Jak ugotować botwinę? Przepis na smaczną zupę z botwinki
AdobeStock
Newsy

Jak ugotować botwinę? Przepis na smaczną zupę z botwinki (na zimno i na ciepło)

Lubicie zupę z botwinki? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na przepyszną zupę z dodatkiem ziemniaków i świeżego koperku. Zupa jest smaczna, prosta i bardzo aromatyczna. W sam raz na pyszny obiad.
Anna Borkowska
kwiecień 30, 2021

Zupa z botwinki jest prosta i bardzo zdrowa. Nie tylko pobudza apetyt, ale ma też zdolność odkwaszania organizmu. Botwinka to nic innego, jak młode listki i korzenie buraka cukrowego. Botwina to doskonałe źródło witamin K, A i C, a także dobre źródło magnezu, wapnia, fosforu, sodu, potasu, żelaza i błonnika pokarmowego.

Czy wiecie, że jedna filiżanka posiekanej botwinki ma tylko 35 kalorii i zapewnia ponad 300% dziennej wartości dla witaminy K? Włączcie ją do swojej diety, aby czerpać maksimum korzyści dla swojego zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na smaczną zupę z botwinki

Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, przygotujcie smaczną zupę z botwinki z naszego przepisu.  Podajcie ją z ugotowanymi ziemniakami i świeżym koperkiem. W takim połączeniu smakuje fenomenalnie!

Zobacz także

Składniki:

  • 2 pęczek botwinki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana 30% 200 ml
  • sól
  • pieprz
  • koperek do zupki
  • marchewka 2 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • listek laurowy 3 szt
  • drobiowe mięsko jakie tam macie z 300 g

Dodatkowo:

  • ziemniaki duże 6 szt
  • koperek

Dodatkowo:

  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Botwinę myjemy i odcinamy korzonki i kroimy drobno.
  3. Do garnka wkładamy mięsko drobiowe, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz marchewkę startą na wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięsko zmięknie (45 minut).
  4. Teraz mamy jakby rosołek, dodajemy do niego starte dwa buraczki i botwinę pokrojoną drobniutko.
  5. Gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut.
  6. Na końcu wlewamy śmietanę i mieszamy chwilkę i zrobione.
  7. Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i tłuczkiem gnieciemy.
  8. Nakładamy łyżką do lodów kuleczki i kładziemy do talerza głębokiego, 3 na jeden talerz, zalewamy botwiną, dekorujemy koperkiem i gotowe.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze