Jak szybko zdjąć skórkę z kiełbasy? To naprawdę łatwe
Adobe Stock
Newsy

Jak szybko zdjąć skórkę z kiełbasy? To naprawdę łatwe

Nie ma nic lepszego niż domowa, pachnąca kiełbasa. Idealnie sprawdza się zarówno na zimno, jak i w różnych daniach na gorąco. Kłopotliwa niestety jest w niej osłonka. Aby pozbyć się jej w prosty sposób, należy zastosować jeden trik.

Podczas różnych uroczystości czy świąt na stole obowiązkowe są dania główne czy słodkości. Nie należy jednak zapominać o przekąskach i zimnej płycie, na której powinny znaleźć się różnego rodzaju wędliny. Najlepsze są te domowe oraz wykonane samodzielnie. Nie wszyscy mimo wszystko przepadają za osłonką tych mięs, a szczególnie kiełbasy. Ściągnięcie skórki bywa kłopotliwe. By temu zaradzić wystarczy zastosować jeden prosty patent.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polska kiełbasa

To jedna z popularniejszych polskich wędlin. Zachwyca swoim smakiem, ale przede wszystkim wyjątkowym, wędzonym aromatem. Jej przygotowanie jest dosyć pracochłonne, jednak efekt końcowy jest wart tego czasu. Do przyrządzenia kiełbasy wykorzystuje się najczęściej mięso wieprzowe, aczkolwiek można użyć również mieszanki różnych mięs. Poza tym niezbędne są przyprawy by danie miało odpowiedni aromat. Najczęściej dodaje się gorczycę, paprykę słodką, czosnek, a także tradycyjną sól i pieprz. Wszystko należy zachować w odpowiednich ilościach. Kluczową kwestią jest obróbka termiczna, a dokładniej wędzenie. Kiełbasa przygotowuje się podczas wędzenia dymem. To ten sposób jest decydujący o jego ostatecznej formie. 

Zobacz także
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha

Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha

Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie

Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie

Rodzaje kiełbas

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż w sprzedaży na rynku można spotkać się z różnymi rodzajami kiełbas. Rozróżnia się je na podstawie zawartości wody. Wśród nich wyróżnia się, takie jak:

  • kiełbasy trwałe- zawierają około 36% wody, np. salami, krakowska czy sucha;
  • kiełbasy półtrwałe- zawierają 36- 56% wody, np. żywiecka czy kabanosy;
  • kiełbasy nietrwałe- zawierają w swoim składzie do 72 % wody, np. zwyczajna lub biała kiełbasa.

Tą wędlinę można również podzielić ze względu na stopień rozdrobnienia mięsa, czyli:

  • homogenizowane,
  • drobno rozdrobnione,
  • średnio rozdrobnione,
  • grubo rozdrobnione. 

Na sklepowych półkach jest szeroki wybór kiełbas pod każdym względem, dlatego też każdy z pewnością znajdzie idealną dla siebie.

Łatwe ściągnięcie skórki z kiełbasy 

Tradycyjna kiełbasa jest zazwyczaj w osłonce lub skórce. Zdjęcie jej nie zawsze jest łatwe. Wówczas wystarczy zastosować jeden prosty trik, aby się jej pozbyć. Należy do miski włożyć kiełbasę i zalać ją bardzo zimną wodą. W takim stanie powinna zostać przez minimum pięć minut. Po tym czasie osłonka bez problemu odejdzie od kiełbasy.

Czytaj także:

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Doskonała  na wielkanocny obiad
Gotujmy.pl/Justyna92
Newsy
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Doskonała na wielkanocny obiad
Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia danie, które zachwyca smakiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a na stałe zagości w waszym menu.

