
Niejedna mama stara się prośbą i groźbą przekonać swoje dzieci do jedzenia brukselki. Sami dobrze wiecie, że często takie próby kończą się po prostu porażką. Samo przekonanie najmłodszych o tym, że brukselka jest zdrowa, zwykle nie wystarcza. Trzeba ją jeszcze odpowiednio ugotować i przyrządzić.
Utarło się przeświadczenie, że brukselka jest niesmaczna. Kapuściany, ostry, nieprzyjemny posmak to coś, co skutecznie zniechęca od gotowania tego zielonego i zdrowego warzywa w domu. Wiemy jak sobie z tym poradzić. Oto nasz sposób na to, by pokochać brukselkę!
Jak ugotować brukselkę, by nie była gorzka?
- Obierzcie brukselki z pomarszczonych, zewnętrznych liści.
- Obetnijcie małe, twarde końcówki – głąby – brukselki .
- Tak przygotowaną brukselkę włóżcie do zamrażalnika na 1 godzinę. Ten nietypowy manewr sprawi, że brukselka straci swój gorzki, nieprzyjemny smak.
- Po godzinie wlejcie wodę na do garnka do ok. 1/4 wysokości.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzućcie zmrożoną brukselkę do cedzaka lub innego naczynia do gotowania na parze.
- Włóżcie brukselkę do garnka z gorącą woda.
- Przykryjcie brukselkę pokrywką i gotujcie przez ok. 10 min. Po tym czasie brukselka powinna być idealnie miękka. Z kolei po ok. 7 min brukselka będzie ugotowana al dente, czyli na ząb.
Pamiętajcie, że ten czas gotowania dotyczy brukselek zmrożonych wcześniej w zamrażarce! Jeżeli pominiecie ten krok, brukselka ugotuje się szybciej o ok. 2-3 min.
Z kolei w przypadku tradycyjnego gotowania brukselki w osolonym i posłodzonym wrzątku, czas gotowania będzie oscylował wokół 5 min. W przypadku gotowania brukselki w wodzie nie przykrywajcie garnka i wrzucajcie warzywa do wrzącej wody. - Po ugotowaniu brukselki sprawdźcie ją jeszcze poprzez wbicie noża w zielone warzywo. Jeśli wchodzi lekko, a warzywo jest miękkie, najwyższa pora, by zdjąć brukselki z ognia.
- Podawajcie brukselki do obiadu z ziemniakami i mięsem lub do innych dań.
- Smacznego!
Przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów, jeśli chcecie dowiedzieć się, jak prawidłowo gotować fasolkę szparagową.
Z kolei o tym, jak gotować zielone szparagi przeczytacie tutaj: Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne
Czytaj także: