Jak ugotować botwinę? Przepis na smaczną zupę z botwinki
AdobeStock
Newsy

Jak ugotować botwinę? Przepis na smaczną zupę z botwinki (na zimno i na ciepło)

Lubicie zupę z botwinki? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na przepyszną zupę z dodatkiem ziemniaków i świeżego koperku. Zupa jest smaczna, prosta i bardzo aromatyczna. W sam raz na pyszny obiad.

Zupa z botwinki jest prosta i bardzo zdrowa. Nie tylko pobudza apetyt, ale ma też zdolność odkwaszania organizmu. Botwinka to nic innego, jak młode listki i korzenie buraka cukrowego. Botwina to doskonałe źródło witamin K, A i C, a także dobre źródło magnezu, wapnia, fosforu, sodu, potasu, żelaza i błonnika pokarmowego.

Czy wiecie, że jedna filiżanka posiekanej botwinki ma tylko 35 kalorii i zapewnia ponad 300% dziennej wartości dla witaminy K? Włączcie ją do swojej diety, aby czerpać maksimum korzyści dla swojego zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na smaczną zupę z botwinki

Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, przygotujcie smaczną zupę z botwinki z naszego przepisu.  Podajcie ją z ugotowanymi ziemniakami i świeżym koperkiem. W takim połączeniu smakuje fenomenalnie!

Zobacz także
Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek

Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek

Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów

Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów

Składniki:

  • 2 pęczek botwinki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana 30% 200 ml
  • sól
  • pieprz
  • koperek do zupki
  • marchewka 2 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • listek laurowy 3 szt
  • drobiowe mięsko jakie tam macie z 300 g

Dodatkowo:

  • ziemniaki duże 6 szt
  • koperek

Dodatkowo:

  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Botwinę myjemy i odcinamy korzonki i kroimy drobno.
  3. Do garnka wkładamy mięsko drobiowe, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz marchewkę startą na wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięsko zmięknie (45 minut).
  4. Teraz mamy jakby rosołek, dodajemy do niego starte dwa buraczki i botwinę pokrojoną drobniutko.
  5. Gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut.
  6. Na końcu wlewamy śmietanę i mieszamy chwilkę i zrobione.
  7. Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i tłuczkiem gnieciemy.
  8. Nakładamy łyżką do lodów kuleczki i kładziemy do talerza głębokiego, 3 na jeden talerz, zalewamy botwiną, dekorujemy koperkiem i gotowe.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa
Pyszna zupa z botwinką i jajkiem poleca się na obiad! Przyrządzicie ją z tego przepisu.

Gdy zaczyna się sezon na botwinkę, nie sposób nie wykorzystać jej do zrobienia pysznej zupy! Z dodatkiem śmietany, koperku, jajek i młodych ziemniaków smakuje doskonale. Do zrobienia klasycznej botwinki wykorzystajcie świetny przepis autorstwa bogusia82, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Botwinka z jej receptury wygląda tak smacznie, że trudno jej się oprzeć! Pomysł na botwinkę Z botwinki przygotujecie smaczną zupę, ale nie tylko! Wykorzystać można ją na wiele ciekawych sposobów: Botwinka ze słoika – wiedzieliście, że botwinkę można marynować? Przyda się wam później na przykład do zrobienia chłodnika . Duszona botwinka – tak przygotowana botwinka świetnie smakuje z kaszą i mięsem. Botwinka przyda się wam nawet do przyrządzenia farszu do pierogów ruskich ! Gdy będziecie w sklepie, musicie być jednak uważni – nie pomylcie botwiny z boćwiną , ponieważ to dwie różne rzeczy! Przepis na botwinkę z jajkiem Do przygotowania pysznej botwinki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 pęczki botwiny Pół pęczka świeżego koperku Pół szklanki śmietany 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu 5 jajek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do zimnej wody i ugotujcie na twardo. Botwinkę oczyśćcie z liści. Obierzcie buraczki i pokrójcie bardzo drobno. Przełóżcie do garnka, zalejcie bulionem warzywnym i zagotujcie. Gotujcie następnie do miękkości. Uważajcie, żeby botwinka się nie rozgotowała! Gdy botwinka już się ugotuje, zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie łyżkę octu, zamieszajcie i odstawcie na chwilę – dzięki temu zupa nabierze ładnego koloru. Rozmieszajcie z wodą 2 łyżki mąki pszennej, a po chwili...

