Nie ma to, jak rosół u babci! Ciężki, aromatyczny i przede wszystkim – tłusty. Taki bulion może nie jest zbyt dietetyczny, ale w końcu wszystko, co tuczące jest niestety smaczne. Wynika to z faktu, że tłuszcz niesie smak i siłą rzeczy potrawy bogate w tłuszcz są zwyczajnie smaczniejsze. Niektórzy eksperci kulinarni mówią wprost, że albo się je różne smaczne dania, albo jest się na diecie. Też tak uważacie?

Idealny, wykwintny rosół wymaga cierpliwości. Powinien się gotować co najmniej trzy godziny i koniecznie składać się z dużej ilości warzyw i mięsa najlepszej jakości. To bardzo ważne, ponieważ rosół stanowi podstawę innych zup i sosów. Używa się go też do duszenia mięs, dlatego warto zadbać o to, by bulion był jak najsmaczniejszy. Niektórzy idą na łatwiznę i rozpuszczają po prostu kostkę rosołową lub inne współczesne „wynalazki” w gorącej wodzie, ale wszyscy wiemy, że takie sztuczki nigdy nie zastąpią głębokiego smaku prawdziwego rosołu. Żeby był smaczny, trzeba koniecznie zadbać przede wszystkim o jakość i rodzaj użytego mięsa. Wiecie, jakie jest najlepsze?

Przepis na tłusty rosół drobiowy

Przyjęło się, że rosół gotowany tylko na mięsie z kurczaka jest łagodny w smaku i chudy. Ile w tym prawdy? Wszystko zależy od tego, której części z kurczaka użyjecie. Do niczego nie nadaje się pierś z kurczaka, ponieważ jest bardzo chuda i gotowany na niej bulion będzie niesmaczny. Dobry rosół zagwarantują wam te kawałki, które mają dużo tłuszczu i skóry, czyli korpus drobiowy, udka, i skrzydełka.

Do przygotowania tłustego bulionu potrzebne wam będą zatem poniższe składniki:

Zobacz także:

  • 2 ćwiartki kurczaka ze skórą (udka i podudzia)
  • 1 por
  • 1 cebula dymka
  • 1 biała cebula
  • Pół selera
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • Garść kolendry
  • 2 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Obmyjcie mięso i umieśćcie w garnku. Zalejcie zimną wodą tak, by przykryła mięso. Zagotujcie.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć, skręćcie ogień i za pomocą łyżki cedzakowej ściągnijcie szumy z powierzchni.
  3. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i gotujcie wywar pod przykryciem przez 1,5 godziny.
  4. Opaloną cebulę oraz obrane warzywa wrzućcie do garnka. Przykryjcie i gotujcie kolejne 1,5 godziny.
  5. Na koniec doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego!