Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zróbcie tak, a pokochacie to warzywo
Flickr
Newsy

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zróbcie tak, a pokochacie to warzywo

Gotowanie brukselki nie musi kończyć się gorzkim i nieprzyjemnym smakiem tego warzywa. Przeczytajcie nasz poradnik na temat tego jak gotować brukselkę, a wasze dzieci już nigdy nie odmówią jej zjedzenia.

Niejedna mama stara się prośbą i groźbą przekonać swoje dzieci do jedzenia brukselki. Sami dobrze wiecie, że często takie próby kończą się po prostu porażką. Samo przekonanie najmłodszych o tym, że brukselka jest zdrowa, zwykle nie wystarcza. Trzeba ją jeszcze odpowiednio ugotować i przyrządzić.

Utarło się przeświadczenie, że brukselka jest niesmaczna. Kapuściany, ostry, nieprzyjemny posmak to coś, co skutecznie zniechęca od gotowania tego zielonego i zdrowego warzywa w domu. Wiemy jak sobie z tym poradzić. Oto nasz sposób na to, by pokochać brukselkę!

Jak ugotować brukselkę, by nie była gorzka?

  1. Obierzcie brukselki z pomarszczonych, zewnętrznych liści.
  2. Obetnijcie małe, twarde końcówki – głąby – brukselki .
  3. Tak przygotowaną brukselkę włóżcie do zamrażalnika na 1 godzinę. Ten nietypowy manewr sprawi, że brukselka straci swój gorzki, nieprzyjemny smak.
  4. Po godzinie wlejcie wodę na do garnka do ok. 1/4 wysokości.
  5. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzućcie zmrożoną brukselkę do cedzaka lub innego naczynia do gotowania na parze.
  6. Włóżcie brukselkę do garnka z gorącą woda.
  7. Przykryjcie brukselkę pokrywką i gotujcie przez ok. 10 min. Po tym czasie brukselka powinna być idealnie miękka. Z kolei po ok. 7 min brukselka będzie ugotowana al dente, czyli na ząb.
    Pamiętajcie, że ten czas gotowania dotyczy brukselek zmrożonych wcześniej w zamrażarce! Jeżeli pominiecie ten krok, brukselka ugotuje się szybciej o ok. 2-3 min.
    Z kolei w przypadku tradycyjnego gotowania brukselki w osolonym i posłodzonym wrzątku, czas gotowania będzie oscylował wokół 5 min. W przypadku gotowania brukselki w wodzie nie przykrywajcie garnka i wrzucajcie warzywa do wrzącej wody.
  8. Po ugotowaniu brukselki sprawdźcie ją jeszcze poprzez wbicie noża w zielone warzywo. Jeśli wchodzi lekko, a warzywo jest miękkie, najwyższa pora, by zdjąć brukselki z ognia.
  9. Podawajcie brukselki do obiadu z ziemniakami i mięsem lub do innych dań.
  10. Smacznego!
Zobacz także
brukselka na zimno przepis

Brukselka na zimno jako sałatka do obiadu. Przepis, dzięki któremu pokochacie brukselkę

ania mucha schudła

Inne gwiazdy wydają krocie, by schudnąć. Anna Mucha je na kolację to warzywo. Chudnie w oczach

Przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów, jeśli chcecie dowiedzieć się, jak prawidłowo gotować fasolkę szparagową.

Z kolei o tym, jak gotować zielone szparagi przeczytacie tutaj: Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne

Czytaj także:

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA