Jak szybko poszatkować wiele jajek naraz? Na ten sposób nie wpadlibyście, a tak robią w restauracjach
Adobe Stock
Newsy

Jak szybko poszatkować jajka? Na ten sposób nie wpadlibyście. Tak robią w restauracjach

Chcecie ułatwić sobie pracę w kuchni? Bądźcie sprytni i szatkujcie jajka tak jak szefowie kuchni.

Jeśli potrzebujecie składników na sałatkę czy pastę jajeczną, obieranie i szatkowanie zajmie bardzo dużo czasu. Dlaczego nie skorzystać ze sprytnych sposobów, które już ktoś odkrył i z powodzeniem wykorzystuje?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko pokroić dużo jajek naraz? 

Ten sposób został zaprezentowany przez blogerkę występująca pod nazwą Budget Bytes. Gromadzi ona przepisy na pomysłowe i oszczędne gotowanie. Tak opowiada o sobie i swojej pracy w mediach społecznościowych:

- Uwielbiam tworzyć, rozwiązywać problemy i uczyć się nowych rzeczy. Robienie dobrego jedzenia to moja pasja, mój cel i ulubiona rzecz, którą mogę dzielić się z innymi. Chcesz się ze mną uczyć?

Autorka bloga zaprezentowała film, na którym pokazała, że jajek wcale nie trzeba siekać nożem. Można je rozdrobnić dużo szybciej i łatwiej:

- Właśnie tak robiliśmy w restauracji, gdy przygotowywaliśmy duże ilości sałatki z jajkiem – wyjaśniła.

Zobacz także
Jak gotować jajka żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka

Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka

Nigdy nie gotujcie jajka w mikrofalówce. Ona to zrobiła i nie powtórzy nigdy więcej

Nigdy nie gotujcie jajka w mikrofalówce. Ona to zrobiła i nie powtórzy nigdy więcej

Sposób wykonania:

  1. Do pokrojenia jajek będziecie potrzebowali jajek ugotowanych na twardo oraz metalowej kratki z piekarnika przeznaczonej do studzenia ciast.
  2. Czystą kratkę należy położyć na dużej misce, a następnie przeciskać przez nią jajko po jajku, rozgniatając je dłonią.

Inne restauracyjne triki przyspieszające pracę

Szefowie kuchni gotują dużo i powtarzają kuchenne czynności tak często, że sprytne sposoby na upraszczanie i przyspieszanie pracy nasuwają się same. Oto niektóre sztuczki, których zawodowcy używają na co dzień:

  • Jak uniknąć znalezienia się skorupek w białku? Gdy rozbijacie jajko zawsze fragment skorupki trafia do miski z białkami. To dlatego, że skorupkę rozbijacie ostrą krawędzią noża lub miski. Uderzcie nią w płaską powierzchnię blatu, skorupka pęknie, ale nie rozkruszy się. Teraz rozchylcie skorupkę palcami i wydobądźcie zawartość
  • Jak bezpiecznie obrać imbir? Nieregularny kształt korzenia powoduje, że niewygodnie obiera się go nożem. Można się też przy tym skaleczyć. Zamiast noże weźcie łyżkę i obierzcie nią korzeń imbiru
  • Kroicie świeżą bułkę lub chleb i kromki wychodzą nieregularne, a skórka jest poszarpana? Odwróćcie pieczywo i zacznijcie kroić je od spodu
  • Nóż okazał się nieostry? Odwróćcie zwykły ceramiczny kubek do góry nogami i naostrzcie nóż o dno kubka

Źródło: Haps.pl, budgetbytes.com, Instagram/Budget Bytes

Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy? Wystarczy 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy? Wystarczy 1 prosty trik
Lubicie piec ciasta, ale za każdym razem macie problem z wyjęciem swojego wypieku z blachy? Zastosujcie ten trik a na pewno wyjmiecie je w jednym kawałku.

Pieczenie ciast może być bardzo relaksujące, ale nie ma nic gorszego od ciasta, które nie chce wyjść po upieczeniu z blachy. Na szczęście istnieje kilka prostych wskazówek, dzięki którym wasze ciasto nigdy nie rozpadnie się przy wyjmowaniu i będziecie mogli wyjąć je w jednym kawałku. Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy? Jednym z najpopularniejszych sposobów na wyjęcie ciasta z blachy jest okrajanie brzegów ostrym nożem lub owijanie blachy i spodów wilgotną ściereczką. Metoda ta niestety bardzo często zawodzi – ciasto rozpada się, kruszy i nabiera nieestetycznego wyglądu. Wówczas można skorzystać z innego sposobu na wyjęcie ciasta - wystarczy zanurzyć blaszkę w gorącej wodzie. Należy jednak robić to ostrożnie - tak, aby nie zamoczyć wypieku. O czym jeszcze należy pamiętać? Gdy ciasto jest świeżo upieczone, potrzebuje czasu na ostygnięcie. Trzymacie ciasto w blaszce i pozwólcie mu ostygnąć przez 15-20 minut – zanim spróbujecie je wyjąć. Starajcie się nie dopuścić do całkowitego ostygnięcia ciasta przed wyjęciem. Większość ciast najlepiej wyjąć z formy, gdy są jeszcze ciepłe, w przeciwnym razie mają tendencję do przyklejania się. Jeśli ciasto całkowicie ostygnie przed wyjęciem go z formy, może być trudne do wyjęcia. Możecie rozwiązać ten problem, wkładając je z powrotem do piekarnika w temp. 160°C na 3-5 minut, aby lekko je podgrzać przed ponownym wyjęciem. Aby wyjąć z blachy ciasto, przesuńcie ostrym nożem o cienkim ostrzu wokół krawędzi ciasta. Następnie umieśćcie stojak chłodzący nad ciastem i odwróćcie ciasto na stojaku przed całkowitym schłodzeniem. Jeśli pieczecie ciasto w tortownicy, po prostu zdejmijcie boki, zanim ciasto całkowicie ostygnie. Jeśli spieszycie się z wyjęciem ciasta z blachy, możecie włożyć je...

różowe jajka
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Różowe jajka wypełnione smakowitym farszem. Podajcie je na Wielkanoc, a goście padną z wrażenia
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. To nie tylko znak do przygotowania duchowego, ale i także rozmyślania nad przygotowaniem odpowiednich potraw. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie na świąteczne śniadanie pyszne, faszerowane jajka. Zachwyt gwarantowany!

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie. Ten czas najczęściej spędza się w gronie rodzinnym, przy wspólnym stole. Polacy z okazji Świąt przygotowują różne tradycyjne potrawy. Najczęściej na stole gości mazurek, babka wielkanocna, różne faszerowane jajka czy żurek. Każde z tych dań niesie ze sobą pewną symbolikę. Przykładowo jajka są znakiem nowego życia, jakie pojawia się wraz ze Zmartwychwstaniem Chrystusa. Faszerowane jajka na Wielkanoc To jedna z potraw, która koniecznie musi pojawić się na wielkanocnym stole. Co dom, to inna forma podania tego dania, ale symbol jest ten sam. Dzięki uniwersalności jaj można je nadziać prawie wszystkim. Do najpopularniejszych farszy należą, takie jak tuńczyk, szynka, łosoś, guacamole. To szansa na kreatywność gospodyń domowych. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich gości nie tylko pysznym smakiem potrawy, ale i wyglądem to koniecznie przygotujcie różowe jajka pod pysznym sosem. Przepis na różowe jajka z farszem Składniki: 5 jajek szczypiorek 1 duża łyżka majonezu ¾ szklanki soku z buraka Sos: 5 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego ½ większej  czerwonej cebuli lub 1 mniejsza sól ziołowa pieprz  musztarda Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę, a skorupkę stłuczcie, ale nie obierajcie ich. Jajka z rozbitymi skorupkami umieśćcie w garnku i zalejcie sokiem z buraków. Dolejcie odrobinę wody, aby jaja znalazły się w zupełności pod powierzchnią. Odstawcie je tak na przynajmniej cztery godziny. W międzyczasie jajka kilka razy obróćcie w soku. Po upływie danego czasu, jajka wyjmijcie z zalewy i obierzcie. Przekrójcie je wzdłuż na połówki, z których wydrążcie żółtka.  Do...

Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
AdobeStock
Newsy
Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
Zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu wklęsły czubek? Sprawdźcie, co to oznacza i czy na pewno można je jeszcze bez przeszkód jeść.

Jajka towarzyszą nam niemal każdego dnia. Przygotowujemy z nich jajecznicę, omlety, ciasta, desery oraz wiele innych smacznych dań. Jak sprawdzić czy jajko na pewno jest świeże? Istnieje co najmniej kilka sposobów na sprawdzenie świeżości jaj. Jednym z często pomijanych symptomów świadczących o nieświeżości jajek jest wklęsły czubek po ugotowaniu jajka. Zwróciliście kiedyś na to uwagę? Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Jeśli zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu spłaszczony czubek, oznacza to, że nie były już one pierwszej świeżości. Dlaczego? W środku jajka w wyniku stopniowego rozpadu białek, pojawia się pęcherzyk gazu. Czym starsze jest jajko tym więcej gazu będzie produkowało się pod jego skorupką. Wystarczy, że obierzecie jajko po ugotowaniu i dokładnie przyjrzycie się jego kształtowi. Jeśli jajka będą miały spłaszczony, a nawet wklęsły czubek, oznacza to, że najprawdopodobniej były nieświeże. Jak jeszcze możemy sprawdzić świeżość jaj? Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy jajka są nadal dobre do spożycia, jest sprawdzenie daty na opakowaniu, w którym zostały one zakupione. Jeśli jednak macie już jajka w domu i nie macie pewności co do ich przydatności, najlepszym sposobem na przetestowanie tego, będzie umieszczenie jajka w misce lub szklance wypełnionej zimną wodą. Jak przetestować świeżość jaj? Włóżcie jajko do miski z wodą. Jeśli jajko leży na boku na dnie naczynia, jest nadal świeże. Jeśli jajko stoi pionowo na dnie, nadal można je jeść, ale powinno zostać zjedzone bardzo szybko lub ugotowane na twardo. Jeśli jajko unosi się na powierzchni wody, nie nadaje się już do jedzenia. Skorupki jajek są bardzo porowate. Z biegiem czasu powietrze przechodzi przez skorupkę do jaja, a jego okres przydatności do...

Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...