Lubicie słodko-kwaśny smak ananasa, ale nie lubicie go kroić i obierać? Możecie kupić w sklepie pokrojonego ananasa, ale o wiele lepiej jest kupić świeży owoc i pokroić go samemu. Podpowiemy wam, jak najlepiej to zrobić.
Jak szybko pokroić ananasa? Genialny trik z TikToka
Na TikToku pojawił się filmik wyjaśniający, jak szybko pokroić ananasa. Metoda jest bardzo prosta i zarazem genialna. Najważniejsze w tym triku jest to, aby naciąć twardą skórę ananasa po skosie. Później należy zrobić to samo, tylko w przeciwną stronę. Dzięki tej sprytnej metodzie uzyskacie równe kawałki ananasa, którego od razu będziecie mogli spożywać w formie przekąski.
@garda.ali How to cut pineapple 🍍 #pineapple #fruite #annanas #ananas #ананас #piña #パイナップル #สัปปะรด #파인애플 #pinya #rex#recepie #cookinghacks ♬ Maria También - Khruangbin
Jak jeszcze można obrać ananasa?
Przede wszystkim zacznijcie od wyboru odpowiedniego i dojrzałego ananasa. Podczas kupowania tego owocu zwróćcie uwagę, czy ma on równomiernie ukształtowane wypustki na skórce. Szukajcie takich, które są w większości żółte, ponieważ im bardziej są one żółte, tym bardziej słodki będzie wasz ananas.
Jak sprawdzić czy ananas jest dojrzały? Jeśli ma on słodki zapach w pobliżu podstawy a jego liście są łatwe do wyciągnięcia, oznacza to, że owoc doskonale nadaje się już do jedzenia.
Zobacz także:
A oto kolejna metoda na szybkie obranie ananasa:
- Odetnijcie górę i dół owocu. Połóżcie ananasa na boku i odetnijcie dwa końce tak, aby stworzyć stabilną podstawę do cięcia.
- Odetnijcie skórkę. Ustawcie ananasa pionowo i odcinajcie od niego skórkę obracając ananasa dookoła osi. Nie odcinajcie skórki zbyt głęboko, aby zachować jak najwięcej miąższu.
- Przekrójcie ananasa na pół. Trzymając ananasa nadal w pozycji pionowej, przekrójcie go na połówki.
- Pokrójcie ananasa na ćwiartki. Połóżcie każdą połowę odciętą stroną do dołu na desce do krojenia i ponownie pokrójcie owoc na pół, aby uzyskać cztery ćwiartki.
- Wytnijcie z każdej części twardy rdzeń.
- Pokrójcie owoc na kawałki wielkości kęsa.
Dlaczego warto jeść ananasa?
Ananas to soczysty i bardzo zdrowy owoc tropikalny, który zawiera mnóstwo składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które mogą chronić organizm przed wieloma chorobami.
- ananasy są niskokaloryczne
- są bogate w witaminę C i mangan, a także wiele innych witamin, składników odżywczych i minerałów, takich jak: białko, węglowodany, błonnik, witamina B6, miedź, tiamina, kwas foliowy, potas, magnez i żelazo
- ananasy są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszać ryzyko chorób serca, cukrzycy i niektórych nowotworów
- zawierają bromelainę, grupę enzymów trawiennych, które mogą pomóc w rozkładaniu białka i wspomaganiu trawienia
- mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w poprawie funkcji odpornościowej
- mogą łagodzić ból u osób z zapaleniem stawów
- mogą zmniejszać stan zapalny, obrzęk i dyskomfort po zabiegu
- mogą również pomóc w regeneracji po intensywnym wysiłku fizycznym
- pomagają zapobiegać osteoporozie
- poprawiają samopoczucie
- łagodzą kaszel
Źródło: thekitchn.com, healthline.com