bita śmietana
Adobe Stock
Newsy

Jak szybko ubić śmietanę bez miksera? Jedna metoda góruje nad pozostałymi

Choć ubicie śmietany bez miksera na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwe, w rzeczywistości istnieje łatwy sposób, by tego dokonać. Przyrząd, który wam to ułatwi, na pewno macie w swojej kuchni. Musicie jednak pamiętać, żeby odpowiednio go przygotować do pracy.
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Bita śmietana to produkt uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Wspaniale komponuje się z owocowymi deserami, galaretkami, biszkoptami, bezą i tortami. Wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie bez niej wypieków. 

Zdarza się jednak, że sprzęt używany dotąd do jej przyrządzenia po prostu się zepsuje. W końcu na świecie nie ma rzeczy niezawodnych. Dlatego na wszystko trzeba mieć jakąś alternatywę i nie chodzi tu bynajmniej o sięgnięcie po sklepowy odpowiednik smakołyku. Chemiczna śmietana z puszki to nie to samo, co domowa kremówka. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Spróbujcie użyć rózgi kuchennej

Okazuje się, że idealnym, choć o wiele bardziej czasochłonnym i męczącym sposobem na ubicie śmietany bez miksera, jest wykorzystanie rózgi kuchennej lub, jak kto woli, trzepaczki balonowej. Ten dziwnie wyglądający przedmiot wspaniale napowietrzy kremówkę. Ubita ręcznie zyska naprawdę niepowtarzalny smak.

Sprawdźcie na ile stać widelec

Niektórzy twierdzą również, że śmietanę można ubić nawet przy pomocy zwykłego widelca. Jednak nie jest to opcja dla osób bardzo nerwowych. Wykonanie tej czynności sztućcem na pierwszy rzut oka może nie mieć końca. Na szczęście to nieprawda. Zapamiętajcie – widelcem da się ubić śmietanę!

Wykorzystajcie słoik

Jednak najbardziej zaskakującym sposobem na ubicie śmietany jest ten zakładający użycie słoika. Wystarczy, że wypełnicie go do połowy kremówką, wrzucicie do środka czysty korek po białym winie i zakręcicie pokrywkę. Całość musicie energicznie potrząsać, aż do momentu, w którym produkt zgęstnieje. 

Przygotujcie sprzęt

Bez względu na to czy do ubijania będziecie chcieli użyć słoika, widelca czy też rózgi kuchennej, narzędzie powinniście wcześniej mocno schłodzić w lodówce lub w zamrażalniku. Podobnie jeśli chodzi o samą śmietanę (30 lub 36 proc.), ale również miskę, w której ma zostać docelowo ubita. Ten prosty trik zdecydowanie przyspieszy cały proces.

Jeśli nie macie pomysłu na smakowity deser z użyciem bitej śmietany, możecie zaczerpnąć inspiracji z Instagrama gwiazdy MasterChefa, Ani Starmach.

Komentarze
ciasto czekoladowe bez pieczenia
AdobeStock
Newsy 10 minut, 3 składniki i zachwyt rodziny przez wiele tygodni. Lepszego deseru nigdy nie jedliście
Macie ochotę na coś bardzo słodkiego i czekoladowego? Wypróbujcie ten przepis na szybki deser, który można zrobić w kilka minut - i to bez użycia piekarnika!
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Szukacie inspiracji na ciekawy deser? Świąteczne ciasta prędko nam się przejedzą, dlatego warto poszukać przepisów na inne słodkości – na przykład na ten ekspresowy deser! Jest nieprawdopodobnie słodki, smaczny i do tego nie trzeba go w ogóle piec w piekarniku! Wystarczy lodówka i trochę czasu.   W święta jak co roku najemy się ciast, pierników i innych świątecznych wypieków. Są pyszne, jednak po kilku dniach przejedzą się każdemu. W końcu jak długo można jeść makowca na przemian z sernikiem? Część z was pewnie chętnie przygotowałaby na święta coś innego niż tradycyjne wypieki, jednak taka decyzja mogłaby spotkać się z dużym niezadowoleniem ze strony członków rodziny – zwłaszcza tych starszych! Lepiej więc odłożyć przyrządzanie różnych deserów na czas po świętach. Przepis na deser czekoladowy bez pieczenia Każdy łasuch uwielbia czekoladę! A co powiecie na deser, który składa się praktycznie z samej czekolady? Palce lizać! Właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu, który zawiera tylko trzy składniki. Będzie pysznym dodatkiem do kawy po obiedzie. Tylko nie jedzcie go za dużo na raz – jest bardzo słodki i można łatwo przesadzić! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 litra mleka kokosowego 200 g cukru 3 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie Do garnka wlej mleko, wsyp 200 g cukru i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie, gdy cukier już się rozpuści w mleku, włóż do garnka połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Delikatnie mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, by się rozpuściła. Pamiętaj, by nie doprowadzić do wrzenia! Kiedy składniki już się połączą, przelej je od razu do formy do pieczenia i odstaw, by masa ostygła. Gdy osiągnie temperaturę pokojową,...

Przeczytaj