Cebula to nieodłączny element polskiej kuchni. Dodajemy ją do mięs, gulaszy, zapiekanek, zup i sałatek. Warzywo to nie tylko dodaje naszym potrawom przyjemnego, pikantnego smaku, ale też bardzo podnosi walory zdrowotne dania.

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebulę warto docenić nie tylko za jej smak, ale również za to, że jest bardzo zdrowa.

  • Bogata w związki przeciwutleniające. Cebula jest pełna przeciwutleniaczy, m.in. flawonoidów, które mają zarówno działanie przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne. Związki te mogą pomóc chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak rak i cukrzyca. Warzywo to zawiera ponad 25 różnych flawonoidów i jest jednym z najbogatszych źródeł tego składnika w diecie.
  • Jedzenie cebuli może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, ponieważ warzywo to obniża ciśnienie krwi, pomaga trzymać w ryzach poziomu cholesterolu i zmniejsza stany zapalne w organizmie.
  • Korzystnie wpływa na kości. Badanie dotyczące wpływu cebuli na kobiety w okresie około- i pomenopauzalnym wykazało, że regularne spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej. Inne badanie na kobietach w średnim wieku wykazało, że spożywanie soku cebulowego zmniejsza utratę masy kostnej i poprawia gęstość kości.
  • Wspiera zdrowie jelit. Z uwagi na to, że cebula jest bogata w błonnik, zwłaszcza ten niestrawny, pomaga utrzymać zdrowie jelit.
  • Cebula od wieków jest stosowania do łagodzenia kaszlu, przeziębienia i kataru.
  • Badania potwierdzają, że cebula ma cenne właściwości przeciwbakteryjne.

Jak szybko pokroić cebulę?

Obieranie i krojenie cebuli jest dla was męczące? Sprawdźcie nasz prosty trik, dzięki któremu zrobicie to w mgnieniu oka.

  1. Na początku pozbądźcie się końcówek cebuli po obu stronach, dzięki czemu z łatwością zdejmiecie z niej łupinę.
  2. Połóżcie cebulę na desce do krojenia i natnijcie ją kilkanaście razy tak, aby przypominała drobną kratkę.
  3. Na koniec postawcie cebulę pionowo, a następnie pokrójcie, uzyskując od razu równą, małą kostkę.

Czy cebula jest bezpieczna dla wszystkich?

Mimo iż alergia na cebulę zdarza się bardzo rzadko, czasami zdarza się, że niektóre osoby są bardziej wrażliwe na to warzywo. Z kolei inne mogą doświadczać problemów trawiennych po zjedzeniu cebuli, w tym zgagi, wzdęć i gazów.

Zobacz także:

Jak wybrać i przechowywać cebulę?

Wybraliście się do warzywniaka po cebulę? Zwróćcie uwagę, żeby była ona czysta i twarda oraz miała suchą, gładką skórkę. Unikajcie cebuli z rozwiniętą łodygą nasienną i takiej, która ma oznaki zepsucia.

Cebulę najlepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od jasnego światła i w dobrze wentylowanym miejscu. 

Warzywo to należy przechowywać z dala od ziemniaków, ponieważ pochłaniają one wilgoć i gaz etylenowy, co powoduje, że ziemniaki łatwiej się psują.

Nie przechowujcie też ugotowanej cebuli w metalowej misce, ponieważ spowoduje to odbarwienie warzywa.

Źródło: msn.com.pl