Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Adobe Stock
Newsy

Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!

Chociaż gotowanie bobu nie należy do trudnych czynności, bardzo mało osób zwraca uwagę na jeden istotny detal, od którego wiele zależy!

Chcecie ugotować bób? Sprawdźcie, jaką odmianę posiadacie i czy bób jest młody, czy stary. Świeżemu, młodemu bobowi wystarczy zaledwie kilka (maksymalnie 5 minut) gotowania, aby był miękki i pyszny. Jeśli jednak kupiliście starszy bób, który zazwyczaj jest bardzo blady, możliwe, że konieczne będzie gotowanie go nawet przez 15 minut.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować bób?

Gotowanie bobu nie jest skomplikowane, jednak warto dodać do niego kilka składników, aby był pełen smaku. Z ugotowanego bobu można przygotować także różne inne potrawy np. sałatkę lub zupę z bobu.

Składniki:

  • 0,5 kg bobu
  • łyżeczka soli
  • 1 l wody
  • łyżka masła (do podania)
  • pół ząbka czosnku (opcjonalnie do podania)

Przygotowanie:

  1. Bób dokładnie opłuczcie w zimnej wodzie.
  2. W średniej wielkości garnku zagotujcie litr wody. Gdy zacznie bulgotać, dodajcie do niej ziarna bobu.
  3. Gotujcie przez około 8 minut, a następnie dodajcie sól i sprawdźcie, jak miękki jest już bób. Jeśli ziarna dalej są twarde, przytrzymajcie je w garnku jeszcze przez ok. 4-5 minut. 
  4. Kiedy bób stanie się już idealnie miękki, odcedźcie go i podawajcie z łyżką masła i czosnkiem!
  5. Bób można jeść zarówno w skórkach, jak i w formie obranej – skórka jest źródłem wielu witamin i korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, jednak warto pamiętać, że powinny jej unikać osoby, które nie powinny spożywać ciężkostrawnych produktów.
Zobacz także

Kotlety z bobu

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak

Bób – składniki odżywcze

Jako roślina strączkowa, tak samo jak fasolka szparagowa, bób zawiera bardzo wiele białka, dlatego jest szczególnie polecany osobom na dietach wegetariańskich i wegańskich. Warzywo to jest także niezwykle bogate w kwas foliowy – wyjątkowo ważny w dietach kobiet w wieku rozrodczym. Bób obniża także ciśnienie krwi oraz stężenie „złego” cholesterolu oraz może wspomóc leczenie niedokrwistości.

Jest to dobry produkt dla wszystkich osób na diecie, ponieważ zapewnia długotrwałą sytość, niweluje chęć podjadania pomiędzy posiłkami i wspiera cały proces odchudzania.

Źródło: o2.pl, poradnikzdrowie.pl

Czytaj także:

Bób z koperkiem i masłem. Prosty przepis na obiad
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Bób z koperkiem i masłem. Prosty przepis na obiad
Zastanawiacie się co podać dziś na obiad zamiast ziemniaków? Mamy świetną (i zdrową) propozycję.

Wiedzieliście, że bób to świetny zamiennik ziemniaków? Warto z niego skorzystać w sezonie letnim, kiedy staje się coraz tańszy i łatwo dostępny. Chociaż gotowane ziemniaki bez dodatków w postaci masła czy śmietany również są całkiem zdrową propozycją na obiad, warto czasem urozmaicić codzienny jadłospis i wzbogacić go o nowe składniki odżywcze. Przepis na bób z koperkiem i masłem To świetny sposób na zastąpienie ziemniaków w klasycznym obiedzie albo na stworzenie zdrowej, pysznej przekąski na lunch do pracy. Składniki: 25 dag świeżego bobu w skórce 2 gałązki kopru sól 1 łyżka cukru 2 łyżki masła Przygotowanie: Zalejcie przebrany bób zimną wodą. Do wody dodajcie cukier i gotujcie 10 minut od chwili zagotowania wody. Dopiero teraz dodajcie pół łyżeczki soli. Następnie gotujcie jeszcze przez 5-10 minut, aby bób był idealnie miękki. Odcedźcie bób i przelejcie zimną wodą, a następnie obierzcie ze skórek. Roztopcie masło na patelni, wrzućcie koperek i obrany bób. Podsmażajcie delikatnie mieszając. Dodajcie sól i pieprz lub opcjonalnie inne przyprawy. Gotowany bób może być serwowany do dań mięsnych lub rybnych zamiast ziemniaków.  Bób – właściwości zdrowotne Chociaż obecnie bób jest jeszcze dosyć drogi , niedługo powinien nieco stanieć i stać się niedrogim, zdrowym, sezonowym warzywem, po które warto sięgać. Powinny jednak na niego uważać osoby zmagające się z niektórymi chorobami takimi jak np. cukrzyca. Dla wszystkich bez medycznych przeciwskazań bób jest bardzo zdrowym wyborem na obiad. To bogate w białko i błonnik warzywo znacząco redukuje ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, a także anemii (dzięki...

