bita śmietana
Adobe Stock
Newsy

Jak szybko ubić śmietanę bez miksera? Jedna metoda góruje nad pozostałymi

Choć ubicie śmietany bez miksera na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwe, w rzeczywistości istnieje łatwy sposób, by tego dokonać. Przyrząd, który wam to ułatwi, na pewno macie w swojej kuchni. Musicie jednak pamiętać, żeby odpowiednio go przygotować do pracy.

Bita śmietana to produkt uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Wspaniale komponuje się z owocowymi deserami, galaretkami, biszkoptami, bezą i tortami. Wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie bez niej wypieków. 

Zdarza się jednak, że sprzęt używany dotąd do jej przyrządzenia po prostu się zepsuje. W końcu na świecie nie ma rzeczy niezawodnych. Dlatego na wszystko trzeba mieć jakąś alternatywę i nie chodzi tu bynajmniej o sięgnięcie po sklepowy odpowiednik smakołyku. Chemiczna śmietana z puszki to nie to samo, co domowa kremówka. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Spróbujcie użyć rózgi kuchennej

Okazuje się, że idealnym, choć o wiele bardziej czasochłonnym i męczącym sposobem na ubicie śmietany bez miksera, jest wykorzystanie rózgi kuchennej lub, jak kto woli, trzepaczki balonowej. Ten dziwnie wyglądający przedmiot wspaniale napowietrzy kremówkę. Ubita ręcznie zyska naprawdę niepowtarzalny smak.

Sprawdźcie na ile stać widelec

Niektórzy twierdzą również, że śmietanę można ubić nawet przy pomocy zwykłego widelca. Jednak nie jest to opcja dla osób bardzo nerwowych. Wykonanie tej czynności sztućcem na pierwszy rzut oka może nie mieć końca. Na szczęście to nieprawda. Zapamiętajcie – widelcem da się ubić śmietanę!

Wykorzystajcie słoik

Jednak najbardziej zaskakującym sposobem na ubicie śmietany jest ten zakładający użycie słoika. Wystarczy, że wypełnicie go do połowy kremówką, wrzucicie do środka czysty korek po białym winie i zakręcicie pokrywkę. Całość musicie energicznie potrząsać, aż do momentu, w którym produkt zgęstnieje. 

Przygotujcie sprzęt

Bez względu na to czy do ubijania będziecie chcieli użyć słoika, widelca czy też rózgi kuchennej, narzędzie powinniście wcześniej mocno schłodzić w lodówce lub w zamrażalniku. Podobnie jeśli chodzi o samą śmietanę (30 lub 36 proc.), ale również miskę, w której ma zostać docelowo ubita. Ten prosty trik zdecydowanie przyspieszy cały proces.

Jeśli nie macie pomysłu na smakowity deser z użyciem bitej śmietany, możecie zaczerpnąć inspiracji z Instagrama gwiazdy MasterChefa, Ani Starmach.

Jak poprawnie zrobić bitą śmietanę? Uważajcie, bo wyjdzie wam słodkie masło
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić bitą śmietanę, by jej nie „przebić”? I co zrobić, gdy wyjdzie wam z niej słodkie masło?
Szukacie wskazówek na temat tego, jak poprawnie ubić bitą śmietanę? Dobrze trafiliście. Przeczytajcie nasze rady, a już nigdy jej nie „przebijecie” ani nie zwarzycie.

