Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak a w mig odejdzie skórka
Adobe Stock
Newsy

Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak, a skórka odejdzie w try miga

Obieranie kiwi to niełatwa sprawa. Z pomocą naszego triku pójdzie wam jednak jak z płatka.

Lubicie jeść kiwi, ale macie problem z obraniem tego owocu? Dzięki tej prostej sztuczce obierzecie je w mig.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko obrać kiwi?

Kiwi to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Ludzie na całym świecie pokochali go za jego słodko-ostry smak. Kiwi doskonale się sprawdza jako składnik deserów i owocowych sałatek, ale najczęściej jest jedzone solo.

Mimo iż jego włochata skórka jest jadalna, większość osób pozbywa się jej przed zjedzeniem. Jak obrać kiwi nie tracąc przy tym zbyt dużo owocu?

Na TikToku pojawił się filmik, na którym możecie zobaczyć ekspresową metodę obierania kiwi.

  1. Na początku musicie odkroić końcówki kiwi.
  2. Następnie natnijcie owoc na środku i zdejmijcie z niego skórkę za pomocą łyżki. Wsuńcie łyżkę między skórę a miąższ. Obracajcie łyżką, aż uzyskacie pełny obrót.

Wybierzcie łyżkę, która najlepiej pasuje do kształtu kiwi. Jeśli macie do dyspozycji naprawdę duże kiwi, użyjcie dużej łyżki, a jeśli jest ono małe, użyjcie małej łyżeczki. Sprawdźcie rozmiar łyżki trzymając ją z boku owocu.

Zobaczcie, jak krok po kroku robi to użytkowniczka TikToka.

@themomlifevlogs MOM HACK: Fastest way to peel a kiwi. #lifehacks #momhack #foodhacks #learnontiktok #tiktokpartner ♬ BOLD AND BEAUTIFUL - TJ Carter
Zobacz także
Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Mini kiwi

Mini kiwi i ich wspaniałe korzyści dla zdrowia i urody. Jedz, a nie pożałujesz

Inne metody na obranie kiwi

Jeżeli trik z łyżką was nie przekonał, sprawdźcie inne sposoby na szybkie obranie kiwi.

  • Obieraczką do warzyw. Odetnijcie oba końce owoców, a następnie obierzcie boki, delikatnie przesuwając obieraczkę, aby nie zmiażdżyć i nie usunąć zbyt dużej części miąższu. 
  • Nożem. Odetnijcie oba końce i połóżcie kiwi na desce do krojenia. Powoli okrążajcie kiwi i usuwajcie skórkę nożem. 

Dlaczego warto jeść kiwi?

Kiwi są bogate w witaminę C oraz błonnik pokarmowy i zapewniają szereg korzyści zdrowotnych.

  • wspierają zdrowie serca
  • obniżają ciśnienie krwi
  • zmniejszają ryzyko udaru mózgu
  • wzmacniają odporność
  • zawierają cenny błonnik, który stymuluje trawienie
  • zawierają cenne przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko chorób
  • chronią organizm przed stanami zapalnymi
  • zmniejszają poziom cholesterolu
  • są niskokaloryczne, więc są polecane osobom będącym na diecie

Ponadto, kiwi to prawdziwe bogactwo witaminy C. W rzeczywistości owoc ten zawiera około 230% dziennego zalecanego spożycia tej witaminy. 

Źródło: TikTok, webmd.com

jedzenie kiwi pomaga na sen
Adobe Stock
Newsy
Problemy ze snem? Jedzcie ten owoc na godzinę przed położeniem się spać, a zaśniecie jak susły
Ten niepozorny owoc znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Niewiele osób jednak wie, że ma jeszcze jedną supermoc - pomaga na sen.