Kiełbasa w sosie chrzanowym to bardzo prosty, ale jednocześnie przepyszny pomysł na codzienny obiad. Dobrze sprawdzi się również jako danie główne na Wielkanocne spotkanie z bliskimi. Ta potrawa robi się niemal sama, dlatego jest doskonała na święta – jeśli z reguły przyrządzacie je sami, to na pewno wiecie, że niemal każda potrawa wymaga czasu. A ta kiełbasa nie wymaga zbyt wiele uwagi, więc na pewno docenicie prostotę wykonania. Danie uzupełnia bardzo smaczny sos na bazie chrzanu i musztardy. Jakie dodatki najbardziej pasują do tak upieczonej kiełbasy? Zdecydowanie postawcie na coś nieskomplikowanego jak np. tłuczone ziemniaki albo ziemniaczane puree. Całości dopełni pyszna domowa ćwikła z chrzanem. Goście z pewnością będą zachwyceni tym prostym, ale jakże smacznym daniem, a wy docenicie chwilę odpoczynku podczas świątecznej krzątaniny. Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym Składniki 8 sparzonych białych kiełbas 3 średnie białe cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki chrzanu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku Mielona słodka papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól, majeranek i czosnek. Włóżcie kiełbaski i gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Odlejcie pół szklanki wody, w której gotowały się kiełbasy. Kiełbaski ponacinajcie na ukos lub w kratkę. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w grubsze plasterki lub piórka. Naczynie żaroodporne wysmarujcie olejem, na dnie ułóżcie kiełbasy, przykryjcie je cebulą. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszajcie i zalejcie wodą. Przykryjcie pokrywką i wstawcie naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180...

Kiełbasa
Wikipedia Commons
Newsy
Jak wybrać dobrą kiełbasę w sklepie? Przed zakupem koniecznie zwróćcie uwagę na te szczegóły
Szczęśliwie minęły już czasy, w których każde pętko kiełbasy w sklepie było na wagę złota. Dzisiaj wybór jest już znacznie większy. Trzeba za to wybierać mądrze!

„Za króla Sasa łyżką kiełbasa” – głosiło znane przed wiekami powiedzenie. Dzisiaj nie jest ani tak dobrze jak za czasów rozpasanej XVIII-wiecznej szlachty, ani tak źle jak w okresie PRL-u. Na półkach sklepowych każdy znajdzie coś dla siebie. Kiełbasa zwyczajna, podsuszana, coraz popularniejsze salami czy kabanosy. Trzeba tylko mieć za co je wszystkie kupić! Różne gatunki kiełbas Kiełbasa kiełbasie nie równa. Nie trzeba tego tłumaczyć żadnemu miłośnikowi tej tradycyjnej polskiej wędliny. Czasem zdarza się jednak, że można popełnić błąd podczas wyboru kiełbasy przy ladzie sklepowej lub na stoisku mięsnym. Atrakcyjna cena i apetyczny na pozór wygląd to nie wszystko. Podczas kupowania kiełbasy należy zwrócić uwagę na jeszcze kilka innych szczegółów. Skład wędlin różni się w zależności od ich rodzaju. Masarze i wędliniarze dzielą kiełbasy na trzy główne gatunki pod względem zawartości wody. I tak najwięcej wody zawierają tzw. kiełbasy nietrwałe (biała, śląska). Liczy się przede wszystkim skład Najwięcej mięsa mają za to kabanosy i kiełbasy suche, takie jak na przykład myśliwska. Tak czy owak, zawartość mięsa powinna być dla kupujących głównych drogowskazem. Jeżeli na opakowaniu kiełbasy znajdziecie informację o tym, że w składzie kiełbasy jest mniej niż 90-95% mięsa, lepiej poszukajcie innego produktu. Gdy woda znajduje się na samym początku składników danej kiełbasy, oznacza to, że ta właśnie wędlina nie należy do najszlachetniejszych wyrobów masarskich. O wstrzykiwaniu wody do wędlin każdy z was z pewnością już słyszał. Nie pozostaje więc nic innego, by po prostu sprawdzać skład wędlin przed ich zakupem. Sprawdzajcie szczegóły Podczas lektury składu, zwróćcie...

jak ugotować białą kiełbasę
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę? 1 błąd i będzie do niczego
Wielkanocny żurek, a także barszcz biały, nie mogą się obejść bez dodatku w postaci białej kiełbasy. Jak należy gotować surową kiełbasę?

