Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy

Jak ugotować babciny niedzielny rosół na samym kurczaku? Koniecznie wybierzcie takie kawałki mięsa

Dobry rosół gotowany tylko na kurczaku? To możliwe! Wszystko zależy od dobrego mięsa.

Nie ma to, jak rosół u babci! Ciężki, aromatyczny i przede wszystkim – tłusty. Taki bulion może nie jest zbyt dietetyczny, ale w końcu wszystko, co tuczące jest niestety smaczne. Wynika to z faktu, że tłuszcz niesie smak i siłą rzeczy potrawy bogate w tłuszcz są zwyczajnie smaczniejsze. Niektórzy eksperci kulinarni mówią wprost, że albo się je różne smaczne dania, albo jest się na diecie. Też tak uważacie?

Idealny, wykwintny rosół wymaga cierpliwości. Powinien się gotować co najmniej trzy godziny i koniecznie składać się z dużej ilości warzyw i mięsa najlepszej jakości. To bardzo ważne, ponieważ rosół stanowi podstawę innych zup i sosów. Używa się go też do duszenia mięs, dlatego warto zadbać o to, by bulion był jak najsmaczniejszy. Niektórzy idą na łatwiznę i rozpuszczają po prostu kostkę rosołową lub inne współczesne „wynalazki” w gorącej wodzie, ale wszyscy wiemy, że takie sztuczki nigdy nie zastąpią głębokiego smaku prawdziwego rosołu. Żeby był smaczny, trzeba koniecznie zadbać przede wszystkim o jakość i rodzaj użytego mięsa. Wiecie, jakie jest najlepsze?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na tłusty rosół drobiowy

Przyjęło się, że rosół gotowany tylko na mięsie z kurczaka jest łagodny w smaku i chudy. Ile w tym prawdy? Wszystko zależy od tego, której części z kurczaka użyjecie. Do niczego nie nadaje się pierś z kurczaka, ponieważ jest bardzo chuda i gotowany na niej bulion będzie niesmaczny. Dobry rosół zagwarantują wam te kawałki, które mają dużo tłuszczu i skóry, czyli korpus drobiowy, udka, i skrzydełka.

Zobacz także
rosół przepis

Rosół nie skwaśnieje, jeśli po jego ugotowaniu nie zrobicie 1 błędu. Genialny trik babć

Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby

Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby

Do przygotowania tłustego bulionu potrzebne wam będą zatem poniższe składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka ze skórą (udka i podudzia)
  • 1 por
  • 1 cebula dymka
  • 1 biała cebula
  • Pół selera
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • Garść kolendry
  • 2 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Obmyjcie mięso i umieśćcie w garnku. Zalejcie zimną wodą tak, by przykryła mięso. Zagotujcie.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć, skręćcie ogień i za pomocą łyżki cedzakowej ściągnijcie szumy z powierzchni.
  3. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i gotujcie wywar pod przykryciem przez 1,5 godziny.
  4. Opaloną cebulę oraz obrane warzywa wrzućcie do garnka. Przykryjcie i gotujcie kolejne 1,5 godziny.
  5. Na koniec doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
jak uratować słony rosół
AdobeStock
Newsy
Rosół wyszedł zbyt ostry? Nie wylewajcie go. Uratujecie go dodając 1 produkt
Jak uratować za ostry rosół? Poznajcie ten prosty sposób!

