Jak szybko pokroić cebulę? Natnijcie ją w ten sposób a w mig ją poszatkujecie
AdobeStock
Newsy

Jak szybko pokroić cebulę? Natnijcie ją w ten sposób a w mig ją poszatkujecie

Męczycie się z krojeniem cebuli? Koniecznie przetestujcie tę metodę. Dzięki niej zajmie wam to dosłownie chwilę.

Cebula to nieodłączny element polskiej kuchni. Dodajemy ją do mięs, gulaszy, zapiekanek, zup i sałatek. Warzywo to nie tylko dodaje naszym potrawom przyjemnego, pikantnego smaku, ale też bardzo podnosi walory zdrowotne dania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebulę warto docenić nie tylko za jej smak, ale również za to, że jest bardzo zdrowa.

  • Bogata w związki przeciwutleniające. Cebula jest pełna przeciwutleniaczy, m.in. flawonoidów, które mają zarówno działanie przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne. Związki te mogą pomóc chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak rak i cukrzyca. Warzywo to zawiera ponad 25 różnych flawonoidów i jest jednym z najbogatszych źródeł tego składnika w diecie.
  • Jedzenie cebuli może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, ponieważ warzywo to obniża ciśnienie krwi, pomaga trzymać w ryzach poziomu cholesterolu i zmniejsza stany zapalne w organizmie.
  • Korzystnie wpływa na kości. Badanie dotyczące wpływu cebuli na kobiety w okresie około- i pomenopauzalnym wykazało, że regularne spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej. Inne badanie na kobietach w średnim wieku wykazało, że spożywanie soku cebulowego zmniejsza utratę masy kostnej i poprawia gęstość kości.
  • Wspiera zdrowie jelit. Z uwagi na to, że cebula jest bogata w błonnik, zwłaszcza ten niestrawny, pomaga utrzymać zdrowie jelit.
  • Cebula od wieków jest stosowania do łagodzenia kaszlu, przeziębienia i kataru.
  • Badania potwierdzają, że cebula ma cenne właściwości przeciwbakteryjne.
Zobacz także
Jak prawidłowo opalić cebulę do rosołu? Jeden błąd i zepsuje smak zupy

Jak prawidłowo opalić cebulę do rosołu? Jeden błąd i zepsuje smak zupy

Przekrójcie cebulę na pół i potrzyjcie nią stopy. Efekt będzie zdumiewający

Jak szybko pokroić cebulę?

Obieranie i krojenie cebuli jest dla was męczące? Sprawdźcie nasz prosty trik, dzięki któremu zrobicie to w mgnieniu oka.

  1. Na początku pozbądźcie się końcówek cebuli po obu stronach, dzięki czemu z łatwością zdejmiecie z niej łupinę.
  2. Połóżcie cebulę na desce do krojenia i natnijcie ją kilkanaście razy tak, aby przypominała drobną kratkę.
  3. Na koniec postawcie cebulę pionowo, a następnie pokrójcie, uzyskując od razu równą, małą kostkę.

Czy cebula jest bezpieczna dla wszystkich?

Mimo iż alergia na cebulę zdarza się bardzo rzadko, czasami zdarza się, że niektóre osoby są bardziej wrażliwe na to warzywo. Z kolei inne mogą doświadczać problemów trawiennych po zjedzeniu cebuli, w tym zgagi, wzdęć i gazów.

Jak wybrać i przechowywać cebulę?

Wybraliście się do warzywniaka po cebulę? Zwróćcie uwagę, żeby była ona czysta i twarda oraz miała suchą, gładką skórkę. Unikajcie cebuli z rozwiniętą łodygą nasienną i takiej, która ma oznaki zepsucia.

Cebulę najlepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od jasnego światła i w dobrze wentylowanym miejscu. 

Warzywo to należy przechowywać z dala od ziemniaków, ponieważ pochłaniają one wilgoć i gaz etylenowy, co powoduje, że ziemniaki łatwiej się psują.

Nie przechowujcie też ugotowanej cebuli w metalowej misce, ponieważ spowoduje to odbarwienie warzywa.

Źródło: msn.com.pl

Pixabay
Newsy
Przekrójcie cebulę na pół i potrzyjcie nią stopy. Efekt będzie zdumiewający
Cebula może być wykorzystywana nie tylko do przygotowywania dań. Kto by pomyślał, że warzywo to może mieć takie zastosowanie?

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Używamy jej do smażenia, pieczenia, duszenia i gotowania. Ostra w smaku cebula doskonale podkreśla smak wielu naszych dań - od potraw mięsnych, przez rybne, po kanapki i sałatki. Jak się okazuje, ma ona również szerokie zastosowanie poza kulinariami. Do czego można ją wykorzystać? Właściwości zdrowotne cebuli Cebula posiada ogrom cennych właściwości prozdrowotnych. Warzywo to zawiera różne witaminy, minerały i silne związki roślinne, które, jak wykazano, na wiele sposobów wspierają nasze zdrowie. Lecznicze właściwości cebuli znane są od czasów starożytnych, kiedy to stosowano ją w leczeniu takich dolegliwości, jak bóle głowy, choroby serca i owrzodzenia jamy ustnej. Cebula nie tylko świetnie smakuje, ale też ma niską kaloryczność oraz jest bogata w składniki odżywcze, w tym witaminę C, witaminy z grupy B i potas. Liczne badania wykazały, że regularne jedzenie cebuli może pomóc zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom trójglicerydów i stan zapalny. Czerwona cebula jest bogata w antocyjany, które mogą chronić przed chorobami serca, niektórymi nowotworami i cukrzycą. Ze względu na wiele korzystnych związków znajdujących się w cebuli, spożywanie tego warzywa może również pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cukru we krwi. Badania pokazują, że spożycie cebuli wiąże się też z poprawą gęstości mineralnej kości. Ponadto, cebula wspomaga zdrowie układu pokarmowego, poprawia równowagę bakteryjną w jelitach i korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Cebula na nieprzyjemny zapach stóp Cebula, jak się okazuje, ma również zastosowanie poza naszą kuchnią. Może na przykład...

