Jak szybko poszatkować wiele jajek naraz? Na ten sposób nie wpadlibyście, a tak robią w restauracjach
Adobe Stock
Newsy

Jak szybko poszatkować jajka? Na ten sposób nie wpadlibyście. Tak robią w restauracjach

Chcecie ułatwić sobie pracę w kuchni? Bądźcie sprytni i szatkujcie jajka tak jak szefowie kuchni.

Jeśli potrzebujecie składników na sałatkę czy pastę jajeczną, obieranie i szatkowanie zajmie bardzo dużo czasu. Dlaczego nie skorzystać ze sprytnych sposobów, które już ktoś odkrył i z powodzeniem wykorzystuje?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko pokroić dużo jajek naraz? 

Ten sposób został zaprezentowany przez blogerkę występująca pod nazwą Budget Bytes. Gromadzi ona przepisy na pomysłowe i oszczędne gotowanie. Tak opowiada o sobie i swojej pracy w mediach społecznościowych:

- Uwielbiam tworzyć, rozwiązywać problemy i uczyć się nowych rzeczy. Robienie dobrego jedzenia to moja pasja, mój cel i ulubiona rzecz, którą mogę dzielić się z innymi. Chcesz się ze mną uczyć?

Autorka bloga zaprezentowała film, na którym pokazała, że jajek wcale nie trzeba siekać nożem. Można je rozdrobnić dużo szybciej i łatwiej:

- Właśnie tak robiliśmy w restauracji, gdy przygotowywaliśmy duże ilości sałatki z jajkiem – wyjaśniła.

Zobacz także
Jak gotować jajka żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka

Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka

Nigdy nie gotujcie jajka w mikrofalówce. Ona to zrobiła i nie powtórzy nigdy więcej

Nigdy nie gotujcie jajka w mikrofalówce. Ona to zrobiła i nie powtórzy nigdy więcej

Sposób wykonania:

  1. Do pokrojenia jajek będziecie potrzebowali jajek ugotowanych na twardo oraz metalowej kratki z piekarnika przeznaczonej do studzenia ciast.
  2. Czystą kratkę należy położyć na dużej misce, a następnie przeciskać przez nią jajko po jajku, rozgniatając je dłonią.

Inne restauracyjne triki przyspieszające pracę

Szefowie kuchni gotują dużo i powtarzają kuchenne czynności tak często, że sprytne sposoby na upraszczanie i przyspieszanie pracy nasuwają się same. Oto niektóre sztuczki, których zawodowcy używają na co dzień:

  • Jak uniknąć znalezienia się skorupek w białku? Gdy rozbijacie jajko zawsze fragment skorupki trafia do miski z białkami. To dlatego, że skorupkę rozbijacie ostrą krawędzią noża lub miski. Uderzcie nią w płaską powierzchnię blatu, skorupka pęknie, ale nie rozkruszy się. Teraz rozchylcie skorupkę palcami i wydobądźcie zawartość
  • Jak bezpiecznie obrać imbir? Nieregularny kształt korzenia powoduje, że niewygodnie obiera się go nożem. Można się też przy tym skaleczyć. Zamiast noże weźcie łyżkę i obierzcie nią korzeń imbiru
  • Kroicie świeżą bułkę lub chleb i kromki wychodzą nieregularne, a skórka jest poszarpana? Odwróćcie pieczywo i zacznijcie kroić je od spodu
  • Nóż okazał się nieostry? Odwróćcie zwykły ceramiczny kubek do góry nogami i naostrzcie nóż o dno kubka

Źródło: Haps.pl, budgetbytes.com, Instagram/Budget Bytes

Co się stanie gdy rozbijecie jajko na dnie oceanu? Nurek to sprawdził, gdy słyszał że dzieje się coś wyjątkowego.
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie gdy rozbijecie jajko na dnie oceanu? Pewien nurek postanowił to sprawdzić. Efekt zaskakuje
Na drugim końcu świata ktoś wykonał niecodzienny eksperyment z... jajkiem w oceanie. Dzięki temu wiemy jak rozbite jajko zachowuje się na dnie morza i komu w takiej postaci może smakować.

Mówi się, że nawet wirtualne podróże uczą i wzbogacają. Tak też się stało w tym przypadku. Bo przecież gdyby ten nurek z Hawajów nie rozbił jajka na dnie oceanu, nigdy byście nie dowiedzieli się, co się wówczas dzieje. A dzieją się rzeczy doprawdy spektakularne. Zwykłe jajko pod wodą zmienia się w... meduzę Shane Brown, nurek z Hawajów postanowił przeprowadzić eksperyment z jajkiem. W tym celu zaopatrzył się w zwykłe, surowe, kurze jajko i kamerę podwodną, którą chciał utrwalić efekt testu. Na początku krótkiego filmiku, który następnie udostępnił na Tik-Toku zdradził, skąd wziął się pomysł rozbijania jajka na dnie oceanu: - Słyszałem, że jeśli rozbijesz jajko na dnie oceanu, stanie się coś naprawdę szalonego - opowiadał o swoich niecodziennych próbach Brown.   @shangerdanger My egge friend ❤️🥚 ♬ original sound - CEO of the Ocean Shane Brown zanurkował na głębokość ponad 13 m, a gdy już był na dnie, rozbił skorupkę jajka i wydobył zawartość tak, że zaczęła się unosić w wodzie. To, jak jajko zachowuje się w wodzie to wprost fantastyczny widok. Jajko dryfowało w nienaruszonym stanie: w środku widoczne było okrągłe żółtko, zamknięte w falującej otoczce z białka. Białko unosiło się i wachlowało jak ciało meduzy dryfujące w wodzie. Mogłoby pewnie tak płynąć dalej, jednak gdy nurek na chwile spuścił je z oczu i wypłynął na powierzchnię, żeby zaczerpnąć powietrza... Do jajka podpłynęła wówczas ryba i je pożarła. Łupem ryby nie padła parząca meduza, tylko zwykłe kurze jajko pełne wartości odżywczych. Pewnie rzadkie rybie pożywienie w tych stronach... Jak prawidłowo rozbijać jajko, gdy następnie planujecie je zjeść? Jeśli zwykle rozbijacie skorupkę jajka o krawędź naczynia czy...

Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy? Wystarczy 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy? Wystarczy 1 prosty trik
Lubicie piec ciasta, ale za każdym razem macie problem z wyjęciem swojego wypieku z blachy? Zastosujcie ten trik a na pewno wyjmiecie je w jednym kawałku.

Pieczenie ciast może być bardzo relaksujące, ale nie ma nic gorszego od ciasta, które nie chce wyjść po upieczeniu z blachy. Na szczęście istnieje kilka prostych wskazówek, dzięki którym wasze ciasto nigdy nie rozpadnie się przy wyjmowaniu i będziecie mogli wyjąć je w jednym kawałku. Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy? Jednym z najpopularniejszych sposobów na wyjęcie ciasta z blachy jest okrajanie brzegów ostrym nożem lub owijanie blachy i spodów wilgotną ściereczką. Metoda ta niestety bardzo często zawodzi – ciasto rozpada się, kruszy i nabiera nieestetycznego wyglądu. Wówczas można skorzystać z innego sposobu na wyjęcie ciasta - wystarczy zanurzyć blaszkę w gorącej wodzie. Należy jednak robić to ostrożnie - tak, aby nie zamoczyć wypieku. O czym jeszcze należy pamiętać? Gdy ciasto jest świeżo upieczone, potrzebuje czasu na ostygnięcie. Trzymacie ciasto w blaszce i pozwólcie mu ostygnąć przez 15-20 minut – zanim spróbujecie je wyjąć. Starajcie się nie dopuścić do całkowitego ostygnięcia ciasta przed wyjęciem. Większość ciast najlepiej wyjąć z formy, gdy są jeszcze ciepłe, w przeciwnym razie mają tendencję do przyklejania się. Jeśli ciasto całkowicie ostygnie przed wyjęciem go z formy, może być trudne do wyjęcia. Możecie rozwiązać ten problem, wkładając je z powrotem do piekarnika w temp. 160°C na 3-5 minut, aby lekko je podgrzać przed ponownym wyjęciem. Aby wyjąć z blachy ciasto, przesuńcie ostrym nożem o cienkim ostrzu wokół krawędzi ciasta. Następnie umieśćcie stojak chłodzący nad ciastem i odwróćcie ciasto na stojaku przed całkowitym schłodzeniem. Jeśli pieczecie ciasto w tortownicy, po prostu zdejmijcie boki, zanim ciasto całkowicie ostygnie. Jeśli spieszycie się z wyjęciem ciasta z blachy, możecie włożyć je...

Jak szybko obrać ugotowane jajka? Zanurzcie je w tym na 5 minut a skorupka sama odejdzie
AdobeStock
Newsy
Jak szybko obrać ugotowane jajka? Zanurzcie je w tym na 5 minut, a skorupka sama odejdzie
Obieranie jajek sprawia wam kłopot? Przetestujcie ten prosty trik, a na zawsze zapomnicie o tym problemie.

