Jak szybko wyczyścić praskę do wyciskania czosnku? Nie potrzebujecie noża ani wykałaczki
Adobe Stock
Newsy

Jak szybko wyczyścić praskę do wyciskania czosnku? Nie potrzebujecie noża ani wykałaczki

Czyszczenie wyciskarki do czosnku to wyjątkowo uciążliwa czynność kuchenna. Wiemy, jak ją uprościć!

Dokładne (a tym bardziej szybkie) umycie praski do czosnku to wyjątkowo ciężkie zadanie. Często używa się w tym celu wykałaczek, szpilek lub innych ostro zakończonych narzędzi. Jest to czasochłonne, jednak zwykłe umycie praski gąbką i płynem do mycia naczyń często nie wystarcza. Tak samo mycie sprzętu w zmywarce. Jak więc poradzić sobie z tym problemem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wyczyścić praskę do czosnku?

Jest na to sposób, którego na pewno nie znacie: wystarczy wam do niego świeży ogórek! Przepuśćcie warzywo przez praskę – dzięki swojej wysokiej zawartości wody szybko oczyści dziurki z pozostałości po czosnku. Ogórek sprawi też, że szybciej pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu po tym wonnym warzywie.

Nie macie pod ręką ogórka? Możecie także spryskać praskę olejem w sprayu bądź tzw. cooking sprayem. Tłuszcz sprawi, że zanieczyszczenia będą odchodzić znacznie łatwiej.

Czy częste jedzenie czosnku to samo zdrowie?

Czosnek to tzw. naturalny antybiotyk o niezwykle wysokiej zawartości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Jest pełne witamin, przeciwutleniaczy i pierwiastków. Czosnek słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych i antywirusowych, które zwalczają wszelkie infekcje i znacząco poprawiają odporność.

Zobacz także
Czosnek

W ten sposób obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej

Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł

Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł

Chociaż czosnek jest wyjątkowo zdrowy, są pewne przeciwskazania i schorzenia, przy których nie powinno się go spożywać. Dotyczy to m.in. dolegliwości żołądkowych i chorób układu pokarmowego. Warzywo to należy do ciężkostrawnych produktów i może nasilić gazy, wzdęcia czy bóle brzucha. Należy także pamiętać, że na czosnek można być uczulonym, dlatego jeśli obserwujecie u siebie specyficzne reakcje alergiczne – skonsultujcie się z lekarzem i wykluczcie uczulenie na to warzywo.

Źródło: Gotujmy.pl

Obieranie czosnku
Pixabay/Ulrike Mai
Newsy
Prawie wszyscy wyciskają czosnek w niewłaściwy sposób. 1 rzecz robicie zupełnie niepotrzebnie
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez czosnku. Dodaje aromatu potrawom mięsnym, lekkim sałatkom, a także może wspomóc waszą walkę z sezonową infekcją.

Jeśli chodzi o lecznicze właściwości, żadna z roślin nie jest w stanie dorównać czosnkowi. To naturalny antybiotyk, podstawowy składnik do przeprowadzenia detoksu organizmu, hamulec dla wielu bakterii i produkt, który również obniża ciśnienie krwi. Są wśród was zwolennicy czosnku, są też pewnie jego przeciwnicy. Wszystko za sprawą ostrego, gryzącego zapachu, który nie pasuje wszystkim. Mimo niekoniecznie przyjemnej woni, trudno odmówić mu mnóstwa leczniczych właściwości. Wystarczy zjadać jeden ząbek czosnku dziennie, by odczuć różnicę w zdrowiu. Zanim jednak przejdziemy do wypunktowania prozdrowotnych zalet czosnku, winni jesteśmy wam wytłumaczenie jak powinno się go prawidłowo wyciskać przez praskę. Jak prawidłowo używać praski do czosnku? Przeciskanie czosnku przez praskę nie wydaje się bardzo skomplikowanym działaniem. Tym bardziej, jeśli wiecie jak jej używać. A może od lat wyciskacie czosnek w niewłaściwy sposób? O co tutaj chodzi? Praski używa się w końcu także po to, by ręce nie przesiąkały nieprzyjemną, czosnkową wonią. W tym celu zazwyczaj, obiera się ząbki czosnku z łupiny. Niepotrzebnie! Czosnek można sprasować w łupinami, które i tak po rozdrobieniu warzywa zostaną w prasce. Samo obieranie czosnku przed jego przeciśnięciem jest zatem bezcelowe. Możecie pominąć ten etap. Dzięki temu unikniecie pobrudzenia rąk, a także zredukujecie zabrudzenia samej praski, która zwykle jest niezwykle niewygodna jeśli chodzi o mycie pod bieżącą wodą. Jak sobie poradzić z tym problemem? Wystarczy stara szczoteczka do zębów albo wykałaczki. Praskę przed oczyszczeniem można również posmarować olejem, powinno to pomóc z usuwaniu z niej resztek. Na koniec wystarczy urządzenie przemyć ciepłą wodą z płynem. Dlaczego...

jak szybko obrać i posiekać czosnek
Adobe Stock
Newsy
Jak błyskawicznie i najłatwiej obrać i posiekać ząbek czosnku? Niepotrzebne żadne wymyślne gadżety
Obieranie i siekanie czosnku bywa kłopotliwe. Zdradzimy wam jednak sposoby, dzięki którym zawsze z łatwością go obierzecie i szybko posiekacie. Zdziwicie się, że nie jest to wiedza powszechna!

Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez czosnku. Jest pyszny na surowo i po obróbce termicznej. Ma zresztą nie tylko wspaniały aromat, który podkreśla smak przygotowywanych dań, ale jest też niezwykle zdrowy. Jedyne, co można mu poczytać za wadę to to, że dość trudno się obiera. Uparte łupinki trzymają się ząbków, jakby za nic nie chciały zostać rozdzielone z czosnkiem! Ale ten sposób sprawdza się zawsze, wystarczy 1 sekunda i nawet najmniejszy i najmłodszy ząbek czosnku jest gotowy do posiekania (na to też zdradzamy świetny trik). I do dalszej drogi. Tej do naszych dań! Jak łatwo i szybko obrać ząbek czosnku? Żeby bezproblemowo obrać czosnek, wystarczy przygotować deskę do krojenia i duży nóż (tzw. nóż szefa). Następnie: połóżcie główkę czosnku dołem do deski i mocno przyciśnijcie ją dłonią. Tak poluzujecie ząbki. Teraz wystarczy palcami oddzielić ząbki czosnku. To trochę jak z mandarynką! Połóżcie ząbek czosnku na desce i nożem odetnijcie końcówki . Płaską stroną noża przyciśnijcie delikatnie ząbek czosnku, jakbyście chcieli go zmiażdżyć (ostrze noża nie może być skierowane w waszą stronę!). Teraz łupinka z łatwością odejdzie od czosnku! Możecie to zobaczyć na tym filmie: Jak szybko posiekać czosnek? A co z siekaniem czosnku? Na to też jest dobry sposób: pokrójcie w cienkie plasterki wzdłuż ząbka czosnku. Trzymając pokrojony ząbek czosnku wolną ręką, pokrójcie go nożem wszerz.  Połóżcie wolną rękę na górze noża, blisko końca ostrza, trzymając palcami krawędzie, tak, żeby końcówka noża nie ruszała się, kiedy będziecie siekać czosnek. Poruszajcie nożem w górę i w dół od lewej do prawej strony, dopóki nie otrzymacie pożądanej...

7-dniowa dieta ogórkowa na wystające boczki. Szybko zauważycie efekt
Pixabay
Newsy
7-dniowa dieta ogórkowa na wystające boczki. Szybko zauważycie efekt
Błyskawiczna dieta nie tylko pozbędzie się nagromadzonego tłuszczu, ale także oczyści organizm.

Ogórki to prawdziwe naturalne dobro. Zawierają one całą moc składników odżywczych cennych w każdej diecie. Są one wyjątkowo niskokaloryczne, ponieważ w 97 proc. składają się z wody. W 100 g surowego ogórka znajduje się zaledwie 12-15 kcal. Ogórek właściwie jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw razem z sałatą czy pomidorem. Sprawia to, że czujecie sytość, a jednocześnie dostarczacie organizmowi bardzo niewiele kalorii. Dzięki wysokiej zawartości wody ogórki gaszą też pragnienie. Ogórki – właściwości dla zdrowia Działają moczopędnie oczyszczając nerki i regulując ich pracę. Oczyszczają organizm z toksyn. Nawadniają. Hamują wzrost komórek odpowiedzialnych za nowotwory. Wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Zawierają także bardzo wiele witamin i minerałów takich jak witamina A, B, C, E i K oraz niacyna, kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, potas czy fosfor, a także sód czy cynk. Ten zastrzyk zdrowia sprawi, że nie tylko poprawi się funkcjonowanie waszego organizmu – skorzystają na tym także włosy i skóra.  Dieta ogórkowa - zasady Jeśli pragniecie w szybkim czasie pozbyć się nadprogramowych kilogramów, wypróbujcie dietę ogórkową. Jej główny składnik, czyli ogórki, może być spożywany praktycznie w nieograniczonych ilościach. Co można jeść na diecie ogórkowej? Przykładowe dania to: Śniadanie: kromka chleba, duży talerz sałatki z ogórków, niesłodzona kawa lub herbata Obiad: Tuńczyk z pokrojonymi w plasterki ogórkami lub gotowanymi jajkami i grillowanym białym mięsem Przekąska: sałatka owocowa z ogórkiem Z racji na to, że dieta ogórkowa jest dość rygorystyczna i dostarcza niewiele kalorii, nie należy jej stosować dłużej niż przez...

rosół z czosnkiem
Koper/gotujmy.pl
Newsy
Dodajecie do rosołu czosnek z łupinami czy bez? W ten 1 sposób tylko marnujecie to cenne warzywo
Jak poprawić smak rosołu? Wykorzystać stare triki! Spróbujcie dodać do bulionu czosnek – robi ogromną różnicę.

Złoty i aromatyczny rosół to wizytówka każdego kucharza. Każdy wie, jak przygotować tę zupę. Jednak nie wszyscy znają triki przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki którym rosół wychodzi wyjątkowo smaczny! Wydaje się bowiem, że bulion to jedna z najprostszych potraw do przygotowania. To prawda, jednak tylko odpowiednie dobranie składników sprawi, że będzie naprawdę dobry. Trzeba też wiedzieć nie tylko co dodać do rosołu, ale i kiedy! Czy powinno się dodawać czosnek do rosołu? Większość osób dodaje do rosołu por i cebulę. Ale czy wiecie, że można zamiast tego ugotować rosół z czosnkiem? Dzięki temu smak zupy zdecydowanie się wyostrzy, a kolor poprawi. Do tego bulion z dodatkiem czosnku jest jeszcze zdrowszy, dzięki witaminom zawartym w tym warzywie! Jeśli nigdy nie gotowaliście rosołu z czosnkiem, to musicie pamiętać o tym, że aby móc maksymalnie wykorzystać jego właściwości, należy dodać czosnek dopiero po tym, jak mięso się zagotuje oraz koniecznie obrany i posiekany! Dodanie całych ząbków czosnku nie da tak spektakularnego efektu. Przepis na rosół z czosnkiem Do przygotowania smacznego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 porcja korpusu z kurczaka 1 udko z kurczaka 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy Odrobina świeżego lubczyku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka posiekanego koperku Pieprz czarny mielony 1 kostka rosołowa Przygotowanie Mięso opłuczcie pod bieżącą, zimną wodą i włóżcie do garnka. Dodajcie 3 ziarna ziela angielskiego, jeden liść laurowy oraz kostkę rosołową. Zalejcie wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso. Zagotujcie. Gdy woda będzie już wrzała, wyciągnijcie zebrane na powierzchni szumowiny. Dodajcie umyte i obrane warzywa oraz przeciśnięty przez...