Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Flickr
Newsy

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Tego dziwnego, ale skutecznego sposobu na pewno nie znaliście

Czy da się sparzyć kapustę na gołąbki inaczej, niż wsadzając ją do gorącej wody? Poznajcie te ciekawe i skuteczne sposoby!

Gołąbki są dość prostym daniem, choć przygotowanie gołąbków jest bardzo czasochłonne. Zwłaszcza parzenie liści kapusty może być dla niektórych sporym wyzwaniem! Na szczęście istnieją proste sposoby na szybkie i łatwe sparzenie kapusty do gołąbków. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Kotlety mielone

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku?

Klasyczny sposób na sparzenie kapusty do gołąbków to nabicie główki na widelec i włożenie jej do garnka z gorącą wodą. Można to jednak zrobić inaczej – choćby w piekarniku!

Należy wyciąć głąb kapusty i włożyć ją do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiążcie dokładnie z obu stron i włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnijcie kapustę z rękawa i gotowe – liście będą odchodziły same!

Zobacz także
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad

Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad

Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków

Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce?

Kolejnym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Kapuście wycinacie głąb i wkładacie ją do mikrofalówki i podgrzewać ją przez około 5 minut na najwyższej mocy kuchenki. Nie zrażajcie się tym, że kapusta nieco opadnie po takim podgrzewaniu! Będzie nadal bardzo dobra w smaku, a wy z łatwością oderwiecie miękkie już liście, które nadają się do zawijania.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła?

Zaskakującym sposobem na „sparzenie” liści kapusty jest… włożenie jej do zamrażarki! Włóżcie to warzywo do zamrażarki na całą dobę. Po tym czasie wyjmijcie je i połóżcie na blacie kuchennym. Poczekajcie, aż się całkowicie rozmrozi – po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a liście będą łatwo odchodziły. Taki sposób nie jest może najszybszy, ale jeśli macie bardzo dużo czasu, to może się wam przydać.

Tradycyjne parzenie kapusty na gołąbki

Jeżeli nie znacie najstarszego sposobu na parzenie kapusty do gołąbków, koniecznie uzupełnijcie tę wiedzę! Wasze mamy i babcie z pewnością parzyły kapustę w gorącej wodzie – należy zagotować wodę w garnku, wsypać łyżkę soli i włożyć do niej kapustę nabitą na widelec. Należy go wbić w głąb kapusty, który powinien być nacięty ze wszystkich stron. Już po chwili liście będą miękkie i można je delikatnie odrywać od kapusty.

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie
Własne
Newsy
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie
Gołąbki to ulubione danie wielu Polaków. Ich przyrządzenie jest bardzo proste, ale największe problemy sprawia kapusta. Dzięki jednemu trikowi z łatwością sparzycie jej liście bez użycia wody.

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma w zasadzie tylko jeden mankament. Bowiem, większości gospodyń niesamowitą trudność sprawia poprawne rozebranie i sparzenie kapusty … Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Tradycyjne parzenie kapusty na gołąbki Zgodnie z tradycyjnymi, staropolskimi recepturami kapustę na gołąbki powinno się włożyć do garnka, zalać wodą i parzyć we wrzątku przez ok. 3 minuty. Niektórzy wkładają główkę w całości, inni oddzielają liście „na sucho” i dopiero umieszczają w osolonej miksturze.  Parzenie kapusty ma służyć przede wszystkim zmiękczeniu liści, głównie ich nerwów. Dzięki temu kapusta jest o wiele bardziej elastyczna i łatwiej nią operować, na przykład zawinąć ją na gołąbki . Oczywiście nie można zapomnieć również o tym, że gotowanie w osolonej wodzie dodaje warzywu smaku. Nie ulega jednak wątpliwości, że ta metoda wymaga zarówno cierpliwości, umiejętności, jak i czasu. A i tak nie zawsze okazuje się skuteczna. Na szczęście istnieje inny, o wiele łatwiejszy sposób na sparzenie kapusty na gołąbki. Potrzebujecie tylko… mikrofalówki. Parzenie kapusty przy użyciu mikrofalówki Parzenie kapusty w mikrofalówce jest dziecinnie proste i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych. Nie potrzebujecie do tego nawet 1 ml wody.  Wystarczy, że wytniecie z kapusty głąb, czyli najtwardszą jej część znajdującą się na spodzie, a następnie umieścicie ją w mikrofalówce na ok. 10 minut lub dłużej. Pamiętajcie, by ustawić największą możliwą moc. Po upływie tego czasu liście powinny zacząć same odchodzić od kiści. Okazuje się, że tak przygotowana kapusta zachowuje więcej...

Macie dość parzenia liści na gołąbki? Zawińcie je w tę kapustę, a wyjdą genialnie
Adobe Stock
Newsy
Macie dość parzenia liści na gołąbki? Zawińcie je w tę kapustę, a wyjdą genialnie
Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz.  Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy. Jak przygotować kapustę na gołąbki? Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście. Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do   dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc przynajmniej 30-45 minut. Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania i miękkie z natury liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Ponadto warto przekonać się, że kapusta pekińska jak najbardziej nadaje się do obróbki termicznej. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie? Przepis na gołąbki z kapustą pekińską Składniki: Główka kapusty pekińskiej 250 g mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 cebula Olej Słoik sosu do spaghetti Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście. Liście zalewamy wrzącą wodą i...

Zapomnijcie o parzeniu kapusty na gołąbki w garnku. Ten sposób to prawdziwy hit
Flickr
Newsy
Zapomnijcie o parzeniu kapusty na gołąbki w garnku. Ten sposób to prawdziwy hit
Kapustę na gołąbki można sparzyć tradycyjnie w garnku lub w bardziej nowatorski sposób - w mikrofalówce. Ale to nie koniec możliwości! Istnieje jeszcze jeden trik na proste i łatwe przygotowanie kapusty na gołąbki.

Lubicie gołąbki, ale czasami już macie dość mozolnego parzenia kapusty w garnku? Sprytni kucharze wymyślili ciekawy sposób na uporanie się z tą czynnością. Będzie wam potrzebna woda, nóż i jeszcze jedna rzecz.  Jak sparzyć kapustę na gołąbki w rękawie piekarniczym? Jeżeli nie chce wam się parzyć kapusty w tradycyjny sposób, wykorzystajcie w tym celu rękaw do pieczenia. Postawcie na blacie kapustę głąbem do dołu (nie obcinajcie go). Następnie górną część warzywa natnijcie głęboko (na 5 cm) ostrym nożem w kształt krzyża. Tak przygotowaną kapustę włóżcie do rękawa do pieczenia i zalejcie ją wrzącą wodą, do ⅓ wysokości kapusty. Zawińcie szczelnie rękaw i odstawcie na około 20 minut. Tyle czasu wystarczy, by para unosząca się z wody zmiękczyła liście kapusty. Gdy minie już 20 minut, ostrożnie wyjmijcie kapustę z rękawa. Uwaga na gorącą parę! Następnie delikatnie odrywajcie liście - są już gotowe do zawijania w nie farszu.  Przepis na najlepsze, klasyczne gołąbki Po szybkim sparzeniu kapusty w rękawie do pieczenia nie pozostaje nic innego, jak od razu wykorzystać ją do zrobienia gołąbków! Do przygotowania tradycyjnej wersji tego dania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka białej kapusty 2 cebule 3 torebki ryżu 1,5 kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 jajka 2 szczypty soli 2 szczypty pieprzu 1 szczypta majeranku  Przygotowanie: Gotujcie ryż około kwadransa do momentu aż wchłonie całą wodę (proporcja wody do ryżu 2:1) i po ugotowaniu odstawcie do ostudzenia.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na patelni. Następnie w dużej misce wymieszajcie mięso...

Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wikipedia commons
Newsy
Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wiedzieliście, że można tak ugotować ryż na gołąbki? Takich jeszcze nie jedliście.

Nie ma chyba bardziej klasycznego polskiego dania od gołąbków (może z wyjątkiem rosołu). Ta stosunkowo tania potrawa często gości na polskich stołach - gołąbki są smaczne, bardzo sycące i smakują każdemu. A czy wiecie, co można zrobić, by ich smak był jeszcze lepszy? Tajemnica tkwi w przygotowaniu ryżu. Jak przygotować ryż na gołąbki? W tradycyjnych przepisach na gołąbki należy ugotować ryż i wymieszać go z mięsem i cebulą. Przyjęło się, że na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody. Jednak, aby gołąbki smakowały jeszcze lepiej, warto zamiast wodą zalać ryż bulionem - mięsnym albo warzywnym. To sprawi, że ryż będzie miał wyjątkowy, głęboki aromat i gołąbki nabiorą lepszego smaku.  Sam farsz mięsno-ryżowy można wzbogacić także dodając pokrojoną lub startą drobno marchewkę. Nie tylko poprawicie w ten sposób smak potrawy, ale też sprawicie, że gołąbki będą wyglądały na talerzu nieco ciekawiej i żywiej. Przepis na gołąbki z ryżem gotowanym na bulionie Do zrobienia pysznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 duża główka kapusty 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu około pół kilograma mięsa mielonego 3 średniej wielkości cebule ziele angielskie liście laurowe kurkuma curry papryka wędzona pieprz sól Przygotowanie: Najpierw należy sparzyć kapustę. Wykrójcie głąb kapusty, a resztę włóżcie do gorącej wody i gotujcie przez około 20 minut. Po ugotowaniu wyjmijcie kapustę i odstawcie, by ostygła. Wsypcie szklankę ryżu do garnka i zalejcie go dwiema szklankami bulionu. Podgrzejcie do zagotowania i gotujcie na małym ogniu.  Pokrójcie cebulę i usmażcie na maśle do...