Jak szybko pokroić pieczarki? Użyjcie triku z 1 kuchennym przedmiotem do jajek
Adobe Stock
Newsy

Jak szybko i równo pokroić pieczarki? Wykorzystajcie trik z tym 1 kuchennym przedmiotem

Tym sposobem pokroicie całą paczkę pieczarek w jedną chwilę. Podpowiadamy tez, czy przed krojeniem zdejmować z pieczarek skórkę.

Kuchenne triki nie tylko ułatwiają, ale przede wszystkim przyspieszają pracę w kuchni. W restauracjach poza kucharzami pracują pomoce kuchenne, których zadaniem jest obierać, kroić i szatkować. Gdy takiego pomocnika nie macie w swojej kuchni, musicie szukać sposobów jak ten z TikToka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sprytnie pokroić pieczarki?

Użytkowniczka Tiktoka zaprezentowała na swoim koncie ciekawy sposób na szybkie pokrojenie góry pieczarek. Użyła w nim... krajalnicy do jajek.

Ten niepozorny przedmiot, który pozwala równiutko pokroić jajko na plasterki, będzie też przydatny jeśli musicie pokroić dużą ilość pieczarek. Zamiast noża, którym trzeba poruszyć 5-6 razy, żeby każdą pieczarkę zamienić na plasterki, możecie użyć krajalnicy z metalowymi żyłkami, które z taką samą łatwością jak jajko na twardo, potną na plastry świeżą, miękką pieczarkę.

Jak szybko pokroić pieczarki? Użyjcie triku z 1 kuchennym przedmiotem do jajek
Adobe Stock

Sposób użycia został zaprezentowany na filmie i wygląda tak:

  1. Przygotujcie pieczarki, tj. oczyśćcie każdy grzyb z ziemi, opłuczcie i jeśli potrzebujecie, to obierzcie ze skórki.
  2. Otwórzcie krajalnicę i ułóżcie na niej pojedynczą pieczarkę, a następnie zamknijcie mechanizm z żyłkami. 
  3. Pokrojone plasterki odłóżcie na talerz, a na otwartej krajalnicy ułóżcie kolejną pieczarkę.
@alexandrab.2509 easiest way to cut your mushrooms. all you need is an egg cutter and obviously some mushrooms. #tippsandtricks #tippsundtricks #hack #trick #romaniatiktok #deutschlandtiktok #foodtok #fyp ♬ Slow Motion - AMARIA BB
Zobacz także
obieranie jajek

Jak szybko obrać jajko na twardo? Zastosujcie ten banalny trik, a nie będą poharatane i wyszczerbione

Przepis na bryzol wołowy z pieczarkami i cebulą. Rarytas rodem z PRL-u

Przepis na bryzol wołowy z pieczarkami i cebulą. Rarytas rodem z PRL-u

Czy obierać pieczarki przed użyciem?

Istnieją dwie szkoły obierania pieczarek:

  • Obieranie pieczarek. Zwolennicy obierania uważają, że na skórce, nawet opłukanej, nadal w zakamarkach kryje się brud. Dodatkowo dopiero obrane grzyby uważają za przygotowane do jedzenia. Zawsze więc obierają je poza czyszczeniem
  • Nieobieranie. Ta grupa uważa, że skórka jest tak miękka i cienka, że zupełnie nie przeszkadza w jedzeniu. Zwolennicy nieobierania mają dodatkowy argument, jeśli chodzi o pieczarki brunatne. Zdjęcie brązowej skórki kompletnie nie ma sensu, bo upodabnia ozdobną odmianę do zwykłej

Czy któraś z metod jest więc właściwa? Najlepiej połączyć obie i zacząć stosować zasadę, że gdy szykujecie pieczarki do smażenia czy gotowania, nie ma potrzeby zdejmowania skórki, jeśli zostały w niej jakieś zanieczyszczenia, to i tak zostaną ugotowane. Jeśli natomiast przyrządzacie pieczarki na surowo, na przykład dodacie je do sałatki, bezpieczniej jest zdjąć skórkę.

Źródło: O2.pl, TikTok/Aleksandrab.2509

Przepis na kotlety mielone z pieczarkami według Jakuba Kuronia
Adobe Stock
Newsy
Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne. Zawierają 1 podsmażony składnik, który podkręca smak
Jakub Kuroń postanowił zdradzić przepis na przepyszne kotlety mielone z dodatkiem… pieczarek. Gwarantujemy, że zakochacie się w nich od pierwszego wejrzenia.

Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu pojawia się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie dodać do niego pieczarki duszone na patelni w towarzystwie cebulki.  Przepis na kotlety mielone według Kuby Kuronia Jakub Kuroń to prawdziwy wirtuoz, od którego można nauczyć się wielu ciekawych, kulinarnych sztuczek. Tym razem mężczyzna postanowił zdradzić, jak przyrządza kotlety mielone. Choć receptura jest bardzo zbliżona do tej tradycyjnej została wzbogacona o dodatek przepysznych pieczarek, które niesamowicie podkręcają smak dania.  Będziecie potrzebować: 500 gramów wieprzowego mięsa mielonego 300 gramów pieczarek 200 ml mleka 2 łyżeczek musztardy stołowej 1 cebuli 1 łyżki masła 1 czerstwej kajzerki Mąki pszennej do panierowania Oleju roślinnego do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Cebule obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę.  Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach (nie musicie ich obierać). Na dużej patelni roztopcie masło, a następnie zeszklijcie na niej posiekaną wcześniej cebulkę. Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również pieczarki. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i smażcie aż do momentu, w którym woda całkowicie odparuje z grzybów. Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze części, a następnie umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 20 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu odciśnijcie pieczywo z mleka. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, a następnie dodajcie do niego przesmażone na patelni składniki, musztardę, bułkę odciśniętą z mleka, sól oraz pieprz. Całość...

jak obrać cebulę
AdobeStock
Newsy
Długo męczycie się z obraniem cebuli? Pewnie nie znacie tej sztuczki. W sekundę łupina w całości odpadnie
Oto sposób dla leniwych! Wypróbujcie go, gdy znów będziecie obierać cebulę.

Praca w kuchni bywa czasami męcząca i monotonna. Zwłaszcza wtedy, gdy trzeba obrać dużo warzyw albo pokroić – nieskomplikowana czynność, ale nużąca. Dlatego warto znać różne kuchenne triki, które zdecydowanie przyśpieszą przygotowanie obiadu! Wiedzieliście, że na przykład cebulę można obrać dosłownie jednym ruchem? Sprawdźcie koniecznie ten sposób – na pewno przyda się następnym razem, gdy będziecie potrzebowali cebuli! Oczywiście najprostszym rozwiązaniem na szybsze obieranie cebuli, jest po prostu kupowanie tej bez łupin. Jednak po pierwsze obrane cebule są droższe, a po drugie nie wszędzie dostępne. Poza tym część z was na pewno latem korzysta z owoców i warzyw wyhodowanych samodzielnie we własnym ogródku, więc obierać trzeba i tak! Może się wydawać, że kwestia obierania cebuli jest bardzo błahym tematem, ale przestaje się robić zabawnie w momencie, gdy potrzeba jej naprawdę dużo do jakiegoś dania. A z pewnością wiecie, że czasami obieranie tego warzywa może być męczące, szczególnie gdy łupiny jak na złość nie chcą odejść od cebuli! Na szczęście i na to znaleziono rozwiązanie. Trik na obranie cebuli Internet pełen jest ciekawych sztuczek na ułatwienie sobie codziennych czynności. Niektóre są ciekawe, a inne sprawiają wrażenie, że autor chyba nigdy sam ich nie wypróbował, ponieważ w ogóle nie działają. Czy tak samo jest w przypadku tego triku na obranie cebuli? W sieci pojawił się filmik, na którym zademonstrowano sposób na pozbycie się łupiny dosłownie w jedną sekundę. Jak to zrobić? Według autora filmiku należy po prostu przekroić cebulę na pół, położyć ją na desce do krojenia i… mocno uderzyć w cebulę pięścią! Jak widać na filmie, łupina schodzi natychmiast. Wypróbujecie ten sposób?    ...

Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki (2 linki)
Newsy
Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki
Jeżeli zastanawiacie się, jak oczyścić pieczarki i czy w ogóle trzeba pieczarki obierać, to koniecznie zapoznajcie się z poniższym artykułem.

Doświadczeni kucharze mają swoje przyzwyczajenia, które trudno jest zmienić. Dodają bekon do jajek , choć to niekoniecznie dobre dla zdrowia i gotują kaszę w torebkach . Na szczęście nie wszystkie kulinarne zwyczaje są dla was szkodliwe, ale wiele z nich niepotrzebnie zabiera wiele czasu. Na przykład obieranie pieczarek! Czy pieczarki się obiera? Pewnie czasami zadajecie sobie to pytanie przyrządzając zupę pieczarkową albo sos z pieczarkami. Ale czy rzeczywiście trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że… nie! Pod warunkiem, że będziecie je smażyć lub gotować. Wówczas wystarczy tylko dokładnie umyć i wyszorować pieczarki. Obierania wymagają stare i zbrązowiałe okazy. Przepis na faszerowane pieczarki z mięsem Do przygotowania smacznych pieczarek faszerowanych mięsem mielonym potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 500 g dużych pieczarek 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku Bułka tarta Świeża natka pietruszki Około pół szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego Szczypta ostrej papryki mielonej Pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie pieczarki. Odkrójcie nóżki i wydrążcie kapelusze tak, by było w nich jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki i środek kapeluszy pokrójcie bardzo drobno. Tak samo pokrójcie obraną cebulę. Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i smażcie przez kilka minut pokrojone pieczarki z cebulą, cały czas mieszając. Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie do...

10 groszy za pokrojenie chleba. To ukryta podwyżka czy uzasadnioniony zwrot kosztów za usługę?
Adobe Stock
Newsy
10 groszy za pokrojenie chleba. To ukryta podwyżka czy uzasadniony zwrot kosztów za usługę?
Słyszeliście już o tym, że kolejne sklepy zaczynają doliczać opłatę za krojenie chleba? Zapłacicie za pokrojenie w sklepie czy wolicie sami go sobie pokroić w domu?

Ceny rosną, chleb w ciągu ostatniego roku podrożał prawie 7%, a piekarze nie pozostawiają złudzeń: będzie jeszcze drożej. W kilku piekarniach w Gorzowie Wielkopolskim wprowadzono nową opłatę – 10 groszy za pokrojenie chleba na miejscu. Już widać, że płatna usługa wrzucenia chleba do krajalnicy, zaczyna szybko przenosić się na kolejne sklepy i kolejne miasta. Czy gdy dotrze to waszej piekarni, zapłacicie za krojenie chleba? I jak sprzedawcy uzasadniają te nową opłatę? Czy pobieranie opłat można uzasadnić koronawirusem? 10 groszy, to może nie jest wielka kwota dla klienta, jednak dodana do ceny zwykłego chleba podnosi ją o dalsze 3-4%. Z kolei z perspektywy sprzedawców, 10 groszy więcej na każdym bochenku podnosi utarg dzienny o pokaźne kwoty. Zwolennicy pobierania opłat za krojenie chleba w sklepach i piekarniach, uzasadniają je zwiększonymi kosztami związanymi z potrzebą utrzymania większej higieny. Bo żeby pokroić chleb, trzeba założyć rękawiczki, zdezynfekować urządzenia do krojenia. Z kolei przeciwnicy uważają, że to tylko pretekst i tak naprawdę producenci i sprzedawcy pieczywa chcą wyłącznie ukryć w usłudze krojenia kolejne podwyżki chleba. I odpowiadając na argumenty, o większą higienę w czasie pandemii pytają, czy samo wzięcie chleba do ręki przez sprzedawczynię nie powinno wymagać włożenia rękawiczek. Klienci zastanawiają się więc czy nowa opłata nie jest jeszcze jedna ukryta podwyżka cen pieczywa, którą piekarze zaczynają wprowadzać. Co na temat nowej opłaty sądzą piekarze? Stefan Putka, szef warszawskiego cechu piekarzy i współwłaściel Piekarni Putka z nie pochwala tego ruchu. W rozmowie z Polsat News krytykuje pobieranie opłat. - To co najmniej dziwny pomysł. - Pobieranie za to opłaty jest kontrskuteczne i wydaje mi się co najmniej niemądre. To zraża...