ryż gotowany w piekarniku
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować ryż w piekarniku? Ten sposób jest prosty, a ryż zawsze wychodzi
Jeśli gotowanie ryżu na kuchence was przerasta, spróbujcie zrobić to w… piekarniku. Serio, to najlepszy sposób na ryż idealny!

Za twardy, za miękki, nie dość sypki, zbyt klejący. Ryż. Znacie to? Jeśli macie problemy z prawidłowym ugotowaniem ryżu, mamy dla was dobrą wiadomość: znamy sposób, który jest genialny! Ryż właściwie sam się robi. Potrzebujecie tylko naczynia żaroodpornego i… piekarnika.  Ryż z piekarnika Najłatwiej ugotować ryż w specjalnym garnku lub maszynce, ale jeśli ich nie macie, wykorzystajcie piekarnik. Stała temperatura, w której ryż będzie się gotował, przypomina gotowanie w specjalistycznym garnku. Jest też dużo mniej kłopotliwe niż gotowanie ryżu na kuchence - nie trzeba go specjalnie pilnować, nie wykipi i na pewno będzie ugotowany w sam raz - ani za miękki, ani za twardy. Jak ugotować ryż w piekarniku? Żeby ugotować ryż w piekarniku, przygotujcie naczynie żaroodporne, folię aluminiową, wodę i ryż. Nagrzejcie piekarnik do 220ºC, a w tym czasie wypłuczcie ryż, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Wsypcie ryż do naczynia i dodajcie wodę (skorzystajcie z metody odmierzania wody do gotowania ryżu za pomocą palca ). Dodajcie soli, zakryjcie naczynie szczelnie folią aluminiową i włóżcie do piekarnika. Pieczcie ryż przez 30-35 minut. Gotowe! Gotowanie ryżu w piekarniku - wskazówki Zamiast folii aluminiowej możecie użyć brytfanny z pokrywką. Powyższy przepis sprawdzi się świetnie w przypadku białego ryżu. Jeśli używacie ryżu brązowego lub dzikiego, dobrze jest zalać go wrzątkiem i trzymać w piekarniku około godziny. Bez względu na to, jaki ryż gotujecie tym sposobem, po upływie odpowiedniego czasu wyjmijcie go z piekarnika, odkryjcie i pozostawcie na 10 minut przed podaniem. Z czym podawać ryż z piekarnika? Możecie do pieczenia ryżu dodać odrobinę masła i ulubione świeże zioła. Otrzymacie aromatyczny dodatek do dania głównego. Jeśli jednak gotujecie sam ryż, wykorzystajcie go do...

Jak i ile gotować ryż do gołąbków? Powinien być ugotowany czy półtwardy?
Flickr
Newsy
Jak i ile gotować ryż do gołąbków? Powinien być ugotowany czy półtwardy?
Mięso, kapusta i ryż – długość listy podstawowych składników na gołąbki nie powala na kolana. Jak sprawić, by wszystkie, na czele z ryżem, były odpowiednio miękkie po upieczeniu?

