betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.  Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są doceniane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak święci triumfy od co najmniej 4000 lat. Dawniej burak był znany jako burak dziki. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę już za czasów Napoleona. Był to czas, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać innych metod jego pozyskiwania. Ponadto, buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną za skuteczny. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga m. in. leczenie białaczki.  Buraki na kaszel Przyrządzony domowo syrop z buraka zmniejsza ból gardła, ułatwia oddychanie i pomaga w odksztuszaniu. Jest w pełni bezpieczny dla dzieci. Może się przydać na kaszel suchy i mokry. W jednym i w drugim przypadku będzie działał równie skutecznie. To jeden z najłatwiejszych do...

Przeczytaj
buraki
Pixabay
Przepisy Dziś obchodzimy Dzień Buraka! To danie z buraczków wprost pokochasz! Jest idealne na zimę!
Mamy tutaj fanów buraków? Te pyszne i zdrowe warzywa dziś obchodzą swoje święto! Z tej okazji przypominamy przepis na klasyczne buraczki.
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Nawet warzywa obchodzą swoje święta! W Dzień Buraka mamy dla was garść informacji o tym warzywie oraz świetny przepis na buraczki! Ciekawostki o burakach Buraki uprawiane były już od starożytności, natomiast w Polsce powszechnie zaczęto je sadzić i zbierać dopiero na początku XIX wieku. Stały się bardzo szybko popularne ze względu na ich łatwą uprawę i niską cenę. Buraki prędko rozpowszechniły się szczególnie wśród polskiego chłopstwa, ponieważ były tanie i łatwo dostępne. Co ciekawe, burak był znany Polakom już w średniowieczu, ale wtedy nikt nie spożywał korzeni – jedynie liście. Stąd też wzięła się nazwa barszczu ukraińskiego, ponieważ początkowo zupa ta była gotowana na liściach barszczu i miała zielony kolor. Buraki zaczęto dodawać do niej dopiero później, gdy ich uprawa stała się bardziej popularna. Właściwości buraków Buraki są nie tylko smaczne (choć to dla niektórych kwestia dyskusyjna), ale i bardzo zdrowe! Szczególnie do swojej diety burkai powinny włączyć osoby, które: Cierpią na anemię Spodziewają się dziecka Odchudzają się Leczą się na nadciśnienie Często chorują na przeziębienie Przepis na tarte buraki Gotowane buraczki są bardzo smaczne, a jeszcze lepsza jest domowej roboty ćwikła w słoikach! Aby ją przygotować, potrzebujecie: Kilogram buraków Ocet Olej Wodę Cukier Sól Przygotowanie Ugotuj buraki. Pamiętaj o tym, że buraki gotuje się w skórkach i obiera dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu! Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. W dużym garnku przygotuj zalewę. Wlej pół szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżkę oleju i po łyżeczce soli i cukru. Zagotuj. Buraki przełóż do słoików i zalewaj gotującą się zalewą. Przełóż słoiki...

Przeczytaj
Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy Chcesz podnieść swoją odporność? Zamiast do apteki udaj się do... warzywniaka. To warzywo deklasuje wszystkie inne
Niektóre warzywa mogą wzmacniać waszą odporność. Układ immunologiczny, szczególnie obciążony w okresie jesienno-zimowym, wymaga dodatkowego wsparcia.
Aleksandra Jaworska
grudzień 22, 2020

Warzywa i owoce to naturalni dostarczyciele witamin do naszego organizmu. Warto żebyście po nie sięgali nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne. Mają też mało kalorii i wiele zastosowań kulinarnych! Korzyści wynikające z jedzenia warzyw Z pewnością żyjecie w coraz bardziej świadomych społecznościach. Nawet tym małym udziela się wiedza o prozdrowotnym działaniu warzyw. Jeśli wiedzę teoretyczną zamienicie w praktykę, sprawa może wyglądać nieco inaczej. Mimo pamięci o cudownościach ukrytych w warzywach, Polacy sięgają i po inne produkty. Najczęściej jedzenia warzyw odmawiają najmłodsi. Warzywa stanowią jednak doskonałą bazę do gotowania. Na ich podstawie przyrządzicie większość zup, przygotujecie niektóre zdrowe przekąski oraz dodacie do głównego dania świeżą, różnorodną i kolorową surówkę. Warzywa, które wzmacniają odporność Odporność to coś, czego najczęściej brakuje w sezonie jesienno-zimowym. Całe szczęście możecie ją wspomagać prawidłowym odżywianiem. Nie tylko gorące napary na bazie cytryny i imbiru zdziałają cuda. Jedzenie niektórych warzyw może się okazać równie skuteczne.  O waszą odporność zadba m.in. czerwona papryka , która ma dwukrotnie większą od cytryny zawartość witaminy C. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu. Innym przykładem jest coraz bardziej popularny jarmuż. Warzywo to jest również cennym źródłem witaminy K, białka, żelaza i błonnika. Do grupy działającej silnie na wasz układ immunologiczny trzeba też dołączyć kiszoną kapustę. Dostarcza mnóstwo witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. W zimowej diecie nie zapominajcie o pietruszce.   Jest cennym źródłem potasu, który oczyszcza i odtruwa organizm oraz redukuje stany...

Przeczytaj