Na czym polega dieta mądrych jelit?
AdobeStock
Newsy
Na czym polega dieta mądrych jelit? Szczupła sylwetka i zdrowie w zasięgu ręki
Słyszeliście kiedyś o diecie mądrych jelit? Na czym ona dokładnie polega i jakie ma zalety?

Zdrowe jelita to klucz dla utrzymania zdrowia całego naszego organizmu. Nasze jelita każdego dnia ciężko pracują, aby trawić jedzenie, które spożywamy, przyswajać witaminy, które zapewniają najlepsze funkcjonowanie krwi i wspomagać zdrowy układ odpornościowy . Możemy w łatwy sposób wspierać swój mikrobiom na wiele sposobów – na przykład poprzez spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki i błonnik (znanych również jako prebiotyki). Zdrowe jelita pełnią również istotną rolę w kontrolowaniu głodu i wzmacnianiu odporności, dlatego warto o nie zadbać już dziś. Czy słyszeliście kiedyś o diecie mądrych jelit? Na czym polega dieta mądrych jelit? Jelita pełnią w naszym organizmie niezwykle ważną rolę. Nie tylko odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych ale również za trawienie i wydalanie. Ponadto, ich prawidłowe funkcjonowanie przekłada się również na nasze samopoczucie. Czy wiecie, że zdrowe jelita to również zdrowie psychiczne? Chcąc zadbać o zdrowie naszych jelit warto włączyć do swojego codziennego menu dobrą jakościowo, nieprzetworzoną żywność zawierającą potrzebne organizmowi mikro i makroelementy. Na czym dokładnie polega dieta mądrych jelit? Dieta mądrych jelit polega na włączeniu do swojego codziennego jadłospisu produktów, które będą wspierały pracę naszych jelit oraz umożliwią dostarczenie składników odżywczych do naszego mikrobiomu, czyli miliardów bakterii i drobnoustrojów znajdujących się naszych jelitach. Oto podstawowe zasady diety mądrych jelit Spożywanie nieprzetworzonej żywności. Przetworzona żywność jest zakazana w diecie mądrych jelit. Powinniśmy włączyć do swojej diety świeże owoce i warzywa, orzechy , rośliny strączkowe, ser, twaróg oraz...

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay
Newsy
To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 
Włączcie do diety to popularne zboże. Jego właściwości prozdrowotne są wprost zaskakujące.

Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach. Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób. Dlaczego warto jeść grykę? Pomaga na: żylaki hemoroidy choroby układu krążenia miażdżycę podwyższony poziom cholesterolu Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit. Jakie właściwości zdrowotne ma gryka? Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron.  Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany.  Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? ma niską zawartość cukrów ma niski indeks glikemiczny  jest bogata w minerały jest bogata w białko ma niską zawartość cholesterolu jest bogata w przeciwutleniacze Wpływ gryki na zdrowie Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest...

Cebula, przechowywanie cebuli
Pixabay/cocoparisienne
Newsy
Jak przechowywać cebulę, aby zawsze była świeża i się nie psuła? Mało kto wie o tej sztuczce
Cebula to popularne i bardzo tanie warzywo. Nadaje ostrości potrawom, a bez okrasy z cebuli trudno wyobrazić sobie chociażby domowe pierogi.

Cebulę, zaraz po czosnku, można uznać za jedno z najzdrowszych, polskich warzyw. Co więcej, jej kulinarne zastosowanie nie ma w zasadzie końca. Pasuje do placków ziemniaczanych, mięs i wytrawnego śledzia. Co znajdziecie w cebuli? Nie sposób wymienić całego bogactwa, jakie znajdziecie w cebuli. Jej właściwości lecznicze są znane od lat i właśnie dzięki nim zyskała sympatyków na całym świecie. To tani i uniwersalny produkt, który działa na zdrowie jak tarcza ochronna. Cebula może wam pomóc wyjść z przeziębienia i złagodzić przechodzoną właśnie infekcję. Sięgajcie po nią szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Składniki cebuli, za które podziękuje wasze zdrowie: Kwercetyna - antyoksydant, który neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Związki siarki - o silnym działaniu bakteriobójczym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. Pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżyć ciśnienie krwi. Witamina C - działająca jak przeciwutleniacz, niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego. Używana w kosmetyce do pielęgnacji skóry i włosów. Żelazo - uczestnik produkcji czerwonych krwinek, wzmacniacz układu odpornościowego i pomocnik w zmniejszaniu uczucia zmęczenia. Jego odpowiednie stężenie zapobiega anemii. Płacz przy krojeniu cebuli. Jak obejść? Cebula zawiera duże ilości siarki, która ulatnia się podczas krojenia i zmienia w związek chemiczny. Dostając się do oczu, działa jak gaz łzawiący. To substancja wysoce drażniąca! Aby zmniejszyć jej działanie, wystarczy włożyć cebulę na godzinę przed krojeniem do lodówki lub płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą....