Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zróbcie tak, a pokochacie to warzywo
Flickr
Newsy

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zróbcie tak, a pokochacie to warzywo

Gotowanie brukselki nie musi kończyć się gorzkim i nieprzyjemnym smakiem tego warzywa. Przeczytajcie nasz poradnik na temat tego jak gotować brukselkę, a wasze dzieci już nigdy nie odmówią jej zjedzenia.

Niejedna mama stara się prośbą i groźbą przekonać swoje dzieci do jedzenia brukselki. Sami dobrze wiecie, że często takie próby kończą się po prostu porażką. Samo przekonanie najmłodszych o tym, że brukselka jest zdrowa, zwykle nie wystarcza. Trzeba ją jeszcze odpowiednio ugotować i przyrządzić.

Utarło się przeświadczenie, że brukselka jest niesmaczna. Kapuściany, ostry, nieprzyjemny posmak to coś, co skutecznie zniechęca od gotowania tego zielonego i zdrowego warzywa w domu. Wiemy jak sobie z tym poradzić. Oto nasz sposób na to, by pokochać brukselkę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować brukselkę, by nie była gorzka?

  1. Obierzcie brukselki z pomarszczonych, zewnętrznych liści.
  2. Obetnijcie małe, twarde końcówki – głąby – brukselki .
  3. Tak przygotowaną brukselkę włóżcie do zamrażalnika na 1 godzinę. Ten nietypowy manewr sprawi, że brukselka straci swój gorzki, nieprzyjemny smak.
  4. Po godzinie wlejcie wodę na do garnka do ok. 1/4 wysokości.
  5. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzućcie zmrożoną brukselkę do cedzaka lub innego naczynia do gotowania na parze.
  6. Włóżcie brukselkę do garnka z gorącą woda.
  7. Przykryjcie brukselkę pokrywką i gotujcie przez ok. 10 min. Po tym czasie brukselka powinna być idealnie miękka. Z kolei po ok. 7 min brukselka będzie ugotowana al dente, czyli na ząb.
    Pamiętajcie, że ten czas gotowania dotyczy brukselek zmrożonych wcześniej w zamrażarce! Jeżeli pominiecie ten krok, brukselka ugotuje się szybciej o ok. 2-3 min.
    Z kolei w przypadku tradycyjnego gotowania brukselki w osolonym i posłodzonym wrzątku, czas gotowania będzie oscylował wokół 5 min. W przypadku gotowania brukselki w wodzie nie przykrywajcie garnka i wrzucajcie warzywa do wrzącej wody.
  8. Po ugotowaniu brukselki sprawdźcie ją jeszcze poprzez wbicie noża w zielone warzywo. Jeśli wchodzi lekko, a warzywo jest miękkie, najwyższa pora, by zdjąć brukselki z ognia.
  9. Podawajcie brukselki do obiadu z ziemniakami i mięsem lub do innych dań.
  10. Smacznego!
Zobacz także
brukselka na zimno przepis

Brukselka na zimno jako sałatka do obiadu. Przepis, dzięki któremu pokochacie brukselkę

ania mucha schudła

Inne gwiazdy wydają krocie, by schudnąć. Anna Mucha je na kolację to warzywo. Chudnie w oczach

Przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów, jeśli chcecie dowiedzieć się, jak prawidłowo gotować fasolkę szparagową.

Z kolei o tym, jak gotować zielone szparagi przeczytacie tutaj: Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne

Czytaj także:

brukselka na zimno przepis
Adobe Stock
Newsy
Brukselka na zimno jako sałatka do obiadu. Przepis, dzięki któremu pokochacie brukselkę
Ugotowana al dente brukselka, schłodzona i podana z dodatkiem prostego sosu winegret to najsmaczniejszy sposób na to warzywo. Jeśli brukselka kojarzy się wam z koszmarem z dzieciństwa, ten przepis to zmieni. Nawrócił już niejednego sceptyka.

Jeśli brukselka kojarzy się wam głównie z rozgotowaną gorzką ciapą w zupie, pora zmienić nawyki. Polskie gospodynie przez lata źle przygotowywały to urocze warzywo kapustne. Długie gotowanie brukselki w wodzie wydobywa z niej gorycz, a najgorsze ze wszystkiego jest jej rozgotowanie. Wystarczy jednak odpowiednio przygotować brukselkę, żeby stała się ulubionym warzywem wszystkich domowników! Jak gotować brukselkę? Brukselkę można: gotować w wodzie gotować na parze blanszować we wrzątku piec smażyć. Po ugotowaniu warto przelać brukselkę zimną wodą. W ten sposób się zahartuje, będzie jędrna i zachowa  zielony kolor. Do gotowania w wodzie oprócz soli można dodać też odrobinę cukru. Jak długo gotować brukselkę? Brukselkę w wodzie lub na parze wystarczy gotować przez ok. pięć-osiem minut. Chodzi o to, by się nie rozgotowała, była intensywnie zielona i al dente. Dobrym pomysłem jest też blanszowanie brukselki przez pięć minut we wrzątku - warto to zrobić np. przed pieczeniem warzywa w piekarniku lub smażeniem na patelni. Przepis na brukselkę na zimno Ten przepis na brukselkę na zimno przekonał już wielu. Nie sposób nie polubić brukselki, kiedy podacie ją jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Składniki: 500 g brukselki sól pieprz oliwa ocet jabłkowy, ocet winny, cytryna (do wyboru) Sposób przygotowania Brukselkę ugotujcie al dente na parze lub w wodzie Odcedźcie i przelejcie bardzo zimną wodą Przełóżcie do miski i posólcie Pozostawcie do całkowitego ostygnięcia Dodajcie łyżkę oliwy i pół łyżki octu lub łyżkę soku z cytryny Dokładnie wymieszajcie i dodajcie świeżo zmielonego pieprzu Spróbujcie i ewentualnie dodajcie więcej soli lub octu/cytryny Rada:...

Przepis na chrupiącą brukselkę pieczoną. Jej słodki smak was zachwyci
oryginalnysmak.pl/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na chrupiącą brukselkę pieczoną. Jej słodki smak was zachwyci
Pieczona brukselka jest chrupiąca i ma wspaniałą orzechową nutę. Wypróbujcie nasz przepis na pieczoną brukselkę z syropem klonowym, a przekonacie się, że brukselka może być naprawdę pyszna.

Jedni uwielbiają brukselkę, a dla innych jest to koszmar z dzieciństwa i na samą myśl o tym warzywie aż się wzdrygają. Autorka poniższego przepisu na pieczoną brukselkę przyznała, że sama nie przepadała nigdy za tym warzywem, dlatego wymyśliła wersję pieczoną, która smakuje o wiele lepiej: Dzisiaj koszmar z mojego dzieciństwa. Brukselka ale nie taka, jaką wciskali mi w przedszkolu, czyli rozgotowaną, mazistą i mdłą. Ta jest pyszna, chrupiąca i lekko słodka. Poznajcie świetny przepis na pieczoną brukselkę od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl – przygotowanie jest banalne i błyskawiczne, a brukselka świetnie smakuje! Ma chrupiącą skórkę, jest nieco słodka i świetnie będzie pasowała jako dodatek do mięsa. Przepis na pieczoną brukselkę Do przygotowania pieczonej brukselki będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Pół kilograma świeżej brukselki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie i obierzcie brukselki. Każdą przekrójcie na pół i wrzućcie je do miski. Wlejcie łyżkę syropu klonowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajcie sól, pieprz i wszystko wymieszajcie. Przełóżcie brukselkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Podczas pieczenia przemieszajcie warzywa. Pamiętajcie, że im większe brukselki, tym dłużej trzeba je piec. Smacznego! Właściwości zdrowotne brukselki Choć dla niektórych brukselka jest nie do przełknięcia, warto wiedzieć, że to warzywo pełne jest witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrze jest włączyć je do swojej diety. W brukselce znajduje się m.in. błonnik, który reguluje procesy trawienne w organizmie, poprawia...

Brukselka
Flickr
Newsy
To warzywo budzi prawdziwy postrach. Jeden trik w mig odczaruje jego smak. Będziecie się nim zajadać
Brukselka na talerzu budzi niepokój nie tylko wśród dzieci. Wielu dorosłych także czuje awersję do tych małych kapustek. Wszystko przez ich gorycz.

Niepozorna krzyżówka jarmużu i zwykłej, białej kapusty głowiastej, czyli brukselka, ma swoje korzenie oczywiście w Belgii. Mało które warzywo budzi takie kontrowersje. Dlaczego jedni brukselki nie znoszą, a drudzy zajadają się nią w najlepsze? Jedni ją lubią, inni nie Odpowiedź na to pytanie może być dla niektórych zaskakująca. Mogłoby się wydawać, że chodzi o smakowe przyzwyczajenia z dzieciństwa, ale… To zły trop. Z brukselką sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana. Wasze upodobanie lub niechęć do tego warzywa bierze się z genów! W uproszczeniu można powiedzieć, że około połowa ludzkiej populacji ma zaburzone poczucie goryczy. Właśnie te osoby są mniej wrażliwe na nieco gorzkawy smak brukselek i jedzą je z uśmiechem na ustach. Sposób na gorycz Reszta to oczywiście osoby, które za brukselką nie przepadają. Mamy dla nich jednak dobrą wiadomość. Jeden trik spowoduje, że będziecie mogli delikatnie odczarować nieprzyjemny smak tego małego zielonego warzywa. Chodzi tu o sposób obróbki termicznej brukselki. Jej gorycz wzmaga długie gotowanie w wodzie. Lepiej wybrać szybkie smażenie na oleju lub gotowanie na parze. W ten sposób brukselka stanie się nieco delikatniejsza w smaku, a na pierwszy plan wybije się jej przepyszna słodycz! Brukselka to samo zdrowie Tę właśnie właściwość brukselki będziecie mogli wykorzystać w niektórych nietypowych przepisach. Takich jak na przykład naleśniki z brukselką. Brzmi nietypowo, prawda? Brukselka będzie doskonale komponowała się z serem pleśniowym i odrobiną oliwy. Jeżeli nie lubicie aż tak odważnych smaków, podsmażcie po prostu brukselkę z innymi warzywami.  Lista zdrowotnych walorów tych małych zielonych kapuste,k jest naprawdę długa. Brukselka zawiera dużo błonnika,...

Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Adobe Stock
Newsy
Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Może warto zainwestować w ten przedmiot? Jeśli kochacie te sezonowe warzywa, na pewno się wam on przyda.

Wiosną pojawiają się wreszcie świeże warzywa i owoce. Jako jedne z pierwszych na straganach, targach i w warzywniakach ukazują się zawsze nowalijki. Typowe majowe warzywo to jednak szparagi. Właśnie teraz są one tanie jak nigdy i bardzo smaczne. Zielone i białe szparagi wymagają jednak specjalnego przygotowania , żeby były najsmaczniejsze. Jeden kuchenny przedmiot bardzo przydaje się w tym czasie. Potrzebny kuchenny przedmiot, który niewielu z was posiada Chodzi o garnek do gotowania szparagów. To specjalny garnek, w którym szparagi gotują się pionowo. Dzięki temu główki szparagów wystają ponad poziom wody i gotują się praktycznie tylko dzięki unoszącej się parze. Pozostają więc one bardzo jędrne i mięsiste, a łodygi szparagów mogą się ugotować. Być może macie w domu garnek do szparagów, ale nawet o tym nie wiecie. Jest on dość wąski, ale wysoki. Na tyle wysoki, żeby ustawione w nim szparagi zmieściły się całe pionowo. Jeśli bardzo kochacie te sezonowe warzywa, może warto zainwestować w taki garnek. Poza sezonem można w nim gotować też inne warzywa lub makaron. Szczególnie dobrze nadaje się jednak właśnie do szparagów. Jak gotować szparagi bez specjalnego garnka? Jeśli macie małą kuchnię albo inwestycja w dodatkowy sprzęt nie wydaje się wam potrzebna, możecie ugotować szparagi w inny sposób. Podzielcie je na części. Pamiętajcie o odcięciu zdrewniałej końcówki. Odetnijcie też od szparagów główki. Gotujcie najpierw długie łodygi w garnku, a dopiero po jakimś czasie dodajcie górne części, główki szparagów. Zachowają one wtedy jędrność. Sposoby krojenia szparagów Szparagi możecie podać w róży sposób. Najbardziej efektowne są szparagi gotowane lub grillowane w całości. Możecie jednak równie...