Lubicie jeść kiwi, ale macie problem z obraniem tego owocu? Dzięki tej prostej sztuczce obierzecie je w mig.

Jak szybko obrać kiwi?

Kiwi to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Ludzie na całym świecie pokochali go za jego słodko-ostry smak. Kiwi doskonale się sprawdza jako składnik deserów i owocowych sałatek, ale najczęściej jest jedzone solo.

Mimo iż jego włochata skórka jest jadalna, większość osób pozbywa się jej przed zjedzeniem. Jak obrać kiwi nie tracąc przy tym zbyt dużo owocu?

Na TikToku pojawił się filmik, na którym możecie zobaczyć ekspresową metodę obierania kiwi.

Zobacz także:

  1. Na początku musicie odkroić końcówki kiwi.
  2. Następnie natnijcie owoc na środku i zdejmijcie z niego skórkę za pomocą łyżki. Wsuńcie łyżkę między skórę a miąższ. Obracajcie łyżką, aż uzyskacie pełny obrót.

Wybierzcie łyżkę, która najlepiej pasuje do kształtu kiwi. Jeśli macie do dyspozycji naprawdę duże kiwi, użyjcie dużej łyżki, a jeśli jest ono małe, użyjcie małej łyżeczki. Sprawdźcie rozmiar łyżki trzymając ją z boku owocu.

Zobaczcie, jak krok po kroku robi to użytkowniczka TikToka.

@themomlifevlogs MOM HACK: Fastest way to peel a kiwi. #lifehacks #momhack #foodhacks #learnontiktok #tiktokpartner ♬ BOLD AND BEAUTIFUL - TJ Carter

Inne metody na obranie kiwi

Jeżeli trik z łyżką was nie przekonał, sprawdźcie inne sposoby na szybkie obranie kiwi.

  • Obieraczką do warzyw. Odetnijcie oba końce owoców, a następnie obierzcie boki, delikatnie przesuwając obieraczkę, aby nie zmiażdżyć i nie usunąć zbyt dużej części miąższu. 
  • Nożem. Odetnijcie oba końce i połóżcie kiwi na desce do krojenia. Powoli okrążajcie kiwi i usuwajcie skórkę nożem. 

Dlaczego warto jeść kiwi?

Kiwi są bogate w witaminę C oraz błonnik pokarmowy i zapewniają szereg korzyści zdrowotnych.

  • wspierają zdrowie serca
  • obniżają ciśnienie krwi
  • zmniejszają ryzyko udaru mózgu
  • wzmacniają odporność
  • zawierają cenny błonnik, który stymuluje trawienie
  • zawierają cenne przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko chorób
  • chronią organizm przed stanami zapalnymi
  • zmniejszają poziom cholesterolu
  • są niskokaloryczne, więc są polecane osobom będącym na diecie

Ponadto, kiwi to prawdziwe bogactwo witaminy C. W rzeczywistości owoc ten zawiera około 230% dziennego zalecanego spożycia tej witaminy. 

Źródło: TikTok, webmd.com