Mówi się, że gdy człowiek jest zakochany, to zawsze przesoli zupę. Podobne przesądy dotyczą gotowania i pieczenia przy pełni księżyca albo podczas burzy. Ile w tym prawdy? Niektóre z tych wierzeń nie wzięły się znikąd! Wiele wskazuje na przykład na to, że wyładowania elektryczne w trakcie burzy, mają wpływ na większe wydzielanie się kwasów ze składników znajdujących się w zupie. Dlatego właśnie rosół gotowany w momencie, gdy za oknem szaleje burza z piorunami szybciej kwaśnieje. Zwykle jednak zbyt słony lub ostry rosół nie wynika z warunków atmosferycznych, a zwykłej nieuwagi lub niewiedzy. Na szczęście można go łatwo uratować! Jak uratować zbyt ostry lub słony rosół? Za ostry albo za słony rosół, to prawdziwa zmora każdego kucharza. Ugotowanie tej zupy zajmuje trochę czasu, dlatego żal ją wylewać gdy nie wyjdzie! Poznajcie łatwe triki na złagodzenie smaku rosołu: Dodajcie warzywa Do zupy wystarczy wrzucić jednego ziemniaka i gotować go chwilę w rosole, a następnie wyrzucić. Warzywo powinno „wsiąknąć” całą sól! Innym sposobem jest wrzucenie do rosołu dodatkowych marchewek które sprawią, że zupa będzie słodsza. Nie wszystkim jednak odpowiada słodki smak rosołu, dlatego lepiej wypróbować trik z ziemniakiem. Dolejcie wody Najprostszy i najszybszy sposób. Po prostu część rosołu przelejcie do drugiego garnka i uzupełnijcie go gorącą wodą. Przepis na dobry rosół By mieć pewność, że rosół nie wyjdzie zbyt ostry ani słony, róbcie go z zachowaniem odpowiednich proporcji: Składniki: 3 litry wody 1,5 kg mięsa z kurczaka (cały kurczak albo jego części, czyli skrzydełka, udka albo korpus) 2 pietruszki 2 marchewki Ćwierć selera Kawałek pora 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego...

Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
AdobeStock
Newsy
Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
Jak długo gotujecie rosół? Kilka godzin, a może cały dzień? Czy istnieje idealny czas gotowania rosołu? Sprawdźcie.

Wokół gotowania rosołu krąży wiele teorii. Jedni twierdzą, że powinien się gotować możliwie jak najkrócej, inni gotują go przez wiele godzin. Rekordziści poświęcają na gotowanie rosołu nawet dwie doby! A jak powinno się go naprawdę gotować, by wyszedł dobry w smaku? Jak długo gotować rosół? Ilu kucharzy, tyle teorii. Jednak zasada jest prosta – dobry rosół wyjdzie wam już po 2 godzinach gotowania. Jeżeli gotujecie rosół drobiowy , to będzie dobry nawet po 1,5 godziny. Ważne jest, by nie gotować go zbyt długo, ponieważ bardzo długo gotowany rosół może się zrobić po prostu niesmaczny. Optymalny czas gotowania tej zupy to 2-3 godziny. Starajcie się nie przekraczać tego czasu, jeśli zależy wam na dobrym smaku rosołu! Przepis na bulion wołowy Do przygotowania rosołu z mięsa wołowego , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 pietruszki 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula Por Świeża natka pietruszki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Opłuczcie mięso w zimnej wodzie, włóżcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, zbierzcie powstałe szumowiny. Zmniejszcie moc palnika na minimalną, przykryjcie garnek i gotujcie przez pół godziny. Umyjcie warzywa. Pietruszkę, marchew i selera pokrójcie w kawałki. Cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki lub podsmażcie ją na suchej patelni albo wstawcie do piekarnika. Wrzućcie warzywa do garnka, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmijcie wszystkie warzywa oraz mięso, a zupę przelejcie przez sito. I gotowe! Tak przygotowany...

Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy
Rosół wyszedł brązowy? To wina 1 warzywa. Większość osób popełnia ten błąd
Jeśli wasz rosół ma dziwny kolor, winowajcą może być warzywo, które zawsze do tej zupy dodajecie!

