Jak szybko pokroić cebulę? Natnijcie ją w ten sposób a w mig ją poszatkujecie
AdobeStock
Newsy

Jak szybko pokroić cebulę? Natnijcie ją w ten sposób a w mig ją poszatkujecie

Męczycie się z krojeniem cebuli? Koniecznie przetestujcie tę metodę. Dzięki niej zajmie wam to dosłownie chwilę.

Cebula to nieodłączny element polskiej kuchni. Dodajemy ją do mięs, gulaszy, zapiekanek, zup i sałatek. Warzywo to nie tylko dodaje naszym potrawom przyjemnego, pikantnego smaku, ale też bardzo podnosi walory zdrowotne dania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebulę warto docenić nie tylko za jej smak, ale również za to, że jest bardzo zdrowa.

  • Bogata w związki przeciwutleniające. Cebula jest pełna przeciwutleniaczy, m.in. flawonoidów, które mają zarówno działanie przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne. Związki te mogą pomóc chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak rak i cukrzyca. Warzywo to zawiera ponad 25 różnych flawonoidów i jest jednym z najbogatszych źródeł tego składnika w diecie.
  • Jedzenie cebuli może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, ponieważ warzywo to obniża ciśnienie krwi, pomaga trzymać w ryzach poziomu cholesterolu i zmniejsza stany zapalne w organizmie.
  • Korzystnie wpływa na kości. Badanie dotyczące wpływu cebuli na kobiety w okresie około- i pomenopauzalnym wykazało, że regularne spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej. Inne badanie na kobietach w średnim wieku wykazało, że spożywanie soku cebulowego zmniejsza utratę masy kostnej i poprawia gęstość kości.
  • Wspiera zdrowie jelit. Z uwagi na to, że cebula jest bogata w błonnik, zwłaszcza ten niestrawny, pomaga utrzymać zdrowie jelit.
  • Cebula od wieków jest stosowania do łagodzenia kaszlu, przeziębienia i kataru.
  • Badania potwierdzają, że cebula ma cenne właściwości przeciwbakteryjne.
Zobacz także
Jak prawidłowo opalić cebulę do rosołu? Jeden błąd i zepsuje smak zupy

Jak prawidłowo opalić cebulę do rosołu? Jeden błąd i zepsuje smak zupy

Przekrójcie cebulę na pół i potrzyjcie nią stopy. Efekt będzie zdumiewający

Jak szybko pokroić cebulę?

Obieranie i krojenie cebuli jest dla was męczące? Sprawdźcie nasz prosty trik, dzięki któremu zrobicie to w mgnieniu oka.

  1. Na początku pozbądźcie się końcówek cebuli po obu stronach, dzięki czemu z łatwością zdejmiecie z niej łupinę.
  2. Połóżcie cebulę na desce do krojenia i natnijcie ją kilkanaście razy tak, aby przypominała drobną kratkę.
  3. Na koniec postawcie cebulę pionowo, a następnie pokrójcie, uzyskując od razu równą, małą kostkę.

Czy cebula jest bezpieczna dla wszystkich?

Mimo iż alergia na cebulę zdarza się bardzo rzadko, czasami zdarza się, że niektóre osoby są bardziej wrażliwe na to warzywo. Z kolei inne mogą doświadczać problemów trawiennych po zjedzeniu cebuli, w tym zgagi, wzdęć i gazów.

Jak wybrać i przechowywać cebulę?

Wybraliście się do warzywniaka po cebulę? Zwróćcie uwagę, żeby była ona czysta i twarda oraz miała suchą, gładką skórkę. Unikajcie cebuli z rozwiniętą łodygą nasienną i takiej, która ma oznaki zepsucia.

Cebulę najlepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od jasnego światła i w dobrze wentylowanym miejscu. 

Warzywo to należy przechowywać z dala od ziemniaków, ponieważ pochłaniają one wilgoć i gaz etylenowy, co powoduje, że ziemniaki łatwiej się psują.

Nie przechowujcie też ugotowanej cebuli w metalowej misce, ponieważ spowoduje to odbarwienie warzywa.

Źródło: msn.com.pl

Włóżcie plastry cebuli na noc w skarpety. Efekt jest zaskakujący
AdobeStock
Newsy
Włóżcie plastry cebuli na noc w skarpety. Efekt jest zaskakujący
Być może uznacie, że wkładanie cebuli do skarpet jest dziwne, ale w rzeczywistości metoda ta ma wiele zalet. Jakich? Sprawdźcie.

Na pewno słyszeliście o dobroczynnym działaniu cebuli na wielu płaszczyznach. Warzywo to jest bogate w składniki odżywcze, w tym witaminę C, witaminy z grupy B i potas. Do jego kluczowych zalet należy zaliczyć to, że: może pomóc zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom trójglicerydów i stan zapalny jest bogata w antocyjany, które mogą chronić przed chorobami serca, niektórymi nowotworami i cukrzycą. sprzyja poprawie gęstości mineralnej kości zawiera witaminę B9 (folian), która może wspierać zdrowie psychiczne i zmniejszać ryzyko depresji Jednak największą zaletą cebuli jest to, że korzystnie wpływa na układ odpornościowy i jest uznawana za skuteczne lekarstwo na infekcje, takie jak przeziębienie lub grypa. Cebulę najczęściej przyjmuje się doustnie w postaci świeżej lub jako syrop, ale czy słyszeliście kiedyś o tym, by ktoś wkładać ją na noc do skarpet? Czemu właściwie ma to służyć? Włóżcie plastry cebuli na noc w skarpety Pomysł wkładania pokrojonej w plastry cebuli do skarpetek, wywodzi się ze starożytnej chińskiej praktyki medycznej refleksologii stóp. Nerwy w stopach są od tysięcy lat centralnym punktem medycyny wschodniej i uważa się, że działają jako punkty dostępu do narządów wewnętrznych. Cebula jest bogata w związki siarki, które nadają im ostry zapach. Związki te po umieszczeniu na stopach, przenikają do organizmu. Następnie zabijają bakterie i wirusy oraz oczyszczają krew z toksyn. Kwas fosforowy (substancja, która podrażnia nasze oczy podczas krojenia cebuli) obecny w cebuli, pomaga w oczyszczaniu krwi, która dostaje się do naczyń krwionośnych. Po takim zabiegu wasze stopy będą też lepiej pachnieć Cebula do skarpet - krok po kroku...

Pixabay
Newsy
Przekrójcie cebulę na pół i potrzyjcie nią stopy. Efekt będzie zdumiewający
Cebula może być wykorzystywana nie tylko do przygotowywania dań. Kto by pomyślał, że warzywo to może mieć takie zastosowanie?

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Używamy jej do smażenia, pieczenia, duszenia i gotowania. Ostra w smaku cebula doskonale podkreśla smak wielu naszych dań - od potraw mięsnych, przez rybne, po kanapki i sałatki. Jak się okazuje, ma ona również szerokie zastosowanie poza kulinariami. Do czego można ją wykorzystać? Właściwości zdrowotne cebuli Cebula posiada ogrom cennych właściwości prozdrowotnych. Warzywo to zawiera różne witaminy, minerały i silne związki roślinne, które, jak wykazano, na wiele sposobów wspierają nasze zdrowie. Lecznicze właściwości cebuli znane są od czasów starożytnych, kiedy to stosowano ją w leczeniu takich dolegliwości, jak bóle głowy, choroby serca i owrzodzenia jamy ustnej. Cebula nie tylko świetnie smakuje, ale też ma niską kaloryczność oraz jest bogata w składniki odżywcze, w tym witaminę C, witaminy z grupy B i potas. Liczne badania wykazały, że regularne jedzenie cebuli może pomóc zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom trójglicerydów i stan zapalny. Czerwona cebula jest bogata w antocyjany, które mogą chronić przed chorobami serca, niektórymi nowotworami i cukrzycą. Ze względu na wiele korzystnych związków znajdujących się w cebuli, spożywanie tego warzywa może również pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cukru we krwi. Badania pokazują, że spożycie cebuli wiąże się też z poprawą gęstości mineralnej kości. Ponadto, cebula wspomaga zdrowie układu pokarmowego, poprawia równowagę bakteryjną w jelitach i korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Cebula na nieprzyjemny zapach stóp Cebula, jak się okazuje, ma również zastosowanie poza naszą kuchnią. Może na przykład...

Na czym polega dieta mądrych jelit?
AdobeStock
Newsy
Na czym polega dieta mądrych jelit? Szczupła sylwetka i zdrowie w zasięgu ręki
Słyszeliście kiedyś o diecie mądrych jelit? Na czym ona dokładnie polega i jakie ma zalety?