Kartoflanka
gotujmy.pl/Madja
Newsy
Kartoflanka znana jest niemal w każdym domu. 1 składnik świetnie podkręci jej smak
Ta treściwa kartoflanka to prawdziwy hit tej zimy. Rozgrzeje nawet w czasie największych mrozów 

W kuchni lubimy eksperymentować i sprawiać przyjemność naszym bliskim, gotując dla nich smakowite potrawy. Nie ma nic bardziej pysznego jak zdrowy, domowy obiad. Zupa ziemniaczana, znana jako kartoflanka to ulubiona zupa niejednego z nas. Była często gotowana przez nasze babcie. Głównym składnikiem tej zupy są najpopularniejsze warzywa w Polsce, czyli ziemniaki , ale można ją urozmaicić, dodając do niej różne ulubione dodatki. Kartoflanka jest sycąca, pożywna i prosta. Smakuje wspaniale z dużą ilością świeżego koperku lub pietruszki . Królewska kartoflanka  Może warto zaskoczyć całą rodzinę, przyrządzając dla nich na niedzielny obiad prawdziwie królewską kartoflankę z warzywami  i wędzonym boczkiem ? Gwarantujemy, że będą nią zachwyceni! Składniki na królewską kartoflankę: 500g ziemniaków kawałek selera 1 marchewka 1 pietruszka por 1 cebula 100g wędzonego boczku 150g śmietany Przyprawy:  1, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu, sól, pieprz Opcjonalnie: świeży koperek Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy do momentu, aż tłuszcz się z niego wytopi. Dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez  5 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku.  Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i mieszając, wlewamy do zupy Można dodać również drobno...

Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem. Prosty przepis na smaczną zupę
Gotujmy.pl/Iwa643
Newsy
Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem. Prosty przepis na zupę ogórkową
Właśnie trwa sezon na ogórki małosolne. Jeśli lubicie w kuchni eksperymentować, zróbcie z nich... przepyszną wiosenną zupę. Ten smak zawładnie wami na długo!

Czy robiliście już w tym roku ogórki małosolne ? Ten smaczny dodatek do obiadów czy kanapek z powodzeniem można również wykorzystać do zrobienia pysznej, wiosennej zupy! Jak ją przygotować? Czytajcie dalej! Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem niedźwiedzim, to świetna propozycja na prosty i sycący obiad. Zupa robi się w mig i smakuje naprawdę pysznie. Wszystko, czego potrzebujecie do jej ugotowania to młode ziemniaki, marchewki, ogórki małosolne , czosnek niedźwiedzi, pietruszka oraz przyprawy – sól i pieprz. Zupę przygotowuje się na maśle, dzięki czemu jej smak jest naprawdę aksamitny i wyjątkowy. Jeżeli myśleliście, że ogórki małosolne nadają się tylko do jedzenia solo lub na kanapce, koniecznie zróbcie z nich zupę z naszego przepisu. Jest tak pyszna, że domownicy na pewno poproszą was o dokładkę! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 3 marchewki 1/2 kg ogórków małosolnych pietruszka czosnek niedźwiedzi 2 łyżki masła 1 szklanka śmietany 30% liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle. Zalewamy wodą, dodajemy liść i ziele i gotujemy. Dodajemy pokrojona w kosteczkę marchewkę i pietruszkę. Solimy do smaku. Ogórki ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 10 minut i doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę i posiekany czosnek niedźwiedzi. Zagotowujemy. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz. Mocno chrupiące i soczyste Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na chrupkie ogórki małosolne...

Zupa z łososiem
Konik60/Adobe Stock
Przepisy
Idealna zupa rybna, którą pokochasz! Nie będziesz już chciała jeść innej!
Zupy rybne kojarzą się nam raczej z kuchnią rosyjską. Dobrze przygotowana tego typu potrawa może jednak powalić na kolana gości podczas naprawdę wystawnego obiadu! Sprawdźcie przepis na doskonałą zupę rybną.

Tradycyjna rosyjska ucha, zawiesista zupa rybna, której smak być może już znacie, gotowana jest zwykle na bazie takich ryb słodkowodnych jak choćby płoć czy okoń. Nasza propozycja to zupa na wywarze z ryb nieco bardziej szlachetnych. Do takich gatunków zaliczymy na pewno leszcze i łososie, które razem posłużą nam za podstawę naszej zupy. Bulion z leszczy wzbogacony kilkoma wartościowymi warzywami i paroma istotnymi dodatkami to gwarantowany sukces. Tak wykwintną zupę, na którą przepis znajdziecie poniżej, spokojnie możecie podać gościom o najbardziej wybrednych podniebieniach. Składniki: 4 leszcze (nie są to duże ryby, wystarczy mniej niż 0,5 kg ich mięsa) 50 dag łososia (może być filet lub dzwonka) 2 marchewki 1 pietruszka Połowa selera Pomidory z puszki krojone 2 łyżki masła Papryka ostra Sól Pieprz Świeży koperek 15 dag  śmietany 18% Liście laurowe Ziela angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar z umytych uprzednio łososi i surowych warzyw, które zalewamy 2 l wody. Dodajemy do bulionu liść laurowy i ziele angielskie. Wywar przecedzamy po ok. pół godziny gotowania. Leszcze „wyławiamy”  i obieramy ze skórki, następnie wrzucamy je do wywaru z powrotem. Dodajemy pomidory, następnie masło i zagotowujemy ponownie. Wlewamy większość śmietany i dorzucamy mięso z łososia, po czym gotujemy zupę przez 10 min. Zupę doprawiamy do smaku, a na koniec przyozdabiamy koperkiem i kleksem z pozostałej śmietany. Źródło: przepisyjoli.com