Pamiętacie smak gołąbków swojej babci? Starsze i doświadczone panie domu od zawsze dysponowały jedną cechą, której brakuje tym młodszym. Chodzi oczywiście o cierpliwość podczas gotowania różnych potraw. Nie inaczej jest w trakcie przyrządzania gołąbków. Ba, mało powiedziane. Stoicki spokój jest wręcz wskazany przy długim gotowaniu kapuścianych liści czy przy pieczeniu gołąbków (lub ich powolnym gotowaniu). Jak miękki powinien być ryż do farszu na gołąbki? Oprócz tego, czasu potrzebuje także ryż , który stanowi obok mięsa kluczowy składnik gołąbkowego farszu. Widzieliśmy już na własne oczy przepisy, w których mowa była o gotowaniu ryżu do gołąbków na włoski sposób al dente, czyli na ząb. Uważamy, że nie tędy droga. Ryż na ząb wcale nie daje gwarancji na zmięknięcie podczas pieczenia lub gotowania w naczyniu żaroodpornym. Lepiej więc zadbać, by ryż na gołąbki był mięciutki już po wstępnym jego ugotowaniu. Razem z nami, krok po kroku, uda wam się perfekcyjnie go przyrządzić. Jaki ryż do gołąbków wybrać? Zapomnijcie o ryżu w torebkach - jak ugotować ryż na sypko?  Taki ryż, niezależnie od rodzaju, po ugotowaniu będzie zbyt sypki. Farsz z gołąbków natychmiast się wam porozlatuje. Dlatego też wybierzcie zwykły ryż  biały, pakowany w klasycznych 1-kilogramowych torbach, który jest dostępny w każdym sklepie. Dobrym rozwiązaniem będzie poszukanie ryżu o krótszych ziarenkach, przypominający nieco ryż stosowany przez Japończyków do sushi - jak ugotować ryż w mikrofalówce? Taki właśnie ryż klei się po ugotowaniu jeszcze lepiej. Jeśli jednak nie znajdziecie ryżu krótkoziarnistego, wybierzcie normalny. Jak ugotować ryż na gołąbki? Metoda krok po kroku Ważniejsze...

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Do wody musicie dodać ten składnik
Flickr
Newsy
Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Do wody musicie dodać ten składnik
Bób jest smaczny i zdrowy, ale ma jedną wadę – dla wielu osób jego zjedzenie kończy się wzdęciami i kłopotami trawiennymi. Znamy sposób na ugotowanie bobu w taki sposób, by nie wzdymał i był nieco bardziej lekkostrawny.

Pozytywne walory zielonych nasion bobu są znane nawet małym dzieciom. Bób cenili sobie bardzo starożytni Rzymianie. Szkoda, że wielu z nas zapomina o jego właściwościach nawet w bobowym sezonie – są nim letnie miesiące, czyli czerwiec, lipiec i sierpień. Czy wszyscy mogą spożywać bób? Często powodem, dla którego wielu rezygnuje ze spożywania i przyrządzania bobu, jest jego wzdymające działanie. To prawda, bób nie jest stworzony dla wszystkich – może źle działać na osoby z osłabionymi nerkami czy też na cukrzyków. Jednak dobrze ugotowane i przygotowane nasiona tej zielonej rośliny strączkowej nie powinny aż tak mocno powodować nieprzyjemnych wzdęć i kłopotów trawiennych u osób podatnych na tego typu problemu. Jak ugotować bób, żeby nie wzdymał? Gotowanie bobu w taki sposób, by uniknąć potem kłopotów ze wzdęciami nie jest trudne. Wystarczy, że zastosujecie jeden z podanych poniżej sposobów: Pierwszy sposób gotowania bobu przewiduje dodanie do gotujących się w wodzie nasion gałązki kopru świeżo zerwanego z pola Kolejny patent sprowadza się do dodania do gotującego się bobu łyżeczki kminku, który jak wiadomo, wykazuje działanie przeciw wzdymające (dodaje się m.in. do gotowanej kapusty czy bigosu) Ostatni ze sposobów jest „najmniej inwazyjny”, jeśli chodzi o wpływ na smak ugotowanych nasion – chodzi o moczenie bobu przed gotowaniem i solenie go dopiero pod koniec gotowania. W przeciwieństwie do gotowania fasoli czy grochu, bobu nie trzeba moczyć przez kilkanaście godzin – wystarczy zalanie zielonych nasion gorącą wodą na ok. 1-2 godziny Jak kupić najlepszy bób i jak długo go gotować? Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak kupić najlepszy bób i w jakiej porze roku jest on najsmaczniejszy i najtańszy,...