Zdrowe jelita to klucz dla utrzymania zdrowia całego naszego organizmu. Nasze jelita każdego dnia ciężko pracują, aby trawić jedzenie, które spożywamy, przyswajać witaminy, które zapewniają najlepsze funkcjonowanie krwi i wspomagać zdrowy układ odpornościowy . Możemy w łatwy sposób wspierać swój mikrobiom na wiele sposobów – na przykład poprzez spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki i błonnik (znanych również jako prebiotyki). Zdrowe jelita pełnią również istotną rolę w kontrolowaniu głodu i wzmacnianiu odporności, dlatego warto o nie zadbać już dziś. Czy słyszeliście kiedyś o diecie mądrych jelit? Na czym polega dieta mądrych jelit? Jelita pełnią w naszym organizmie niezwykle ważną rolę. Nie tylko odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych ale również za trawienie i wydalanie. Ponadto, ich prawidłowe funkcjonowanie przekłada się również na nasze samopoczucie. Czy wiecie, że zdrowe jelita to również zdrowie psychiczne? Chcąc zadbać o zdrowie naszych jelit warto włączyć do swojego codziennego menu dobrą jakościowo, nieprzetworzoną żywność zawierającą potrzebne organizmowi mikro i makroelementy. Na czym dokładnie polega dieta mądrych jelit? Dieta mądrych jelit polega na włączeniu do swojego codziennego jadłospisu produktów, które będą wspierały pracę naszych jelit oraz umożliwią dostarczenie składników odżywczych do naszego mikrobiomu, czyli miliardów bakterii i drobnoustrojów znajdujących się naszych jelitach. Oto podstawowe zasady diety mądrych jelit Spożywanie nieprzetworzonej żywności. Przetworzona żywność jest zakazana w diecie mądrych jelit. Powinniśmy włączyć do swojej diety świeże owoce i warzywa, orzechy , rośliny strączkowe, ser, twaróg oraz...

Kto nie powinien jeść cebuli? U tych osób może powodować nieprzyjemne dolegliwości
Pixabay
Newsy
Kto nie powinien jeść cebuli? U tych osób może powodować zgagę i niestrawność
Cebula jest jednym z najzdrowszych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Czy jedzenie cebuli może mieć jakieś skutki uboczne? Kto powinien się jej wystrzegać?

Cebula jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw na świecie. Dodajemy ją do zup, mięs, ryb, sałatek i wielu innych dań. Cebula nie tylko nadaje naszym potrawom przyjemnego, ostrego smaku, ale też ma wiele korzyści zdrowotnych. Liczne badania wykazały, że warzywo to ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające oraz chroniące serce. Nie wszyscy jednak powinni jeść cebulę. Kto powinien się jej wystrzegać? Cebula może nasilać objawy zespołu jelita drażliwego Zespół jelita drażliwego (IBS) to schorzenie, które powoduje wzdęcia, ból brzucha, skurcze, gazy, osłabienie i nieprawidłowe ruchy jelit, które mogą prowadzić do biegunki lub zaparć. Osoby, które cierpią na tę przypadłość, powinny więc ograniczyć spożycie cebuli. Osoby uczulone na cebulę także nie powinny jej jeść Gdy układ odpornościowy reaguje niekorzystnie na białka z niektórych pokarmów, mamy do czynienia z alergiami pokarmowymi. Ta odpowiedź immunologiczna może wpływać na różne narządy i układy w naszym ciele, takie jak skóra, jelita, serce oraz układ oddechowy i nerwowy. Do najczęstszych alergenów pokarmowych zaliczamy: mleko krowie, jajka, orzeszki ziemne, ryby, skorupiaki, orzechy, soję i pszenicę. Czasami jednak może się pojawić alergia na cebulę. Cebula może powodować zgagę Zgaga to uciążliwa dolegliwość, która może być objawem choroby refluksowej przełyku – stanu, w którym zawartość żołądka cofa się do przełyku (przewodu łączącego żołądek i gardło). Stan ten może powodować uciążliwe pieczenie w klatce piersiowej. Osoby, które mają problemy z trawieniem cebuli Niektóre osoby mają problem z trawieniem cebuli. Powinny one spożywać to warzywo gotowane lub duszone...