Ugotowaliście jajka na twardo i chcecie je szybko obrać? Zanurzcie je po ugotowaniu w tym płynie. Dzięki niemu w mig obierzecie jajka ze skorupki.
Jak szybko obrać ugotowane jajka?
Na pewno nie raz zdarzyło wam namęczyć i zrobić w kuchni bałagan podczas obierania jajek. Co zrobić, żeby obrać je szybko i w jak najbardziej estetyczny sposób i bez odłamków skorupki pod paznokciami? Znamy pewien prosty sposób.
Pewna TikTokerka pokazała swoim obserwatorom, jak obiera jajka ze skorupek.
- Najpierw nalewa do garnka zimną wodę, następnie wkłada jajka i dodaje odrobinę soli.
- Pozostawia na około 2 minuty.
- Później gotuje jajka przez następne 10 minut.
- Na sam koniec przekłada je do miski z zimną wodą i włożonymi do środka kostkami lodu.
- Pozostawia jajka w lodowatej wodzie na 5 minut.
Na opublikowanym w sieci filmiku widzimy, że po takim zabiegu, jajka z łatwością dają się obrać ze skorupki.
Zobacz także:
@jenn.ofall.trades #kithcenhacks #perfectpeel #hardboiled #eggtip #fypシ #hardboiledegghack #theJOAT #perfectboiledeggs #nospoons ♬ Rick & Morty - Soulja Boy Tell 'em
Jak jeszcze można obrać ugotowane jajka?
To nie jedyny sposób na szybkie obranie ugotowanych jajek. Jak jeszcze można pozbyć się z nich skorupki?
- Użyjcie łyżki. Uderzcie dużą łyżką w końcówki ugotowanych jajek i delikatnie obierzcie je palcami. Wsuńcie łyżkę pod skorupkę tak, aby krzywizna łyżki podążała za krzywizną jajka. Obracajcie jajko i poruszajcie łyżką, aby zdjąć skorupkę. To świetna metoda, jeśli obieracie tylko kilka jajek.
- Wykorzystajcie plastikowy pojemnik. Włóżcie kilka dokładnie schłodzonych jajek na twardo do małego plastikowego pojemnika z odrobiną zimnej wody, a następnie przykryjcie pojemnik pokrywką, po czym delikatnie kołyszcie i wstrząśnijcie pojemnikiem, aż skorupki pękną i odpadną. Ta metoda działa najlepiej, gdy jajka są dokładnie schłodzone i ugotowane.
- Ugotujcie jajka z sodą oczyszczoną. Soda oczyszczona ma odczyn zasadowy, więc dodanie jej do gotującej się wody podniesie pH wody, co teoretycznie podniesie pH jajka i ułatwi jego obieranie. Jednak, żeby to zadziałało, soda oczyszczona musiałaby przejść przez skorupkę jajka i wejść w kontakt z białkiem jaja, zanim białka zaczną koagulować. W tym celu warto wykonać przy użyciu igły lub wykałaczki kilka maleńkich otworów w górnej i dolnej części jajka, aby soda oczyszczona dostała się do środka.
Źródło: today.com, msn.com.pl