W polskiej kuchni pasteryzowanie żywności jest bardzo popularne. Nic dziwnego! W ten sposób przyrządza się jedzenie w wielu krajach, w których panują mroźne zimy. Dawniej, zanim wynaleziono lodówki i zamrażarki, ludzie musieli nauczyć się konserwować jedzenie, by nie umrzeć z głodu w trakcie zimy, gdy na polach nic nie rosło. Dziś nie jest to koniecznie, ale kiszona kapusta, ogórki czy słodkie dżemy i powidła, są tak smaczne, że Polacy wciąż się nimi zajadają.

Ale ze słoikami jest pewien problem – często bardzo trudno jest je odkręcić! Na szczęście, istnieją sposoby na to, by sobie poradzić z tą niedogodnością.

Jak odkręcić słoik?

Do odkręcenia słoika trzeba dużo siły albo… dużo sprytu! Wystarczy zastosować jeden z tych trików, a zbyt mocno zakręcony słoik, nie będzie już wyzwaniem. Sprawdźcie sami!

Gumka recepturka

Potrzebna wam będzie jedynie gumka recepturka, którą każdy ma w swojej kuchni. Należy umieścić ją na nakrętce słoika i spróbować przekręcić. Dzięki gumce zwiększycie opór i ułatwicie otwarcie. Banalnie proste!

Zobacz także:

Dociskanie

Sposób podobny do stukania słoikiem o stół, ale o wiele bezpieczniejszy. Obróćcie słoik do góry dnem i ustawcie pod kątem 45 stopni. Dociśnijcie skraj nakrętki do stołu lub deski do krojenia i obracajcie słoikiem dookoła. Teraz spróbujcie go odkręci. Prawda, że łatwo poszło?

Podważanie nożem

Trik stary jak świat. Po prostu weźcie niewielki kuchenny nóż, wsadźcie ostrze pod nakrętkę i podważajcie.

Drewniana łyżka

Łatwy i bezpieczny sposób. Za pomocą drewnianej łyżki, postukajcie w nakrętkę słoika z każdej strony. Nakrętka nieco „odpuści” i łatwiej będzie ją odkręcić. Niektórzy używają w tym celu noża, ale odkształca on nakrętkę, przez co słoik może już nie być później tak szczelny.

Gumowa rękawiczka

Załóżcie na prawą rękę gumowa lub lateksową rękawiczkę. Dzięki niej zwiększycie opór dłoni na pokrywce i dłoń nie będzie się ześlizgiwała. Zanim założycie rękawiczkę, najpierw po prostu dobrze wysuszcie lub wytrzyjcie dłoń. Być może to wystarczy.

Otwarta dłoń

Spróbujcie uderzyć otwartą dłonią w spód słoika. Uderzenie dłonią nie będzie tak inwazyjne jak stukanie dnem o stół, nie powinno więc uszkodzić słoja, a często jest wystarczające.

Niezwykły sposób na otwarcie słoika 

Z pewnością znaliście część z podanych wyżej sposobów, ale na pewno nie słyszeliście o otwieraniu słoików za pomocą… wrzątku! Zagotujcie w garnku niewielką ilość wody i włóżcie do środka słoik, zanurzając tylko jego górną część. To spowoduje, że ciśnienie pod nakrętką się wyrówna i bez trudu otworzycie słoik.