Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zróbcie tak, a pokochacie to warzywo
Flickr
Newsy

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zróbcie tak, a pokochacie to warzywo

Gotowanie brukselki nie musi kończyć się gorzkim i nieprzyjemnym smakiem tego warzywa. Przeczytajcie nasz poradnik na temat tego jak gotować brukselkę, a wasze dzieci już nigdy nie odmówią jej zjedzenia.
Hubert Rój
kwiecień 25, 2021

Niejedna mama stara się prośbą i groźbą przekonać swoje dzieci do jedzenia brukselki. Sami dobrze wiecie, że często takie próby kończą się po prostu porażką. Samo przekonanie najmłodszych o tym, że brukselka jest zdrowa, zwykle nie wystarcza. Trzeba ją jeszcze odpowiednio ugotować i przyrządzić.

Utarło się przeświadczenie, że brukselka jest niesmaczna. Kapuściany, ostry, nieprzyjemny posmak to coś, co skutecznie zniechęca od gotowania tego zielonego i zdrowego warzywa w domu. Wiemy jak sobie z tym poradzić. Oto nasz sposób na to, by pokochać brukselkę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować brukselkę, by nie była gorzka?

  1. Obierzcie brukselki z pomarszczonych, zewnętrznych liści.
  2. Obetnijcie małe, twarde końcówki – głąby – brukselki .
  3. Tak przygotowaną brukselkę włóżcie do zamrażalnika na 1 godzinę. Ten nietypowy manewr sprawi, że brukselka straci swój gorzki, nieprzyjemny smak.
  4. Po godzinie wlejcie wodę na do garnka do ok. 1/4 wysokości.
  5. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzućcie zmrożoną brukselkę do cedzaka lub innego naczynia do gotowania na parze.
  6. Włóżcie brukselkę do garnka z gorącą woda.
  7. Przykryjcie brukselkę pokrywką i gotujcie przez ok. 10 min. Po tym czasie brukselka powinna być idealnie miękka. Z kolei po ok. 7 min brukselka będzie ugotowana al dente, czyli na ząb.
    Pamiętajcie, że ten czas gotowania dotyczy brukselek zmrożonych wcześniej w zamrażarce! Jeżeli pominiecie ten krok, brukselka ugotuje się szybciej o ok. 2-3 min.
    Z kolei w przypadku tradycyjnego gotowania brukselki w osolonym i posłodzonym wrzątku, czas gotowania będzie oscylował wokół 5 min. W przypadku gotowania brukselki w wodzie nie przykrywajcie garnka i wrzucajcie warzywa do wrzącej wody.
  8. Po ugotowaniu brukselki sprawdźcie ją jeszcze poprzez wbicie noża w zielone warzywo. Jeśli wchodzi lekko, a warzywo jest miękkie, najwyższa pora, by zdjąć brukselki z ognia.
  9. Podawajcie brukselki do obiadu z ziemniakami i mięsem lub do innych dań.
  10. Smacznego!

Zobacz także

Przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów, jeśli chcecie dowiedzieć się, jak prawidłowo gotować fasolkę szparagową.

Z kolei o tym, jak gotować zielone szparagi przeczytacie tutaj: Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne

Czytaj także:

Komentarze