Gofry , desery, kremy (np.  krem sułtański ), ciasta – wiele z tych smakowitości nie obędzie się bez bitej śmietany. Łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić. W dobie śmietan-fixów i bitych śmietan w aerozolu coraz więcej osób daruje sobie ubijanie kremówki. Czy są ku temu powody? Uważamy stanowczo, że nie! Jak zrobić bitą śmietanę? Ubijanie bitej śmietany nie jest zadaniem wykraczającym poza możliwości nawet początkującego kucharza. Wystarczy zastosować się do kilku kluczowych wytycznych, a sukces będzie gwarantowany. Zapomnijcie o dodawaniu do śmietany żelatyny – to dobry sposób na ciasto piankowe, a nie na dodatek do kochanych przez wszystkich gofrów. Złym rozwiązaniem wydaje się także mieszanie produktów różnych producentów. Lepiej nie łączyć dwóch śmietanek z dwóch różnych mleczarni. Wybierzcie śmietankę do ubijania o 30% lub 36% zawartości tłuszczu. Schłodźcie śmietankę, której użyjecie do ubicia – przed ubijaniem powinna leżeć w lodówce przez kilka godzin. Dobrym sposobem na lepsze ubicie śmietany jest schłodzenie także metalowej miski, w której będziecie ubijali śmietanę. Ok. 15 minut przed ubijaniem włóżcie ją do zamrażalnika. Cukier dodajcie do śmietany na samym początku. Zacznijcie ubijanie od wysokich obrotów miksera, a gdy śmietanka zaczyna powoli gęstnieć, zmniejszcie je na nieco niższe. Sygnałem do zmniejszenia obrotów jest moment, kiedy na śmietanie zaczynają być widoczne ślady widełek miksera. Nie przedłużajcie ubijania w nieskończoność – kiedy zauważycie, że śmietana podwoiła swoją objętość, wyłączcie już mikser – zbyt długie ubijanie sprawi, że zamiast bitej śmietany uzyskacie masło albo coś w rodzaju serka mascarpone! Co zrobić, gdy jednak...

Piana z białek
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Co zrobić, gdy białka jajek nie ubijają się? Ten kardynalny błąd popełnia większość osób
Bić pianę – tak określa się niekiedy robienie zamieszania bez potrzeby. Z ubijaniem piany z białek jest zupełnie inaczej – to bardzo ważna kuchenna czynność. Jak ubić pianę z białek w prawidłowy sposób?

Ubite białka są podstawą wielu ciast, deserów, bez nich nie ma mowy o upieczeniu chociażby bezy. Nie będziemy więc wnikać w to, skąd wzięło się znane powiedzenie o zbytecznym biciu piany. Warto od razu zaznaczyć, że w dzisiejszych czasach ubicie piany nie jest już tak mozolnym i żmudnym zadaniem, jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Nasze babcie w takich momentach musiały chwytać za trzepaczki lub różnego rodzaju wymyślne rózgi. Dzisiaj to już tylko wspomnienie. Do ubicia wystarczy nam ręczny mikser, jeszcze inni użyją blendera lub innych maszyn i robotów kuchennych. Czym należy ubijać pianę? Mimo tego, ubijanie piany wciąż przysparza wielu gospodyniom domowym sporo problemów. Jakie błędy popełnia się najczęściej? Zacznijmy od samego początku, a więc od procesu oddzielenia białek od żółtek. Większość z nas wybiera tradycyjną metodę przelewania żółtka ze skorupki do skorupki. Czasem zdarza się jednak to, że niewielka ilość żółtka trafi do miski z białkami na ubicie. I klops gotowy. W taki sposób ubicie piany będzie niemożliwe. Jeszcze innym błędem jest zły wybór miski. Okazuje się, że najgorszą opcją do ubijania piany, ale także i śmietany jest plastikowe naczynie. W takim właśnie naczyniu pęcherzyki powietrza nie będą wspinały się po ściance i w ten sposób uniemożliwią utrzymanie się piany. Dlaczego białka nie mogą się ubić? Wybierzcie więc miski szklane lub metalowe, a także innego rodzaju garnki. W takim oto naczyniu powinniśmy ubijać jajka, które znajdują się w temperaturze pokojowej. Świeże jaja nadadzą się do ubicia piany oczywiście najlepiej, ale pamiętajcie także, że lodowate jajka mogą być problemem w przygotowaniu puszystej białkowej masy. Wielu z nas zapomina podczas bicia piany o jeszcze dwóch podstawowych...

Kuchnia Ani Starmach
ons
Newsy
Anna Starmach pokazała swoją kuchnię. Wnętrza naprawdę robią wrażenie
Gwiazda "MasterChefa", Ania Starmach, chętnie dzieli się swoim życiem prywatnym w sieci. Z racji, że kobieta niedawno została mamą, większość czasu spędza w domu i to właśnie te wnętrza królują na jej Instagramie. Jasna i minimalistyczna kuchnia zachwyciła obserwatorów gwiazdy!