Ma bardzo dużo witaminy C i E, pomaga walczyć z infekcjami, zawiera też błonnik i potas - jest więc dobre dla serca. Badania wykazały, że jedzenie tego owocu jest wskazane u dzieci z problemami górnych dróg oddechowych. Nic dziwnego, że specjaliści uznali, że  kiwi to najzdrowszy owoc świata . Okazuje się jednak, że kiwi ma jeszcze jedną właściwość, o której słyszy się dużo rzadziej. Kiwi na dobry sen Naukowcy z Tajwanu przyjrzeli się, jak codzienne jedzenie owoców kiwi wpływa na jakość i długość snu. Okazało się, że wśród badanych doświadczających problemów ze snem, zjadanie 2 kiwi na godzinę przed położeniem się spać, znacząco poprawiło jakość ich snu. Spali dłużej, rzadziej budzili się w nocy i szybciej zasypiali. Przyczyny upatruje się w przeciwutleniaczach i wysokiej zawartości serotoniny, której niedobory powodują nie tylko depresję, ale też problemy ze snem i zasypianiem. Jak łatwo obrać kiwi? Niektórzy tną owoc na pół i wyjadają miąższ łyżeczką. Inni obierają kiwi ze skórki i kroją owoc na plasterki. Jeśli chcecie łatwo obrać kiwi, odetnijcie oba końce, a później wsuńcie łyżkę pod skórkę i obracając owoc dookoła łyżki, pozbądźcie się skórki. Zobaczcie na tym filmie, jakie to łatwe: Inne owoce dobre na sen Kiwi to nie jedyny owoc, który pomoże wam zasnąć i przespać noc. Wybierajcie te owoce i warzywa, które zawierają dużo potasu i magnezu: banany orzechy włoskie cytrusy pomidory . Waszym sprzymierzeńcem w walce z bezsennością będą też produkty bogate w wapń, np. nabiał, soja, orzechy, migdały, produkty pełnoziarniste. Co jeszcze pomoże wam zasnąć? Odpowiednie jedzenie przed snem to nie wszystko, możecie sobie pomóc, trzymając się tych...

Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Newsy
Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Do szybkiego obrania awokado potrzebujecie tylko 1 przedmiotu, który z pewnością macie w domu. Dzięki temu prostemu trikowi z łatwością oddzielicie miąższ od skórki.

Wiele osób ma problem z wyborem i prawidłowym pokrojeniem awokado. Pamiętajcie, żeby owoc przed obraniem był dojrzały – wtedy poradzicie sobie z nim bez większych problemów. Awokado jest bardzo zdrowe, nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto doprawić je przed podaniem pieprzem, solą i np. czosnkiem. Jak obrać awokado – sposób z łyżką Ta metoda sprawdza się w przypadku idealnie dojrzałego, miękkiego awokado. Przetnijcie awokado na pół ostrym nożem. Każdą z połówek przekręćcie w przeciwną stronę. W jednej połówce pozostanie pestka – z łatwością wyjmiecie ją w ten sposób: wbijcie nóż i lekko przekręćcie. Od razu oddzieli się od awokado. Ostrym nożem pokrójcie miąższ awokado pionowo i poziomo w kostkę, a następnie wyjmijcie wszystko łyżką stołowa. Możecie nie kroić miąższu i wyjąć go łyżką w całości. Proste, prawda? Jak wybrać dojrzałe awokado? Wybranie miękkiego owocu nie jest zadaniem łatwym. W sklepach awokado najczęściej jest twarde albo przejrzałe i zbyt miękkie. Idealny owoc poznacie w łatwy sposób, Wystarczy usunąć szypułkę – jeśli miejsce, w którym była jest zielone, śmiało wrzućcie go do koszyka. Ciemny, brązowy kolor oznacza, że awokado nie jest najświeższe. Zwróćcie również uwagę na skórkę, powinna mieć ładny, jednolity kolor oraz delikatnie je naciśnijcie – najlepsze jest miękkie ze skórką wracającą szybko do pierwotnego kształtu. Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Awokado możecie przechowywać w lodówce, jeśli nie chcecie, by dojrzało zbyt szybko. Twarde awokado szybciej dojrzeje pozostawione w ciepłym miejscu. Jeśli nie macie czasu to znamy genialny trik, dzięki któremu będzie miękkie w 10 minut!...

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd
AdobeStock
Newsy
Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd
Czy można zjeść kiwi w całości ze skórką? To was zaskoczy!

Kiwi to jedno z popularniejszych owoców egzotycznych w Polsce. Ze względu na jego charakterystyczny smak doskonale komponuje się z innymi owocami w sałatce i stanowi ciekawy dodatek do koktajli i drinków. Większość osób obiera kiwi przed zjedzeniem go – czy słusznie? Właściwości zdrowotne kiwi Ciekawi was, skąd właściwie wzięło się kiwi ? Te owoce to tak naprawdę jagody, które rosną na drzewie aktinidia, uprawianym w Azji. Początkowo były znane pod nazwą „chińskie gęsie jagody”, a obecną nazwę kiwi zawdzięcza Nowozelandczykom. Nazwali tak te owoce, nawiązując do występującego w Nowej Zelandii ptaka kiwi. Owoce kiwi są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają bardzo dużo witaminy C oraz antyoksydantów, które działają przeciwstarzeniowo. Znajdują się w nich także bardzo zdrowe kwasy omega-3 i luteinę , która pozytywnie wpływa na kondycję oczu. Czy można jeść kiwi ze skórką? Wyobrażacie sobie zjeść kiwi ze skórką? Jej chropowata faktura zdecydowanie do tego nie zachęca, jednak okazuje się, że jak najbardziej skórkę od kiwi można, a nawet powinno się jeść! To właśnie w skórce znajduje się najwięcej antyoksydantów i witaminy C, a także błonnika, który odpowiada za prawidłowe trawienie i przemianę materii. A jak zjeść kiwi ze skórką? Należy po prostu pozbyć się włosków, najlepiej za pomocą szczoteczki lub chropowatej część gąbki do mycia naczyń. Dobrze też jest już w sklepie wybierać takie kiwi, które są miękkie i gładkie. Jeżeli natomiast nie przekonuje was perspektywa jedzenia całego kiwi ze skórką, możecie po prostu zblendować je w całości z innymi owocami i zrobić koktajl . Które owoce warto jeść ze skórką? Nie tylko kiwi można zjeść ze skórką! Nadaje...

Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
AdobeStock
Newsy
Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
Rosną dziko w lasach i na przydomowych krzakach. Maliny zawierają prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść? Korzyści są wprost nieocenione!

Sezon na maliny trwa od maja aż do września, ale właśnie teraz możemy natrafić na najbardziej wartościowe owoce. Niektórzy uprawiają krzaki malin tuż przy domu, inni zrywają je w lesie. Możemy też oczywiście kupić gotowe maliny w warzywniaku . Dlaczego warto jeść te owoce? Na co pomagają maliny? Maliny zawierają prawdziwy ogrom witamin i minerałów, przez co mają potężne działanie prozdrowotne. Kiedy zerwiecie je z krzaka, koniecznie pamiętajcie, by je umyć a następnie możecie się nimi zajadać do woli. Dlaczego warto jeść maliny? Pomagają przy biegunce Liście malin znane są ze swojego działania ściągającego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Dzięki obecności garbników hamują rozwój bakterii jelitowych oraz łagodzą dolegliwości biegunkowe. Zmniejszają ryzyko chorób serca Z uwagi na wysoką zawartość potasu, maliny pomagają regulować ciśnienie krwi i bicie serca, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca . Owoce te są również bogate w minerały, w tym żelazo, miedź i mangan, które sprzyjają produkcji czerwonych krwinek. Mają działanie napotne i przeciwgorączkowe Zarówno owoce, łodygi, jak i liście malin, mają działanie napotne i przeciwgorączkowe. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych oraz w przebiegu chorób wirusowych i bakteryjnych. Pomocne przy odchudzaniu Maliny są bogate w błonnik pokarmowy i mangan. Owoce te spowalniają proces trawienia, sprawiając, że po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. Przeciwdziałają też odwodnieniu z uwagi na wysoką zawartość wody i potasu. Profilaktyka antynowotworowa Czy wiecie, że maliny mają jedno z najwyższych stężeń przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców na świecie? A te, jak wiadomo, znane są z tego, że...