Jeśli potrzebujecie składników na sałatkę czy pastę jajeczną, obieranie i szatkowanie zajmie bardzo dużo czasu. Dlaczego nie skorzystać ze sprytnych sposobów, które już ktoś odkrył i z powodzeniem wykorzystuje?

Jak szybko pokroić dużo jajek naraz? 

Ten sposób został zaprezentowany przez blogerkę występująca pod nazwą Budget Bytes. Gromadzi ona przepisy na pomysłowe i oszczędne gotowanie. Tak opowiada o sobie i swojej pracy w mediach społecznościowych:

- Uwielbiam tworzyć, rozwiązywać problemy i uczyć się nowych rzeczy. Robienie dobrego jedzenia to moja pasja, mój cel i ulubiona rzecz, którą mogę dzielić się z innymi. Chcesz się ze mną uczyć?

Autorka bloga zaprezentowała film, na którym pokazała, że jajek wcale nie trzeba siekać nożem. Można je rozdrobnić dużo szybciej i łatwiej:

- Właśnie tak robiliśmy w restauracji, gdy przygotowywaliśmy duże ilości sałatki z jajkiem – wyjaśniła.

Sposób wykonania:

  1. Do pokrojenia jajek będziecie potrzebowali jajek ugotowanych na twardo oraz metalowej kratki z piekarnika przeznaczonej do studzenia ciast.
  2. Czystą kratkę należy położyć na dużej misce, a następnie przeciskać przez nią jajko po jajku, rozgniatając je dłonią.

Inne restauracyjne triki przyspieszające pracę

Szefowie kuchni gotują dużo i powtarzają kuchenne czynności tak często, że sprytne sposoby na upraszczanie i przyspieszanie pracy nasuwają się same. Oto niektóre sztuczki, których zawodowcy używają na co dzień:

Zobacz także:

  • Jak uniknąć znalezienia się skorupek w białku? Gdy rozbijacie jajko zawsze fragment skorupki trafia do miski z białkami. To dlatego, że skorupkę rozbijacie ostrą krawędzią noża lub miski. Uderzcie nią w płaską powierzchnię blatu, skorupka pęknie, ale nie rozkruszy się. Teraz rozchylcie skorupkę palcami i wydobądźcie zawartość
  • Jak bezpiecznie obrać imbir? Nieregularny kształt korzenia powoduje, że niewygodnie obiera się go nożem. Można się też przy tym skaleczyć. Zamiast noże weźcie łyżkę i obierzcie nią korzeń imbiru
  • Kroicie świeżą bułkę lub chleb i kromki wychodzą nieregularne, a skórka jest poszarpana? Odwróćcie pieczywo i zacznijcie kroić je od spodu
  • Nóż okazał się nieostry? Odwróćcie zwykły ceramiczny kubek do góry nogami i naostrzcie nóż o dno kubka

Źródło: Haps.pl, budgetbytes.com, Instagram/Budget Bytes