Dzięki mrożeniu, wiele produktów zyskuje dłuższy czas świeżości oraz przydatności do spożycia. Poprzez taki zabieg nie trzeba się martwić zakazem handlu w niedzielę bądź niezapowiedzianą wizytą gości. Wówczas wystarczy po prostu rozmrozić dany produkt i go przygotować. 

Dlaczego warto mrozić niektóre produkty?

Mimo wielu nieprzychylnych opinii, mrożenie żywności jest nie tylko dobrym sposobem na dłuższy czas jej przechowywania, ale także pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. Często podczas zakupów, kupuje się zbyt wiele różnych produktów. Wówczas, aby ich nie wyrzucać, warto je zamrozić. Będzie to opcja awaryjna na czarną godzinę, a także pozwoli uniknąć trwonienia produktów żywnościowych.

Niegdyś krążył również osąd o zanikaniu cennych wartości żywienia poprzez proces mrożenia, co jest kompletną bzdurą. Takie działanie nie tylko przedłuża datę ważności, ale i zatrzymuje wszystkie wartościowe mikroelementy. Nie trzeba się tego bać, gdyż to tylko ułatwia funkcjonowanie.

Jak poprawnie mrozić mięso?

Wszystkie produkty mięsne nadają do mrożenia. Należy jednak pamiętać, że im mniejszy kawałek, tym krótszy czas jego przechowywania z zamrażarce, zaś mięso mielone może być mrożone nawet przez 8 tygodni. Wówczas warto również pamiętać o kilku zasadach:

Zobacz także:

  • do mrożenia używajcie specjalnych woreczków z suwakiem, plastikowych pojemników bądź opakowań próżniowych, które są przystosowane do niższych temperatur,
  • zamrażajcie tylko świeże mięso, dobrej jakości,
  • materiały opakowań nie powinny przepuszczać wilgoci,
  • nie zamrażajcie mięsa w oryginalnych opakowaniach,
  • starajcie się mrozić mniejsze porcje.

Dzięki trzymaniu się tych punktów, będziecie mieć pewność, iż zamrożone produkty będą równie dobre co przed całym tym procesem.

Szybkie rozmrażanie mięsa mielonego

Jeśli zapomnicie o wcześniejszym wyjęciu mięsa z zamrażarki na obiad, bądź zaskoczą was niespodziewani goście, możecie rozmrozić je w szybki, skuteczny i nieinwazyjny w jakość produktu sposób. Wystarczy mięso z opakowaniem włożyć do naczynia z zimną wodą, którą należy wymieniać co kilka bądź kilkanaście minut. Dzięki temu mielone rozmrozi się znacznie szybciej, ale sam ten proces nie wpłynie też na jego formę i stan.

Nie bójcie się mrozić produktów. To skuteczny sposób na przechowywanie żywności. Dzięki zastosowaniu kilku zasad, jedzenie nie straci na wartości i przy okazji unikniecie marnowania jedzenia.