
Dokładne (a tym bardziej szybkie) umycie praski do czosnku to wyjątkowo ciężkie zadanie. Często używa się w tym celu wykałaczek, szpilek lub innych ostro zakończonych narzędzi. Jest to czasochłonne, jednak zwykłe umycie praski gąbką i płynem do mycia naczyń często nie wystarcza. Tak samo mycie sprzętu w zmywarce. Jak więc poradzić sobie z tym problemem?
Jak wyczyścić praskę do czosnku?
Jest na to sposób, którego na pewno nie znacie: wystarczy wam do niego świeży ogórek! Przepuśćcie warzywo przez praskę – dzięki swojej wysokiej zawartości wody szybko oczyści dziurki z pozostałości po czosnku. Ogórek sprawi też, że szybciej pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu po tym wonnym warzywie.
Nie macie pod ręką ogórka? Możecie także spryskać praskę olejem w sprayu bądź tzw. cooking sprayem. Tłuszcz sprawi, że zanieczyszczenia będą odchodzić znacznie łatwiej.
Czy częste jedzenie czosnku to samo zdrowie?
Czosnek to tzw. naturalny antybiotyk o niezwykle wysokiej zawartości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Jest pełne witamin, przeciwutleniaczy i pierwiastków. Czosnek słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych i antywirusowych, które zwalczają wszelkie infekcje i znacząco poprawiają odporność.
Chociaż czosnek jest wyjątkowo zdrowy, są pewne przeciwskazania i schorzenia, przy których nie powinno się go spożywać. Dotyczy to m.in. dolegliwości żołądkowych i chorób układu pokarmowego. Warzywo to należy do ciężkostrawnych produktów i może nasilić gazy, wzdęcia czy bóle brzucha. Należy także pamiętać, że na czosnek można być uczulonym, dlatego jeśli obserwujecie u siebie specyficzne reakcje alergiczne – skonsultujcie się z lekarzem i wykluczcie uczulenie na to warzywo.
Źródło: Gotujmy.pl