Ugotowaliście jajka na twardo i chcecie je szybko obrać? Zanurzcie je po ugotowaniu w tym płynie. Dzięki niemu w mig obierzecie jajka ze skorupki. Jak szybko obrać ugotowane jajka? Na pewno nie raz zdarzyło wam namęczyć i zrobić w kuchni bałagan podczas obierania jajek. Co zrobić, żeby obrać je szybko i w jak najbardziej estetyczny sposób i bez odłamków skorupki pod paznokciami? Znamy pewien prosty sposób. Pewna TikTokerka pokazała swoim obserwatorom, jak obiera jajka ze skorupek. Najpierw nalewa do garnka zimną wodę, następnie wkłada jajka i dodaje odrobinę soli. Pozostawia na około 2 minuty. Później gotuje jajka przez następne 10 minut. Na sam koniec przekłada je do miski z zimną wodą i włożonymi do środka kostkami lodu. Pozostawia jajka w lodowatej wodzie na 5 minut. Na opublikowanym w sieci filmiku widzimy, że po takim zabiegu, jajka z łatwością dają się obrać ze skorupki. @jenn.ofall.trades #kithcenhacks #perfectpeel #hardboiled #eggtip #fypシ #hardboiledegghack #theJOAT #perfectboiledeggs #nospoons ♬ Rick & Morty - Soulja Boy Tell 'em Jak jeszcze można obrać ugotowane jajka? To nie jedyny sposób na szybkie obranie ugotowanych jajek. Jak jeszcze można pozbyć się z nich skorupki? Użyjcie łyżki. Uderzcie dużą łyżką w końcówki ugotowanych jajek i delikatnie obierzcie je palcami. Wsuńcie łyżkę pod skorupkę tak, aby krzywizna łyżki podążała za krzywizną jajka. Obracajcie jajko i poruszajcie łyżką, aby zdjąć skorupkę. To świetna metoda, jeśli obieracie tylko kilka jajek.  Wykorzystajcie plastikowy pojemnik. Włóżcie kilka dokładnie schłodzonych jajek na twardo do małego plastikowego pojemnika z odrobiną zimnej wody, a następnie przykryjcie pojemnik pokrywką, po czym delikatnie...

Jak gotować jajka żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Adobe Stock
Newsy
Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Ten trik to nic nowego. Wykorzystywały go już nasze babcie. Sprawdza się także dziś.

Znacie koszmar pękających skorupek oraz białka, które wypływa przez szparę zniekształcając jajko i powodując, że nie wyłożycie go już na półmisek z majonezem? Poznajcie trik, który uchroni skorupkę przed pękaniem. Jak poprawnie gotować jajka na twardo? Przed przystąpieniem do gotowania jajek warto zrobić wszystko, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zachowania skorupki w całości. Niezależnie więc od tego, jakich trików używacie do gotowania jaj na twardo, najpierw zróbcie te dwie rzeczy: Wyjmijcie jajka z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Wkładanie schłodzonego jajka do wody jest prostą drogą do pęknięcia skorupki i wypłynięcia białka. To dlatego, że jajko lodowane w środku, długo utrzymuje niską temperaturę. Jeśli znajdzie się w gorącej wodzie, wytwarza się ciśnienie, spowodowane różnicą temperatur wewnątrz i na zewnątrz, które rozsadza delikatną skorupkę. Do wody, w której będą gotowane jajka wyciśnijcie połówkę cytryny lub dodajcie łyżkę octu. Sok z cytryny czy ocet to kwasy, a w środowisku kwaśnym skorupka jajka wzmacnia się i staje się dużo bardziej wytrzymała. W takich warunkach nawet duże ciśnienie wewnątrz jajka nie rozsadzi trwalszej skorupki. Trik na niepękające skorupki jajek podczas gotowania Gdy już macie przygotowane do gotowania ciepłe jajko i kwaśne środowisko, zróbcie jeszcze jedną rzecz, także mającą wpływ na zmniejszenie ciśnienie wewnątrz jajka, które jest powodem wszystkich pęknięć. Cienką wykałaczką nakłujcie jajko od góry. Podnoszące się ciśnienie będzie dzięki dziurce stopniowo się wyrównywało i także pomoże przetrwać skorupce utrzymującą zawartość w odpowiedniej formie. Nakłuwanie jajek to bardzo stary zwyczaj, pochodzący z czasów, gdy popękanych jaj nie dało się jak...