Chcecie ugotować bób? Sprawdźcie, jaką odmianę posiadacie i czy bób jest młody, czy stary. Świeżemu, młodemu bobowi wystarczy zaledwie kilka (maksymalnie 5 minut) gotowania, aby był miękki i pyszny. Jeśli jednak kupiliście starszy bób, który zazwyczaj jest bardzo blady, możliwe, że konieczne będzie gotowanie go nawet przez 15 minut.

Jak ugotować bób?

Gotowanie bobu nie jest skomplikowane, jednak warto dodać do niego kilka składników, aby był pełen smaku. Z ugotowanego bobu można przygotować także różne inne potrawy np. sałatkę lub zupę z bobu.

Składniki:

  • 0,5 kg bobu
  • łyżeczka soli
  • 1 l wody
  • łyżka masła (do podania)
  • pół ząbka czosnku (opcjonalnie do podania)

Przygotowanie:

  1. Bób dokładnie opłuczcie w zimnej wodzie.
  2. W średniej wielkości garnku zagotujcie litr wody. Gdy zacznie bulgotać, dodajcie do niej ziarna bobu.
  3. Gotujcie przez około 8 minut, a następnie dodajcie sól i sprawdźcie, jak miękki jest już bób. Jeśli ziarna dalej są twarde, przytrzymajcie je w garnku jeszcze przez ok. 4-5 minut. 
  4. Kiedy bób stanie się już idealnie miękki, odcedźcie go i podawajcie z łyżką masła i czosnkiem!
  5. Bób można jeść zarówno w skórkach, jak i w formie obranej – skórka jest źródłem wielu witamin i korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, jednak warto pamiętać, że powinny jej unikać osoby, które nie powinny spożywać ciężkostrawnych produktów.

Bób – składniki odżywcze

Jako roślina strączkowa, tak samo jak fasolka szparagowa, bób zawiera bardzo wiele białka, dlatego jest szczególnie polecany osobom na dietach wegetariańskich i wegańskich. Warzywo to jest także niezwykle bogate w kwas foliowy – wyjątkowo ważny w dietach kobiet w wieku rozrodczym. Bób obniża także ciśnienie krwi oraz stężenie „złego” cholesterolu oraz może wspomóc leczenie niedokrwistości.

Jest to dobry produkt dla wszystkich osób na diecie, ponieważ zapewnia długotrwałą sytość, niweluje chęć podjadania pomiędzy posiłkami i wspiera cały proces odchudzania.

Zobacz także:

Źródło: o2.pl, poradnikzdrowie.pl

Czytaj także: