Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Adobe Stock
Newsy

Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!

Chociaż gotowanie bobu nie należy do trudnych czynności, bardzo mało osób zwraca uwagę na jeden istotny detal, od którego wiele zależy!
Aleksandra Zaborowska
czerwiec 01, 2021

Chcecie ugotować bób? Sprawdźcie, jaką odmianę posiadacie i czy bób jest młody, czy stary. Świeżemu, młodemu bobowi wystarczy zaledwie kilka (maksymalnie 5 minut) gotowania, aby był miękki i pyszny. Jeśli jednak kupiliście starszy bób, który zazwyczaj jest bardzo blady, możliwe, że konieczne będzie gotowanie go nawet przez 15 minut.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować bób?

Gotowanie bobu nie jest skomplikowane, jednak warto dodać do niego kilka składników, aby był pełen smaku. Z ugotowanego bobu można przygotować także różne inne potrawy np. sałatkę lub zupę z bobu.

Składniki:

  • 0,5 kg bobu
  • łyżeczka soli
  • 1 l wody
  • łyżka masła (do podania)
  • pół ząbka czosnku (opcjonalnie do podania)

Przygotowanie:

  1. Bób dokładnie opłuczcie w zimnej wodzie.
  2. W średniej wielkości garnku zagotujcie litr wody. Gdy zacznie bulgotać, dodajcie do niej ziarna bobu.
  3. Gotujcie przez około 8 minut, a następnie dodajcie sól i sprawdźcie, jak miękki jest już bób. Jeśli ziarna dalej są twarde, przytrzymajcie je w garnku jeszcze przez ok. 4-5 minut. 
  4. Kiedy bób stanie się już idealnie miękki, odcedźcie go i podawajcie z łyżką masła i czosnkiem!
  5. Bób można jeść zarówno w skórkach, jak i w formie obranej – skórka jest źródłem wielu witamin i korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, jednak warto pamiętać, że powinny jej unikać osoby, które nie powinny spożywać ciężkostrawnych produktów.

Zobacz także

Bób – składniki odżywcze

Jako roślina strączkowa, tak samo jak fasolka szparagowa, bób zawiera bardzo wiele białka, dlatego jest szczególnie polecany osobom na dietach wegetariańskich i wegańskich. Warzywo to jest także niezwykle bogate w kwas foliowy – wyjątkowo ważny w dietach kobiet w wieku rozrodczym. Bób obniża także ciśnienie krwi oraz stężenie „złego” cholesterolu oraz może wspomóc leczenie niedokrwistości.

Jest to dobry produkt dla wszystkich osób na diecie, ponieważ zapewnia długotrwałą sytość, niweluje chęć podjadania pomiędzy posiłkami i wspiera cały proces odchudzania.

Źródło: o2.pl, poradnikzdrowie.pl

Czytaj także:

Komentarze
Gotowany ryż
Pixabay/Uwe Conrad
Newsy Ugotujcie ryż w ten sposób, a zmniejszycie jego kaloryczność nawet o połowę
Ryż i jego właściwości to wiedza powszechna. Dziś trudno sobie wyobrazić gotowanie bez ryżu.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

W Azji ryż znaczy tyle, co w Europie chleb i ziemniaki. Produkt ten przydaje się także w diecie bezglutenowej i wszystkich dietach lekkostrawnych. Osoby dbające o linię chętnie sięgają po niego. Ryż dobrze syci Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ryżu. Najbardziej znany i najczęściej spożywany jest ryż biały. Pewnie często używacie go do przygotowywania ulubionych dań. Ze względu na długość ziarna ryżu wyróżnia się ryż: krótkoziarnisty (np. ryż perłowy do sushi), średnioziarnisty i długoziarnisty, np. jaśminowy i basmati. Ryż to źródło błonnika pokarmowego Jego najlepszym źródłem jest ryż brązowy, czarny i dziki. Ryż biały, ze względu na wysoki stopień oczyszczenia ziarna, jest znacznie uboższy w błonnik. Niską zawartością błonnika charakteryzuje się podobnie ryż paraboliczny, w którym składnik ten jest tracony w trakcie szlifowania ziaren. Dzięki obecności błonnika pokarmowego ryż brązowy, czarny i dziki wpływa korzystnie na ośrodek głodu i sytości, zwiększając i wydłużając uczucie sytości po posiłku oraz poprawia funkcję jelit. Taki ryż sprawdzi się głównie w przypadku osób z otyłością. Dzięki ciemnym odmianom  ryżu zmniejszycie masę ciała.  Ryż jest produktem bezglutenowym Dlatego może być spożywany przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Dodatkowo ryż bogaty w błonnik może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2 i może być wykorzystywany w diecie osób już chorujących na cukrzycę. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Ryż biały przyda się z kolei osobom cierpiącym na biegunki. Przynosi ulgę, kiedy trawienie działa jak rollercoaster. Nietypowa metoda gotowania ryżu Jak donoszą media internetowe badacz ze Sri Lanki...

Przeczytaj
sklejanie pierogów
Pexels/Elly
Newsy Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Znamy na to najlepszy sposób
Pierogi to uwielbiane danie wielu z nas. Jednak ich przygotowanie to często trudna sztuka. Z nami dowiesz się, jak temu zaradzić.
Magdalena Kieblesz
grudzień 04, 2020

Bez wątpienia, najbardziej smakują nam domowe pierogi. Smak tych od babci towarzyszy nam przez całe życie. Dlatego warto przyrządzić je w zaciszu własnej kuchni, według tradycyjnych sposobów. Rozklejanie pierogów podczas gotowania to jeden z najgorszych problemów kucharzy. Wcześniej poświęcamy na ich lepienie ogromną ilość czasu. Każdą czynność wykonujemy starannie, z ogromną cierpliwością, a gdy wrzucamy nasze dzieło do garnka z gorącą wodą, ogarnia nas złość i zwątpienie. Wtedy myślimy także, że jesteśmy najgorszymi kucharzami świata.  Na szczęście są sposoby na to, by gotowanie pierogów nie stanowiło dla nas już żadnego problemu.  Każdy, nawet najmniej doświadczony kucharz, z naszymi radami poradzi sobie z nimi. Jak lepić? Sposobów na sklejenie jest kilka. Najważniejszą rzeczą jest to, aby każdy nasz pieróg był dokładnie sklejony na brzegach.  Możesz je lekko zwilżyć wodą lub białkiem z jajka, wtedy będziesz pewien, że całość się zasklepiła. Ugniataj każdego z nich. Wtedy nie powstaną niepotrzebne dziurki, przez które może wydostawać się farsz. Bez problemu skleisz brzegi pieroga, jeśli nałożysz małą ilość farszu na krążki ciasta. Nadzienie układaj na jego środku tak, by wszystko się zmieściło. Tajniki gotowania Gotowanie pierogów nie jest zbyt trudne. Musimy pamiętać o doborze garnka. Powinien być odpowiednio duży, by nasze pierogi mogły swobodnie pływać we wrzącej, osolonej wodzie. Pamiętajmy też, aby wrzucać je do wody partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujmy je na małym ogniu 2-3 minuty. Będą miały wtedy idealną konsystencję. Nie ma nic gorszego w smaku niż rozgotowane pierogi. Dlatego pilnujmy czasu! Niepotrzebne sklejanie Aby nasze pierogi nie posklejały się ze sobą, możecie do wody dodać kilka kropli oleju. Musimy je także w trakcie...

Przeczytaj
kutia przepis
Adobe Stock
Newsy Kutia z bakaliami i miodem to pyszny wigilijny deser. Mamy najlepszy, tradycyjny przepis
Choć kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, w Polsce jest bardzo dobrze znana. Danie przyrządzane na bazie maku, pszenicy i bakalii najczęściej pojawia się na naszych stołach właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku. To naprawdę smakowity deser!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Przepis na przepyszną kutię nie należy do skomplikowanych. Jednak musisz pamiętać, aby jej przygotowanie rozpocząć co najmniej dwa dni przed Wigilią. Bowiem mak i pszenica potrzebują kilkunastu godzin, aby nasiąknąć wodą i mlekiem. Z kolei gotowy deser potrzebuje całej nocy na schłodzenie. Przepis na kutię z bakaliami i miodem Będziesz potrzebować 100 gramów maku (najlepiej już zmielonego) 300 ml wody 370 ml mleka 70 ml miodu 100 gramów ziaren łuskanej pszenicy 50 gramów rodzynek 50 gramów orzechów 50 gramów migdałów 30 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Ziarna łuskanej pszenicy umieść w sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie umieść ziarna w misce odpornej na działanie wysokiej temperatury i zalej wrzątkiem. Tak przygotowaną pszenicę odstaw do namoczenia na całą noc. Mak umieść w misce. W rondelku podgrzej 300 ml mleka, a następnie zalej nim mak. Miksturę odstaw do namoczenia również na całą noc. Następnego dnia odcedź pszenicę z wody, umieść w garnku i zalej świeżym wrzątkiem. Całość gotuj przez ok. 35 minut, aż do miękkości pszenicy. Podobnie zrób z makiem. Z tą różnicą, że do jego odcedzenia należy użyć gazy, a nie sitka. Jeśli używasz maku, który wcześniej nie był zmielony, to właśnie najlepszy moment na zrobienie tej czynności. Migdały i orzechy dokładnie posiekaj na małe kawałki. Do ich rozdrobnienia możesz również użyć meleksera. Mielony mak, ugotowaną pszenicę, posiekane orzechy, a także rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy umieść w jednej misce. Do powyższych składników dodaj miód, pozostałe 70 ml mleka i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się...

Przeczytaj
domowy krochmal
AdobeStock
Newsy Wylewacie wodę po ryżu? Włóżcie do niej obrus. To, co się stanie wprawi was w osłupienie
W domu wszystko może się przydać - nawet woda po ryżu! Dowiedzcie się, do czego można ją wykorzystać.
Katarzyna Wyborska
grudzień 20, 2020

Święta to nie tylko gotowanie wigilijnych potraw i pieczenie ciast. Jest to także czas wielkich porządków, ponieważ na Boże Narodzenie mieszkanie musi lśnić! Myjemy okna, pierzemy dywany, wycieramy kurz ze wszystkich kątów oraz dokładnie krochmalimy i prasujemy obrus na wigilijną wieczerzę – no właśnie, czy faktycznie konieczne jest oddanie obrusu do magla? Możecie bardzo skutecznie i tanio zrobić domowy krochmal samodzielnie! Dawniej krochmal był szeroko stosowany ze względu na swoje antybakteryjne właściwości. Wypraną bieliznę, pościel czy obrusy moczono w krochmalu, dzięki czemu tkaniny były bardziej odporne na kurz, zabrudzenia i bakterie. Jest to niezwykle przydatne w przypadku świątecznych obrusów, które w trakcie świąt są bardzo mocno eksploatowane! Można kupić gotowe mieszanki do zrobienia krochmalu, ale bardzo łatwo możecie wykonać go samodzielnie w domu. W końcu to nic innego, jak woda ze skrobią – dlatego świetnym sposobem na domowy krochmal jest wykorzystanie… wody po gotowaniu ryżu! Jak zrobić domowy krochmal z ryżu Wykonanie takiego krochmalu jest banalnie proste! Potrzebne są jedynie te składniki: Ryż Opcjonalnie: garść suszonej lawendy Woda Aby przygotować krochmal, postępujcie zgodnie z poniższymi wskazówkami: Do garnka wsypcie trzy pełne łyżki ryżu i zalejcie je trzema szklankami wody. Gotujcie do miękkości przez pół godziny. Gotowy ryż możecie wykorzystać do obiadu. Zamiast wylewać wodę, wsypcie do niej garść lawendy i gotujcie jeszcze przez kilka minut. W drugim garnku przygotujcie 1,5 litra wrzątku. Odcedźcie wodę po ryżu z kwiatów lawendy i wlejcie do garnka z gorącą wodą. Zamieszajcie. Do tak przygotowanego krochmalu włóżcie cały obrus – musi być wilgotny! Tak wykrochmalony obrus będzie śnieżnobiały, łatwiejszy w...

Przeczytaj