Jest wiele kuchennych trików, które ułatwiają gotowanie i usprawniają pracę w kuchni. Niektórych z nich może uczyliście się od swoich mam lub babć. Dzięki popularności sieci internetowej możecie dowiedzieć się o istnieniu innych sposobów, które wielu gospodyniom domowym wydają się banalne. Internet to niesamowite źródło wiedzy i inspiracji. Znacie już sposoby na wykorzystanie obierek warzyw, wiecie co zrobić z czerstwym chlebem, żeby można go było zjeść i potraficie szybko obrać ziemniaki. Dziś poznacie niesamowity trik na obieranie marchewki. Okazuje się, że nie potrzebujecie do tego obieraczki ani noża. Sposób jest banalny!

Jak szybko obrać marchewkę?

Ogólnie skórka marchewki jest jadalna. W teorii nie powinno być konieczne jej obieranie. Często jednak marchew sprzedawana w marketach lub na targach, jest przybrudzona lub przechowywyana przez całą zimę. Wtedy lepiej pozbyć się zewnętrznej warstwy, żeby uniknąć zakażenia. Jak to zrobić najlepiej?

Jeśli wydawało się wam, że najlepszym sposobem jest skorzystanie ze specjalnej obieraczki do warzyw, mylicie się. Marchewkę obiera się najszybciej za pomocą druciaka – metalowej gąbki do mycia naczyń. Skórka marchewki, która jest bardzo delikatna, łatwo ulega starciu przy pomocy tego przedmiotu. Wystarczy, że wyszorujecie marchewkę ze wszystkich stron czystym druciakiem, a szybko pozbędziecie się zabrudzeń na skórce i przygotujecie marchewkę do jedzenia.

Sposób ten możecie wykorzystywać praktycznie za każdym razem przy obieraniu marchewki. Druciak znajdzie zastosowanie też przy obieraniu innych warzyw:

Zobacz także:

  • Pietruszki
  • Młodego selera
  • Buraka

Ziemniaki, starsze selery i inne warzywa z twardą skórką, którą koniecznie trzeba obrać, lepiej potraktujcie tradycyjną obieraczką lub nożem. Obieranie przez druciak jest zbyt delikatne, żeby się udało.

Pamiętajcie jednak, żeby koniecznie wykorzystać świeży druciak, a nie ten, którym myliście już naczynia. Gąbki do naczyń i kuchenne ścierki są źródłem wielu kuchennych bakterii.