Gołąbki są dość prostym daniem, choć przygotowanie gołąbków jest bardzo czasochłonne. Zwłaszcza parzenie liści kapusty może być dla niektórych sporym wyzwaniem! Na szczęście istnieją proste sposoby na szybkie i łatwe sparzenie kapusty do gołąbków. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku?

Klasyczny sposób na sparzenie kapusty do gołąbków to nabicie główki na widelec i włożenie jej do garnka z gorącą wodą. Można to jednak zrobić inaczej – choćby w piekarniku!

Należy wyciąć głąb kapusty i włożyć ją do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiążcie dokładnie z obu stron i włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnijcie kapustę z rękawa i gotowe – liście będą odchodziły same!

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce?

Kolejnym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Kapuście wycinacie głąb i wkładacie ją do mikrofalówki i podgrzewać ją przez około 5 minut na najwyższej mocy kuchenki. Nie zrażajcie się tym, że kapusta nieco opadnie po takim podgrzewaniu! Będzie nadal bardzo dobra w smaku, a wy z łatwością oderwiecie miękkie już liście, które nadają się do zawijania.

Zobacz także:

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła?

Zaskakującym sposobem na „sparzenie” liści kapusty jest… włożenie jej do zamrażarki! Włóżcie to warzywo do zamrażarki na całą dobę. Po tym czasie wyjmijcie je i połóżcie na blacie kuchennym. Poczekajcie, aż się całkowicie rozmrozi – po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a liście będą łatwo odchodziły. Taki sposób nie jest może najszybszy, ale jeśli macie bardzo dużo czasu, to może się wam przydać.

Tradycyjne parzenie kapusty na gołąbki

Jeżeli nie znacie najstarszego sposobu na parzenie kapusty do gołąbków, koniecznie uzupełnijcie tę wiedzę! Wasze mamy i babcie z pewnością parzyły kapustę w gorącej wodzie – należy zagotować wodę w garnku, wsypać łyżkę soli i włożyć do niej kapustę nabitą na widelec. Należy go wbić w głąb kapusty, który powinien być nacięty ze wszystkich stron. Już po chwili liście będą miękkie i można je delikatnie odrywać od kapusty.