Gwiazda "MasterChefa" chętnie dzieli się swoim życiem w sieci Sytuacja wywołana pandemią, ale również fakt, że Ania Starmach została w ostatnich latach mamą, a już niedługo zostanie nią po raz kolejny, sprawiła, że kobieta większość czasu spędza w zaciszu domowym. Jednak z racji, że bez gotowania nie wyobraża sobie życia, wciąż pichci coś w swojej kuchni. Starmach, podobnie jak inne gwiazdy, chętnie dzieli się swoją codziennością z obserwatorami. Na jej Instagramie pojawia się więc coraz więcej zdjęć, na których widać, jak pięknie urządziła dom . Jest jasny, przestronny i wypełniony roślinami doniczkowymi. Po prostu marzenie każdej pani domu! Kuchnia Ani Starmach W ostatnim czasie gwiazda "MasterChefa" postanowiła podzielić się również fotografiami z miejsca, które kocha najbardziej – kuchni. Obok Ani Starmach we wnętrzu króluje biel. Wypełniające ścianę aż po sufit, jasne szafki zostały dopełnione złotymi uchwytami. Z kolei pomiędzy odznacza się srebrny, niesamowicie dizajnerski piekarnik.  Czarna płyta indukcyjna, umieszczona na kuchennej wyspie, idealnie kontrastuje z jasnym blatem. Na tym jednak nie koniec. Kuchnia Ani Starmach wydaje się nie mieć końca. Pod trzema dużymi oknami znajduje się kolejny blat ze srebrnym zlewem , a pod nim szafki w zaskakującym, pastelowym, zielonym kolorze . Fani są zachwyceni! „Pani Aniu, piękna kuchnia! Czy może Pani zdradzić, gdzie zamawiała fronty?”, „Z czego wykonane są blaty? Jestem przed wyborem kuchni i ten bardzo mi się podoba”, „A ja mam pytanie, co to za piekarnik? Bardzo ładny design”, „Ale masz piękną kuchnię!”. A wam, jak się podoba?         Wyświetl ten post na Instagramie....

Rosół
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Rosół wyszedł blady i bez koloru? Dodajcie do niego to, a zyska złocistą barwę
Rosół, nazywany też niedzielną zupą, to podstawa polskiej kuchni. Na jego bazie można przyrządzić dosłownie każdą zupę i niejeden aromatyczny sos. Podczas gotowania zadbajcie więc o każdy szczegół, w tym złocisty kolor. Wydobędziecie go przy pomocy… kilku przypraw i odpowiedniego mięsa.

Sekret złotego koloru tkwi w mięsie Choć gotowanie rosołu w Polsce śmiało można uznać za sport narodowy, wielu osobom wciąż wychodzi on zbyt blady. Sekret idealnie złotej zupy tkwi przede wszystkim w mięsie. Jeśli chcecie, by była apetycznie żółciutka i wypełniona tłustymi okami do jej przygotowania koniecznie użyjcie drobiu. I bynajmniej nie chodzi tutaj o kawałki kurczaka, które znajdują się w sklepowej porcji rosołowej. Do przygotowania zupy najlepiej sprawdzi się wiejska kura w całości. Jeśli jednak nie macie do takiej dostępu możecie użyć zwykłej kury i dodać do bazy kawałek wołowiny, na przykład antrykotu.  Jak gotować rosół? Pamiętajcie również, że mięsa nie należy wkładać do gotującej się wody. Drób powinien wylądować w garnku jako pierwszy i zostać zalany zimną kranówką. Wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że zupa wyjdzie naprawdę dobra. Bowiem wolne gotowanie to w tym przypadku klucz do sukcesu. Zwróćcie również uwagę na to, by rosół gotował się bez pokrywki i został posolony na sam koniec – kilka minut przed podaniem. Bowiem woda pozbawiona soli wydobędzie zdecydowanie więcej smaku i koloru z mięsa oraz warzyw. Jak poprawić kolor rosołu? Jeśli wszystkie zasady zostały dotrzymane, a wasz rosół wciąż wydaje się blady, możecie do niego dodać kurkumę, curry, a nawet karmel. Zaledwie pół łyżeczki każdego z wymienionych składników sprawi, że wasza zupa stanie się apetycznie złota. Niektórzy twierdzą również, że dobrym sposobem na wydobycie koloru jest umieszczenie w wywarze niewielkiego kawałka buraka. Zobaczcie, jak tę niedzielną zupę przyrządzają znane w świecie kulinarnym Magda Gessler i Ania Starmach.         Wyświetl ten post...