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego od zwykłego włożenia mięsa do garnka z wrzątkiem i poczekania, aż wszystko będzie jak należy. Nic bardziej mylnego. Lekceważące podejście do białej kiełbasy, może zaowocować popękaniem skórki i nieszczęściem. Szkoda marnować dobrej jakości kiełbasy, dlatego zanim przystąpicie do jej obgotowywania, przeczytajcie nasz krótki poradnik. Czym różni się parzenie od gotowania białej kiełbasy? Zanim przejdziemy do konkretnych wskazówek i rad, należy się wam jeszcze słówko wyjaśnienia. Chodzi o różnicę między gotowaniem białej kiełbasy, a jej parzeniem. Zasadniczo nie ma tutaj żadnej różnicy. Chodzi wyłącznie o terminologię – niektórzy są zdania, że ugotować można co najwyżej zupę, a gotową kiełbasę po prostu się parzy. Nie będziemy rozstrzygać tych językowych dylematów. Przejdźmy do gotowania albo, jak kto woli, parzenia białej kiełbasy. Jak już wspomnieliśmy, gotowanie białej kiełbasy to wbrew pozorom nie są przelewki. Oto kilka punktów, które koniecznie muszą być przez was przestrzegane podczas tego procesu. Jak powinno się gotować białą kiełbasę? Gotujcie wodę z przyprawami. By kiełbasa nabrała nieco więcej wyrazistości i smaku, nie wystarczy wygotować ją w zwykłej wodzie. Dodajcie do wrzątku przyprawy – sól, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, a nawet czosnek – taki zestaw jeszcze bardziej podkręci smak kiełbasy. Nakłujcie kiełbaski przed zagotowaniem. Dzięki takiemu działaniu, osłonki kiełbas nie popękają podczas starcia z wrzącą wodą nawet po kilku minutach gotowania. Kontrolujcie i sprawdzajcie temperaturę gotowania. Uważajcie, by kiełbaski nie gotowały się we wściekle wrzącej wodzie – w ten sposób możecie naruszyć ich zwartość, takiego...

obieranie jajek
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać jajko na twardo? Zastosujcie ten banalny trik, a nie będą poharatane i wyszczerbione
Obieranie jajek ugotowanych na twardo to dla wielu zmora, szczególnie jak są świeże. Wówczas skorupka odchodzi wraz z białkiem. Aby ta czynność była łatwiejsza warto zastosować jeden trik.

Jajka to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów na co dzień w kuchni. Przyrządza się z nich choćby pożywne śniadania albo mogą stanowić one dodatek do innych dań. Często gotujemy je wszyscy na twardo. Sęk w tym, że później należy obrać je ze skorupek. To dla wielu osób czynność spędzająca sen z powiek, gdyż twarda otoczka odchodzi wraz z osłonką i jajkiem. By uniknąć takich sytuacji wystarczy zastosować jeden prosty patent! Łatwe obieranie jajek ugotowanych na twardo Wówczas jajko nie wygląda zbyt apetycznie, tylko jest lekko poharatane. By jaja łatwiej się obierały wystarczy zastosować jeden prosty patent. Do gotującej się wody na jajka należy dodać szczyptę soli. Nadmiar wody należy odlać, przepłukać jajka zimną wodą, a następnie przykryć pokrywką i energicznie całość wstrząsnąć. Dzięki takiemu zabiegowi skorupka z łatwością odejdzie od jajka, a bez niej będzie prezentować się nienagannie. Gotowanie jajek na twardo Gotowanie jaj na twardo to jedna ze zdrowszych wersji tego produktu. Do takiej obróbki termicznej nie potrzeba dodatku tłuszczu, przez co nie nabierają dodatkowych kilokalorii. Poza tym wysoka temperatura gotowania pozbywa się ze składnika różnych drobnoustrojów, które w negatywny sposób mogłyby wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Jajka ugotowane na twardo można wykorzystać na wiele sposobów, przykładowo podać je z kleksem majonezu bądź z przygotowanym farszem. Taka forma produktu najczęściej serwowana jest chętnie choćby podczas świąt wielkanocnych, kiedy występują one w różnych, smacznych wariantach.  Jajka na zdrowie Wbrew krążącym w przeszłości mitom, jajka należą do jednych z najzdrowszych produktów. Wszystko zawdzięczają witaminom oraz mikroelementom zawartym w swoim składzie....