Podstawą umiejętności kulinarnych jest ugotowanie smacznego rosołu – to wiedzą wszyscy. W końcu rosół jest klasyczną zupą, którą w Polsce jada się bardzo często! A do tego stanowi podstawę innych zup oraz wielu sosów. Trudno jest nazywać się kucharzem nie umiejąc ugotować bulionu! Właśnie dlatego umiejętność ugotowania pysznego i złotego rosołu, jest tak cenna. Czasami jednak nie wszystko idzie zgodnie z planem i zupa wychodzi mętna, mdła albo brązowa. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić! Dlaczego rosół wychodzi brązowy? Zdarza się, że rosół nie ma takiej barwy, jak byście chcieli. Może na przykład wyjść bardzo blady – to zwykle wina krótkiego czasu gotowania albo zbyt dużej ilości wody. Ale czasami dzieje się odwrotnie i rosół wychodzi brązowy! Dlaczego tak się dzieje? Winna jest zbyt mocno opalona cebula. Jeśli opalacie ją tak intensywnie, że wrzucacie do rosołu praktycznie węgielek, a nie cebulę, to nie ma się co dziwić, że zupa wyszła brązowa. Najważniejszy jest umiar! Pamiętajcie też o tym, by nie opalać cebuli nad gazowym palnikiem , ponieważ przechodzi ona wówczas trującymi substancjami znajdującymi się w gazie. Przepis na rosół drobiowy Do przygotowania klasycznego rosołu na mięsie drobiowym, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 – 2 litry wody (zimnej!) 1 korpus z kurczaka 2 udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Kawałek pora 1 cebula w łupinie Ćwierć selera (korzeń) Świeży lubczyk Natka pietruszki Sól Przygotowanie: Mięso umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie 1,5 l zimnej wody lub więcej, jeśli mięsa wyszło dużo – odpowiednie proporcje to 1,5 litra wody na 1 kg mięsa z...

Dieta bulionowa
AdobeStock
Newsy
Chcecie zrzucić 2 kg w tydzień? Zastosujcie dietę bulionową. Ten pyszny rosół działa cuda
Pijcie ten bulion, może pomóc wam schudnąć!

Dobrze wiecie, że czasem nie jest łatwo poradzić sobie z nadprogramowymi kilogramami. Jest wiele sposobów na odchudzanie, a często trzeba przetestować kilka, by znaleźć ten właściwy dla siebie. Przeczytajcie o diecie bulionowej, która pomogła już wielu osobom, a jednocześnie opiera się na tym znanym i pysznym wywarze. Dieta bulionowa Rekordziści twierdzą, że dzięki diecie bulionowej zrzucili nawet 5 kg w ciągu zaledwie 3 tygodni. Na czym polega ten sposób odżywiania? Jada się na niej przede wszystkim bulion, który ma zaspokajać zachcianki kulinarne. Dzięki przyzwoleniu na jedzenie pysznego i aromatycznego produktu, który nie ma wielu kalorii, wiele osób lepiej radzi sobie z nieprzekraczaniem dziennego limitu kalorii. Zasady diety bulionowej Dietę można stosować dwa dni w tygodniu, dni nie mogą jednak następować po sobie Bulion możecie pić aż 6 razy dziennie W pozostałe dni należy stosować się do zasad zdrowej diety Bulion z diety bulionowej Dieta bulionowa nie zakłada stosowania tylko jednego, konkretnego rodzaju bulionu. Możecie z powodzeniem stosować przepisy, które już od dawna znacie i lubicie. Możecie ugotować po prostu dobry, aromatyczny rosół. Pamiętajcie, że będziecie go jeść bez dodatków, powinien być więc szczególnie doprawiony, by smakował wam przy piciu. Bulion do picia na diecie bulionowej nie powinien być zbyt tłusty. Gdy będzie kaloryczny, dostarczy więcej kalorii i wcale nie ułatwi odchudzania. Ugotujcie bulion na mięsie, ale niech nie będzie to mięso bardzo tłuste. Dodajcie dużo warzyw i koniecznie gotujcie go na kościach. Mają najwięcej smaku. Proponujemy, żebyście dodali do bulionu te dodatki: Kości z kurczaka Opalona cebula Kilka marchewek Pietruszka Seler Kilka łyżek soku z cytryny Kulki pieprzu Ziele angielskie...